walk on wings, tread in air: Jangan give up <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Jangan give up
2020-03-04


Kita semua ada cita-cita, ada angan-angan, ada something yang kita sangat yakin untuk lakukan, sesuatu yang ingin kita capai.
Deep down we feel them very strongly.
Bertahun-tahun lamanya kita berangan nak capai that something, maybe kenaikan pangkat.
Kita yakin dengan pengalaman kerja yang kita ada, dengan rekod yang bagus, dengan sokongan yang kita terima, we know that promotion is a part of our destiny tetapi kemudian ada halangan muncul.
Boleh jadi mak sakit, dah kitalah satu-satunya harapan mak.
Maka kita terpaksa berhenti kerja untuk jaga mak.

Ada juga orang yang menanggung sakit bertahun-tahun.
Semua ikhtiar dah buat, masa dah banyak habis, duit dah banyak habis, kesabaran pun hampir habis tetapi sakit tak sembuh-sembuh.
Dek kerana sakit ni, punah semua yang pernah diangan-angankan.

Sometimes, life has a way of pushing our dreams down.
Angan-angan boleh terkubur macam-macam cara.
Boleh jadi kerana putus asa, atau kesalahan masa lalu, atau akibat penceraian, atau kerana rejection dari ahli keluarga, atau kerana suara-suara negative.

Perasan tak, selalunya dalam keadaan macam ni, kita settle for mediocrity je.
"Takpelah kalau tak dapat kerja A, dapat kerja B pun dah jadiklah..."
"Takpelah kalau tak dapat beli C, dapat beli D pun sama je...."

Kan?

But one thing kita kena ingat, hanya kerana kita dah give up, doesn't mean Allah also give up.
Impian kita mungkin dah terkubur, tapi belum mati. It's still alive, cuma dia pause seketika.
Masih belum terlambat kalau nak mulakan lagi sekali.
Semua orang pernah stop-kan kejap impian untuk bagi laluan perkara yang lebih penting pada waktu tu.
Pernah stop hasrat nak beli henbeg RM10K, sebab nak simpan duit ke umrah.
Pernah stop hasrat nak jalan-jalan bercuti, sebab nak hantar mak ayah ke haji.
Pernah stop hasrat nak beli new car, sebab nak anak-anak tengah nak pakai duit banyak untuk belajar.

Contoh paling mudah untuk aku adalah Mak Aji and Pak Aji sendiri.
Bertahun-tahun Pak Aji pakai proton saga second hand dari aku umur 14 tahun, sampailah aku kawen umur 24 tahun, baru dia tukar pakai Waja.
Waja adalah kereta pertama Pak Aji yang brand new.
Selama ni asyik pakai second hand.
Tak lama lepas tu, tup-tup tukar Honda, pastu renovate rumah luar dalam, pi haji, 2-3 kali pula ke umrah, siap bercuti sana sini.
Dalam hati aku "Banyak rupanya duit dorang ni, dah kenapa yang dulu menyeksa diri pakai kereta stereng berat and aircond bak angin kentut tu?"

[not all saga macam ni. Saga bapak aku pakai je macam tu sebab second hand agaknya]

Rupanya itulah dia - sebab anak-anak masih perlukan duit.
Mak Aji kata Pak Aji lama dah teringin nak pakai Honda, dari zaman muda membawak ke tua.
Bila anak-anak dah habis belajar, barulah dia beli.
Lama bapak aku simpan hasrat tu.
Dapat jugak merasa walau umur dah nak pencen baru dapat beli.
Yang penting walaupun beli umur dah menjangkau 50-an, dah habis bayar.
Kerata aku jugak yang hutang lagi. Kahkahkah padan muka.

Impian Pak Aji tu adalah tanda bahawa Allah tak pernah lupa.
Yang lupa adalah kita.
Itulah pentingnya TULIS impian, supaya ia sentiasa terpasak dalam kepala.
Hari-hari tulis impian boleh buatkan kita start believing again, dapat balik passion, dan keyakinan bertambah.

Kadang-kadang kita tak faham kenapa orang yang kita harapkan untuk jadi pasangan hidup berubah hati dan tinggalkan kita?

Kenapa dalam ramai-ramai orang, kita yang dapat penyakit ni?

Kenapa orang lain berniaga senang je dapat sale, kita terpaksa berhempas-pulas buat macam-macam cara, itupun keuntungan tak berbaloi dengan usaha yang banyak?

Dan akhirnya, kita putus asa dan settle for mediocrity.

Yang kita tak tahu, it's all a part of the process.
Tak ada istilah 'dah lambat nak kejar impian'.
Yang kita sangkakan tak adil, dah terlambat, backwards, delay - this is not a SETBACK tetapi SETUP!
Allah setup semua tu untuk mem-prepare-kan kita so that bila impian tu dimakbulkan, kita benar-benar bersedia.
Jangan pernah terfikir "Nak sambung belajar tapi umur dah 40", "Nak start jual kek tapi dah ramai yang jual", "Nak merasa bersanding macam orang lain tapi saya kawen pun umur dah 40, malu", "Nak start semula ber-blogging tapi macam dah lambat sangat".

Hello..?

Dulu kita impian bertangguh sebab takde peluang.
Now peluang dah ada, kenapa nak semakkan otak pikir masalah yang belum tentu datang?
You can still accomplish your dreams.
You can still become all you were created to be.
Start believing again.
Kalau kita bersangka-sangka yang bukan-bukan, kita sedang mengkebumikan diri kita sendiri.

Lagi satu, orang kat luar tu memang tunggu masa je nak kuburkan impian kita semula.
Dorang tunggu masa je nak convince yang impian kita never going to happen.
Kalau boleh, dengan kita-kita sekali nak dikuburkannya.
One thing for sure, certain things kita simpan untuk diri sendiri, jangan bagitau orang lain.
Because some people can't handle apa yang Allah bagi kat kita.
Semangat yang kita ada ni, Allah yang bagi.
Allah tak bagi kat semua orang.
Orang-orang yang dok bercakap belakang pasal kita ni, Allah tak bagi dia the same passion, that's why dia takleh handle bila kita ada that passion.
Jadi, kalau perlu, impian kita ni kita tulis dalam buku je.
Toksah kejap-kejap up kat FB "Tak lama lagi saya nak berniaga jual kek pisang. Murah-murah je".
Tak payah.
Bukan semua orang suka. Kalau kita sejenis strong takpe, karang kena kondem sikit dah melecet.
Buat je kek pisang tu, dah siap karang baru up kat FB "Nah! Kek pisang ada 2 tray. Siapa nak please roger".

Ambil kisah Nabi Yusuf jadikan teladan.
Antara punca adik-beradik Nabi Yusuf buang dia dalam perigi adalah kerana Nabi Yusuf sangat bercita-cita besar.
Dia bagitau one day dia nak jadi dan akan jadi orang besar Mesir.
Apa adik-beradik dia buat? Bagi sokongankah?
Tak, kena campak dalam perigi.

Gitulah ceritanya, bila kita ada impian, akan ada distraction [distractor].
Orang senang nak dengki. Padahal kita tak start apa-apa pun lagi, baru berangan.
But orang akan buat kita rasa impian tu tak layak nak diteruskan.

"Kau yakin ke boleh naik pangkat. Pangkat besar tanggungjawab pun besar. Nanti anak-anak terabai"

"Nak meniaga kena ada pengalaman. Kau ada pengalaman ke?"

"Dah nak umur 40 tahun dah, tak kawen-kawen lagi. Demand sangat kau ni. Ambik yang biasa-biasa je dah lah"

Dengar boleh, jangan simpan dalam hati.
Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.
They don't control your destiny, Allah does.
Boleh jadi dorang tahu kekurangan kita di mana, tapi Allah lebih tahu macamana cara nak bagi kita capai impian kita.
Jalannya mungkin tak senang macam orang lain, tapi sampai tetap sampai [remember cerita Pak Aji tadi?].

Kadang-kadang orang-orang yang dekat dengan kita memang tak support kita [I say this respectfully].
Sedara-mara, adik-beradik, kawan-kawan, even pasangan pun ada yang tak support.
Takpe, takde sokongan pun ok. Lagipun kita bukan nak prove-kan kat dorang apa-apa.
Let them go.

Haters are going to hate too.
Those yang cakap negative, yang menjatuhkan semangat, naysayers - dorang bukan nak sailang kita.
Dorang cuma tak boleh terima the fact that kita ada passion untuk bergerak dan kejar impian.
Dorang tak nak kita start because they know once kita start, there are no turning back.
Dorang tahu kalau kita dah mulakan, eventually kita akan capai impian tu and they are scared of that.

Orang-orang yang negative ni memang target those yang ada impian.
Dorang akan guna apa je, bermati-matian untuk convince your decision is a mistake.
Jadi, kalau kita benar-benar yakin dengan apa yang kita mahukan, jalan terus.
Stay fokus.


posted by Diana Ishak @ 1:16 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER