walk on wings, tread in air: Tulis, jangan banyak tengok gambar <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Tulis, jangan banyak tengok gambar
2020-03-03

Semalam dalam kereta, sembang berdua dengan En Wan, aku tanya pendapat dia macamana nak ajar anak-anak kita [Redza and Rayyan] berfikir di luar kotak, bijak melontarkan pandangan dan pandai mengimbangi pendapat.
Benda ni penting, especially time interview.

En Wan kata "Kena banyak baca buku".

Aku rasa kalau nak harapkan membaca semata-mata, ilmu yang tak dikongsi, tetap tak jadi apa.
To me, one of the way [in fact, aku rasa the best approach] is blogging.

Sebelum blogging wujud, menulis adalah the best approach untuk stimulates the brain, contohnya tulis surat.
Aku cukup rajin menulis surat walaupun pada zaman tu dah ada email.
Tahun 1998 internet dah wujud, manusia dah bersepah-sepah guna hotmail tapi aku masih old-skool, tulis surat 4-5 helai kertas kajang untuk En Wan.
Sampai En Wan pelik apesal aku nak tulis surat juga.

Ini ramai yang tak sedar sebenarnya, atau maybe tak tahu pun.
Sebenarnya, bila kita menulis tangan, kita sedang selaraskan hemisfera otak.
It's like melatih otak untuk 'work out' supaya otak jadi kuat dan berkembang.
There's one part dalam otak kita yang boleh stimulate daya fokus hanya bila kita menulis tangan.
Yang dah biasa menulis, cuba lihat tulisannya jarang silap, jarang guna liquid paper.
Kerana brain dah dilatih untuk fokus.

When blogging started awal 2000-an [aku start 2006], making money online wasn't the goal.
In fact, belum wujud pun iklan-iklan di internet.
Bloggers dulu memang menulis pure untuk share thoughts and bercerita tentang lifestyle masing-masing.
Tapi semakin lama blogosphere semakin berkembang.
Now people blog for many different reasons, in fact, ada jenis-jenis blog pula sekarang.
Ada yang blog hanya tentang fashion, food, travel, entertainment and business.
Dah tak ramai menulis blog rencam especially bila iklan-iklan dah mula interested untuk bayar bloggers, maka aktiviti dan tujuan blogging dah tak sama macam dulu lagi.

Walaupun macam tu, personally, aku lebih prefer blogging and FB dari instagram.
Aku active kat blog, IG and FB.
To me, IG bukan medium sesuai untuk share ideas sebab IG didik penggunanya untuk fokus pada gambar berbanding caption.
People are clicking "like" to support the admin and not actually reading the content.
IG tak encourage penggunanya rajin membaca, let alone encourage pengguna menulis dan berfikir secara kritis.
They berlumba-lumba produce photos, videos, and IGS untuk feed people's attention.
Tu yang sehari 13 kali up gambar selfie tu.
Bukan sebab dorang perasan cantik but because people di IG mudah bosan kalau kau tak feed them with frequent stimulation like that.
IG dah train them like that. Janji ada update konsepnya.

Aku ada baca satu artikel tentang Alexa ranking between IG and Blog.
From their report, IG lebih senang dapat engagement tetapi macam yang aku cakap tadi, kau kena feed them with photos and stories yang menarik [kontroversi, maybe?].
However, followers IG tak genuine.
That's why kadang kita boleh tengok followers berjuta, tapi likes around 90-130K only.

Followers 4M, likes around 150K.
Folowers 10K, likes around 400.

Percentage kedua-duanya tak jauh beza.
Itu menunjukkan followers yang banyak belum tentu genuine.
Kebanyakkannya followers atas pagar atau haters.

Kadang-kadang aku tengok bila artis atau influencer kena hentam kat ruangan komen, lebih banyak yang mengutuk dari mendefend.
Sampai aku terfikir, selama ni yang ramai-ramai follow dia ni memang haters ke?
Jenuh lepas tu nak memblock sorang demi sorang, rupanya haters.

Berbeza dengan blog, walaupun nak tarik followers tak semudah IG dan perlu ambil masa yang lama [bertahun, maybe], the audience is more genuine.
The reason is, blog lagi senang nak akses.
When people started to like your content, dorang akan datang site kau regularly.
Content is KING.
Orang kata blog dan IG yang berkualiti akan dapat tarik trafik yang tinggi.
Tapi, mampu tarik trafik saja tak memadai - hat ni yang orang terlepas pandang.
Asyik dok kejar likes and bilangan followers tapi objektif tak capai sasaran.

Ramai orang sukakan penjelasan yang in-depth tentang sesuatu. IG tak boleh buat ni.
Kalaupun ada orang interested dengan certain topik di IG, seeing the image and beberapa perenggan caption is not always enough.
That's why DM aku always penuh dengan mesej especiually kalau aku up IGS pasal GreenAard.
Berjujuk-jujuk masuk soalan.
Ada certain soalan tu aku dah prepare jawapan siap-siap kat Notes, tinggal nak copy and paste je.
This shows that blog masih lagi menjadi tempat terbaik to provide high-quality content.

Antara impak yang aku dapat dari blogging adalah bila aku organize Personal Branding talk tahun lepas.
The speaker tanya aku "Diana, macamana awak dapat semua contact-contact ni?"
Because yang attend personal branding talk tu bukan calang-calang orangnya.

"Oh, dorang blog reader saya".

Masa ni aku realized one thing - bak kata Scorpion, what you give you get back.
Apa yang kita tulis, akan menarik crowd yang kita mahukan.
You cannot write rubbish and expect people come to your parenting talk. Kan tak masuk tu?

Ramai juga blog readers kata "Blog Kak Di now beza sangat dengan dulu".
Aku faham maksud tu.
Dulu aku banyak talk rubbish, santai-santai. Now mostly tulisan aku heavy writing.
It's ok, because avid reader will stay. Yang sukakan tulisan-tulisan berat, akan stay.
My objective bukan untuk kumpul followers, tapi untuk express thoughts.
Seiring dengan umur yang dah bertambah ni, kecenderungan aku pun dah berubah.
Dah tak sesuai dah rasanya nak bersembang pasal artis, pasal gosip, merempan tak tentu hala.
Now I put soul and mind into my writing so sedikit-sebanyak boleh bantu selesaikan masalah [if any] and answer queries, sambil-sambil educate readers and myself.
My blog posts are written with the my interest kept in mind.
Moga jadi sebahagian dari sedekah.

Aku harap sangat lebih ramai yang berani menulis. Go create blog and write.
Kat FB ada ruangan Notes. Tulis situ pun boleh.
Termasuklah anak-anak aku ni, aku sedang encourage them untuk menulis.
Tak kisahlah menulis cerpen, blog atau FB notes but latih diri untuk tulis.
Orang yang rajin membaca belum tentu boleh menulis tapi orang yang boleh menulis pasti rajin membaca.
That's why Tun M umur 90an masih lagi berfikiran tajam kerana dia bukan saja membaca tapi rajin menulis.


posted by Diana Ishak @ 12:41 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER