walk on wings, tread in air: Kawan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Kawan
2020-01-03


Dusty Pink Tits.
[aku bagi last warning, jangan tanya apesal nama grup macam ni].

Yang lelaki aku tak pasti apa nama group dorang, maybe Telo Masak Kicap. Eh.

Nak jumpa group ni, setahun sekali je, selalunya time open house raya rumah aku, itupun tak cukup korum.
Ni pun ada lagi yang tak masuk especially BFF aku, Ina yang ada kat KK.
Lepakking with the girls ni aku cadangkan secara spontan je, eh tau-tau menjadi.
Selalunya gitulah, kalau planning gempak-gempak payah nak jadi.
Kena ajak-ajak ayam gini baru jadi.
Siap letak tema blue & white pulak tu.
Gigih pulak sorang-sorang pakai ikut tema.

Dulu, bila sebut pasal Wawasan 2020, rasa macam alahai tuanya aku masa tu, dah takde pekdah agaknya bergathering dengan kawan-kawan lagi.
Tup-tup dah 2020 dah pun.
Bila dah berjumpa, masing-masing lupa umur dah 40an.
Tak nampak macam 40an pun kan? [matilanak tak sedar diri]

Sepanjang aku kenal dorang, kitorang tak pernah really hang out tanpa anak-anak and suami.
Mana-mana pi mesti angkut segala plus plus yang ada.
But last Sunday was an exceptional.
Masing-masing penuh bergaya melangkah masuk restoran tak bawak plus plus, kecuali Rozie [baju biru gelap] yang bawak laki dia sebab laki dia pun batch kitorang juga.
Eloklah bawak sekali, boleh diharap ambikkan gambar kitorang ni.

Meeting old friends, the feelings are indescribable.
Yang pasti, walaupun dah more than 20 years, masing-masing gitu jugak perangai, just like umur 18 tahun, masa mula-mula berjumpa time matrik.
These are the friends I grew up with, melalui hardship sama-sama, menggila bersama-sama, share happy and sad moments bersama-sama.
Most of them adalah orang-orang yang terlibat secara direct and indirectly dengan kisah cinta tragis aku.

Kadang-kadang aku terbaca kat FB keluhan orang-orang yang katanya menyampah dengan school gathering sebab end up kawan-kawan compete with each other - tanya kerja apa, gaji berapa, pakai kereta apa, berapa keluasan rumah, etc.
Mujurlah, Dusty Pink Tits tak macam tu.
Aku sendiri tak tahu apa kerja sebahagian besar kawan-kawan aku, tahu dorang kerja kat mana je.
Let alone nak tanya gaji berapa. Eiii...ape ni tanya gaji-gaji orang?

Aku pernah join kelompok orang-orang yang katanya gathering untuk mengeratkan silaturrahim tapi aku tak nampak celah mana yang boleh mengeratkan hubungan sebab ada yang suka competitive talk - tahap Olimpik level punya bragging.
Kau kalau nak cerita pasal kereta mewah tak salah, aku pun suka dengar.
But, tak perlulah up to an extend macam kau buat presentation pulak kat situ. Rilek-rilek dah lah.
It's enough to say what you drive, tak perlu in great detail macam salesman jual kereta.
Benda-benda detail like that orang bercerita dengan member rapat je, tak perlu broadcast kat semua hadirin yang hadir.
Meluat siap tanya 2-3 orang "Kau pakai kereta apa?".
Tak boleh brain jumpa member "Wei! Lama tak jumpa. Pakai kereta apa sekarang?"
Yang member tu pun "Hah?".
Serious, desperate gila nak compare harta.
Memang kereta is the best achievment dalam hidup kau eh?

Fine, kita semua suka share experiences of new, cool things we have dengan kawan-kawan.
Tapi perlu ada skill supaya tak nampak macam merendahkan orang lain.
Pernah depan mata aku, sorang Hamba Allah terang-terang merendah-rendahkan taste kawannya.
Si kawan ni park stroller anak sebelah tempat duduk.
Space kecil, jadi dia mintak izin buang satu kerusi so that stroller anak boleh fit in the space.
Then Hamba Allah sorang ni selamba je "Besar sangat stroller anak kau ni. Orang dah tak pakai stroller gabak-gabak macam ni.".
Terkelat-kelat si kawan. Kesian pulak aku tengok.

Kita boleh tahu samada someone sedang melawak atau tak.
In that case, dari memek muka si kawan pun aku dah tahu dia tak selesa dengan jenaka Hamba Allah tu yang lansung tak kelakar tu.
Lain kali kalau nak melawak biar yang kelakar sikit.

Aku faham, almost everyone ada keinginan untuk to be liked by other people, but itu kawan kau kot.
Perlu ke nak bersaing-saing siapa lebih kaya, siapa lebih success, life siapa lebih best dengan member sendiri?
Kau berkawan masa masing-masing ZERO - takde duit, takde income, pi kelas jalan kaki, sama-sama makan kat gerai, sama-sama naik bas pi outing, sama-sama makan maggi bila duit MARA sangkut.
And now, bila masing-masing dah ada semuanya, nak compete dengan kawan sendiri? Seriouslah perangai sakai gini?
Patutnya sesekali jumpa, tanya khabar kawan-kawan lain, perihatin dengan member yang kurang bernasib baik, gunakan kelebihan kau yang kaya raya tu untuk bantu kawan yang lain.
But that's what happened, some people tend to have smug feeling bila kawan skolah shows up at the reunion wearing extra luxury.
Come to think of it, kau expect kawan-kawan kau forever sememeh macam zaman skolah ke?
Kau sorang je boleh bergaya, orang lain tak?

Jenis yang nak compete sesama kawan ni sumpah ada personality problem.
Because, friends don't compete with each other, tapi empower each other.
Kalau dengan kawan sendiri pun kau nak bersaing-saing, aku syak ada dark side dalam hidup kau, that's why kau sentiasa cari peluang untuk up diri dan rendahkan member sendiri.
SAMPAH.


posted by Diana Ishak @ 10:49 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER