walk on wings, tread in air: Exercise tak akan turunkan berat badan dengan banyak <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Exercise tak akan turunkan berat badan dengan banyak
2020-01-23

Setiap tahun, azam tahun baru yang paling popular adalah Nak Kurus.
Untuk tujuan ini ramai anggap exercise adalah key ingredient untuk kurus.
That's why bukan sikit-sikit orang yang mengadu. 

"Saya pergi gym 3 kali seminggu, tapi berat tak turun-turun juga".
"Saya jogging every morning, tapi berat badan turun 1kg je seminggu. Letih macam ni".

Dengar sini.

Kalau nak azam tu berjaya, ada benda yang kita kena tahu iaitu - Diet is far more important than exercise.

Kalau nak sihat, yes, silakan rajin bersenam atau buat banyak aktiviti pergerakan yang boleh mengeluarkan peluh.
Tapi kalau nak kurus, nak turunkan berat, tak boleh harap pada bersenam semata-mata.
Portion terbesar untuk kuruskan badan adalah kawal makan.
Kalori yang digunakan semasa bersenam tak sebanyak effort yang kita keluarkan.
That's why ramai yang ingat bila hari-hari jogging, berat confirm turun cepat maybe seminggu turun 2-3kg.

Nan hado.

Kalori yang dibakar masa exercise bergantung pada banyak faktor.
Bergantung pada pace larian dan pada size badan.
Kalau jogging 10 minit - berjalan - jogging lagi 10 minit - jalan - selama 30 minit macam ni, kalori yang dibakar around 230 only.
230 kalori ni jumlah 2 biji karipap.
By right, kalau hari tu kau kurangkan makan 230 kalori pun dah sama macam kau jogging 30 minit.
What you omit from your diet is so much more important than how much you exercise.

Bukanlah maksudnya tak perlu exercise lansung, tetapi kalau fokus kita lebih menjurus kepada losing weight maka jangan letakkan harapan yang tinggi pada exercise.
However, banyak benefit kita bakal dapat dari exercise antaranya jantung sihat, peredaran darah jadi lebih baik, digestion sistem lebih bagus, dapatkan hilangkan stress dan perbaiki mood.
Cuma kalau nak bergantung pada exercise semata-mata untuk kurus memang payahlah sikit sebab hari-hari kita masih makan.
Sometimes, apa yang kita makan jauh lebih banyak kalorinya daripada kalori kita bersenam.

Ok, ni aku lukis biar mudah nampak :



Kalori yang masuk dalam badan kita [100% dari makanan] akan digunakan untuk 3 perkara :

1. Metabolik Asas.
Yang ni tak perlu buat apa-apa, walau kau terbaring sekalipun, portion 60-80% ni tetap akan digunakan sebab ini tenaga untuk jantung pam darah, untuk fungsi otak berjalan dengan baik and breathing system. That's why kalau makan tak cukup, otak jadi benak sikit. Tak berapa boleh fokus. Perasan tak kalau kita fokus mengadap artikel/buku/reading atau kerja menggunakan banyak fungsi otak, lebih cepat lapar.

2. Penghadaman.
10% dari jumlah kalori akan digunakan untuk digest makanan. Sikit je guna untuk ni.

3. Aktiviti.
10-30% dari jumlah kalori yang kita makan digunakan untuk pergerakan/aktiviti. Ini termasuklah berjalan, berlari, menaip dan formal exercise.


10-30% kita gunakan untuk pergerakan seharian [semua jenis pergerakan].
Boleh jadi out of this, hanya 5-15% je kalori yang kita guna untuk formal exercise.
Bukanlah maksudnya it's nothing, but it's not nearly equal to your food intake which accounts for 100% of the energy intake of the body.
Jadi janganlah ingat bersenam hari-hari tu dah boleh kurus. No.
Nak kurus, it's a combination of aktviti DAN kawal makan.
Belum tentu bersenam boleh buat badan kita kurus tapi kalau kawal makan, PASTI kurus.

Contoh, pisang goreng 1 biji dah 170 kalori.
Pernah ke kita makan pisang goreng setakat sebiji?
Haruslah berbiji-biji.

Kerepek pisang 3 keping dah 40 kalori.
Pernah ke kita makan kerepek pisang setakat 3 keping?
Haruslah setengah balang, nak-nak lagi mengunyah sambil tengok TV, tau-tau settle sebalang.

Orang yang beratnya 80kg, kalau jogging 6km pada pace sederhana, dia akan burn kalori sekitar 200 kalori.
Petang tu kau makan sebiji pisang goreng, there goes kau punya kalori jogging pagi tadi.
Just imagine lepas jogging makan nasi lemak? Gone baby...gone! Hahaha.

Yang mengadu kat aku berat tak turun, aku minta dia senaraikan apa benda dia makan sepanjang hari, ada yang cakap "Pisang goreng saya makan 2 je kalau minum petang. Kadang-kadang kepok lekor 2 je".
Aku senyum je lah.

Belum tentu makanan yang light tu menguruskan badan.
Selalunya menambahkan berat badan.
Aku always pesan "Makan nasi. Makan nasi with lauk pauk".
Nasi akan buatkan kita lebih full dan kenyang, jadi tak terasa nak kudap-kudap.
Tapi degil, taknak dengar cakap.

Walaupun kita bersenam setiap hari, kita masih perlu kawal makan kerana selalunya kita akan makan lebih banyak kalori dari yang kita gunakan.
Proses nak kurus ni bukan sekelip mata.
Ia melibatkan proses yang panjang.
Dah bersenam, masih kena kawal makan.
Dah makan GC Plus, masih kena kawal makan.
Because semua tu adalah satu kombinasi untuk mempercepatkan lagi progress nak kurus.

Badan kita ni, kalau nak turunkan berat 430 gram, kita kena kurangkan 500 kalori selama 7 hari berturut-turut. That's science.
430g tu adalah body fat. Bukan air.

Contohnya, selama ni biasa makan 1800 kalori setiap hari.
Cuba cut 500 kalori setiap hari selama 7 hari, nescaya hari ke lapan tu berat kau turun 430 gram.

"Habis, yang 10 hari turun 5kg tu apa ya?"

Hat tu air yang turun, bukan lemak.
Lemak takkan hilang dengan cepat. Jangan terpedaya dengan penimbang.
Penimbang indicates berat total badan tapi penimbang tak boleh bagitau what type of tissue comprises that weight samada yang hilang tu berat lemak atau berat otot.

Ada orang cut makan kaw-kaw sampai less than 1000 kalori.
Berat dia memang turun, tapi once dia start makan macam biasa, badan dia naik mendadak. Why?
Sebab selama ni yang turun adalah berat otot, manakala body fat stay.
Bila kita berdiet dengan cara yang tak betul [kawal makan sangat-sangat], otot akan mengecut.
Bila otot mengecut dah tentulah berat penimbang menurun. Kita pun happy sangat.
Padahal bila otot mengecut maknanya lemak makin kurang dibakar kerana yang membakar lemak adalah otot.
Jadi, lemak dalam badan masih banyak sebab otot dah menipis.

Ada juga yang guna method - exercise kaw-kaw + kurangkan makan kaw-kaw.
Dengan harapan berat lagi cepat turun. Hasilnya? Nan hado.
Kerana bila kita cut makan sangat-sangat, badan akan block lemak simpanan dalam badan.
Badan anggap kita sedang berada dalam zon kebuluran jadi dia simpan lemak supaya boleh guna lebih lama.
Hasilnya, otot kita mengecut.
Bila otot mengecut, berat badan menurun.
Kita pun "YEAYY!!! Berat aku dah turun", padahal lemak stay tak terusik pun.
That's why ada orang skinny tapi flabby kerana lemak stay, yang berkurangan adalah otot.

Siapa beli GC Plus, kita bagi sekali Weight Loss Tracker Card.
Card ni untuk pengguna tulis weight loss sepanjang 10 hari.
Kalau dalam tempoh 10 hari berat badan tak berganjak atau turun less than 580g, maknanya ada something wrong dengan badan.
Boleh jadi water retention, atau pakai birth control, atau ada ambik ubat-ubatan secara rutin, atau thyroid problem atau PCOS.
Mustahil sangat air tak keluar dari badan dalam tempoh 10 hari tu.
That's why penting rekodkan 10 hari pertama.
Kalau bab ni lepas, ok kita ke bab kedua pula.

Our body terdiri dari tisu lemak and tisu otot.
Kita tak boleh buang semua lemak sebab lemak in some areas of our body sangat penting contohnya sekitar organ internal.
Ada juga lemak yang dikategorikan sebagai lemak simpanan contohnya yang kat pinggang kita tu.
Jadi bab keduanya, pada our Weight Loss Tracker Card tu juga pengguna kena catat ukuran size pinggang sebelum dan selepas 10 hari.
Kerana penyusutan size pinggang adalah indicator body fat berkurangan kerana itu adalah area lemak simpanan.

Nak tahu samada lemak kita terbakor atau tak, jangan ukur guna penimbang tapi gunalah baju/seluar.
Kalau baju/seluar ada rasa longgar sikit, itu maknanya ada kehilangan lemak badan.
Tujuan kita lose weight sebab nak buang lemak, bukan buang air atau kecutkan otot.
Jadi, boleh buang penimbang kat rumah tu, no point guna 😂😂.


Labels: ,

posted by Diana Ishak @ 11:28 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER