walk on wings, tread in air: Buatan mana <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Buatan mana
2020-01-13


Dulu masa kecik-kecik, teringin nak jadi orang cantik-cantik, teringin nak jadi model.
Suka tengok gambar-gambar perempuan cantik bergaya.
Mak Aji rajin beli majalah Jelita.
Seronok aku tengok perempuan-perempuan cantik dalam majalah tu.
Teringin nak jadi cantik.

Tapi Allah Maha Tahu apa yang DIA dah prepare untuk aku.
As if DIA kata  "Kau nak cantik-cantik sangat buat apa, esok dah besar bukan jadi model pun".
Lebih kurang macam tu lah agaknya.

Stop wishing kalaulah aku lebih tinggi, kalaulah aku ada personaliti macam dia, kalaulah aku ada rupa macam dia....etc.
Belum tentu lagi kalau kita jadi seperti dia, kita akan dapat kehidupan seperti dia.
Belum tentu kita cantik dan tinggi dapat jadi model.
Belum tentu kita ada personaliti yang menarik, ramai orang suka.
Zaman sekarang ni, ramai followers belum tentu petanda orang suka, entah-entah yang ramai-ramai tu haters.
Allah tak buat benda yang average. Semua yang Allah buat adalah masterpiece termasuklah kita.

Aku pernah baca satu cerita tentang sorang laki yang mati dalam keadaan miskin teruk.
Dia bukannya homeless tapi selalu dilihat tido baring kat tepi jalan.
Lepas dia mati, saudara-mara kemaskan rumah dia, buang apa yang patut and the rest jual.
Salah satu barang yang dijual adalah lukisan yang tergantung kat dinding.
Orang yang beli that painting rasa ada sesuatu pada gambar tu, so he took that painting to the local art gallery.
Rupanya that painting adalah lukisan oleh sorang famous artist tahun 1800, dan lukisan tu was extremely valuable.
Akhirnya, lukisan tu dilelong dengan harga more than USD3M.
Sayang, kan? That man yang mati tu mati dalam keadaan miskin bodoh-bodoh gitu je sebab dia tak sedar apa yang dia ada.

In the same way, kita juga 'di-painted' oleh very famous 'artist'.
Malangnya kebanyakkan kita [termasuklah aku] tak perasan our value.
Instead, kita dok anggap diri kita ni biasa-biasa, takde talent, takde apa yang boleh dibanggakan, etc.
Tak mustahil with that negative thoughts yang berulang-ulang dalam kepala, we will end up just like the man yang mati miskin teruk tu.

Ada satu artikel dalam medical magazine, tentang a group of researcher buat kira-kira nilai seorang manusia.
They scientifically calculated berapa average harga seorang manusia bila dikira kos enzim dalam badan, sel, tissue, hormon, organ - segalanya yang ada dalam badan manusia.
Rupanya average-size person adalah bernilai USD6M.

Enam juta dollar okeh?

So technically we are a Six Million Dollar Person!
Maka, kalau nak anak orang, jangan mintak tawar.
Masih murah lagi kalau dia mintak RM20K tu. Kahhhh!

Kuncinya, be proud of what Allah made us to be.
Toksah risau sangatlah pendek dan hitam.
Banyak faedahnya bila kulit hitam ni.
Masalah jerawat takde, masalah kulit sensitif pun kurang.
Yang penting husband putih [ehemm].

Kita kena suka dengan apa yang kita ada.
Kalau kita tak suka diri sendiri, agak-agak siapa lagi yang akan suka?
Inilah juga sebabnya kenapa some people selalu ada masalah dengan orang lain.
Ada je yang tak kena di mata dia.
Apa orang lain buat dia kutuk. Apa orang lain ada dia kondem.
The thing is, kalau kita tak boleh get along dengan diri sendiri, kita takkan boleh get along dengan sesiapa pun.
Jadi betullah orang kata those yang selalu sakit hati kat orang, dia sebenarnya sakit hati dengan kehidupannya sendiri.

Nak ubah hidup, kena ubah persepsi kita terhadap diri sendiri.
Kalau kita pandang diri sendiri sebagai average, memang average lah yang kita dapat.
You believe you are not talented, not valuable - eventually you will become exactly that.

Aku kenal one lady 6-7 tahun lepas. Customer aku.
Muka biasa-biasa je, sekali pandang tak nampak attractive pun [I say this respectfully].
Apa yang today's culture defines as natural beauty tu dia takde.
However aku always nampak dia outstanding.
Bila berada dengan dia, aku rasa bersemangat, rasa yakin and positive.
Pakai biasa-biasa pun masih nampak outstanding.
Why? Because dia membawa diri dia as if dia royalty.
Bukan maksudnya berlagak bagus tapi aku yakin dia proud of what Allah made her to be.

Here's a key.
Orang melihat kita sebagaimana kita melihat diri kita sendiri.
Kalau kita percaya kita bijak, kita berbakat, maka itulah yang orang akan nampak pada diri kita.
Budak-budak sales wajib ada skill ni.
Skill supaya orang tak nampak bahawasanya kita sedang gelabah tetek nak close deal.
Muka wajib maintain konfiden.
Somehow, bila kita act konfiden, 50% kegelabahan kau akan berkurangan dengan sendirinya.

Masa COO aku kena pi HUSM, dia picked aku untuk replace dia buat presentation kat KUTPM [now MSU].
Dia tak tanya aku free ke, aku busy ke, aku can replace her ke....terus "Diana you ganti I present proposal, KUTPM nak buat molecular lab. You boleh buat!"

Padahal aku bukan bekerja under dia. Aku tak report duty kat dia pun.
Dia department lain, aku department lain.
Tapi dia pilih aku sebab dia nampak aku boleh buat.
Maybe muka aku sejenis muka konfiden, tu pasal dia rasa aku boleh.
Padahal, aku dah gelabah habis, harapkan muka je maintain cool.

Melangkah masuk ke Pejabat Am, nampak dah ada muka-muka competitor yang biasa jumpa kat luar.
Aku senyum...say "Hi", cari tempat duduk.
Bila nama company aku dipanggil masuk, aku bangun dengan konfiden [tapi peha dah basah berpeluh].
Salam pegawai yang panggil aku tu, kenalkan nama, sambil say sorry sebab COO tak dapat datang and aku diminta replace dia.
Aku cuba buat jadi setenang yang boleh.
Seriously, bila act confident, kegelabahan aku menurun 50%.
Bila kurang gelabah, presentation pun teratur sikit.

Tak dinafikan we all have areas we need to improve, tetapi tak sepatutnya kita go around merendahkan-rendahkan kemampuan diri.
When we are against ourselves, it doesn't help us to do better. Lagi teruk ada.
Apa yang kita tak boleh ubah, lepaskan.
Fokus apa yang kita boleh ubah.
Kulit hitam itu takdir mutlak, tak boleh ubah.
Tapi boleh kurangkan kerak sikit kan, so ubah hat ni sudahlah.
Ubah apa yang boleh, yang memang tak boleh diubah tu, jangan dipikir-pikirkan.
Kalau kita nak ubah kekurangan, kita mesti bold enough to celebrate who Allah made us to be.

Selalu kalau kita beli baju, kita selak belakang nak tengok buatan mana, betul tak?
Made in Sri Lanka.
Made in Vietnam.
Made in USA.

Well, somewhere on us, ada tag "Made by God".
Be proud of what we are.





Labels:

posted by Diana Ishak @ 11:05 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER