walk on wings, tread in air: Raya Haji 2019 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Raya Haji 2019
2019-08-13


7 Ogos lepas, tarikh aku bertunang dengan En Wan 20 tahun yang lalu.
For the first time kitorang celebrate anniversary ni.
Mana ada orang celebrate anniversary bertunang after 18 years kawen? Hahaha.

Yang sebenarnya laki aku takde keje petang nak buat agaknya petang tu.
Dia pi beli kek and celebrate kat opis.
Staff-staff aku pun tercengang-cengang ni sempena apa pulak.
Sebab kalau ada apa-apa anniversary sah-sah dorang tau sebab selalunya every celebration mesti ada promosi GreenAard.
Bila aku bagitau tarikh bertunang, gelak sakan budak-budak.
Apa ke gila majikannya tarikh bertunang pun nak celebrate.



Memandangkan 20 tahun sekali celebrationnya, entah lagi 20 tahun larat lagi tak nak potong kek, maka kita layankan ajelah celebration kali ni.
Yang penting kek Komugi ni sedap - Rainbow kek.
Kek biasa je ni, tapi kek Komugi memang sedap-sedap so walaupun cuma kek biasa, tetap sedap.

Yang sebenarnya aku rasa En Wan excited nak balik raya sebab esoknya [Khamis] kitorang dah balik Tganu.

Alhamdulillah, jalan lengang.
Memang itulah yang aku harapkan, tak larat aku nak bersidai dalam kereta 12-14 jam semata-mata nak balik kampung.
Tak sangka rupanya jem boleh tahan teruk balik raya haji tahun ni, kan.
Adik ipar aku punya abang, dari KL pukul 9 malam hari ni, sampai Kelantan 9 malam esoknya.
24 hours dalam kereta!
Sesungguhnya kesabaran korang memang tinggi.
Kalau aku dah boleh jadi bahan nak bertekak dalam kereta ni.



Yang paling over sekali balik raya tahun ni adalah ini - cooler.

Menjak kes aku migrain teruk raya puasa lepas, kali ni En Wan lebih bersedia.
Taknak bini dia menyepoil-kan program raya.
Jadi sebelum migrain menyerang, dia belikan siap-siap cooler ni, bawak dari rumah!

Nak kata sejuk sangat tu taklah, tapi better dari kipas angin.
Kalau kipas angin biasa tu, kadang panas juga sebab bahang udara rumah mak mertua aku ni memang panas.
That's why raya lepas aku migrain walaupun pakai 3 kipas, sebab udara panas.
This time pakai cooler, better.
Nak pulak En Wan tuang ais ketul terus kat dalam tu, memang bahagia nau rasanya dapat udara sejuk.

Alhamdulillah raya kali ni tak migrain, tapi aku demam.
Asal malam je demam.
Ni tengah menaip ni pun aku tengah demam lagi, tapi gagahkan diri jugak update blog sebab dah alang-alang tengah buat keje sekali.
Maka, tetap tahun ni takde gamba raya sekeluarga di kampung.



Ni port wajib.
Hari tu siapa ntah tanya nama warung sotong yang selalu aku pergi, sardin je aku pi bagitau nama warung ni "KAK SITI".
Kesian budak tu mencari, sampai kiamat pun tak jumpa.

Sebenarnya nama dia WARUNG CIK SU.
Ingat ya nama ni anak-anak sekalian, Warung Cik Su.
Yang sebelah aku tu cucu.

Nak ke Warung Cik Su ni kena melintas depan warung Pok Nong dulu.
Tapi jangan haraplah nak tengok aku queue panjang-panjang semata-mata nak makan sotong.
Memang panjang gila queue kat Warung Pok Nong, gigih-gigih belaka semua yang datang.
Warung Cik Su ni depan sikit dari Pok Nong.





Sotong kat sini boleh tahan besar-besar, RM43 untuk 2 ekor.
Aku sekor, Redza sekor.
Sekor dah kenyang sangat-sangatnya.



Yang sebenarnya, ini tujuan aku pi Warung Kak Su.
Air Batu Jagung dia sangat sedap.
Kat Pok Nong pun ada ni, jadi kalau korang malas queue kat Pok Nong, silakan ke Warung Kak Su, tetap ada menu yang sama ni.
Tak kedekut jagung, agaknya setengah tin dia bubuh ni, memang puas makan.



Cendol En Wan



Bukan main berbirat lagi kulit si Redza balik cuti kali ni.
Berjemur on activity week katanya.
Dia punya lengan baju tu kalau selak dah macam kulit zebra punyalah hitam berkilat belah bawah, tapi badan cerah.
Makan tahun gak nak putih balik ni. Dah lah memang sedia tak putih sejak azali.



Masa nak balik ada 2 reader tegur.
Sempat ambik gamba kenangan.

Aku upkan gamba ni kat IG, then ada sorang lagi bagitau dia pun ada kat warung yang sama, duduk belakang meja aku.
Siap boleh dengar aku menjerit bila kucing melompat atas kerusi katanya.



Cucu paling latest.
Kali ni balik raya sebab ada kenduri akikah si kenit ni sekali.
Aku rasa laki aku dah putih dah, tapi baby ni lagi putih rupanya.
Ko bayangkan kalau aku yang dokong baby ni? 



Ini another tempat wajib singgah - APIT BUKE PINTU.
Dekat je warung ni dengan rumah mak mertua aku.
Tak sempat orang belakang nak rasa aircond, dah sampai.
Tapi toksah pegi time orang balik raya lah.
Memang hazab menunggu order.
Orang terlampau ramai.
Padahal menu dia bukan ada special sangat pun.
Cuma orang nak minum jus buah dia je.
Kalau datang time raya-raya gini, buah potong dalam jus tu sikit je dia letak.
Kalau datang time bukan peak season, memang meriah buah potong dalam jus tu, tak larat nak habiskan.



Kali kedua makan mee rebus Tganu.
Kali pertama raya lepas.
Boleh tahan sedap.



Laki aku tunggu 40 minit, aku ingatkan makan steak ke apa, rupanya maggi udang je pun.
Baik buat kat rumah je kalau setakat nak makan maggi.



Untuk kesekian kalinya pi makan mee kat kedai cina favourite arwah ayah.
Time raya lepas makan kat kedai adik dia, kali ni kedai abang dia pulak.
Both sama-sama di Batu Rakit, selang 1-2 biji warung je.
Aku rasa dulu kedai abang dia ni je yang ada, tapi sebab nak besarkan dah takde tanah, so adik bukak lagi satu kedai berdekatan.
Menu semua sama.
Rasa pun sama.



Mee goreng En Wan



Kuey tiaw Redza
Redza mula-mula taknak makan, kenyang konon.
Sekali bau apek tu menumis, terus rasa lapar tiba-tiba.



Aku will always makan mee sup.
Ada daging, ayam, sotong, udang and telur.
Meriah!

Nak kata sedap sangat tu terpulang pada tekak masing-masing.
Aku suka mee sup dia sebab dia masak chinese style.



Sebelum makanan sampai, dia akan 'hidangkan' mangkuk air panas rendam sudu garfu and piring sos.
Steril lah konon.
Nak makan pun rasa selesa kalau gini caranya.



Kecik je kedainya, very simple.
Tapi kebanyakkan customer adalah orang melayu.
Baik pulak tu membahasakan customer "Encik".
Harap anak-anak dia esok dapat carry this restoran and kekalkan cara masakan yang sama.



Ini lauk raya Mak Aji di Bangi.
Pagi-pagi lagi adik aku dah share gambar makanan kat group.

Makanan raya aku?



Tadaaaaaa!!

Mempersembahkan mee goreng di pagi raya. Hahaha.

Mak mertua aku membebel dari petang raya membawak ke pagi raya pasal makanan raya tahun ni.
Kak Long tersalah plan order pulut kuning and rendang ayam untuk hari Isnin, bukan Ahad.
Padahal hari Isnin aku and Kak Ngah dah balik KL.
Jadi pagi raya kali ni betul-betul syahdu sebab makan mee goreng.
Nasib baik takde lagu raya mengiringi aku makan mee goreng ni.




Ada kepok lekor and telur puyuh bagi mengubat rasa sedih, buat makan-makan dengan mee goreng.
Jadiklahhhhh.





Raya Haji tahun ni, takde gambar raya sekeluarga sebab aku demam.
Aku demam malam harinya lagi, tapi siang dah kebah but masih batuk and selsema.
Nak makan ubat takut tertido, jadi aku bertahan la jugak dengan selsema membawak ke tengahari.
Lepas mandi, dah pakai siap-siap baju raya, aku makan ubat selsema sikit.
Aku sedar-sedar dengar orang tengah marhaban.
Memang tak keluar dari bilik la jawabnya sebab bilik aku kat area hall.
Kalau aku keluar konfem melintas dengan set-set lelaki yang tengah marhaban.
Jadi, aku sambung tido sampai 6.30pm.

Tu pun mak mertua aku kejutkan suruh makan takut lauk habis.
There goes my raya haji.
Pakai baju raya untuk tido saja.



Cadangnya nak bergamba anak-beranak depan pelamin di kecik tu ha. GONE!





Hari tu kitorang korban sekor lembu, jadi dapatlah buat macam-macam lauk untuk kenduri.
Daging buat masak merah.
Tulang buat sup.
Hati and limpa buat goreng dengan sayur kacang.
Ada ikan masin, ulam, sambal belacan, kuih bakar and cream puff.

Ramai juga orang yang datang kenduri rumah mak walaupun mak dah 9 tahun tak duduk situ.
Tapi bila orang nampak ada pacak khemah rupanya dorang tertunggu-tunggu jemputan dari mak.
Nasib baik memang mak sendiri yang pi menjemput.
Ingatkan takde orang nak datang, alhamdulillah more than 100 people datang kenduri.
Aku makan pukul 6.30pm tu lauk dah hujung-hujung je, padahal kenduri start 5pm.

Malam tu, aku demam balik semula.
Tak tau lah apa kena kali ni balik raya demam manjang.
Malam je pulak tu.




Redza main badminton pair dengan cousin.

Memandangkan malam tu aku demam, aku tido awal [padahal siang dah membuta macam nak rak].
En Wan and anak-anak sedara gi main badminton.
Tak tau pukul berapa dorang balik, around 3.50am terjaga En Wan ada kat sebelah.
Dan malam tu first time aku tido menggigil kesejukan tanpa pakai cooler.
Hah kau! Nak sangat sejuk? Terus dapat demam. Tak payah pakai cooler dah berselimut.

Esoknya, sebelum Subuh dah bangun and bersiap nak balik.
Memang dah plan Isnin kena balik awal-awal nak mengelakkan bertembung dengan set-set Kelate.
Kalau orang Kelantan gerak lepas Subuh, around 12 noon dorang dah sampai area Bentong.
So kitorang kena sampai Bentong sebelum 12 noon, kalau tak, memang kenduri 14 jam la jawabnya.

Alhamdulillah pilot aku berjaya menerbangkan kereta beliau, dari Manir 7am, sampai tol Gombak 11am.
Jalan not so lengang sebab masuk area Kuantan dah start banyak kereta tapi masih boleh speed 140km/hr.
Cuma boleh nampak la semua pakat keluar awal.
Sampai rumah terus makan ubat and aku tido until 2pm.
Bangun-bangun tengok En Wan dah siap basuh baju segala.
Lepas Asar balik Bangi.
Now aku di Bangi, demam.
Kita sambung demam di sini pulak.



Esok birthday aku.
So esok, 24 JAM, inilah harga GreenAard.
24 jam sahaja.

Boleh whatsapp SINI.


posted by Diana Ishak @ 12:23 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER