walk on wings, tread in air: Weekend lepas <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Weekend lepas
2019-07-25

Ramai kata aku dah lama tak update pasal Budazah and Panglima.

Memang betul.
Aku dah jarang sangat update pasal life aku kat blog, tapi kalau kat IG hari-hari.
Kat IG aku masih lagi kekalkan konsep lifestyle update, cuma IG story je aku jadikan ruangan menulis.

Hari ni Redza balik lagi.
Minggu lepas balik.
2 minggu lepas pun balik.
Yang aku nak cerita sekarang adalah cerita pasal Redza balik minggu lepas.
Punyalah aku peram, sampai dia dah nak balik lagi petang ni, cerita last week tak settle-settle lagi.

2 minggu lepas Redza bagitau dia dapat silver medal untuk Kancil Science Exam.
Surprised jugak lah bila dia kata dia dapat medal sebab yang dapat medal [gold, silver, bronze] cuma 113 orang je dari 9,440 orang student yang ambil test tu.
So dari 113 orang ni, 5 orang dari skolah Redza.

113 orang ni layak sit untuk Malaysia Junior Science Olympiad [MyJSO].
That's why last week Redza balik.
Tapi tak tido kat rumah pun, dorang 5 orang ni tido kat hotel.
3 orang dari KL/Selangor and 2 orang dari Kedah.

Parents kat KL volunteer untuk fetch, send and bawak this team pi makan-makan.
Aku and En Wan volunteer untuk fetch kat airport on Friday and kemudian the next morning provide nasi lemak and fetch dorang dari hotel ke UIA.
Parents lain ada yang fetch juga and bawa makan-makan.



Wakil MRSM Langkawi.

Aku yang tak ambik exam ni pun dah rasa nak terkencing bila tengok semua budak-budak yang datang muka bijok-bijok belaka.
Tengok pulak senarai nama dari MCKK, KYS, Permata Pintar, some chinese high schools, and some other SBP and MRSM.
Dengan bas skolah masing-masing tersergam indah kat parking lot, jangankan budak-budak ni, dengan aku-aku sekali gabra.

Yang the girls dah cuak "Kenapa muka dorang semua muka pandai-pandai?"

Macam tu lah kita dulu, kan?
At least aku dulu macam tu la.
Kalau pi competition apa-apa, nampak budak skolah lain datang pakai spek and blazer, keyakinan aku dah menjunam 50% dah.
Padahal belum tau lagi aku tak boleh buat.

Kebanyakkan kita gitulah, sampailah sekarang.
Nampak orang tu bawak kereta besar, kita dah hilang keyakinan.
Nampak orang tu bawak henbeg berjenama, kita dah rasa tak layak nak bersama-sama.
Kan kan kan?



Aku tak tau apa yang Redza dengan kawan dia pakai kat telinga, dengar lagu ke?
Takkan tengah tunggu turn masuk dewan boleh santai-santai dengar lagu lagi kot.
Kalau aku jangankan lagu, sifir pun boleh lupa dah. Kahkahkah.

Dari 113 yang sit for this exam, hanya 6 orang nanti akan wakil Malaysia ke International Science Olympiad kat Doha, Qatar bulan Dec.
Competition sangat tinggi, maybe beza markah 1-2 je nanti.
Kalau ada rezeki, ada.
Kalau takde, aku cakap kat Redza tetap kena syukur sebab layak ke MyJSO.
Director MyJSO cakap sijil MyJSO and Maths Olympiad sangat laku time interview nanti.

Hari tu aku jumpa Redza kejap je.
Lepas dia masuk dewan, aku terus balik sebab petang tu Rayyan ada hoki class pulak.
Jadi, parent lain take over budak-budak ni.

Sempat la jugak aku tanya cikgu pengiring dorang hari tu, cikgu Kimia.
Aku tanya "Ada cikgu di sana bagitau batch Redza ni banyak main, betul ke?"

Cikgu kimia cakap "Betul. Batch kali ni banyak main".

Aku buat muka menyirap.

Pastu cikgu sambung "...tapi ada yang tak main-main. Macam budak-budak yang datang ni kelompok yang tak main".

"Kenapa eh cikgu?"

Cikgu jawab "Budak-budak kat sana mostly lebih fokuskan IGCSE dari PT3. Sebab PT3 ni macam exam biasa. Dorang tetap akan kekal di situ [skolah]. Kalau IGCSE lain, if cemerlang, boleh pilih untuk keluar. In fact, tahun ni dorang dah start blaja subjek IGCSE".

Hmm...lojik juga apa yang cikgu cakap tu.
Zaman aku dulu lagi 2-3 bulan nak SRP dah masuk gear 5 sampai keluar api punya nak pulun.
Masing-masing pulun sebab aim masuk boarding school.
Ye lah sebab kita dari skolah harian kan, of course pulun gila-gila sebab kalau tak score camana nak masuk boarding school.



Aku nak push lebih-lebih pun tak reti.
Buat sajalah mana yang termampu.
Lagipun at age 15 I was NO WHERE near you, Redza.

Cuma aku selalu pesan, jangan compete dengan orang lain, jangan always nak jadi paling hebat dari yang lain, nanti stress.
Once ada perasaan macam tu, ussually hanyut dengan perasaan ujub.
Just aim untuk jadi yang lebih baik dari semalam, biar diri sendiri ada peningkatan, enjoy the process, embrace the progress.
Asalkan kita tak backwards dari diri kita yang semalam, that is also an achievement already.

Dorang habis exam around 4pm, then terus ke airport.
Tau-tau je Redza call pukul 9pm "Baru sampai ni..nak pi makan kejap"

"Eh? Pi makan? Tak apa ke masuk lambat?"

"Takpe, sebab dengan cikgu"



Pastu cikgu hantar gambar ni.
Amboiiiii dinner kat sushi.
Bukan main budak-budak sekarang.
Aku dulu dapat duduk luar pintu KFC je ambik bau.
Ye lah, nak buat macamana, Sushi King dah taraf-taraf KFC dah zaman sekarang ni.

Boleh nampak kan betapa Sushi sekarang dah jadi macam KFC and McD.
Semua budak-budak dah tahu makan sushi.
Macam aku dulu, sushi ni masih lagi satu benda yang pelik.
Kalau McD tu semua orang tau makan so tak pelik sangat kalau orang ajak makan sushi kita macam "Huh? Sushi?"
Now, Sushi King is the new KFC.

Petang tu sebelum Redza habis exam, aku dengan En Wan dah gerak ke kelas hoki Rayyan.
Rayyan ni kalau aku lepaskan berdua dengan bapak dia selalunya jadi hal.
Bapak dia jenis hati kering, bila budak tu keras, dia pun keras sama.
Dia pulak nak lagi menang dari anak.
Kalau aku pulak suka pujuk-pujuk, korek-korek alur pantat dia, so everytime aku ada di sana Rayyan kurang sikit buat perangai.

Pernah dia buat perangai taknak main lansung.
2 jam duduk tepi court je.
Balik rumah En Wan mengamuk-ngamuk.
Start dari hari tu, every week aku akan teman melanguk tepi court tunggu dia main.
Takpelah, asalkan kau nak blaja, biarlah mak jadi tugu kat court ni.



Yes, he is always "excited".
Yang follow IG aku tau lah camana excited-nya Rayyan everytime class.
Aku selalu naikkan video dia training.
Kalau bab melompat-lompat tu bukan main lagi gediknya.

Kelas ni seminggu sekali je, every Saturday.
Tapi Sunday dia training kat skolah pulak dengan kelab hoki skolah.
Jadi cepatlah pandainya.
Kalau nak harap seminggu sekali je, takut lambat cekap.
Cuma penatlah sikit.
Sabtu 5-7pm. Ahad sambung 8-11.30am.

Kadang-kadang aku kesian budak-budak zaman sekarang ni.
Competition very high - academic, ko-ku and sports.
Semua nak kena balance because that's how they play the game so nak tak nak kita mak bapak kena follow the same game jugaklah.

Dulu setakat skolah kebangsaan je.
Skolah agama petang pun tak pegi sebab takde exam.
Aku just blaja mengaji je kat rumah ustazah.
Tusyen pun blom jadi satu kemestian.
Sports lagi la....aku PJ pun jarang join.
Tapi sekarang semua kena balance, ada exam and ada penilaian.
Harap-harap anak-anak kita semua enjoy the process.



Aku macam biasa lah, agak-agak dah boring melanguk tepi court, terus ajak En Wan makan-makan.
Last week, kitorang bersidai kat AmCorp Mall pulak, kebetulan En Wan nak cari buku Redza.
Laki aku ni kan, selagi anak-anak dia tak habis skolah selagi tu dia dok sumbat dengan buku.
Aku yang teman ni pun letih dah tengok buku.

Tempat yang kitorang lepak ni namanya Kafe Dian.
Hajat tu nak makan Hainanese Chicken Rice sebab aku tak lunch lagi waktu ni, tapi dah habis.
Bila dah habis tu mulalah masing-masing order asal boleh.
En Wan order roti bakor je, aku nasi ayam penyet.



Not bad juga nasi ayam penyet dia cuma tauhu sikit and tempe takde.
Sambal dia boleh tahan pedas tapi lagi sedap sambal Wong Solo.




Sesekali dapat peluang letak gamba sendiri, biar sekali banyak terus la kan. 
Tapi tu la, muka pun pucat lesi.
Aku kalau pi teman Rayyan training memang tak pakai mekap sebab dalam court panas weh, cair mekap 2 jam kat dalam tu.



Ini menu pagi Ahadnya pulak.
Bukan En Wan yang teringin tapi aku.
Aku pulak yang lebih-lebih teringin nak makan nasi dagang.

Macam biasa, pegi kat Masjid Kinrara.
Pegi awal pagi baru best sebab tak ramai orang, nak makan bersantai-santai pun selesa.
Lepas hantar Rayyan ke hoki training kat skolah, kitorang berdua bertenet kat kawasan masjid makan menu Tganu.



Nasi dagang



Kayu keramat



Pulut lepa



Kepok lekor

Seperti sajian istana zaman silam!



Ni malamnya pulak.
Makan lagi dan lagi.
Kalau duduk dengan aku ni banyaknya cerita pasal makan je.
Kejap-kejap makan, kejap-kejap makan.

Malam En Wan ajak keluar makan kat area kampung dekat rumah aku ni.
Rumah aku ni dekat dengan area kampung.
Bila masuk kawasan tu dah macam masuk ke alam yang berbeza padahal kat tepi-tepi tu hiway, ada One City, ada Putra Heights, tapi kawasan kampung ni terjaga tak terusik.
Kalau bulan puasa masuk sini, terus feel macam raya dah.
Serious memang kampung betul, bukan acah-acah.
Seronok sangat bila masuk situ nampak kedai runcit [yang pintu kayu berlapis-lapis tu], ada warung kiri kanan, tapi bersih.
Kampung yang bersih.
Belah-belah dalam tu ada rumah banglo besar-besar.
Tak risau kalau nak duduk dalam ni sebab tepi-tepi semua bandar, alamat je kampung padahal kat Subang Jaya dah.

Kitorang kalau teringin nak makan bakar-bakar, memang masuk kampung ni je.
Malam tu aku meratah kerang bakar and kepok lekor je.
Padahal dah kenyang tapi nak makan jugak, tu pasal order light-light [tapi kalori tinggi].

Ok petang karang Redza balik.
Insyallah cerita this weekend aku update minggu depan pulak 😂😂.



Ok hari ni, sempena Gloei 1st Anniversary, GreenAard release TRIAL PACK GLOEI.
Trial pack ni tak akan ada forever, ini bukan sebahagian dari pakej yang kita offer selama-lamanya.
Pakej trial ni bertujuan untuk orang-orang yang belum cuba Gloei tapi teringin nak try, so this is for you.

Pakej ni ada 7 sachet, untuk penggunaan seminggu.

"Boleh nampak kesan dalam 7 hari tak?"

Increase in collagen akan bermula selepas 48-72 jam.
Tapi tak bermakna selepas 72 jam dah nampak kesan kat kulit.
Yang 72 jam tu hanya pertambahan kolagen.
Kalau kulit muka memang bermasalah teruk, healing process akan ambil masa.

Jadi fungsi Trial Pack ni lebih kepada nak menguji keserasian badan.
Karang beli terus 20 sachet takut ada yang tak serasi.
Maka belilah trial pack ni dulu, agak-agak serasi, takde alergi whatsoever, bolehla beli actual product.

Untuk Gloei Anniversary ni, sesiapa yang beli Gloei [20 sachet], boleh pilih samada nak :

1. Marble cosmetic bag, atau
2. Free postage

WHATSAPP SINI


posted by Diana Ishak @ 10:29 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER