walk on wings, tread in air: Merespon pada kritikan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Merespon pada kritikan
2019-07-11

Umur bukan jaminan seseorang tu matang.
Ada banyak faktor yang mempengaruhi kematangan seseorang - pengalaman hidup, cara berfikir, cara dibesarkan, pengaruh sekeliling and tahap pendidikan.

Kita semua mesti pernah dikritik.
Tak kisahlah kritikan membina atau menjahanamkan, asalkan namanya kritikan.
Semua pernah rasa dikritik.
Takde yang terkecuali.

Orang kata kematangan seseorang bergantung pada cara dia mengendalikan setiap kritikan yang diterima, samada dengan emosional atau bijaksana.
Tapi jangan lupa, ya.
Cara kritikan disampaikan pun mainkan peranan juga.
Kritikan yang disampaikan dengan berhemah menunjukkan kematangan seorang "haters".

Dealing with haters yang tak matang sangat-sangat meletihkan because kita tak tahu apa yang boleh buatkan dorang puas hati.
No matter what you do - samada kau tulis yang buruk, kau tulis yang baik, baju kau murah, baju kau mahal, muka kau cantik, muka kau tak cantik, kau makan gaji, kau bisnes, kau gemuk, kau kurus - apa saja lah yang kau buat, they will still throw all kinds of hate and criticism kat kau.

Ok, firstly, kena tau beza antara kritikan dan kutukan.

Contoh, dulu ada sorang pengguna Makeup Remover GreenAard bagitau produk ni sangat best tapi botol nampak so cheap.
Dia cadangkan tukar botol supaya nampak lebih class.

Aku jawab, yes, memang botol tu murah pun.

Nak tukar botol, takde masalah.
Aku lagi suka kalau produk GreenArd nampak mahal and classy.

Tapi, kalau aku tukar botol yang lebih class, harga Makeup Remover is no longer RM69.
Takkan dapat harga ni dah.

Sebelum Makeup Remover ni dibuat, semua benda aku dah consider.
Ingredients dalam MR dan teknologinya dah sedia mahal.
Tak berbaloi rasanya beli local Makeup Remover sampai RM100, baik beli Shu Uemura.
Dah tentu-tentu barang berjenama.

Maybe belum masanya lagi GreenAard fikirkan soal classy.
Biarlah GreenAard pasakkan nama dulu.
Esok dah famous, aku tukar ke botol ada swarovski. Kahkahkah.

So that is kritikan.
Kritikan yang membina.

Dia mengkritik dengan berhemah, dan kritikannya bertujuan untuk kebaikan produk yang dia sendiri guna.
Dan dia bagi kritikan berserta cadangan.
Bila aku respond and explain kenapa begitu begini, dia faham.
Dan aku pun sama-sama take note dengan cadangan dia, alhamdulillah.

Kalau kutukan tu macamana pulak?

Ok, katakan kau publish buku dan jual kat Shopee.
Dalam banyak-banyak orang yang bagi good review, mesti ada 1-2 yang bagi bad review, itu normal.
The thing is, bad review tu adalah bersifat keji dan ingin menjatuhkan.

"Jangan beli! Sampah! Takde ada yang menarik pun. Saja nak cari glemer je ni".

That is clearly a hater.

Sebab apa?

Sebab intention dia sangat jelas sekali untuk attack the writer.
If the intention is to help you improve your work, then itu kritikan membina.
Tapi kalau to personally attack you as an individual instead of helping you improve, then that is most likely a hater.

Apa-apa pun, kritik atau kutuk, kita tetap kena handle it without overreacting.
Pilihlah samada nak buat bodoh, nak block, atau nak lawan balik.

Ada orang suka melayan.
Kalau aku, aku buat dek. Malas layan.
Actually, haters tak ambik peduli kalau kau bentang 100 helai fakta sekalipun.
Because dia bukan nak attack kerja kau.
Yang dia nak attack is kau.
So why melayan?

Aku memang takkan buang masa dan tenaga aku melayan benda-benda macam ni.
Kau yang start, maka kau habiskanlah sorang-sorang.
Kau nak merempan, silakan merempan sampai mereput.
Aku ada banyak benda lain nak buat.

Tau tak apa sebenarnya yang jadi bila kau start melayan dan merespon pada haters?

Kau sebenarnya dah meng-activate-kan kau punya inner critic.

Inner critic tu adalah suara-suara kecik dalam diri kau yang mengatakan kau tak cukup bagus, apa kau buat salah dan apa haters cakap betul.
Suara-suara kecik ni lama-lama buatkan kau jadi lemah, demotivated, hilang keyakinan and takut nak buat sesuatu yang pada awalnya betul.
Inner critic ni akan bakor line sampai kau jadi sangat emosi, akhirnya kau merempan tak ingat dunia.
Kau akan jadi sangat sensitif dengan any types of critisism sampaikan kau dah tak boleh beza antara nasihat, teguran dan kutukan.
Kau overreact negatively pada semua jenis teguran.
Apa benda orang cakap kau anggap semua nak menjatuhkan kau.
Kau jadi super-sensitif, sampaikan semua benda kau rasa ada kaitan dengan kau.
Apa orang lain tulis kat FB, kat IG, kat blog, semuanya kau rasa tengah bercakap pasal kau.

Elok-elok dulu kau hanya berdepan dengan haters, sekarang kau kena deal dengan your own inner critic sekali.
Lama-lama kau jadi saiko tanpa sedar.

Kalau kau sedang berada di tahap overreact ni, aku nasihatkan cuba bawak-bawak bertenang kejap.

Bawak bertenang, take a step back.

Bertenang untuk beberapa ketika [nak beberapa hari pun boleh].

Dalam tempoh bertenang ni cuba muhasabah diri.

Check balik apakah tindakan kau overreact tu wajar.

Adakah berbaloi.

Apa impak untuk kehidupan kau seterusnya.

Apa yang kau expect selama ni, adakah untuk dapat approval orang?

Buat soul-searching.

Selalunya, the reason kita jadi too sensitif dan overreact dengan kritikan/kutukan adalah kerana kita terlalu meletakkan diri kita sebagai pusat perhatian.
Bila kita letakkan diri kita sebagai pusat attention, kita jadi mudah beremosi kerana dalam diri kita ada ego.

The bottom line is tak kira apa pun kita buat, there will always be someone yang tak suka kita.
Itu dah pasti.

Rasulullah saw yang macam tu punya baik pun ada haters, lagikan kita ni.
Ikutlah cara Rasulullah saw.
Dia tak membalas, dia diam.

Tapi adakah dengan berdiam dia kalah?
Tak pun.
Nama dia kekal gah sampai sekarang.
Kerana apa?
Kerana manusia dikenang kerana akhlaknya.

So, the most satisfying way untuk respond pada haters adalah buat tak reti.
Kalau kita tahu kita buat benda yang betul, dan kita ikhlas dengan apa yang kita buat, maka kutukan atau pujian bukan lagi sesuatu yang penting.


posted by Diana Ishak @ 9:53 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER