walk on wings, tread in air: Nak hidup mewah cepat sangat <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Nak hidup mewah cepat sangat
2019-06-27

Aku perasan some anak-anak muda now nak cepat pegang duit banyak, termasuklah beberapa orang yang aku kenal in person.
Nak cari kerja yang offer gaji besar terus sebab masing-masing ada keinginan yang besar belaka.
Nak travel the world, nak pakai branded stuff, nak sentiasa up-to-date gadjet, nak lifestyle yang glemer.
Berlumba-lumba nak tayang hidup mewah.

What's wrong with start low?

Aku pernah tanya someone [budak-budak muda], kenapa taknak beli rumah.
Dia jawab dengan sardinnya "Bukan taknak beli tapi rumah sekarang mahal, kecik pulak tu!"

Wah, nak rumah banglo 3 tingkat terus ke apa.
Penyudahnya dah beranak-pinak masih lagi pindah-randah rumah sewa.
Tapi gaya taknak kalah.

Bukan main lagi komplen tak mampu beli rumah tapi spend duit kat luxury items boleh.
From top to toe nampak gah, macamkan banyak nau duit.
Barang kalau tak mahal tak sah.
Nak buktikan apa tak tau lah.
Unless kau ada good job and fantastic savings, itu lain cerita lah.
Ini tak, ada duit sikit pi splurge kat gadjet, pi splurge kat clothings, habis kat situ je.

Interview bukan main lagi expect gaji terus RM3-4K.
Setakat RM1900 ni tak layan.
Berapa sen sangat katanya.

Allah, sombongnya.

Standardlah starting gaji rendah, lama-lama naiklah gaji tu nanti.
Yang penting, ada pengalaman kerja, biar belajar hidup berkuli.
Esok kalau dapat pegang duit tak lupa diri sebab tau susah payahnya mencari sesuap nasi.

Ini tak.
Belum apa-apa tanya berapa company nak offer gaji, padahal pengalaman kerja pun takde.
Entah boleh guna excel ke tak, feeling nau nak gaji tinggi.

Low self-esteem.

Yang sebenarnya bukan soal gaji tapi low self-esteem.
Inilah sebenarnya punca utama seseorang perlukan duit yang banyak.
Because they want to be rich.
If they can't be rich, they want to feel rich.
That's why sanggup berhabis beli sesuatu that they may not be able to afford.

Orang yang hidupnya paycheck to paycheck selalu anggap kalau memiliki luxury stuff akan increase their self-esteem.
Padahal dorang tak mampu pun but the idea of memiliki some expensive stuff buatkan dorang anggap maybe boleh buat orang lain pandang tinggi sikit.

Bila manusia kejar penghargaan dan pujian manusia, itulah jadinya.
Nak rasa dipandang tinggi, sanggup berhabisan duit.
Bila nilai diri disamakan dengan benda, tak heranlah ramai akhirnya stress.

Umur 20an adalah umur dimana kita belajar tentang life and its struggle.
It is normal kalau muda-muda kita belum senang.
Tak salah pun kalau kita berdikit-dikit membina hidup.
If it's not hard then I don't think it will make us a stronger person.

Umur 20an adalah preparation sebelum kita mencecah 30an.
Samalah juga masa kita belasan tahun, ini adalah waktu kita prepare untuk masuk ke umur 20an.

Macam kat skolah dulu, pelan-pelan kita blaja buat kerja berkumpulan, interview orang awam, buat pembentangan depan kelas.
Yang senior pula dah mula buat majalah sekolah, belajar handle fotogaphy, handle editing, handle grafik, etc.
Itu semua preparation sebelum kita melangkah ke zaman Uni yang jauh lebih besar tanggungjawabnya.

Tak ada yang pelik kalau umur 20an belum kaya, belum mewah.
Ini standard, kita baru nak belajar kenal dunia.
Kalau dapat mewah, alhamdulillah.
Tapi kalau belum mewah, jangan memaksa diri untuk kelihatan mewah.



Aku kawen umur 23 tahun.
Kitorang start dengan sederhana.
Lama juga dalam tahap ni, ada la kot dalam 4-5 tahun.
Kalau nak splurge boleh je tapi kami ada plan lain untuk our future.

Ini rumah pertama aku and En Wan yang disewa selepas 3 bulan kawen.
Menyewa di Subang Jaya sebab dekat dengan kilang En Wan.
Dia dulu production engineer.
Production kan run siang malam non-stop.
So kalau malam-malam buta machine ada masalah, senang dia pi tengok sebab dekat.
[aku kalau boleh nak suruh dia bertapa terus dalam kilang tu].

This is our small home, tapi inilah syurga kitorang.
Karpet pun takde, yang ada rug kecik letak bawah coffee table tu.
Kerusi pun 2 seater je.
Kalau ramai-ramai datang, sejuk pantat masing-masing duduk atas lantai tak berkarpet.

Langsir pun harga RM1.80/meter.
Kemain jarang lagi langsir aku, takde fungsi pun kalau bertutup, sama gak cahaya masuk.
Tapi takpelah, nak merasa gak rumah ada langsir.



Inilah sofa pertama kitorang, 2 seater je.
Sarung sofa tu kain baldu, warna hitam pulak tu, senang nak melekat habuk.
Jadi, aku bentangkan alas meja biar kurang sikit nampak berdebu.

Tak, masa aku masuk rumah ni satu sofa pun takde lagi.
Kitorang berdua duduk atas lantai je.
Makan pun bentang newspaper.
Padahal ada je alas meja [rembat dari rumah Mak Aji], tapi kalau pakai alas meja karang kena basuh pulak.
Jadi aku bentangkan sokabar je senang, lepas habis makan konyok-konyok, buang.

Sikit demi sikit penuhkan rumah dengan perabot.
Mula-mula beli sofa.
Lepas tu beli meja makan 4 kerusi.
Then ada duit sikit beli rug, beli throw kusyen buat tambah-tambah tempat duduk.
Beli yang perlu only.



Bonusnya ada home teater yang En Wan beli masa dia belajar kat Jepun.
Tapi kabinet tu aku beli.
Kabinet ni ada lagi sampai sekarang, aku pakai untuk letak TV kat bilik tido aku.



Ini meja makan pertama kitorang.
Kerusi dan meja ni ada lagi.
Kerusi dia aku tukar ke leather seat pakai untuk dapur sekarang.
Meja ni dah jadi duduk kat luar rumah, hanya digunakan time open house je buat letak makanan.

Bukannya berduit sangat pun, tapi niat nak mencantikkan dinding rumah tetap ada.
Jadi, En Wan kelebet barang-barang lama dia, jumpa poster yang dia beli kat Jepun, pemandangan beach apa ntah, aku lupa.
Gantunglah poster ni kat dinding, jadiklahhhh.



Bilik tido kitorang dulu.
Perabot bilik memang Mak Aji hadiakah sempena kawen, jadi legalah sikit.
Cadar tu cadar pertama kitorang beli, masih ada lagi tapi dah berlapok sikit warna dia.
Tapi boleh la guna buat-buat tambah selimut kalau orang datang rumah.
Langsir bilik beli yang ready made kat AEON.



Siapa kata aku tak pernah ada dapur kecik?

Ini buktinya.

Dengan stove masak berharga RM49.90 beli kat Giant.
Dengan kabinet kecik tempat letak stove beli kat shoplot depan rumah harga tak sampai RM50.
Segalanya serba minimal.
Masa ni aku lebih tumpukan apa yang praktikal saja, jangan beli banyak sangat barang sebab rumah kecik, aku tak suka serabut.

Ada duit lebih beli fridge and mesin basuh.
Semuanya yang basic-basic.
Tak payah beli banyak sebab nanti nak pindah rumah senang takyah berangkut macam-macam.

Walaupun duduk tingkat 7, tetap ada hati nak ada garden.
Beli la jugak 2-3 pokok hutan yang berjurai tu gantung depan rumah.

Masa duduk menyewa ni kitorang dah start saving untuk beli rumah.
Aku masih ke sana sini pakai Kancil.
En Wan masih pakai kereta sport dia.
Masing-masing teringin nak beli new car, tapi tekad nak beli rumah tu sangat tinggi jadi pejamkan mata je bila nampak kereta idaman.
Sambil urut dada...sabar....sabar...

Vacation?

Vacation pertama aku adalah ke Bali, semasa Redza umur 3 tahun.
Aku and En Wan hidup berdua selama 3 tahun.
Maknanya selepas 6 tahun kawen baru kitorang berholiday.

Selama 6 tahun tu, baru sekali je aku and En Wan bercuti - ke Cameron Highland.
Itupun setahun selepas kawen.
Lepas kawen takde pergi honeymoon sebab takde bajet.
Alhamdulillah dalam tempoh 6 tahun ni sempat saving untuk bayar downpayment rumah, saving untuk house renovation, downpayment kereta baru En Wan [masa ni dah ada bibik and Redza, dah tak sesuai nak pakai kereta sport dah] dan dapat buat saving untuk bayar proses ambil bibik.

Nampak macam kedana sangat tak mampu pi holiday, kan?
Bukan tak boleh, tapi tak mahu.
Belum rasa satu keperluan lagi.
Masih boleh ditangguhkan.

Orang kata duduk menyewa tak payah bercantik-cantik sebab bukan rumah kita.
Tapi aku and En Wan siap cat dinding buat feature wall bagai.
Tuan rumah datang kat rumah happy tengok rumah dia aku cantikkan.
Dia suggest aku kerja kat Fella Design, ada kroni dia dalam tu katanya.

Yang sebenarnya, rumah sewa ke, rumah sendiri ke, tetap namanya rumah.
Tergantung kepada siapa yang duduk.
Kalau yang duduk tu jenis suka tempat selesa, bersih, kemas, insyallah bagilah rumah apa pun, tetap hasilnya baik.
Tapi kalau bagi spesis biasa duduk dalam reban macam penyewa rumah nenek aku tu, kau bagi dia tinggal dalam rumah Dato Vida pun insyallah jahanam.

Kalau nak tau, kat rumah sewa yang kecik ni pun kitorang buat open house raya.
En Wan nak gathering dengan kawan-kawan sama-sama blaja kat Jepun, jadi dia mintak aku masak.
Masa ni zaman jimat cermat, tak berapa konfiden nak masak pun aku gigih masak jugak sambil tengok buku resepi.
Masa tu buat makanan 2-3 jenis je.
Buat yang aku konfiden je lah.
Takde tempah-tempah, semua masak sendiri.
Pandai pulak aku masak, kan?
Sekarang kemain lagi mengada semua nak order je.

Semalam, mak cakap makcik yang hari tu sama-sama datang dari kampung call.
Dia cakap "Cantiknya rumah Pok Ayi [En Wan]. Besar luas. Kita teringin nak tido satu malam rumah Pok Ayi lepas ni".

Yang sebetulnya bukan soal lapang atau cantik, tapi how we manage the rumah.
Rumah kalau kecik, tapi pandai manage, insyallah tetap selesa.

Rumah sewa kitorang yang kecik tu dulu, tak besar mana pun, 800sqft je.
Bilik hanya ada 3, itupun kecik.
Masterbedroom dia kecik dari guest room aku sekarang.
Bilik aku dah tentu-tentu takde siapa boleh tumpang tido.
Bilik lagi satu, ada satu katil queen size kitorang beli sebagai persediaan kalau mak turun KL.
Bilik yang ketiga lansung takde apa, memang kosong.

Tapi setiap kali adik-beradik En Wan dari kampung datang, semua nak tido rumah kitorang.
Padahal rumah Kak Ngah ada kat KL tu.
Patutnya lagi senang duduk KL sebab nak kemana-mana pun mudah, mall-mall dekat.
Tapi dorang semua lagi selesa kat rumah kitorang padahal Subang Jaya tahun 2001-2004 apa je yang ada?
Subang Parade and Sunway ada lah.
Itupun belum gah macam sekarang.

Kalau sekali dorang datang memang penuh rumah.
Kak Long je dah 10 orang, abang Rosdan sefamili dah 7 orang.
Itu yang tido tau.
Kak Ngah pun sama naik melepak sama kat rumah tu siang-siang hari.
Dah nak dekat 25 orang dalam rumah aku yang kecik tu.

Bersusun tido kat hall bentang dengan toto.
Ada yang tido bawah meja makan aku okeh.
Bantal pun tak cukup, kena pakai throw kusyen and bantal sofa.
Selimut pun takde lebih nak bagi.
But still ke rumah kitorang juga dorang suka datang.

That's why aku menyampah betul kalau dengar orang cakap "Sorrylah rumah kita kecik tak selesa nanti".

Amboiiii untunglah kan sesiapa berumah kecik kalau gitu.
Asal ada orang kampung and adik-beradik datang je mintak tido kat rumah orang lain.
Lepas tangan.
Padahal yang nak datang tu family sendiri, bukan orang lain.
Yang sebenarnya bukan rumah kau kecik, tapi bersepah! Kau pemalas!

Aku lalui umur 20an sama macam kebanyakkan 20an yang lain.
Mula dengan berdikit-dikit.
Tak terlalu mewah, dan tak mahu mewah pada yang tak perlu.
Even dah pindah masuk rumah baru masih belum buatkan kitorang "mampu" pergi vacation.
Aku masih pakai Kancil waktu ni.

Masa tu jiran-jiran kat kawasan rumah tu rasa kitorang orang senang sebab umur 27 dah duduk rumah sendiri siap renovate rumah.
Kebetulan masa tu di area tu hanya 2 rumah je yang renovate skala besar - rumah aku and rumah sorang Dato lorong depan.
Bibik aku cakap kalau dia pi playground dengan Redza, jiran-jiran yang sama-sama ada kat playground tu mesti tanya kitorang kerja apa.

Aku ajar bibik aku cakap "Bapak repair mesin. Kakak jual mesin".

Umur 27-28 orang seusia aku dah travel the world, aku Thailand pun tak sampai lagi sebab aku tau aku belum mampu nak bermewah-mewah.
Our card tak sama.
Your card is different, mine is different.

Aku takde plan nak compete life siapa lagi best, lifestyle siapa lebih hebat.
Aku cuma plan nak life aku gets better day by day, itu je.
Bagi aku, yang tak perlu jangan beli dulu.
Bukan jangan beli lansung, tapi jangan beli dulu.

Jangan rasa menjadi satu kemestian untuk mempunyai gaya hidup yang mewah di usia muda ni.

Umur 20an adalah umur kita belajar kenal hidup, bukan berlawan-lawan gaya hidup.
Kalau belum ada kemampuan pakai barang mahal, makan tempat mewah, pi vacation overseas, takpe.
Masanya akan tiba.
Tak berbaloi kalau sampai berhutang semata-mata nak kejarkan gaya hidup.
Orang lain tu ada duit, kita tak ada. Jadi buatlah macam tak ada.

Tumpukan pada yang perlu.
Bukan nak melemahkan semangat, tapi nak mengajak untuk sama-sama sedar diri.
Kalau ada keinginan untuk memajukan diri, bagus.
Tapi tak semestinya mesti nampak mewah barulah petanda kita dah maju.
Kalau duit paras-paras hidung dipaksa-paksakan jugak bergaya semata-mata nak kelihatan maju, itu namanya menipu diri sendiri.

Duit banyak mana pun kalau digunakan untuk gaya hidup memang takkan pernah cukup.
Tapi duit sesikit mana pun kalau digunakan untuk tujuan hidup, insyallah sentiasa cukup, silap-silap berlebih.

p/s : tiada gambar rumah sekarang sebab takde cerita yang nak diceritakan.


posted by Diana Ishak @ 10:47 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER