walk on wings, tread in air: You can't do it <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


You can't do it
2019-05-21

Aku always dapat mesej like "Kak, apa rahsia akak berjaya bisnes?"

"Kak, macamana akak bertahan dengan cakap-cakap orang?"

"Kak, cuba share tips macamana nak fokus capai apa yang kita nak?"


Ni karang kalau aku share, nampak macam aku ni successful sangat, padahalllll.
Ramai lagi yang lebih berjaya yang boleh bagi macam-macam tips.
Tapi memandangkan blog aku ni bukan satu dunia baca, jadi aku share untuk pembaca blog ni saja lah, ya.
Kalau boleh pakai, pakai.
Kalau tak boleh pakai, carilah tips lain.

Sebenarnya, it's not really about talent, skill, money atau network.
It's about determination.
Azam dan keinginan.

Kebanyakkan orang, bila dia berazam buat sesuatu, sampai kat satu tahap bila dia stuck atau when someone or something told them 'NO'.....they listened.

I am an expert in rejection.
Atau lebih tepat lagi I am an expert in buat dek dengan apa orang cakap dan terus fight untuk dapat apa yang aku nak kalau aku tau apa yang aku buat adalah betul.
Aku percaya yang impian aku, cita-cita aku, hanya aku saja boleh manage, bukan orang lain.
So when they said NO, itu adalah kerana dorang fikir dorang tak mampu buat.
Belum tentu lagi aku tak boleh buat.

So that is the incredible part about our dreams.
Takde siapa boleh kata kita tak boleh buat.
Hanya kita saja yang boleh kata kita tak boleh.

Post ini panjang.
Aku akan selitkan beberapa short stories untuk emphasis the word NO.


Cerita pertama :

Tahun 2003 aku baru masuk kerja bidang biotech sales.
Antara tempat yang diletakkan bawah jagaan aku adalah NIOSH di Bangi.
NIOSH ni bukan really biotech-based company tapi dorang ada buat research.
Biasalahkan, budak-budak baru masuk memang selalunya kena ragging ambik tempat-tempat yang payah nak dapat sale.
Nak bagi kental lah konon.

Aku lupa apa nama pegawai yang aku jumpa tu, tapi pegawai lelaki.
Punyalah susah nak jumpa dia, always outstation atau takde dalam bilik, tak dapat dikesan.
Memandangkan NIOSH kat Bangi, so aku tak kisah sangat kalau kena pergi berkali-kali.
Aku can always balik rumah mak bapak aku kejap visit dorang, kalau tetiba the customer cakap "Ok saya dah ada di ofis, please come in 10 minits", aku can always start enjin zasssssssss pegi, sebab dah dekat.

After a week berumah-bertangga kat Bangi, aku masih tak dapat jumpa pegawai tu lagi.
Bos aku tengok jadual aku pi NIOSH tetiap hari tapi satu quotation pun takde keluar.
So dia cakap "I dah beberapa kali try NIOSH ni. Dorang ni payah sikit nak enter. Ada kaki kot kat dalam tu. Takyah pegi lagi lah" [maksudnya maybe dorang dah ada preferred supplier]

Then another colleague aku cakap "You nak jumpa pegawai A, eh? Baik-baik, dia tu gatal. Nak tolong pegangkan beg lah, nak teman I balik sampai parking lah. I sanggup tak dapat sale dari kena mengadap dia".

Well, statement tu agak scary.
Tapi entahlah, maybe aku dah biasa bergaul dengan lelaki kot so aku tak boleh bayang how gatal is gatal until aku experience sendiri.
Ada je customer lelaki yang biasa hantar aku sampai tempat kereta.
Yang tolong bukakkan pintu kereta pun ada.
Bagi aku itu tak menjadikan dia lelaki gatal.
Dari kecik mak dia dah ajar untuk jadi gentleman, didik to be nice to perempuan agaknya.
Selagi dia tak meraba and pegang-pegang, that's fine for me.

Aku tak puas hati sebab aku belum dapat jumpa lagi pegawai atasan tu.
Bagi aku, dapat atau tak dapat sales is belakang cerita, tapi kalau appointment pun tak dapat maknanya something wrong dengan cara kerja aku.
Selagi aku tak jumpa, aku takkan stop.
Biar aku jumpa dulu, from there baru aku boleh decide pegawai sejenis yang macamana dia tu.
Samada dia gatal atau aku lagi gatal. Kahkahkah.

So one day aku dapat jumpa sebab aku buat muka tembok tunggu kat depan ofis 45 minit walaupun akak-akak kerani tu kata tak pasti pukul berapa pegawai ni akan balik ke bilik.
Masa aku dapat jumpa that pegawai, dia memang tengah busy ada projek dengan Japanese.
Selalunya bila someone excited dengan satu projek yang penting, dia seronok nak bercerita penglibatan dia dalam projek tu.
Jadi aku pun tanya pasal projek tu bagi dia rasa seronok nak bercerita sebab aku nak create keserasian and keselesaan between dia dengan aku.

Cut story short, one day ada fax masuk kat ofis - Purchase Order dari NIOSH harga RM10K.
Aku berjaya penetrate market NIOSH dengan close deal permulaan RM10K.

Hari kitorang terima first order dari NIOSH tu adalah hari gempar kat ofis.
Nilainya tak banyak, cuma RM10K tapi sebab semua percaya NIOSH susah nak enter dan pegawai-pegawainya susah nak diajak berjumpa, jadi bila tetiba masuk Purchase Order, masing-masing surprised.

So, apa yang aku faham dari sini adalah, orang yang cakap "susah nak penetrate NIOSH" tu mungkin sorang je.
Disebabkan dia tak berjaya, maka cerita tentang 'susah' tu dah terpasak dalam minda sales-sales person yang lain.
Bila minda dah terpasak dengan perkataan 'susah', otomatik dah jadi kurang bersemangat, tindakan pun slow down dan hujung-hujung berhenti berusaha.

Yang sebetulnya, word 'susah' is not a reason for us to stop.
Instead, think of it as a sign untuk kita cari alternatif lain.
Maybe berjumpa dengan pegawai lain, approach cara yang lain atau re-evaluate where you are.
Dalam erti kata lain, kalau tak boleh masuk ikut pintu depan, try masuk ikut tingkap.
Kalau tingkap takleh bukak, try masuk ikut bumbung.
'Susah' doesn't mean that you stop.
It simply means you tukar cara in order to make it to your destination.

Macam tu lah jugak dengan perkataan 'tak boleh'.

Aku dah letih dengar orang cakap 'tak boleh' everytime aku nak buat something.
Belum apa-apa dah cakap tak boleh.
Selalunya aku akan teruskan buat apa yang aku rasa betul [selalunya senyap-senyap].
Bila berjaya, let the success make the noise.

Some people quit sebab suara-suara macam ni lah.
Suara yang kata they can't do.


Cerita kedua :

Masa aku first year, kena ambik subjek Biometry.
Subjek ni senior-senior cakap susah nak score.
Kebanyakkan dari batch aku dah pasang target untuk lulus sahaja.
Sebab susah sangat nak score katanya, so kalau lulus kira hebat dah ni.

Negative self-talk ni dah berlegar-legar dalam minda walaupun masa tu kelas belum bermula lagi.
Bila dalam kepala dah set 'susah nak score', jangankan kata nak score, nak study pun malas.

The good thing is, aku jenis study sendiri.
Bila study sorang-sorang, negative talk ni tak meresap sangat dalam kepala dan lebih fokus.
Tapi terngiang-ngiang jugak la perkataan 'susah susah susah' tu.



I did it.

Masa result keluar, aku tengah demam. Demam teruk. Jadi aku monteng.
Kawan aku cakap result dah keluar tapi lecturer tak letak kat board, kena pi jumpa dia sorang-sorang.
Dia kata dengar-dengar 7 orang je dapat A.
Aku dengar macam "7 orang je? Maknanya betul la subjek ni susah score".

Pastu kawan aku cakap "Ada sorang budak melayu dapat A".

Esok aku jumpa lecturer, rupanya aku budak melayu tu.
Aku tak expect aku score A sebab dah ramai yang kata susah nak score kan.
Tapi masa ambik exam dah terasa-rasa takde la susah sangat, kalau B+ insyallah dalam tangan, but bila perkataan 'susah nak score' dah terpasak dalam kepala, kita jadi tak berani nak yakin.

Tu lah dia kan, bila dengar orang cakap 'susah' atau 'tak boleh', kita pun jadi down and anggap kita pun tak boleh.
Padahal kita bertanya pada orang yang tak berjaya buat.
Kalau bertanya dengan orang yang berjaya buat, mesti dari awal lebih bersemangat nak blaja.

Suara-suara yang menafikan impian kita ni sentiasa ada.
Terpulang pada kita untuk evaluate semua info ni.

Bab dengar cakap-cakap orang ni, aku takleh lupa satu insiden masa tengah tunggu panggilan U lepas SPM.

Aku sebenarnya minat nak jadi lawyer.
Aku pernah apply untuk ambik course law.
Aku yakin aku boleh diterima masuk course tu.
Dan aku yakin aku akan jadi lawyer yang berjaya [kahkahkah].

Tunggu punya tunggu, tak dapat jawapan.
Kawan-kawan yang result SPM menjunam pun dapat panggilan U, aku tak dapat.
Dulu kalau isi borang permohonan masuk U akan disertakan dengan surat pemberitahuan permohonan diterima [tak sure sekarang if masih macam ni].
Nak dijadikan cerita, aku mengemas bilik sekali ternampak satu kad terselit kat celah-celah kertas Pak Aji.
Rupanya itu kad pemberitahuan permohonan aku dah diterima.

Pilihan pertama : Akaun
Pilihan kedua : Banking.

Terperanjat aku.
Kejadah apa aku ambik akaun and banking?
Bila masa aku ubah pilihan course aku?

Rupanya bapak aku pi tukar pilihan course aku sebab kawan-kawan dia kata dua course ni peluang cerah untuk dapat kerja, demand tinggi.

Memang tak dapat lah weiii.
Aku bab mengira dah la bangang.
Tak ambik subjek akaun pulak tu, adehhhh.
Frust gila aku masa tu.

Bila aku tanya bapak aku kenapa dia tukar course pilihan, dia cakap "Lawyer ni tak bagus la untuk Diana. Kita tak tau kita bela orang yang salah ke betul".

Alahai....
So that was another example suara-suara yang mengatakan you are not "right" for it.

Sama lah juga dengan suara-suara yang kata kau terlampau gemuk untuk join marathon.
Kau terlampau tua untuk belajar mengaji.
Kau terlampau muda untuk travel jauh-jauh.
Kau terlampau kecil untuk bersekolah jauh dari mak bapak.

Suara-suara ni kadang-kadang datang dari orang terdekat seperti mak bapak, husband and wife.
Maybe husband/wife kita takut what would happened to their relationship if we grew so they tried to buatkan kita tak berkembang.

Bab suara dari husband ni aku rasa pembaca blog ni dah tau kot history bagaimana aku constantly dikondem oleh En Wan setiap kali aku nak buat something big.
Dari mula aku setup XZIZ Biotech lagi dia kondem.
Then aku start Fleur by Mrs Him pun dia kondem juga.
Sampailah aku start GreenAard, pun kena kondem.
Last-last now dia jadi big bos company yang dia kondem tu.

Bila aku nak publish buku sendiri pun, dia kondem.
Padahal aku bukan nak publish untuk satu dunia baca, aku just nak buat untuk blog reader saja.
Aku cakap aku adalah seorang blogger, and I had built up a following of avid readers, so why not aku buat sesuatu untuk crowd aku, itu je.

En Wan kata "Ada ke orang nak beli?"

Aku rasa En Wan ni adalah haters terbaik aku.
Dia always kondem aku, tapi dengan setiap kondem dia tu aku jadi lagi semangat nak buktikan kat dia I can do it.



Ni buku pertama aku, the one I was told no one would buy, has sold more than a thousand copies, among crowd blog readers saja.
Kira ok la kan, jual kat blog je pun, bukan kat kedai.
Buku ni takde dah, dah habis.
Yang ada now buku Vol 2 saja.

So here's the most important piece of that story.
If I had listened to suara yang menidakkan impian aku, that book akan kekal dalam laptop aku sebagai draft saja.
Tapi sebab aku chose untuk tak dengar and proceed dengan impian aku, akhirnya sekarang dah keluar buku kedua.
Aku bukanlah writer besar, hanya blogger picisan saja.
But satu achievement untuk aku bila aku ada kelompok pembaca tegar yang appreciate penulisan aku.

Orang boleh cakap apa saja but you get to decide if you are willing to listen.

Pasang impian memang senang, yang susah adalah accomplishing them.
Nak tukar impian jadi realiti kadang-kadang ambik masa yang sangat lama.

Macam orang sambung belajar.
3-4 tahun sambung blaja tak habis-habis.
Tengok kiri kanan, member ada yang dah kawen dan beranak.
Ada member yang kawen dah bercerai balik, tapi kita masih blaja tak habis-habis.
Ni baru blaja, belum kerja pun lagi.
Orang lain dah kumpul harta, kita dalam lab lagi extract bacteria tak sudah-sudah.

Dalam keadaan ni, we feel as though we are still way back there at the start when everybody is passing us by.
Ada waktu-waktunya rasa macam nak menangis.

Go ahead. Menangislah, takde siapa larang.
Tapi lepas menangis, keep going.
You think your dream is too hard?
Eh, takde siapa pun kata senang.


Cerita ketiga :


Wahhhh tetiba keluar hero Telugu. Kahkahkah.

Siapa tengok Baahubali mesti kenal image ni.
Nama pelakon ni Prabhas.
Ada cerita best tentang dia yang aku boleh relate dengan topik aku ni.

Sebelum dia berlakon Baahubali, dia bukanlah barisan pelakon yang popular sangat.
I mean dia popular tapi filem dia tak banyak yang box office.
So one day dia di-approached untuk carry watak Bahubali, and that was in 2011.

Director dah cakap awal-awal cerita Bahubali ni akan ambil masa 5 tahun untuk siap.
Shooting start 2012.
Sebelum shooting start dia kena pasang badan, naikkan muscle sebanyak 20kg.
Rambut kena simpan panjang, jambang takleh shave.
Semua ni kena maintain selama 5 tahun.

Mana ada pelakon yang nak stay dengan 1 filem saja selama 5 tahun?
Keje gila kot.
Orang lain 5 tahun boleh berlakon 4 filem, boleh berlakon iklan, boleh jadi duta produk bagai.
Tapi dia, 5 tahun tak boleh buat apa-apa selain Bahubali.

Watak ni memang di-tailor-made untuk Prabhas sebab dia ni size gigantic sikit.
Tinggi 6'2"and badan dia tegap, sesuai untuk watak warrior.
Untuk pelakon lain dalam movie Bahubali ni, director tak kisah kalau in between tu nak ambik job lain but not for Prabhas.
Sepanjang 5 tahun ni Prabhas diminta untuk buat Bahubali saja sebab kena kekalkan bentuk badan and rambut yang sama.

Bayangkan, filem ni belum tentu lagi laku tapi dia tak boleh ambik job lain in between.
Dibuatnya sekali filem ni flop, tak ke dah rugi masa bertahun-tahun, kan?
Dalam tempoh filming Bahubali 2, Prabhas pernah dapat tawaran commercial bernilai 10 Crore [masa ni nama dia start melonjak sebab Bahubali 1 successful], tapi dia tolak sebab dia nak habiskan Bahubali 2.
10 Crore tu bersamaan USD1.5M!

Filem Bahubali ni 70% buat dalam studio.
Studio dorang ni besar ala-ala Hollywood, kebanyakkan set dalam studio je.
Prabhas kata sepanjang 5 tahun buat filem ni, ramai pelakon-pelakon lain keluar masuk studio buat filem.
Ada sorang pelakon keluar masuk studio habiskan 2-3 filem, tapi dia masih lagi dengan scene perang yang tak habis-habis [Bahubali punya scene perang ambil masa 128 hari].
Kalau kita mesti dah rasa nak give up, orang lain nampak macam-macam progress dah, kita satu filem pun belum settle lagi.

Akhirnya, determination dia paid off.
Bahubali tapau sampai USD28 juta.
Masa Bahubali ditayangkan kat LA and Japan, director dia menangis bagitau the pillar of Bahubali was Prabhas.
Kalau Prabhas give up dalam tempoh 5 tahun tu, filem hebat ni takkan pernah wujud sebab karakter tu dibuat khas untuk Prabhas.
Hanya dia saja layak untuk watak tu.

Sebelum penggambaran bermula lagi Prabhas ni dah hidup seperti seorang royalty and warrior supaya karakter tu sebati dalam diri.
Bayangkan selama 6 tahun dia kena maintain gaya hidup seorang warrior and royalty.
Everyday 8 hourse training pedang and kuda.
Bahu dia pernah patah sebab jatuh dari tempat tinggi masa filming this movie, tapi dia never quit.
He is a definition of determination.

Now, orang bayar dia USD430K untuk satu filem tau. USD, bukan rupee.
Dia satu-satunya actor dari South India yang dibuat patung kat Madamme Tussaud.

Takde impian yang tak susah.
Takde cita-cita yang dapat siap dalam masa singkat.

Kenal Julia Child?
It took her 10 years to write buku memasak Mastering the Art of French Cooking.
Buku tu popular sampai sekarang orang dok cari lagi.

James Cameron kenal?
Dia prepare filem Avatar selama 15 tahun.
Hasilnya, filem tu jadi the most successful film in the history.

Ceritanya kat sini, nothing that lasts is accomplished quickly.
Nak membina legacy bukan based on a single moment.
It's a collection of experiences.

Between my company and current bisnes I run now, it's taken me 11 years of work to get to this place.
It took me 11 years to make mistakes over and over again to learn how to do business.
It took me 11 years untuk menulis blog post merepek that nobody wanted to read before I come out with my own book.

Cakap je apa benda yang aku tak endure.
Hardship?
Rejection?
Discouragement?
Hatred?

Takde siapa kata akan capai impian dengan mudah, let alone dalam masa sekejap.
It takes years sometimes.

Ramai orang yang jauh lebih berjaya kat luar sana.
Pergilah tanya how they manage to sampai tempat di mana dorang berada sekarang.
Konfem dorang jawab because dorang tak give up.

So bila ada suara-suara cakap "susah ni", "ini ambik masa lama ni", "kau tak boleh buat", "you are too old"..... - they are actually giving you permission to quit.
Itu punca kenapa ramai yang give up.
It's not because tak cukup ilmu atau tak cukup modal tapi punca terbesar adalah you quit because they said you can't do it.



posted by Diana Ishak @ 10:48 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER