walk on wings, tread in air: Suami tergugat bila isteri lebih hebat? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Suami tergugat bila isteri lebih hebat?
2019-05-20

Hari ini, ramai yang dah mula faham isu kesaksamaan jantina.
Dulu, orang perempuan sinonim dengan kerja-kerja kat dapur, urus anak-anak, urus makan pakai suami, etc.
Dalam ertikata lain, orang perempuan ni nampak lebih sesuai duduk rumah jadi surirumahtangga.

Now, ramai dah perempuan yang berkerja, ada income, ada own business, malah some women ada income and career yang lebih hebat dari suami.

So the issue now, ada suami yang feel threatened bila isteri lebih hebat dari dia.

Sebenarnya tak perlu rasa terancam dengan kehebatan isteri.

Isteri lebih berjaya.
Isteri lebih berjawatan tinggi.
Gaji isteri lebih tinggi.
Isteri lebih dikenali.
Isteri lebih dihormati.

Tak perlulah nak rasa terancam, bang.
Yang hebat tu pun bukan orang lain, isteri kau juga.
Ini bukan zamannya nak rasa tergugat dengan kehebatan isteri.
Daripada memikirkan sisi negatif, ada banyak sisi positif beristerikan perempuan yang success dan hebat and sebagai suami patut berbangga.

Salah satunya, kestabilan financial.

Tak, bukan nak encourage suami bergantung pada pendapatan isteri tetapi isteri yang ada kestabilan kewangan boleh bantu contribute secara tetap setiap bulan.
Isteri-isteri ni bukannya berkira sangat bang, especially isteri yang ada pendapatan tinggi dari abang.
Selalunya they are willing to contribute sebab dorang pun nak kehidupan yang lebih selesa.
Ringanlah sikit beban abang.
Sebab dorang pun paham, seronok sama-sama, takkan beban nak abang pikul sorang-sorang ye tak?
Jadi, dengan kestabilan kewangan macam ni, abang sekeluarga dapat hidup above average.

Tapi tak bermakna abang boleh lepaskan banyak tanggungjawab.
Abang kena faham keperluan asas tetap abang kena cover.
Kalau yang wajib abang penuhi, insyallah isteri abang akan top up benda-benda yang bukan keperluan, contohnya raya ni dapat abang jam tangan baru ke, kasut baru ke, minyak balik kampung dia top-up ke, etc.

Lagi satu, perempuan yang bekerja lebih cenderung memiliki pemikiran yang terbuka.
Senang nak bawak ketepi-ketengah orang kata.
Tak semua, tapi kebanyakkannya begitulah.
Tapi jangan pulak anggap perempuan yang tak bekerjaya tu close minded.
Mohon jangan spin statement akak pulak ya.

Bukan apa, perempuan yang berkerjaya biasanya kerap jumpa ramai orang kat tempat kerja.
Proses interaksi dengan ramai orang akan mempengaruhi psikologi mereka menyebabkan dorang lebih mudah menerima perbezaan serta boleh share ideas dari perspektif dia pula.

Ingat senang nak jadi open minded?
Bukan boleh dilatih seminggu dua.
Being open-minded can be really tough sometimes kerana kita dibesarkan dengan kefahaman dan kebiasaan yang dah dipractised sejak kecil.
Disebabkan itu, kita semua lebih selesa meletakkan diri kita di kalangan orang-orang yang ada nilai, kebiasaan dan kepercayaan yang sama.
Walaupun kita nak sangat jadi open minded, it can be very difficult when we are faced with ideas that challenge our own.
We may struggle from time to time.
That's why abang beruntung kalau dapat isteri yang open minded.

Tapi some suami tak suka bila isterinya ada perspektif yang berbeza.
Egonya sebagai lelaki mahukan seorang isteri yang patuh akan tercabar bila dapat isteri yang bijak memberi pandangan.
Suami macam ni kadang-kadang bukan tak boleh terima pandangan orang lain.
Dia boleh je terima new perspektif tapi syaratnya jangan dari isteri, tu je.
Kalau ada yang nak menegur dia pun biarlah teguran tu dari orang lain.
Kalau dia salah, biar orang lain [kawan-kawan] tegur, jangan isteri tegur.
Tercalar betul egonya.

The thing is, tak semua kawan nak perbetulkan salah kita bang, ramai tunggu nak gelakkan je.
Bagus dah kalau isteri abang nak tegur sebab dah tentu isteri nakkan yang terbaik untuk suaminya.

Kalau isteri berkedudukan tinggi dalam kerjaya, be proud of it.
Isteri macam ni cenderung jadi lebih matang because of her job responsibilities.
Abang mungkin tak jadi her center of attention all the time, tapi isteri abang akan letakkan lebih banyak kepercayaan kepada abang.

Jangan anggap semua isteri yang lebih hebat dari suami akan jadi besar kepala.
Tak dinafikan ada isteri yang makin tinggi jawatan, makin tinggi gaji, makin sombong.
Tapi jangan pukul rata.
Abang banyak sangat tengok drama ni, tu pasal imaginasi over.

Kalau suami adalah ketua keluarga yang baik dan tahu tanggungjawab serta bertimbang rasa, takde de isteri nak kurang ajar.
Percayalah cakap aku, isteri-isteri ni setinggi mana pun pangkat dia, kalau suami tu baik, dia akan tetap hormat.
Nak dapat isteri kurang ajar tak perlu tunggu gaji tinggi, cukuplah kau jadi suami tak bertanggungjawab, masa tu kau tengoklah, isteri yang tak bergaji pun boleh jadi singa.
Dan segerombolan makcik-makcik bawang bersatu maki kau berjemaah.

Jarang perempuan berkira dengan suami.
Jarang.

Perempuan adalah makhluk yang "bodoh".
Kalau dah sayang, semuanya nak dibagi.
Sanggup tong-tong duit hantaran sebelum kawen.
Sanggup berjimat-cermat nak belikan hadiah birthday boifren.
Sanggup hulur duit minyak nak balik kampung suami.

Harga diri perempuan sikit pun tak jatuh kalau pendapatan suami lebih rendah.
Tapi kebanyakkan suami tergugat bila pendapatan isteri lebih tinggi.
Why eh?

Yang pelik tu, dia sendiri sukakan wanita yang berpelajaran tinggi, yang ada karisma, tapi bila isteri tu jadi lebih successful dari dia, dia sakit hati.
Paling tak boleh blah, suruh isteri berhenti kerja terus.
Alasan, anak-anak perlukan perhatian, padahal tak boleh tengok isteri lebih berjaya.

Isteri jangan nak "yeayyyy! tak payah kerja" sangat bila suami suruh duduk rumah takyah kerja.

Tanya dulu samada suami boleh teruskan bagi duit bulan mak bapak sebanyak mana kita pernah bagi semasa kita masih berkerjaya?

Macamana dengan hutang-hutang yang sedia ada yang belum settle, apa plan dia?

Macamana dengan expenses rumah?
Jangan pulak kerana dia nak kita duduk rumah tak bekerja maka segalanya kena cut.
Dah jadi makin teruk pulak keadaannya.

Kalau ada alasan yang memang memerlukan isteri berhenti kerja [contoh anak sakit], that is totally another story.
Tapi kalau dah elok-elok bini tu kerja tak tau hujung pangkal suruh berhenti, rasanya isteri kena fikir dulu.
Bukan nak ajar jadi kurang ajar, tapi biar tindakan kita ada common sense.
Suami yang ada 'penyakit' ni tak ramai, tapi ada.
Penyakit terancam dengan kehebatan isteri.
Patutnya proud isteri berjaya, ini dia pulak jadikan bini rival.

Kepada suami-suami yang insecure isteri lebih berjaya, nasihat aku, tak payahlah takut sangat.
You just need to be a good husband, loving, caring, responsible and be kind to her, that's all.
Isteri bukan berkira sangat suami jawatan rendah ke, income tak tinggi ke, janji ada contribution yang significant asalkan jangan sampai semua tanggungjawab dilepaskan kat bini.
So abang tak payah nak rasa tergugat sangat.
Suami dan isteri sepatutnya complete each other, bukan compete with each other.




Thank you yang bagi review kat website GreenAard. 


posted by Diana Ishak @ 9:30 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER