walk on wings, tread in air: Puasa, tapi tak kurus pun. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Puasa, tapi tak kurus pun.
2019-05-17


Bulan-bulan puasa ni paling mudah untuk kurangkan berat badan.
Kalau hari-hari tak puasa sebelum ni, misi nak berdiet always gagal sebab orang keliling sibuk ajak makan.
Jadi, bulan puasa ni bulan terbaik untuk istiqomah berdiet.

Tapi ada juga yang cakap, walaupun dalam keadaan berpuasa, berat masih tak turun.
Kalau turun pun sikitttt sangat, 100-200g je, padahal dah habis kurangkan makan dah ni.

Mustahil sangat dalam keadaan berpuasa berat masih tak turun-turun.
Kalau berat masih tak berubah walaupun berpuasa, maknanya ada 2 kemungkinan :

1. Makan terlalu sikit [less than 1000 kalori]
2. Makan terlebih kalori atau makan banyak sangat waktu berbuka tu.

Gambar aku kat atas bukti, puasa atau tak, berat badan tak turun pun dari sudut angka.
Sama je maintain  51kg.
Tapi dari segi body fat maybe ada penurunan sebab ada bahagian-bahagian badan tertentu yang dah padat [tak bergoyang].
Aku percaya lemak di bahagian tertentu dah berkurang, at the same time di bahagian lain otot bertambah menyebabkan berat pada penimbang takde beza.
Dari segi angka tak berbeza tapi bila pakai baju boleh rasa baju lebih loose dan badan lebih solid.

Sebenarnya, kurang makan belum tentu jadi syarat badan kurus.
Not eating enough pun akan buatkan badan 'mogok'.
Bila badan terlalu kurang kalori [less than 1000 kalori sehari], badan akan shut down terus dari membakar lemak.
That's why makan sikit tapi berat tak turun banyak.
Ada tu semakin tak makan, semakin berat tak turun lansung.

Itulah yang terjadi bila kita terlampau sekat makan.
Perasan kalau tak makan straight 3 hari, esok lusa turun 5kg.
Nan hado, dik!

Kalau nak kurangkan berat, just make sure kita makan below 1500 kalori dah memadai.
Kalau kita konsisten makan below 1500 kalori selama 7 hari, berat akan turun at least 400g.
1500 kalori ni adalah jumlah 2 kali makan nasi putih with lauk-pauk.
Yang penting lauk-pauk tu jangan exceed 1500 kalori.

Selalunya bila kita sebut 'diet' automatically kita tolak nasi.
Nasi-nasi taknak makan katanya.
Ada yang ratah-ratah lauk bagi menggantikan nasi.

The thing is, 100g ayam bakar [chicken breast] dah bersamaan 230 kalori.
Itu baru 100g tau.
Mustahil kita makan setakat 100g ayam.
Selalunya bila tak makan nasi, kita tend to makan lauk dengan banyak, jauh lebih banyak dari makan nasi.

Untuk yang belum biasa dengan kiraan kalori, kekdah meratah lauk selalunya akan tersasar dari portion yang sepatutnya.
That's why aku sangat tak setuju bila mana nak berdiet je, tinggalkan nasi.
Tak perlu tinggalkan nasi, just kurangkan nasi dah memadai.

Eating healthy food tak bermakna low calorie tau.
Banyak je healthy food yang kalori-nya jauh lagi tinggi dari sepinggan nasi.
It's all about portion dan waktu pengambilan makanan.

By the way, kalau kita ada masalah hormon, kena bersedia dengan kesukaran menurunkan berat badan juga.
Yang ni memang tak dapek nak tolong, kena top up dengan work out.

Ramai yang susah nak turunkan berat badan kerana terlalu follow 'avoid' list.
Avoid List ni macam aiskrim, kek, kukis, fast food, jajan.

Bila terlampau avoid these lists, ia akan menambahkan lagi kita punya craving.
Setiap kali craving ni datang kita cuba 'matikan' craving dengan makan makanan yang sihat katanya.
Ujung-ujung tak sedar dah mencekik terlebih kalori.

Cara ni salah.

Instead of cutting out foods you enjoy, try ambil dalam kuantiti sederhana.

Teringin nak makan Spicy Chicken McDeluxe?
Ok ambil burger saja, tolak fries and pepsi.

Teringin nak Starbucks Java Chip?
Ok, save it for special occasions.
Set date, maybe on 23rd of every month beli Starbucks.

Jangan avoid terus.
You shouldn't cut out foods you enjoy just because you'd like to lose weight.
Pandai-pandailah cari time untuk matikan craving.

Lagi satu, kalau teringin nak makan aiskrim, pastikan dulu jenis aiskrim apa yang nak dimakan.
Kalau teringin nak makan Baskin & Robbin choc chip vanilla, pastikan dapatkan ini juga.
Don't settle for other than this.
Sebab kalau kita rembat sebarang-sebarang aiskrim semata-mata nak makan aiskrim, selalunya kita takkan puas.
Craving tu tak berenti selagi tak dapat the exact aiskrim yang kita nak.

Yang penting, makan bila lapar.
Tak lapar, jangan makan.
Kalau ada terasa nak mengunyah, minum air kosong dulu.
Kadang-kadang kita bukannya lapar tapi haus.
Kalau selepas minum 500ml air putih masih lagi terasa lapar, ok makan.
Kalau tak, jangan makan.

Tapi ada satu faktor yang mungkin boleh menyebabkan kenapa dengan berpuasa pun berat badan masih tak berkurang.

Tak cukup tidur.

Bulan-bulan puasa ni, kita tak cukup tidur kan.
Kalau boleh, pukul 10.30pm tido lah.
Isyak around 8.30pm, by 9.30-9.45pm terawikh dah boleh settle [8 + 3].
Pukul 10.30pm please tido.
Bangkit 4.30am, insyallah cukup rest tu.

Bila tidur tak cukup, akan affect metabolisma badan.
Kita maybe tak rasa letih, tapi dalam badan ni dah letih.
Bila tidur tak cukup, badan secara otomatik akan release hormon kortisol [hormon stress].
Hormon kortisol yang banyak dalam badan akan buatkan metabolisme badan jadi slow.
Itu antara punca berat tak turun banyak walaupun makan sikit.

That's why untuk turunkan berat badan, kurang makan bukanlah satu-satunya syarat.
Ada banyak faktor lain yang diambil kira.



By the way, sekarang ada offer MENU BOOK yang kita offer setahun sekali saja.
Refresh blog ni and klik pada pop out window.




posted by Diana Ishak @ 9:13 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER