walk on wings, tread in air: Jagalah airmuka isteri tu sikit. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Jagalah airmuka isteri tu sikit.
2019-02-16

Jujur, aku tak kenal siapa pun SS.
Aku start kenal dia masa kes taknak vaksinkan anak, that was bila eh?
2-3 tahun lepas ada kot.
Masa tu barulah aku tau dia ni penyanyi (itu pun sebab dia bagitau dia penyanyi) and suami ex-Mawi.
Pernahlah jugak masuk FB dia 3-4 kali masa kes vaksin and home-school, saja je nak tengok apa kisahnya supaya aku ada benda nak ulas kat blog.

Malam semalam, aku masuk lagi sekali FB dia.
Ya ampunnnnn, macam medan perang.
Bertalu-talu komen masuk tapi 99% komen kecaman.

Ok, aku taknak elaborate further pasal dia atau pasal komen-komen yang dia dapat, aku tak berminat.
Cuma aku jatuh kesian kat wife dia.
Terbayang apelah agaknya perasaan isteri dia semalam bila suami kena kecam.
Rasanya satu Malaysia kecam kot.

Teringat dulu aku pernah dapat satu email from a wife.
Wife ni mengadu hal suami.
Macam-macam dia komplen.
Aku pun reply email dia, aku kutuk husband dia kaw-kaw.
Then dia reply "Tapi suami saya takdelah macam tu kak, at least dia....."
Terus aku reply "Hah, ada pun kebaikan suami. Ingatkan takde lansung".
Dan itulah email terakhir aku dapat dari reader tu.
Mesti dia dah jadi haters aku sekarang. Mbhahaha.

Suami-suami sekalian, ketahuilah, tak ada isteri yang suka bila suaminya dikutuk.
Sedih tau tak, sedih!
Mau tak sedih kalau suami pilihan sendiri, ayah kepada anak-anak kita dikutuk oleh ramai orang?

That blog reader adalah buktinya.
Dia kondem suami dia macam-macam, bila suami dia kena kutuk dek orang luar (aku), dia pertahankan.
Maknanya, macamana teruk pun suami tu, hanya isteri saja boleh kondem, orang lain jangan.
Boleh naik hantu isteri bila suami kena kutuk.

Just imagine macamana keadaannya bila satu negara kutuk suami kita?
Aduii, boleh tak tido malam mikir.
Tu belum pikir lagi nak keluar rumah mengadap muka jiran, muka keluarga, muka masyarakat.
Kalau jiran tu jenis buat dek tahanlah lagi.
Dibuatnya dapat jiran yang jenis nampak je muka kita terus "sok sek sok sek" berbisik?
Kalau kena bawang dalam media sosial habis kuat pun tutup ruangan komen, tutup laptop.
Abis kalau berdepan dengan real people out there, takkan kejap-kejap nak pindah-randah je keje.

Suami-suami, kalau nak cari pasal dengan orang, buatlah kalau itu boleh memuaskan hati.
Buatlah perangai sebangsat mana pun kalau itu boleh membahagiakan.
Tapi pandang-pandanglah isteri sama.
Kesiankanlah isteri.
Jagalah perasaan dia.
Jagalah airmuka dia.
Isteri pun ada perasaan malu.
Cuma dia tak mampu nak luahkan atas dasar hormat dan taat.
Ada isteri yang terlampau hormatkan suami sampai nak tegur and nasihat suami pun tak pandai, jadi dia telan semua pedih yang dia rasa.

Orang lelaki lain, dia 'dibekalkan' dengan ego yang tinggi supaya dia lebih berani, konfiden dan tabah serta kuat melindungi keluarganya, bukannya ego tu letak atas kepala jadi batu!
Disebabkan ego pada lelaki ni lah orang lelaki tak kisah kena kutuk.
Setakat orang menganjing tu dia takde rasa apa pun.
Lagipun kau yang cari pasal kan, so kaulah tanggung.
Tapi isteri?
Isteri tak memasal terbabit sama tanggung aib yang bukan berpunca dari dia.

Ingat tugas suami tu cuma cari duit je ke?
Menjaga perasaan isteri pun tugas suami.
Aku tak faham bila suami sanggup ketepikan perasaan dan airmuka isteri semata-mata nak jaga ego sendiri.
Ego tu nak junjung sampai ke mana agak-agak, ke hujung dunia?
Dunia ni bulat ya, takde hujung (eh!).

Esok kalau kau sakit, bukan orang luar tu yang nak cuci kencing berak kau, adik-beradik pun belum tentu, tapi isteri!
Isteri jugaklah yang nak kena hadap kau siang malam.
Jadi tolonglah jaga hati isteri.
Kalau tak boleh jadikan isteri permaisuri, tolonglah jangan jadikan dia hamba yang boleh diperkotak-katikkan (wah, vocab bangsawan).

Isteri mana yang tak sedih dan malu bila cinta hati dan tunggak utama keluarga kena hina, kena perlekeh, kena hamun.
Isteri malu sebenarnya, cuma tak mampu nak cakap yang dia malu.
Mungkin dia terpaksa pendam rasa sakit dan buat muka tebal as if she is ok sebab nak bagi sokongan kat suami di saat suami kena kecam beramai-ramai.
Padahal dia sendiri kalau boleh nak kecam balik suami tapi apelah pilihan yang dia ada selain taat.

Ada yang question apesal sebagai isteri tak nasihatkan suami, apesal nak stay, apesal tak mintak cerai je.

Yes, kalau isteri tu adalah aku, memang aku angkat kaki dah sebab aku sejenis rebel.
Kalau aku tak puas hati aku stand up for my rights.
Tapi tak semua perempuan ada keberanian nak sound suami.
Selama ni, berderet-deret email aku dapat dari isteri yang mengeluh sikap suami, tapi semuanya masih stay.
Bukan tak pernah cuba nasihat, cuma tak jalan.
Jadi, jalan yang paling senang adalah bertahan.
Especially untuk perempuan yang tak bekerja, anak pulak berderet, apelah daya.
Bagi perempuan macam ni, lebih baik ada suami walaupun menyakitkan hati asalkan anak-anak ada bapak dan dia ada tempat nak menumpang kasih.

Please lah para suami.
Kalau nak buat hal pun, tolong jaga perasaan isteri.
Tak boleh ke sebelum buat perangai tu, pikir-pikirkan sama impaknya pada isteri?
Kadang suami-suami ni dia pikir kepala dia je.
Dia rasa puas bila dapat buat hal.
Dah macam perangai budak-budak padahal berbulu atas bawah.

Suami-suami jangan ingat menyakitkan hati isteri tu hanya berlaku bila kita berselisih pendapat saja.
Tak.
Kalau kau berselisih pendapat dengan orang lain yang membuatkan isteri rasa malu dan sedih dengan sikap kau, itu juga namanya menyakitkan hati isteri.
Tahu apa hukumnya kalau seorang suami buat isterinya menangis?
Pintu rezekinya tertutup.

So bila buat itu tak kena, buat ini tak menjadi, kerja itu tak lekat, kerja ini tak berhasil - apa kata duduk kejap and pikir apa benda salah yang kita dah buat yang mungkin dah melukakan hati isteri.
Isteri ni kadang-kadang dia sakit hati tapi dia pendam sebab dia tahu kalau bersuara karang makan penampar pulak.
Jadi dia pilih untuk berdiam.
Diam tak bermakna setuju.
Kadang-kadang diam untuk menjaga hati suami je.
Taknak burukkan keadaan maka dia berdiam.
Hakikatnya dia kecewa, dia menangis dalam diam, dan dia mengadu kat Allah.
Cara Allah nak suami berpikir adalah dengan menyekat rezekinya.
Biar suami penat cari rezeki tak dapat-dapat, supaya akhirnya dia berfikir dan muhasabah diri.
Tu pun kalau teringat nak memikir lah.
Ada jugak yang jenis kepala batu masih ingat dia betul sokmo.
Hat ni harus kena panah petir terus baru sedar.

Ustaz aku cakap, membahagiakan isteri membuka pintu rezeki keluarga.
Nak bahagiakan isteri tak wajib lambakkan duit and harta.
Cukuplah jaga perasaannya dan jangan buat dia menangis akibat sikap kita (suami).
Insyallah Allah akan jaga rezeki suami sampai bila-bila.



posted by aveo757 @ 11:54 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER