walk on wings, tread in air: Dunia nak kiamat dah, baru nak bincang pasal bumi ke <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Dunia nak kiamat dah, baru nak bincang pasal bumi ke
2019-02-15

Dunia ni dah nak sampai ke penghujungnya tapi kita masih lagi nak bertekak pasal bentuk bumi.
Dah lah, jangan dilayan.

Kita perlu tahu beza antara orang yang mahu belajar dengan yang tak mahu belajar.
Kalau orang yang mahu belajar, dia pasti tahu adab menuntut ilmu haruslah berlapang dada.
Orang yang berlapang dada sifatnya suka bertanya dan berbincang, bukan memprovok.
Ada keikhlasan dan adab dalam setiap statement-nya.
Tapi kalau orang yang ada niat lain, tak perlulah kita bersusah payah lawan hujah.
Cukup sekadar kita berikan fakta, done.
Lepas tu tinggalkan.
Jangan letakkan harapan lansung untuk seseorang berubah, kerana bila kita letakkan expectation yang tinggi pada manusia, kita yang akan kecewa.

Isu perdebatan tentang flat earth ni bagi banyak hikmah (atau maybe perpecahan?).
Aku taknak komen pasal flat earth atau sphere earth.
Tapi aku tertarik dengan hikmah di sebalik isu ni, untuk kita berfikir bahawa :


1. Ilmu yang tak disandingkan dengan adab, tak guna.

Ada 2 hadis yang popular tentang ni.

Yang pertama, "Sesungguhnya seorang hamba mencapai darjat yang tinggi di hari akhirat dan kedudukan yang mulia kerana akhlaknya baik walaupun lemah dalam ibadah." (Thabrani).

Yang kedua, "Mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya" (Ahmad).

Adab ada kedudukan sangat istimewa dalam agama Islam.
Ia bukan sekadar kelakuan tapi juga kesihatan jiwa dan akal.
Ulama terdahulu lebih pentingkan adab daripada ilmu, mereka belajar adab lebih lama dari menuntut ilmu kerana adab yang baik akan meningkatkan darjat dan menjadi ukuran keimanan.

Kualiti seorang manusia sebagai hamba Allah tak hanya diukur oleh kehebatan pengetahuan semata-mata atau kepakaran semata-mata, tapi juga oleh adab dan akhlak.
Dalam bahasa yang lebih mudah faham, ilmu yang tinggi tapi tak disertai dengan adab, akan jadi sia-sia.
Nak berdakwah dengan orang awam tak perlu pakai bahasa tinggi.
Cukup dengan tunjuk akhlak yang baik, berlembut, penyampaian yang tak bersifat provokatif, tak sombong, insyallah ilmu tu akan lekat di hati pembaca.
Percayalah, ilmu mana-mana pun, baik ilmu dunia atau ilmu akhirat selalu letakkan adab sebagai perlaksanaan akhlakul karimah.


2. Ego takkan bawa kita ke mana-mana.

There’s a big difference between confidence and ego.
Konfiden adalah sesuatu yang sihat, tapi ego akan menghancurkan diri.

Ada satu quote yang sangat famous tentang ego, iaitu "Too much ego will kill your talent".
Tapi bagi aku, bukan setakat talent je yang hancur tapi akan bunuh kerjaya, hubungan sesama manusia dan juga your own happiness kerana fitrah manusia suka mendekat pada orang yang lift them up, yang memberi motivasi, yang menaikkan semangat, yang memberi inspirasi.
Orang-orang ini semuanya bercas positif, saling memberi semangat antara satu sama lain.
Tapi kalau kita hidup dengan ego, yang datang pada kita semuanya yang tak membantu emosi dan hidup kita jadi lebih baik.
Bila yang datang semuanya jenis tak membantu, you stop growing.
Once you stop growing, you're done.

Boleh tahan ramai orang yang alami sindrom stop growing ni tapi mereka tak sedar.
Mereka rasa mereka hidup bersederhana tapi sebenarnya they have stop growing and they didn't realize pun hakikat tu.

Bersederhana tu lain ya.
Bersederhana tu bila kita buat sesuatu dengan cara yang betul tanpa melampaui batas dan tak juga sambil lewa.
Kalau tak mampu buat dengan sempurna, maka buatlah apa yang mendekat kepada kesempurnaan.
Itu maksud bersederhana.
Tapi kalau kita pilih untuk tolak dan tak mahu buat banyak benda pada kebiasaan fitrah manusia normal, itu bukan sederhana.
Itu namanya you are dying.


3. Letakkan pengharapan pada manusia, kita akan kecewa.

Salah satu kesalahan terbesar manusia adalah berharap pada manusia.
Bila kita meletakkan pengharapan pada manusia lain, kita mudah sakit hati dan kecewa.
Nak harap orang berubah?
Susah.
Lebih senang kalau kita ubah diri sendiri.

Jadi, kalau kita dah bagi nasihat dan pandangan, cukuplah takat situ je.
Jangan expect orang akan terima nasihat dan pandangan kita.
Dia nak follow atau tak, bukan urusan kita dah.
Esok yang ditanya pun apa ikhtiar kita dalam memperbetulkan keadaan bukan berapa ramai yang dah berjaya kita betulkan.
Kalau kita expect pandangan kita orang lain mesti setuju, takut nanti lama-lama jadi sombong.
Kalau rasa-rasa pandangan tu boleh dipakai, ikut.
Kalau rasa tak, tinggalkan.

Jangan expect lansung pandangan kita dihargai sebab orang lain pun ada pendapat masing-masing.
Tak semua orang berfikiran sama dengan kita.
Pendapat dia berbeza dengan kita, tak apa.
Kalau kita yakin dengan apa yang kita percaya, then follow your intuition.
Setidak-tidaknya kita dah kongsi pandangan ikut apa yang kita percaya, terpulang pada dia untuk terima atau tak, kita tak rugi apa-apa.

Aku teringat ex-colleague aku pernah cakap kat aku bila aku nak tegur sorang lagi kawan yang terang-terang buat benda tak betul.
Selama ni orang hint-hint dia tak paham-paham.
Aku ingat nak pi slow talk terus, pastu another fren halang aku, dia kata "Jangan tegur dia, biar dia tak improve". Kahkahkah.

Bila pikir-pikir balik ada bagusnya jugak.
Dah kalau payah sangat nak dibentuk, kau buat dek je lah, jangan dikomen apa-apa pun, kau pun tak sakit hati, dia pun tak sakit hati. Settle.


4. Kecaman takkan mengubah apa-apa.

Nasihat yang lembut belum tentu boleh mengubah pendirian manusia, apetah lagi kalau dikecam dengan bahasa kesat, jauh sekali.
Takyah la kecam sangat, tak pernah terjadi lagi manusia berubah jadi lebih baik dek dikecam, takde.
Kita ni pun kalau hari-hari kena tengking dek bos pun kita jadi menyampah dan berdendam.
Jadi tak payah la buat benda yang sama kat orang kalau kita pun tak suka orang buat kita macam tu.
Bila kita mengecam bermakna kita ada hidden agenda.

Allah kadang-kadang saja bagi jalan tu susah.
Dia bagi kita rasa "Apesal payah sangat dia nak paham?".
Sebenarnya Allah nak tengok sejauh mana kita nak selesaikan masalah tu.
Samada kita nak settlekan sendiri atau kita pulangkan balik masalah tu kat Dia.
Seeloknya, serahkan pada Allah.
Kita doa pada Allah mintak kita dan dia sama-sama dibagi petunjuk.
Kita pun tak sure apa sebenarnya ilmu yang Allah nak bagi kat kita melalui kepayahan ni.
Jadi, mintak kat Allah banyak-banyak supaya dibukakan jalan keluar dari kesulitan ni biar kita semua nampak kat mana hikmahnya.

Tadi kawan aku dengan sardinnya bagitau "Di, aku rasa aku dah nampak hikmah isu ni. Walaupun suami aku tua dan tak hensem tapi sekurang-kurangnya dia tak gila".

Well, itu mungkin hikmah yang dia (kawan aku) dapat, untuk dia lebih hargai apa yang dia ada supaya memandang segalanya dengan rasa syukur.
Bukan ke Allah bagi pengajaran melalui macam-macam cara?


5. Hidayah milik Allah.

Sungguh betul, yang boleh mengubah manusia hanyalah Allah.
Manusia serba lemah, habis kuat pun kita boleh bagi nasihat dan teguran je.
Takde upaya kita nak ubah hati manusia lain untuk patuh pada kita.

"Sesungguhnya engkau (Muhammad) tidak akan dapat memberi hidayah (petunjuk) kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi hidayah kepada orang yang Dia kehendaki, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk". (Al-Qashash, 56)

Ayat ni bersempena dengan bapak sedara Rasulullah yang gagal masuk Islam walaupun dah dipujuk oleh Rasulullah saw.
Kat sini dah terbukti, Rasulullah saw yang hebat, yang maksum, yang dah dijanjikan syurga tu pun boleh gagal menasihati bapak saudaranya.
Kita ni siapa?
Syurga belum pasti, dosa pun banyak, apelah daya kita nak ubah manusia lain?
Kita cuma boleh bagi pencerahan je.

Petunjuk dan kefahaman ilmu itu datang dari Allah.
Dalam satu kelas 40 orang, tak semua orang dapat A untuk subjek BM.
Itu adalah bukti kefahaman ilmu tu tak semua orang dapat.

Tahu dan faham adalah berbeza.
Jadi kalau kita faham bahawa kita miliki keterbatasan dalam mengubah manusia, maka berpatut padanlah bila menegur.
Jangan sampai menghina fizikal, keluarga, dan mak bapak yang takde sangkut-paut pun dalam isu pokok.
Kadang-kadang bila kita marah habis semua kita kaut nak kondem. Hati-hati.
Ujian untuk dia jangan sampai jadi musibah untuk kita pulak.


6. Tugas mendidik itu berat.

Kalau selama ni kita kata kerja cikgu senang. Mengajar je.
Now kita tahu kan bahawa nak mendidik bukan senang.
Kerana mendidik bukan sahaja mengajar atau memberi bahan belajar supaya pelajar jadi bijak, tetapi juga harus mengubah kepribadian pelajar.
Bayangkan kau nak betulkan yang sorang tu pun jenuh satu Malaysia berhempas-pulas, imagine seorang cikgu nak 'betulkan' 40 orang?


posted by Diana Ishak @ 1:12 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER