walk on wings, tread in air: Rahsia makanan sedap <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Rahsia makanan sedap
2019-01-22


Inilah yang aku maksudkan kenapa Halal in Home Kit aku penting untuk dibawa ke mana-mana especially kalau nak makan di luar.
That's why aku fokuskan Halal in Home kit ni to those yang selalu travel atau suka makan di luar.

Artikel atas ni terang-terang dia confess rahsia kesedapan their resepi laksa adalah kerana fresh pig's blood.
Mengingatkan aku dengan meeting aku dengan Fisheries Penang last month, the Dr kata dia nak darah babi pun takde stok sebab darah babi pun dah ada takers even sebelum babi tu disembelih.
Betapa lakunya babi.
Baik daging, organ, kulit malah darah dia sekalipun 'berjasa'.

Ok, kita anggap je lah resepi Penang's famous laksa ni hanya famous di kalangan non-Muslim.
Insyallah di kalangan penjual dan pembikin laksa untuk orang Islam, bahan-bahan babi ni tak ada.
Walau macamanapun kita kena ingat, walaupun secara direct tak ada dumber babi tapi siapa tahu ingredients ready-made yang diguanakan untuk masak laksa ada bahan-bahan terlarang.
Mintak-mintak tak ada lah.

Buat masa ni, our Halal in Home kit hanya boleh detect pig contamination.
Alkohol tak boleh.
Tapi korang boleh check ingredients di bawah ni. Ni semua non-halal and forbidden :

- gelatine
- lipase
- pepsin
- alcohol
- vanilla extract (sebab extract tu contains alcohol)
- animal fats
- animal blood
- animal rennet
- mono and diglycerides dari haiwan
- whey powder
- sodium stearoyl lactylate (SSL)

Hari tu kecoh kejap pasal pau Yik Mun, kan?
Tak salah aku, ke-famous-an pau Yik Mun ni dari zaman aku ulang-alik buat kerja kat UPSI lagi aku dah dengar nama pau ni, cuma aku tak nampak pulak kat mana kedainya.
Memandangkan aku pun bukan peminat pau jadi aku tak kuasa nak mencari.
Alih-alih last week, kecoh kejap katanya kedai (premis) pau Yik Mun tu takde sijil halal.
Yang ada sijil halal cuma pau-nya.

Meloncat sekejapan peminat pau.
Ada 2-3 orang penduduk Tanjung Malim PM aku, dorang kata even dorang sendiri tak pernah beli makanan kat situ.
Ramai yang beli cuma orang luar.

Sebenarnya restoran tak wajib apply sijil halal pun, yang wajib apply adalah makanan sahaja.
Tapi sebagai pengguna, kita was-was juga dengan the handling procedure.
Adakah dia gunakan kitchen yang berbeza, utensils yang berbeza, freezer yang berbeza.
Pihak kerajaan (Jakim) pun tak kejam.
Dorang tau nak mewajibkan restoran dapatkan sijil halal, banyak melibatkan kos.
Kesian pada peniaga.

Kalau kita nak kedai tu asingkan segala kelengkapan halal dan non-halal, bermakna pengusaha kedai perlu naikkan harga produk/makanan untuk cover balik kos equipment.
Karang bila makanan naik harga, kita komplen.
Kita ni kan spesis semua benda nak murah.
Jadi, gunakan kebijaksanaan kita.
Kalau rasa yakin, belasah.
Kalau tak yakin, jangan masuk.

Itulah juga tujuan aku produce Halal in Home kit.
Salah satunya adalah untuk kurangkan was-was lebih-lebih lagi bila kita makan kat luar atau makan di negara orang.

Kadang bila pi negara orang kita rasa macam "Alah, kopi je kot".
Teringin nak try kopi-kopi yang rare yang jarang nampak kat negara sendiri.
Hati-hati ya, some of the coffee ni pemprosesannya menggunakan lard (lemak babi).
Maybe sebab tu lah ia 'rare'.

Angkutlah Halal kit aku ni masa minum kopi tu.
Test dulu sebelum minum, kalau ok, telan.
Kalau tak ok, sedekah kat meja sebelah.

Many cuisines use lard as a cooking fat or shortening.
Kadang-kadang dia buat macam butter je.
Bak kata artikel dalam paper tu la (gambar atas), pig's blood tu lah rahsia kesedapannya.
Sama macam lard, ia dijadikan ingredients dalam pelbagai masakan yang sedap-sedap macam sosej, puding dan tepung.
Especially dalam bahan membuat pastry, memang banyak lard digunakan sebab dia mencantikkan bentuk pastry.

Tau tak the highest grade of lard datang dari part mana?

Dari visceral fat babi.

Tau tak visceral fat tu apa?

Tu ha, lemak kat perut kau tu.
Perut kita ni kalau buncit bahaya sebab itu lemak visceral.
Lemak visceral ni sama macam lemak yang membalut buah pinggang.
Kalau dah banyak sangat, boleh mudarat.

Babi punya lemak visceral jadi the highest grade of lard okeh?
Lemak visceral kau boleh jadi apa? Kahkahkah.
Adehh.

Salah seorang yang beli Halal in Home kit ni adalah pengusaha bakery somewhere in KL.
Dia buat bisnes home-based katanya.
Bukan blog reader aku sebab dia beli direct dari FB Halal in Home.
Dia cakap kebanyakkan ingredients yang dia guna bought from overseas, so bila ada Halal in Home kit ni boleh la dia test ingredients dia tu dulu.
Dia cakap bahan-bahan overseas ni mahal tapi menjadikan kek/pastry lebih sedap and cantik, jadi dia perlu pakai kit aku ni untuk yakinkan diri sendiri and customer dia.

Lega rasanya bila ada baker yang nampak kepentingan halal ingredients dalam makanan yang dia jual.
Lega lagi rasanya bila Halal in Home kit dapat bagi manfaat, alhamdulillah.

Aku ada create Page Halal in Home (FB) and @halalinhome (IG).
Feel free to follow.
Everyday ada updates pasal halal news, halal fact and also pasal kit Halal in Home ni.

Kalau nak beli kit, please klik HERE.



posted by Diana Ishak @ 10:35 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER