walk on wings, tread in air: Isteri boros <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Isteri boros
2019-01-19

"Suami saya kedekut. Tak pernah nak beli keperluan asas saya. Tapi kalau family dia bukan main pemurah. Kalau saya, apa yang saya nak semuanya dia kata tak perlu membazir".

Dalam situasi yang lain, ada juga suami yang kata "Isteri saya boros orangnya. Semua benda dia nak beli. Banyak sangat permintaannya".

Nampaknya hampir semua perkahwinan ada masalah ni.
Yang suami kata isteri pemboros, yang isteri kata suami kedekut.

Boros dan kedekut sebenarnya subjektif.
Kalau orang tu jenis kedekut, apa je yang kau beli dah tentu dia anggap pembaziran.
Kalau orang tu jenis boros pulak, mudah untuk dia anggap kau kedekut bila kau berjimat-cermat.
Masalah macam ni muncul sebab ada yang tak faham the obligations and rights that must be fulfilled.

Ya, sekali imbas memang nampak isteri ni banyak spend.
Beli barang kemas, beli tudung, beli baju, beli kasut, beli henbeg.
Tapi, sebelum cakap isteri boros, aku nak tanya.
Yang kau sibuk kata bini kau boros ni, ada ke kau belikan bini kau semua benda tu? Ada?

Setahun berapa kali kau belikan coli and spender dia?
Setahun berapa kali kau belanja dia beli sepasang baju?
Setahun berapa kali kau belikan dia tudung?

Bukan aku tak tau ada suami yang jangankan setahun, sepanjang perkahwinan pun tak pernah belikan spender and coli isteri walau yang berharga RM15!

Jangankan kata nak belikan sepasang baju kurung raya untuk isteri, baju melayu dia pun bini yang bayarkan.

Nak belikan tudung? Jangan harap.
Dia nak teman isteri masuk kedai tudung pun tak.
Takut benar dia bini mintak bayarkan tudung.
Rela dia menung tunggu dalam kereta.
Lepas tu ada hati cakap isteri boros.
Kalau kita ada belikan isteri kita baju, tudung, kasut, henbeg - ni lain cerita.
Ini, belikan pun tak, ada hati nak cakap isteri boros bila isteri bila guna duit dia sendiri.

Aku tak faham ada suami yang kata isteri boros bila isteri bershopping.
Walhal bukan isteri guna duit suami pun.
Tapi dia punya tuduh bini dia boros macamkan bini tu ada ambik duit dia.
Padahal isteri bukan boros, suami je yang kedekut taik idung masin.

Kadang tu isteri dah contribute perbelanjaan rumah, sanggup berkerja untuk tambah pendapatan, sanggup pulak share tanggungjawab untuk expenses rumah.
Tapi bila isteri tu bershopping dia kata isteri boros.
Sebenarnya isteri dia tak boros pun.
Si suami taknak isteri spend duit sebab suami nak guna duit tu untuk penuhi impian dia pulak!

Memang ada je spesis suami yang 'bercita-cita' besar.
Nak beli kereta besar, nak beli itu ini, tapi nak isteri sama-sama contribute untuk dia.
Jadi isteri pun terpaksa sama-sama ikat perut untuk penuhi impian suami.
Tapi nanti bila impian dia dah achieved, dia claim itu hak dia sorang.
Beli rumah besar pastu canang itu rumah dia.

Ada reader tu cakap, kalau dorang laki bini bergaduh, balik-balik suami halau keluar dari rumah sebab katanya rumah tu dia punya.
Padahal sah-sah rumah tu pakai nama both of them.
Tapi suami kata dia yang lebih banyak bayar loan rumah berbanding isteri.
Isteri dia cakap, memang rumah tu suami yang lebih banyak bayar tapi separuh gaji suami dah habis kat membayar rumah.
Jangan haraplah suami nak ada duit untuk beli keperluan lain sebab gaji memang habis bayar rumah and kereta.
Maka perbelanjaan makan minum si isteri yang ambil alih.
Yang tu suami tak pikir pulak.
Dia tak pikir yang isi tembolok dia pagi petang tu dari duit isteri.
Kalau bukan duit isteri yang beli barang dapur, kau jadi tengkorak hidup dalam rumah besar tu.

Pernah dengar statement "Duit suami, duit isteri. Tapi duit isteri adalah duit isteri"?

Orang lelaki always salah tafsir statement ni.
Seolah-olah pompuan ni menghabiskan duit suami je kejenya.
Takut benar dia bini kejap-kejap mintak duit.


1. Duit suami, duit isteri.

Statement ni ada kaitan dengan ayat "Kamu semua adalah penanggung dan akan ditanya tentang apa yang kamu pertaggungjawabkan. Wanita menjadi penanggungjawab di rumah suaminya, dan dia akan ditanya tentang apa yang dia pertanggungjawabkan (Bukhari, 2409).

Maksudnya, boleh je suami serahkan semua gaji dia pada isteri untuk isteri pegang.
Tapi perlu diingat bahawa gaji itu adalah hak suami.
Isteri hanya pengelola.
So isteri mesti berusaha pegang amanah.
Gunakan duit suami bagi tu dengan cermat.
Dahulukan keperluan rumah dan anak-anak.
Ada lebih, tanya suami dulu kalau nak guna.
Tak boleh ambik macam tu je sebab itu masih duit suami.


2. Duit isteri, adalah isteri punya.

Maksudnya, sukatilah dialah nak shopping apa pun, itu duit dia.
Kalau dia boros pun bukan pakai duit kau!


posted by Diana Ishak @ 10:50 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER