walk on wings, tread in air: Siapa punya masalah lagi berat <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Siapa punya masalah lagi berat
2018-11-05

Kelmarin nampak ramai orang menganjing satu status IG (or Twitter?) tentang keluhan seorang student yang katanya "takde stress yang lebih stress dari menjadi seorang student".
Stress orang lain tak sehebat stress student katanya.

Ye lah, betul la tu.
Sebab setakat ni tarafnya di situ, masih bergelar student.
Patut la pun dia kata stress jadi student sangat hebat.

Takpe, jangan menganjing dia.
Sebab kita pun pernah lalui zaman-zaman stress tu.
Sekarang ni ye la, rasa macam sap sap soi je zaman blaja dulu.
Tapi dulu kita meraung meratap jugak la nak habiskan 5 tahun tu.
Nak pulak baba assignment datang bertimpa-timpa, dengan PC pulak time ni nak buat hal, pastu printer tetiba takleh print.
Memang ni lah masalah paling besar waktu tu.
Jangankan kata nak habiskan 5 tahun, aku nak habiskan final project tu pun hazabedah rasanya.
Dek terlampau stress, pernah aku call mak aku mintak belikan tiket flight, aku tak kira, esok aku nak balik!

Punyalah stress sampai tak nak fikir lansung mak aku ada duit ke tak, janji tiket flight aku ready.
Tapi agaknya mak aku jauh lebih stress bila aku call malam-malam buta nangis-nangis mengadu 15 jam duduk dalam lab, sekali hujung-hujung lab black out.
Habis rosak DNA aku!!!!!

Ko boleh imagine tak macamana stressnya aku waktu tu?
Yang pernah buat keje extract DNA maybe boleh faham keadaan ni.
Terus rasa nak give up and quit belajar.
Rasa macam terbeban sangat. Taknak teruskan dah.
Sijil SPM pun SPM je lah, tak degree pun takpe.
Tak larat! Stress!
Ha, gitulah aku dulu.

Tapi itu cerita final year.
Waktu tu itulah ujian paling hebat pernah aku lalui.

Masa aku 2nd year, lain ceritanya.
Waktu ni ujian paling hebat adalah kes aku dengan exbf.

Maksudnya setiap ujian tu menujukkan tahap kita di mana pada waktu itu.
Masa aku 2nd year, aku diuji dengan makhluk saiko, dan itulah ujian paling dasyat aku rasa.
Rupanya bila beranjak ke final year, ujian final projek jauh lebih dasyat.

Actually kalau nak ukur kedasyatan, rasanya macam kes dengan exbf jauh lebih perit sebab melibatkan gangguan fizikal, mental and emosi sekaligus.
Tapi memandangkan aku belajar 5 tahun kat Sarawak, jadi aku taknak put another year dah kat sana.
Bukan tak suka duduk sana, tapi masa tu aku dah bertunang, gedik nau rasanya nak balik kawen.
Jadi, nak tak nak aku mesti siapkan lab work aku supaya balik Semenanjung on time, lepas tu boleh terus jadi saintis! [kahkahkah].

Bila dah habis blaja, nak cari kerja, baru tau rupanya nak cari kerja yang kita betul-betul minat, jauh lebih susah dan ujiannya lebih hebat!
Ujung-ujung kita pilih apa-apa kerja je lah janji tak menganggur.
Tu pasal ramai yang sambung blaja lagi.
Kebanyakkannya bukan kerana memang nak blaja tapi sebab payah nau dapat kerja, jadi penyudahnya sambung je lah blaja lagi.

Those budak-budak yang katanya zaman blaja adalah zaman yang sangat stress berbanding zaman lain, tunggulah sampai kau grad ya.
Masa tu nanti kita tengok zaman mana yang sebenarnya jauh lebih stress.

No, ini bukan nak berlawan-lawan siapa lebih hebat lalui zaman-zaman stress.
Tapi nak tunjuk betapa kita selalu anggap ujian kita lebih hebat berbanding orang lain.
Itu sebenarnya justifikasi untuk membenarkan diri sendiri kalah dengan ujian.

"Alah, final projek dia senang gila sebab tu boleh dapat A, aku punya susah kot!"

Tu sebenarnya nak justify markah dia dapat C+ masih bagus sebab susah katanya.
Padahal belum tentu senang bagi kita, senang juga bagi orang lain.
Boleh jadi projek yang kita kata 'senang' tu sebenarnya susah untuk dia siapkan.
Hanya kerana dia nampak relax-relax, tak pernah mengeluh, tak pernah mengadu, maka kita anggap projek dia senang.
Padahal kalau campak kat kita, belum tentu boleh dapat A macam dia.

Kalau kita belum buat, jangan memandai cakap benda tu susah/senang nak dibuat.
Nak bagi pendapat, bagi pendapat tentang apa yang kita dah lalui.
Jangan main assume apa yang orang buat semua senang, kita punya paling susah.
Bukan apa, jenis macam ni ujung-ujungnya jadi pendengki.
Bila nanti kita boleh buat apa yang dia buat dengan jauh lebih baik, mulalah dia sakit hati.

The things is, tak ada sudahnya kalau kita sibuk nak discuss masalah siapa lagi berat dan ujian siapa lebih hebat kerana hebat tak hebatnya kita bukan dinilai dari berat atau tak berat sesuatu ujian tetapi sejauh mana kita bersabar dengan ujian tu.
Even kalau kita tak boleh selesaikan masalah tu pun masih tak menjadikan kita less hebat di sisi Allah sebab Allah menilai ikhtiar kita, bukan samada kita berjaya atau tak selesaikan masalah tersebut.

Each of us has different experiences in dealing with each issue.
Setiap yang hidup akan dibekalkan dengan pakej ujian yang sesuai dengan kemampuan kita menanggungnya.
Apa pun ujiannya, be it personal problem, family problem atau menegakkan agama Allah, all of which require patience.

Sebenarnya dalam setiap kepayahan yang kita terima, ujiannya cuma satu je iaitu SABAR.
Itulah ujian yang sebenar, bukannya masalah yang kita hadapi tu.
Allah hanya nak uji kesabaran saja, maka Dia datangkan ujian dalam pelbagai bentuk.
Kerana tak kira apa pun masalahnya, kalau kita hadapi dengan sabar, insyallah Dia akan tunjukkan jalan keluar dengan baik.
Kalau kita tak hadapinya dengan sabar, nak pikir solution pun tak reti.
Benda paling simple pun kita takleh nak pikir sebab serabut perut.
Cuba dalam keadaan tenang, insyallah lepas satu, satu masalah dapat diselesaikan.

Ok now, ujian belajar dah.
Ujian kerja pun dah.
Sekarang ujian rumahtangga pulak.

Rasanya yang dah berumahtangga mesti agree ujian berumahtangga jauh lebih hebat dari 2 ujian yang awal tadi.
Sebab kali ni ujiannya melibatkan 'roommate'.
Bukan sebarang-sebarang roommate ya.
Roommate zaman blaja dulu kalau tak berkenan boleh mintak tukar suka sama suka.
Tapi ber-roommate-kan pasangan hidup takleh main tukar-tukar gitu.
Apetah lagi bila dah ada anak-anak, lebih besar cabarannya.
Mana dengan perangai pasangan, mana dengan karenah anak-anak, tu belum cerita ipar duai lagi.
So yang masih belum habis blaja tu, you wait.
Kalau ujian belajar pun dah mengeluh, apa jaminannya kita takkan mengeluh dengan macam-macam lagi yang bakal kita tempuh?

Try to talk to any successful people, kita akan jumpa satu trait yang sama iaitu dorang always lihat ujian sebagai satu peluang.
Bukan peluang untuk buat duit ke apa ke, tapi peluang untuk improve, to grow and to adjust kehidupan.
Kerana hanya dengan masalah saja kita boleh belajar.
Tak caya, cuba tanya those yang ada pernah ada masalah duit.
Bila masalah duit semakin meruncing, barulah kita pandai berjimat, barulah kita pandai buang rasa malu untuk buat part time, barulah kita dapat tahan nafsu bershopping.
Masa tu lah kita kenal mana satu keperluan dan mana satu kehendak.
Cuba time ada duit, semua benda kita nampak wajib beli now padahal beli tahun depan pun takpe.

Tanyalah mana-mana orang yang berbisnes dengan modal RM500 dan akhirnya boleh buat jutaan annually.
Laluannya bukan macam korang baca cerita-cerita inspirasi modal RM20, besok jadi jutawan.
Dia punya "besok" tu makan tahun okeh.
Tuhan je yang tau apa ujian yang mereka dah lalui.
Kadang tu masalah dorang tak 100% selesai pun tapi dorang adjust supaya beban tu kurang sikit.

Kebanyakan kita bertindak balas secara negatif bila ada masalah.
Ya, aku pun kadang-kadang macam tu juga.

Contohnya, morning nak pi keje, kita noticed tayar flat.
Mula la nak bengang, mendidih-didih je rasa dalam hati.
Nampak pulak ada taik kucing atas boot kereta, lagilah hangin!

Tapi kalau kita fikir-fikirkan balik, sebenarnya setiap hari pi opis kita akan alami ujian-ujian juga.
Tinggal lagi ujian tu kita dah biasa.
Kita dah pandai adjust supaya ujian tu tak rasa terbeban sangat.

Sebagai contoh, traffic jem.
Untuk yang tak biasa, konfem bising dah dalam kereta merungut merempan marahkan traffic.
Tapi untuk yang dah biasa lalu jalan tu, rileks je bila jem.
Terus bukak mp3, pasang lagu buat konsert mini dalam kereta.

The thing is, masalah memang sentiasa ada.
Yang berbeza adalah intensiti dan respond.
Kalau kita boleh terima masalah sebagai sebahagian dari kehidupan yang normal yang tak dapat dielakkan, we will handle them with more grace and understanding.




Insyallah Rabu ni kita launch Shawl 4 Seasons.
Yang model pakai ni WINTER.


posted by aveo757 @ 1:20 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER