walk on wings, tread in air: Buat je <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Buat je
2018-11-19



Semalam aku naikkan teaser ni kat IG Story.
Insyallah ini new book yang akan release, awal Jan 2019.
Baru nak start proof read Jumaat lepas, mana sempat nak release next month, ye tak? 😂
Lagipun next month quite pack, especially aku dah susun schedule untuk 'road tour' for Halal in Home Kit.
Rasanya January just nice lah untuk aku release buku ni.

Kali ni buku ni 100% fresh ideas, belum pernah appear dalam mana-mana status FB and IG aku.
Dalam blog pun tak pernah.
Memang semua quote dalam ni khas untuk buku saja.
Lali ni tulisan-tulisan aku lebih panjang.
Doakan lah semua berjalan lancar, ok?

Actually bukan nak cakap pasal buku ni tapi nak menjawab pertanyaan follower IG yang men-DM aku selepas dia tengok IG Story ni.
Dia tanya macamana aku susun jadual sampai sempat tulis buku, sempat update blog, sempat keluarkan Halal kit, sempat produce shawl, sempat join hafal Quran and at the same time handle GreenAard.

Jawapannya, start.

Apa yang kita nak buat, kita kena start.
Tak dinafikan, aku tak buat kerja ni sorang-sorang.
Kerja-kerja ni banyak dibantu oleh staff.
Bab teknikal and ideas boleh jadi aku lebih kedepan tapi urusan marketing and distribution orang lain ambil alih.
Kalau nak buat semua sendiri matilanakkkk, boleh jadi stress.
Jadi, kita jangan stress sorang-sorang.
Kita pass-passkan stress tu biar semua merasa 😂😂.

Nak bagi tips, aku tak reti.
Sejujurnya, aku takde tips hebat macam orang lain.
Apa yang aku buat cuma START.
Jangan pikir apa nak jadi atau apa bakal jadi.
Terlampau banyak pikir kadang-kadang buatkan kita takut nak mulakan.
Selalunya bila idea datang, masa tu la semangat kita berada di tahap paling tinggi, jadi masa tu start terus.
Nanti along the way kita akan jumpa banyak lompong and lubang, masa tu lah kita perbaiki.
Jangan sebelum start lagi kau dah pikir mana lubang, mana lompong.
Memang konfem terbantut plan kau nanti.

Honestly, jangan terlampau banyak tanya tips walaupun kepada orang yang dah berjaya.
95% yang follow tips orang berjaya akhirnya kecewa bila dah ikut semua tips tapi tetap tak berjaya.
Siap dah hafal tips dah, tetap gitu gak tak jadi apa.

Perasan tak, everytime ada cerita tentang kejayaan seseorang, kita semua seronok nak baca.
Kita cuba ikut apa yang dia buat.
Rasa macam dah buat semua, tapi apesal tak jadi macam dia.
Kan?

To be fair, dulu aku pun macam ni.
Selalu wonder macamana ada orang boleh belajar sambil bekerja siap boleh beranak 2 kali lagi in between.
Kita nampak macam erghhhhhh struggle gila kot.

Tapi percayalah cakap aku, cerita sebenar orang berjaya tak seperti yang dia ceritakan.
Cerita dia tu betul, tapi hakikat sebenarnya jauh lebih perit dari apa yang kita bayangkan.
Orang-orang yang berjaya ni pun sebenarnya tak pasti kenapa dia berjaya.
Bila dah berjaya je baru dia bagi tips.
Cuba ko tanya tips masa dia tengah sibuk berhempas-pulas membina hidup dulu, konfem dia have no idea kerana waktu tu dia sendiri tak pasti apa penyudah perjuangan dorang, samada berjaya atau tak.

Bila dah berjaya, kita mintak dia kongsikan tips.
Of cos dia akan cuba ingat dan mula bercerita.
Nah! Kat sini lah masalah mula timbul.

All the stories they shared are stories yang dia ingat saja.
Dan dia akan fokuskan juga pada cerita yang dia nak cerita.
Of cos ada cerita yang dia ingat tapi dia taknak cerita.
Yang hat dia tak cerita ni la selalunya yang kita tak sangka kita akan jumpa dalam proses kita nak berjaya.

Tak semua cerita dia nak cerita.
Kerana dia tau tak semua benda yang dia cerita tu menyumbang kepada kejayaannya.
Sebenarnya ada perkara lain yang membantu kejayaannya tapi dia sendiri tak sedar dan tak tahu.
Yang dia tahu, dia kongsikan.
Yang dia ingat, dia kongsikan.
Yang dia ingat, tapi dia taknak ceritakan.
Yang dia tahu, tapi dia sorokkan.
Yang dia tak tahu menahu.
Tu semua ada dalam sebuah kejayaan seseorang.

Yang dia tak tahu menahu tu apa?

Boleh jadi 30% sahaja usahanya yang membawa kepada kejayaan, lagi 70% adalah dia ibubapa.

Boleh jadi 20% sahaja usahanya yang membawa kepada kejayaan, lagi 80% dibantu oleh hubungan baiknya dengan Allah dan manusia.

Kadang-kadang yang membuatkan kita boleh buat 10 projek dalam satu masa bukan kerana kita super woman atau iron lady, tetapi kerana kita start.
Selebihnya nanti Allah uruskan.
Kerana Allah akan beri ketika kita sudah bersedia.
Kalau kita start, bermakna kita sudah bersedia.
Tapi kalau kita tak start maknanya kita belum bersedia jadi pertolongan itu takkan sampai.

That's why, bila kita bertanyakan tips, bukan tak boleh.
Boleh.
Tapi jangan berharap 100% tips tu akan bagi kita hasil yang sama macam dia.
Tips tu sebagai guideline saja, bukan syarat.

Apa yang aku nak cakap adalah, apa juga yang kita rancangkan, please buat.
Jangan habis kat merancang je tapi buatnya tak.
Jadi ke tak jadi, itu cerita lain.
Yang penting buat.
Kalau kita buat, ada kemungkinan berhasil, ada kemungkinan tak berhasil.
Tapi kalau tak buat, sah-sah takde hasil.



Ini salah sorang yang ada bertanyakan hal yang sama baru-baru ni.
Siapa nama dia lupa pulak aku nak tanya.

Bisnes yang paling meletop?

Bisnes yang meletop adalah bisnes yang dimulakan.

Apa-apa bisnes atau idea yang tak dimulakan, konfem takkan meletop sampai bila-bila.
Jadi, tipsnya adalah - MULAKAN.
Dia jadi ke tak jadi ke, jangan pikir dulu, tapi kena start dulu.

Salah satu punca ramai takut nak mulakan adalah kerana terlalu fokuskan pada hasil.
Belum start apa-apa lagi dah bayangkan hasil dulu.
Lepas tu aim untuk bersaing dengan orang lain.
Belum apa-apa dah plan nak bersaing.
Berangan pandai, start tak mahu.

Selalunya bila kita minta tips, kita jadi bergantung pada tips tu dan percaya dengan tips-tips tu kita boleh jadi seberjaya dia.
Bila tak dapat achieve target, kita salahkan pemberi tips.

Tugas kita adalah berusaha.
Hasilnya samada cepat atau lambat, jadi atau tidak, itu bukan urusan kita.
Setiap kali kita minta tips, pastikan fokuskan kepada perlaksanaan tips bukan fokus pada hasil.

Rasulullah saw diangkat ke kedudukan Nabi hanya apabila baginda berumur 40 tahun.
Tahun-tahun sebelumnya Rasulullah saw diuji secara berterusan..
Bukan kerja 1-2 tahun nak jadi Nabi.

Nabi Nuh lagi lah.
950 tahun hidup dan berdakwah tapi pengikutnya 70 orang je.
Tapi dia ok je, sebab dia fokus pada usaha bukan pada hasil.

Walaupun hanya 70 orang je followers, Nuh tetap mulia, kan?
Nama Nuh tu 43 kali disebut dalam Quran.
Itu bukti bahawa Allah menilai usaha bukan hasil.
Dan setiap usaha jika diniatkan kerana Allah, akan dinilai sebagai ibadah.

Contoh paling mudah, hafal (Quran).
Tips ustaz aku ajar simple je - satu hari satu ayat.
Kalau ikut tips ni, 110 ayat surah Al-Kahf boleh dihafal dalam tempoh 3 bulan setengah je.
Tapi ada juga yang terbabas sampai 8 bulan, ada juga yang cepat boleh hafal 2 bulan je.
Walau macamanapun, semua akhirnya dapat habiskan.
Kerana tujuannya adalah menghafal, bukan berlumba siapa dapat hafalkan dulu.

Dalam urusan dunia pun begitu.
Kalau kita nak buat sesuatu, buat saja.
Bila Allah datangkan idea, itu maknanya Allah nak bagi kita peluang buat ibadah.
Kerana sepanjang kita melaksanakan idea tersebut, kita akan berdepan dengan macam-macam ujian yang memerlukan kita bersabar, bertolak-ansur, berlapang dada, redha, dan tenang.
Itu semua ladang amal untuk kita, peluang kutip bekal untuk akhirat.
Allah bagi kita idea untuk buat sesuatu bukan untuk kita buat sampai jadi tapi Dia nak tengok bagaimana kita merespon setiap ujian sepanjang kita melaksanakannya.




Ada yang tanya Halal in Home Kit ni boleh test untuk detect sembelihan sekali ke?

Tak boleh.

Kalau untuk sembelihan tak boleh pakai kekdah rapid-test.Yang tu kena buat protein expression, maknanya kena diuji dalam makmal juga. Hanya dari protein expression saja kita boleh detect method of sembelihan samada secara renjatan, tembak atau sembelih. Kit aku ni rapid test untuk detect pork dalam makanan - canned food, meatball, sosej, cooked food, tepung, roti, etc.


posted by aveo757 @ 9:27 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER