walk on wings, tread in air: Menangis tanda tak sabar? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Menangis tanda tak sabar?
2018-10-24


Bila sebut sabar, ramai yang anggap sabar adalah menjadi kuat.
Kuat, jangan mengeluh.
Kuat, jangan merempan.
Kuat, jangan menangis.
Kuat, jangan bercakap apa-apa.
Just diam dan redha.

Salah tu.

Kalau sabar dan diam, itu namanya pasrah.
Memang itu pun namanya sabar.
Tapi, sabar yang bagus adalah bila kita tenang-tenang je ketika ditimpa ujian, dalam masa yang sama berikhtiar untuk memperbaiki keadaan.

Sabar tak bermakna tak boleh menangis.
Yang tak boleh bukan menangis, tapi meratap.
Meratap tu maknanya menangis berlebih-lebihan.
Kalau setakat menangis, itu tak apa.
Rasulullah saw sendiri menasihatkan kita untuk menangis dalam doa.
Kalau tak boleh menangis, pura-puralah menangis sampai keluar air mata.

Sebab apa?

Kerana air mata akan menghalang kita dari neraka.
Kerana sewaktu kita menangis sambil mengadu padaNya, kita sebenarnya sedang mengakui bahawa kita adalah manusia yang sanagt-sangat lemah tanpa pertolongan Allah, kita sangat-sangat hina tanpa kemuliaan Allah, kita sangat-sangat rapuh tanpa kekuatan Allah dan kita bukanlah siapa-siapa tanpa redha Allah.

That's why Allah cakap "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat" (Baqarah, 153).

Kat sini dah jelas cakap bila ada masalah, Allah cuma suruh kita untuk sabar dan solat.
Maksudnya......sabar dan bergerak ke tikar sejadah.
Dalam bahasa mudah, Dia suruh kita sabar dan usaha.
Solat adalah satu bentuk usaha.
Allah mintak kita kembalikan semua urusan kepadaNya.

Bila ada masalah, cari Dia.
Cari Dia dalam solat.
Menangislah sepuas-puasnya.
Bila kita menangis atas sejadah, kita sedang merendahkan diri kita dan akui betapa kita tak larat tanggung dah semua ni kalau Dia tak tolong.
Beza kalau kita melalak-lalak depan orang, itu sebenarnya kita sedang menyalahkan takdir dan nasib.
Bila dah mula menyalahkan takdir, mana mungkin kita sempat bermuhasabah dan mencari kesilapan sendiri, apetah lagi nak memperbaiki keadaan.

Dari segi saintifik, sabar dikaitkan dengan tenang.
Kerana bila kita dalam keadaan bertenang, fikiran kita lebih jernih.
Nak pikir solution pun senang.
That's why sabar yang bagus adalah ketika sabar dia bermuhasabah dan memperbaiki diri.
Maksudnya, sabar menuntut kita supaya menjadi tenang agar kita boleh berpikir dengan baik.

Samalah juga dengan marah.
Orang kata kalau marah tandanya kita tak sabar.
Ini pun pemahaman yang salah.

Marah, sedih, suka - ini semua tabiat manusia.
Tak salah.
Yang salah adalah berlebih-lebihan dan melampaui batas yang boleh diterima agama (Islam).
Selagi masih dalam batas yang dibenarkan, silakan menangis, silakan marah, silakan ketawa.

Cuba bayangkan situasi ni.

Majikan tak bayar gaji sampai 5 bulan.
Kita sabar dan terus bekerja walaupun duit dah sesak sampai kena meminjam.
Namanya sabar ke tu?
Dalam situasi ni, sabar adalah bila kita teruskan bekerja sambil-sambil tu cari kerja lain.
Kalau kita kekal di situ tanpa dibayar gaji......hmmm maybe job tu sebenarnya charity work.

Jangan telan bulat-bulat ujian tanpa ada ikhtiar untuk memperbaiki keadaan.
Kita takkan boleh ubah apa-apa hanya dengan diam and telan je apa yang datang.
Sabar tak akan menghasilkan apa-apa kalau tak disertakan dengan usaha dan doa untuk mengubah nasib.
Bila dah usaha and doa, baru kita serahkan semuanya pada Allah dalam bentuk kepasrahan yang diiringi kesabaran.

Kalau orang kutuk kita, adakah dengan berdiam bermakna kita sabar?
Sebagai manusia biasa, susah rasanya nak bersabar tanpa rasa sakit hati.
Sape-sape pun akan marah kalau kena kutuk.

Sabar tak bermakna kita tak boleh marah lansung.
Kita bukan sehebat Rasulullah saw.
Kadang dalam hati terdetik nak membalas balik apa yang orang dah buat kat kita biar dia rasa sakit pulak.
Tapi kat situlah sebenarnya terletak kesabaran.
Iaitu sejauh mana kita mampu menahan marah supaya tindakan kita tak menjadi tindakan yang menyakitkan hati.
Kita mampu marah, tapi kita memilih untuk buat tak tau.
Kita mampu marah, tapi kita memilih untuk keluar dari kelompok itu dan pindah pada kelompok lain.

"Kalau tak marah, kenapa tak bertegur sapa?"

Orang yang sabar tentu akan memaafkan, tapi tak bermakna dia mesti kembali mesra macam dulu.
Dia pergi bukan kerana marah, tapi untuk meredakan kemarahan dan tak nak kau sakitkan hati dia lagi.
Tak semua yang menyakitkan tu meninggalkan bekas yang sikit, ada yang tinggalkan bekas yang sangat dalam sehingga tak cukup 3-4 hari untuk melupakan.
"Berhijrah" keluar dari kelompok yang menyakitkan hati juga adalah salah satu bentuk sabar.
Itu menunjukkan bahawa kita sedang menahan marah, walaupun mungkin dengan cara yang tak menyenangkan hati.

Hidup memang tak mudah.
Yang buatkan hidup ni jadi selesa sikit bila kita tau macamana cara mengendalikannya.





Siapa nak tambahan 100 points, share gambar Gloei korang.
Then, WHATSAPP SINI untuk check samada dah masuk 100 point dalam akaun ke belum.


posted by aveo757 @ 11:03 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER