walk on wings, tread in air: Tiru atau terinspirasi? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Tiru atau terinspirasi?
2018-08-03

Semalam and kelmarin 4 orang tag aku kat satu post di FB.
Post tentang ada sorang lady ni gambar dia anak-beranak kena plagiat.
Blog reader ni semua tag aku sebab dulu aku ada kes ni.

Kes lama dah tu, sebelum aku bertudung. Yang tau, tau la.
Masa tu blog aku ni penuh dengan gamba.
Time tu aku banyak cerita tentang rutin seharian.
Apa aku masak, mana aku pegi, apa aku buat, apa aku beli, gambar family and bibik jangan cakap lah, bersepah-sepah dalam ni.
Antara larat dengan tak larat je nak tengok.

Kebetulan pagi ni FB memories keluarkan ni :



Macam di plan-plan pulak FB memories ni suruh aku buat entry ni 😂.
Kes 4 tahun lepas.
Padahal masa tu FB aku ni aku tak open to public, hanya yang dalam frenlist je boleh nampak post-post aku.
Maknanya this lady ada dalam list.

Ni salah satu kes antara a few cases yang aku pernah kena.
Jangankan kata lempeng aku, dengan caption-caption aku sekali dia sebat.
Alahai comel nau perangai.

Tak sangka pulak dalam ramai-ramai yang baca tu ada yang berkenan dengan life aku.
Punyalah dulu aku banyak haters, masih ada gak yang teringin nak jadi aku.
Dia ingat seronok nau gamaknya jadi Diana Ishak ni.

Dulu, agak lojik kalau kes-kes copycat ni wujud sebab tahun 2007-2009 media sosial belum mantap macam sekarang.
Jarang orang boleh detect.
Tapi kalau tahun 2018 masih lagi ada orang yang berani immitate someone's personaliti, berani curik gambar-gambar family orang tu mengaku famili sendiri - ni memang spesis hati kering punya berani.
Zaman sekarang ni network lebih meluas.
Kejap je orang boleh tangkap kau curik gambar orang lain.

Imitating doesn't brings out the real you lah, sayang.
Nak jadi orang lain untuk apa.
Untuk tarik perhatian orang lain?
Kelam sangat ke hidup sendiri sampai nak jadi orang lain?

Ya, aku faham bukan sikit-sikit orang yang takut nak create new path.
Life is easy when we do what others are doing, kan.
Takut nak start sesuatu yang baru, takut tak boleh berdepan dengan cakap-cakap orang.
So we tend to copy apa yang best dalam diri orang lain.

Perasan tak, banyak kes copycat ni semuanya copy life-life yang surface-nya nampak best.
Dia hanya copy certain things je.

Contoh macam kes copycat aku dulu, budak tu tak copy semua.
Mana-mana entry yang dia rasa cool, dia ambik.
Mana-mana gambar yang dia rasa boleh menonjolkan 'diri dia', dia ambik.
Apa yang dia ambik tu semuanya yang dia rasa boleh menarik ramai followers.
Nampak sangat hidup sekadar nak dapatkan perhatian manusia.

Biasa dah kita tengok anak-anak akan tiru apa mak bapak buat.
Remaja tend to tiru role model masing-masing (kalau zaman aku dulu artis).
Students akan contohi cikgu.
Leaders tiru mentor.
Takde yang salah pun.

The issue now is, kau pi copy bulat-bulat.
Kau tiru personaliti.
Kau plagiat hidup dia and act as if itu hidup kau.
Kalau kagum, apsal tak berterys-terang dengan dorang, "Aku kagum dengan kau lah".
Let them know kau kagum dengan dia.
Be friends kalau boleh, lama-lama nanti kau akan terinspirasi secara sihat.
Ni tak, kau pi copycat.
Mana tak kena hencap.



Another kebetulan lagi hari ni, ada sorang reader DM aku screenshot ni.
Ini entry aku dalam blog, lupa dah tahun bila.
Aku share tentang sikit amalan yang aku buat, kot-kot lah nak follow.

Ada beza ya antara "inspired by someone" dengan "pinjam personaliti someone".
Ini contoh "inspired by someone".

Atau contoh lain, kau attend wedding reception yang sangat wow, dan kemudian kau buat ala-ala macam tu for your own wedding.
Ini pun namanya terinspirasi.

Wedding anniversary aku yang lepas pun ramai yang tanya pakej sebab nak buat macam tu jugak.
Siap tanya lagi En Wan pakai apps apa buat video untuk aku.
Dia tak pakai apps, dia instruct staff dia buatkan 😂.

Ini semua namanya "inspired by someone".
Kau buat cara kau tapi idea asalnya dari someone.

Awal-awal blogging dulu, writing style aku menggila.
Rupanya ramai yang suka style macam tu.
Pastu dapat beberapa 'aduan' si polan sini tiru style aku, si polan sana tiru style aku.
Sebenarnya itu bukan tiru. Itu namanya terinspirasi, and I'm fine with that.

"Tiru" tu macam those yang gunakan nama orang lain, gambar-gambar orang lain, post-post orang lain dan copy buta-buta, lepas tu berbangga pulak bila orang puji dia cool. Ewahhh.

Tapi, ada yang lagi teruk dari tu.

Jenis yang dah la dia copycat kita, pastu kondem pulak semua benda yang kita buat.
Ini sejenis penyakit.
Bukan penyakit contagious.
Tapi aku mohon tolong jangan membiak.




Terlupa sungguh aku nak highlite pasal bawal plain ni.
Ada lagi, tapi rasanya dari 19 warna, tinggal a few warna je.
Korang KLIK SINI, check kod warna yang korang nak dulu, pastu tanya.


posted by aveo757 @ 9:59 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER