walk on wings, tread in air: Ada faedahnya patah hati. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Ada faedahnya patah hati.
2018-08-04



Ujian Allah datang tak kira samada kita baik, jahat, miskin atau kaya.
Orang miskin diuji, orang kaya pun sama
Sebagaimana rakyat diuji, yang jadi raja dan menteri pun
In fact, ujian raja, menteri dan orang-orang kaya boleh jadi lebih berat dari ujian yang rakyat dan orang miskin rasa.
Jangan ingat orang miskin je menangis bila diuji.
Raja-raja tu sendiri kalau diuji tetap rasa takut.
Kita tak tau entah-entah those yang ada kuasa dan kaya-raya ni lagi banyak menangis dan lagi besar ketakutan yang menghantui hidup dorang.

The point is kita semua pasti diuji sebelum maut menjemput.
Yang tak pasti cumalah apa bentuk ujiannya, samada dengan kesusahan atau kesenangan.

Allah uji bukan nak tengok sejauh mana kita selesaikan masalah.
Tapi bagaimana sikap kita semasa menghadapi ujian tu.
Kerana sikap kita tu nantilah yang akan diminta untuk dipertanggungjawabkan bila kita kembali pada Allah.

"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (ujian) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam ujian) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya : "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat" (Al-Baqarah 214).

Kalau kita rasa kita dah buat semua kebaikan dan amalan, cuba fikir kejap.
Kalaulah amal soleh kita jadi benteng ujian, takkanlah Nabi pun terima ujian, betul tak?
Nabi amalnya jauh lagi hebat dari kita, pun masih lagi diuji.
Kita ni solat sunat baru 2 rakaat, tu pun belum tentu khusyuk tapi dah berharap hidup smooth sampai akhir hayat.
Takkan boleh macam tu.

Cara Allah bagi reward tak sama macam manusia.
Manusia kalau bab reward nak yang best-best aja.
Kadang tu belum buat apa-apa dah tanya dulu reward apa bakal dapat.
Reward tak best taknak buat.

Reward yang kita nak dari Allah ni syurga.
Syurga pulak ada macam-macam level.
Bila Allah nak kita dapat tempat tinggi dalam syurga, takkan boleh kita dapat dengan sekadar amalan dan ibadah.
You will not be able to get to these high places kecuali dengan mengharungi ujian untuk angkat darjat.

Lagi satu kena faham selalunya bila diuji baru kita sedar kita lemah, baru kita cari Tuhan.
Selagi tak diuji, kita akan terus rasa selesa dengan cara kita sekarang.
Bila kita diuji dan tak ada tempat nak mengadu, masa tulah baru kita teringat kita ada Dia.
Waktu tu lah kita kenal khusyuk dalam solat.
Masa tu lah kita rendah hati.
Barulah dapat merasa nikmatnya ibadat.

Dalam keadaan senang, selalunya solat pun boleh terbabas.
Berzikir pun jadi lupa, lagikan nak baca Quran.
So, kalau ujian tu membuatkan kita semakin dekat dengan Allah, kan bagus namanya.

Kalau dulu diuji dengan masalah relationship, akhirnya membuatkan kita kembali mencari Dia.
Dan sekarang pun diuji lagi dengan masalah yang sama, boleh jadi relationship tu Allah tak redha.
Bagi kita takde yang salah, tapi Allah nampak kat mana yang salah.

Tak ada istilah iman kosong.
Selagi kita masih percaya adanya Allah, itu namanya masih beriman.
Yang ada cumalah iman yang turun naik.
Iman menurun tu wajar, tapi jangan sampai hilang terus.

Ibadah kadang-kadang memang harus dipaksa.
Kalau tetiba datang rasa malas nak solat, itu biasa.
Tapi kita kena biasakan paksa solat juga.
Kan ada hadis yang perintahkan pukul anak kalau taknak bersolat.
"Pukul" tu bermakna paksa.

Tak kira apa jadi antara kita dengan Allah - tetap solat.
Tak kira apa jadi dengan hidup kita - tetap solat.
Tak kira kita ada kat mana - tetap solat.
Even kalau orang kata kita "Kau ni, mulut jahat, perangai macam munafik, baik tak payah solat!" - NO, tetap solat!
Sebab solat ni urusan kita dengan Allah, bukan dengan orang lain.

Tak pasti apa yang buatkan this reader 'down'.
Boleh jadi ada kaitan dengan boifren buat perangai?
Atau baru lepas break dengan boifren?
Atau boifren senyapkan diri jarang contact?

Not sure.

Yang pasti ada kaitan dengan tu sebab dia ada mention masalah sekarang adalah kawan-kawan dan boifren.

Kalaulah cinta penyebab rasa down, please....jangan jadikan cinta penyebab kita lupa Tuhan atau bermalas-malas nak jumpa Tuhan atau give up dengan hidup.

Look.

Kalau dia tinggalkan kita sedangkan kita baik.
Kalau betul kita setia, dia yang curang.
Kalau betul kita sabar dengan semua sikap buruk dia.
Kalau betul kita dah lakukan segala yang terbaik tapi dia masih tak puas, itu maknanya dia yang bodoh.
Kenapa kita nak menangis bila orang bodoh tinggalkan kita?
Kenapa nak sayang-sayang kat orang bodoh tu lagi?
Ke kita yang bodoh?
Patutnya bersyukur kita cuma hilang orang terbodoh dalam hidup, so tak perlu regret, tak perlu nak meratap sampai hilang mood.

Ni lagi satu aku nak pesan kat ladies.
Kalau boifren kita buat hal nak kat pompuan lain walaupun kita baik, kita setia, dan kita berusaha sedaya upaya pertahankan hubungan, dah lah.
Dia nak sangat pegi kan, kau lepaskan je lah.
Nak menangis 1-2 minggu boleh, tapi jangan meratap lama sangat sampai takde mood, nak mati lah apa lah. Just don't!

Kau kena sedar betapa beruntungnya bila Allah lepaskan kau dari someone yang tak pernah bersyukur dengan apa yang dia ada.
Apa yang Allah ambik, Dia akan gantikan dengan yang jauh lebih baik.
Cuma Allah hold kejap until waktu yang tepat then, TADAAAAAA!
Dia akan hadirkan orang yang lebih baik untuk teman kita.
Masa tu nanti baru kau sedar betapa baiknya Allah sebab gantikan someone yang kau pernah hilang dengan someone yang lebih baik.

Those yang takde mood nak solat sebab masalah cinta, rugi!
Boifren/girlfren boleh dicari lain tapi pahala ibadat yang sengaja ditinggalkan dan yang dibuat acuh tak acuh takleh ganti dah.

Selalunya, orang yang pernah kecewa dalam bercinta, once dia bercinta lagi, level calon suami/isterinya otomatik naik.
Kalau dulu dia terima seadanya, tak solat pun takpe, asalkan keje besar.
Tak hensem pun takpe, asalkan kaya.
Bila dia bercinta lagi, dia akan lebih teliti.
Dia akan start ambik kira urusan agamanya macamana?
Akhlaknya macamana?
Setia ke tak?
Bertanggungjawab ke tak?
Sometimes, ada faedahnya juga bila patah hati.
Allah jadikan kita lebih selektif memilih pasangan hidup.

Kat dunia ni takde total happiness.
Total happiness hanya ada kat akhirat.
Selagi kita hidup kat dunia ni, get prepared dengan macam-macam ujian yang akan datang.
Kalau tak nak diuji, jangan hidup kat dunia ni. Pindah dunia lain! (eh macam pernah dengar je hawa-hawa statement gini 😂).





Ni list free gift yang kita offer.
Rupanya boleh pilih nak yang mana, aku ingatkan tak boleh pilih.
Maklumlah, jarang attend meeting so tak tau rules 😂.
August Promo masih valid sehingga 10 Ogos.

By the way, yang last month beli pakej RM100 Nutrijuice tu, korang ada dapat diskaun kod, kan?
Tak reti-reti ke nak redeem kod diskaun tu.
Valid 10 Ogos jugak tu.



posted by aveo757 @ 8:34 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER