walk on wings, tread in air: Sampai satu tahap kena set-kan limit. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Sampai satu tahap kena set-kan limit.
2018-08-13




Gitu reader ni kena 'torture' dek anak-anak jiran.
Aku belum pernah nampak depan mata lagi jenis macam ni.
Setakat dengar-dengar cerita je ni.
Kalau berlaku depan mata, gamaknya aku pindah rumah kot.

Ok kita takyah sembur anak-anak ni.
Penat dah rasanya menyembur bulan raya hari tu.
Now kita sembang pasal disiplin.
Asyik menyembur je tapi tak bagi solution tak jalan jugak, kan.

Selalunya bila kita tegur perangai anak-anak ni, nanti ada yang kata "Budak-budak lagi tu..."
So agak-agaknya, umur berapa tahun sesuai untuk kita ajar dorang supaya ada disiplin.
Umur 1 tahun?
2 tahun?

"Kecik sangat budak-budak tu kalau nak dihukum".

Hah, itulah silapnya.
Sebab kita anggap mendisiplinkan anak adalah menghukum anak.
Padahal disiplin tu membimbing anak supaya jadi 'orang'.
Nak anak membesar jadi 'orang', mestilah kena mula dari awal.

Sampai bila kita nak biar anak terbalikkan mangkuk coco crunch?
Sampai bila nak biar asal anak mintak je dia mesti dapat?
Sampai bila nak biar anak tak reti kemas permainan lepas main?
Sampai bila nak biar anak bergelimpangkan selipar/kasut dia depan pintu rumah?

Akan sampai satu tahap mak bapak kena setkan limit.
Setting limits is a critical part of parent's responsibility.
Kita bukan nak hukum dia, tapi kita nak dia paham mana betul, mana salah.
Anak-anak mesti blaja patuh peraturan.
Dorang mesti belajar cope dengan frustration kerana tak selamanya semua benda dorang boleh dapat.
Kalau nak sesuatu, mesti usaha lebih, tak selamanya asal mintak terus dapat.

"Tapi kan budak-budak suka explore things..."

Ye, aku tau budak-budak memang suka explore.
Jangankan budak, kita yang dah berbulu atas bawah ni pun suka explore sesuatu yang baru.
Tapi tak semua benda kau boleh explore ikut sedap anak tekak.
Datang rumah orang explore dari depan sampai ke belakang, naik atas, kelebet semua bilik yang ada.
Itu bukan explore, tu namanya kepoh.

Budak-budak memang suka explore.
Dorang kerenyamkan makanan untuk tengok apa rasanya bila makanan jadi benyek.
Dorang campak mashed potato ke lantai untuk tengok apa jadi bila makanan jatuh.
Dah tu sampai bila nak bagi dorang campak-mencampak ni?
Sampai tuan rumah boikot kau masuk rumah dorang baru nak start disiplinkan anak?

Kalau kita boleh ajar anak toilet training sampai jadi, kenapa tak boleh ajar anak jangan sentuh barang-barang perhiasan sampai dorang faham?

In general, takde apa sangat yang kita boleh ajar anak awal-awal bulan.
In fact awal-awal tu kalau kita penuhi apa dia nak, itu sebenarnya membantu perkembangan dorang.
Tapi, umur 6-7 bulan dah boleh start slow-slow ajar.
At this stage, kita dah boleh start bezakan apa yang dia nak dan perlu.
Contoh, berbuai.

Rayyan anak nenek sebab nenek bela dari kecik.
Tau je la kan, orang-orang tua jaga budak, asal tido nak ditepuk, nak dibuai.
Yes, they might want to fall asleep dalam buai tapi sebenarnya dia tak perlu pun buai tu.
Boleh je dia tido tanpa buai.
Mak mertua aku istiqomah ingatkan aku dengan En Wan belikan buai belikan buai belikan buai.
Tapi aku hati kering, aku wat dekkkkk je.
Redza tu bukti boleh je tido tanpa buai, apesal dengan Rayyan aku nak ajar berbuai pulak, kan.

Itu menunjukkan, manusia boleh dibentuk.
Kita boleh cuba membentuk anak.
Masalahnya, kita taknak cuba pun.
Balik-balik kita assume "Dia budak lagi....dia kecik lagi....dia blom paham apa..."

Alahaiiii, kita ni pun kalau tak diajar buat kerja, sumpah tak paham apa pun.
Tapi bila diajar, lama-lama jadi paham lah.
The thing is, kena start.
Kalau tak start, sampai bila pun tak jadi apa-apa.

Umur 12 bulan dah start boleh 'babab' kalau dia sentuh barang-barang kaca dalam rumah.
Kalau dia mula bergerak ke barang perhiasan, cuba tepuk lantai tu sambil cakap "Jangan!".
1-2 kali memang tak lut tapi dah lama-lama sok dia jadi faham.

Dulu ada kawan datang rumah and tanya "Bersih dinding rumah kau, anak-anak kau memang tak conteng dinding, eh?"

Aku macam pelik juga dengan soalan tu.
Seolah-olah wajib mana-mana rumah yang ada anak kecik, dindingnya berconteng.

Pastu aku jawab "Cubalah dorang conteng kalau nak rasa tido luar satu malam".

Kawan aku cakap "Ei kau ni, dengan budak-budak pun nak berkira".

Bukan berkira.
Tapi anak mesti tahu pen and pensil lukisnya atas kertas, bukan atas dinding.
Aku ni bukan sejenis mak yang rajin nak mengelap mengemop rumah hari-hari, ya.
Lagipun aku hire bibik untuk tolong jaga anak and kemas-kemas rumah.
Bukan untuk jadi babu anak hari-hari nak kena bersihkan dinding berconteng.

Aku masa skolah dulu asik tertinggal bekal kat skolah.
Tau apa Mak Aji buat?

"Kau pergi skolah sekarang, bawak balik bekal kau. Selagi tak jumpa kau jangan balik!"

Masa tu dah petang oiii.
Kadang tu dah pukul 5pm.
Berlari aku sorang-sorang pi skolah, tunggu sampai sesi petang habis sambil berdoa janganlah bekas tupperware aku orang rembat.
Tapi selalunya takde sape rembat sebab mak aku bekalkan aku tupperware yang buruk-buruk je.
Tupperware cantik mati hidup balik dia takkan bagi aku bawak.

Ada satu kali tu, Darjah 4 (ya, aku ingat sampai sekarang sebab ini kejadian tragis).
Aku bawak bekal mee hari Jumaat.
Sekali lupa nak bawak keluar dari beg.
Hari Ahad, mak aku spot check beg skolah.
Terpekik dia dari bilik panggil aku.

"Ni kau nak buat apa peram bekal dalam beg?"

Aku cuba untuk mengelentong, "Diana ingatkan nak makan lagi mee tu nanti".

Pastu mak aku jawab "Dah basi ni kau nak makan lagi? Hah meh sini aku nak tengok kau makan".

Dia sumbat mee basi tu dalam mulut aku, ok?
Terus aku tak lupa-lupa dah pastu.
So, jangan kata aku kejam berkira dengan anak-anak, kau tak kenal lagi apa istilah kejam. Hahaha.

Masa aku Darjah 2, seronok sangat main sampai dah azan Maghrib baru teringat nak balik.
Sekali nak masuk rumah tak boleh.
Rupanya aku telah dikurung duduk luar rumah sampai habis Isyak.
Bila boleh masuk rumah, tak boleh makan malam pulak tu.
Berlapar sampai esok pagi.

Sejak dari hari tu, sebelum pukul 7 aku dah terpacul depan rumah tak kisah lah tengah best main, aku tetap stop.
Even dah remaja, melepak ceruk mana sekalipun, sebelum 7pm kena ada depan rumah, kalau tak, jenuh nak menjawab.

Masa mula-mula kawen, En Wan ajak jalan-jalan.
Masa kat mall, aku cakap "Dah pukul 6 dah ni, tak sempat sampai rumah sebelum pukul 7 karang".
Punyalah troma kena kurung kat luar.

En Wan pelik je pandang muka aku "Biarlah balik malam pun, kenapa?"

Eh, lupa pulak aku dah kawen.
Wah, seronok gila waktu tu bila realize aku dah boleh balik malam dan mak aji tak boleh kurung aku luar rumah lagi. Kahkahkah.
Terasa bebas betul.

Bab-bab parenting ni aku tak berapa pandai sangat.
Lagipun anak masing-masing kan, jadi masing-masing lagi faham dan tau apa nak buat.
Kalau cakap lebih-lebih karang kata kita tak faham keadaan dia.
Jadi, terpulanglah.
Anak-anak nak terkinja-kinja ke, nak berkubang ke, nak berpencak ke, silakan buat dalam rumah masing-masing.
Yang penting, kalau terlepas masuk dalam rumah aku dengan perangai gitu, jangan terperanjat kalau pitching aku tetiba naik.
Bukan apa, your kid, your rules.
But this is my house, so my house, my rules.
Konsepnya gitu.

Masa Redza skolah agama (skolah rendah), dia pernah main kejar-kejar kat kawasan skolah sementara tunggu aku ambik.
Nak dijadikan cerita rupanya jiran sebelah skolah tu adalah blog reader.
Dia bagitau aku "Tadi I marah Redza sikit, bukan marah apa tau Di, sebab I nampak dia dah start nak panjat pagar, I takut dia jatuh".

Aku appreciate orang 'marah' anak aku macam tu.
Aku percaya yang tegur-tegur ni pun taraf mak-mak juga so aku boleh faham style mak-mak tegur, mesti untuk kebaikan.
Masalahnya, some people (parents) are just sensitive.
Dia tak tau beza TEGUR dengan MARAH.
Padahal mana ada orang nak marah anak orang lain tanpa sebab.
Kebanyakkannya akan tegur "Ehh, jangan panjat, nanti jatuh".
Melainkan kalau dah banyak kali tegur still tak lut, maybe akan naik sikit pitching tu.

Kalau kes reader ni kena kat aku, rasanya aku pekikkan je budak tu.
Dah tu kalau anak kau dah macam pelesit keluar masuk rumah orang macamkan mak bapak dia ada share, I'm going to say something.
If you don't like it, keep your kid away from me. Simple.




Terima kasih customer Gloei yang sudi share testimoni.
Anyone interested?


posted by aveo757 @ 8:55 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER