walk on wings, tread in air: Kurang ajar dengan Allah. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Kurang ajar dengan Allah.
2018-08-11


Tak solat, tapi baik.
Baik tu maksudnya akhlak baik.
Tapi 'akhlak baik' bukan sekadar interaksi kita sesama manusia.
Yang lagi penting adalah akhlak antara kita dan Allah.

Ada orang suka buat baik sesama manusia tapi dia tak solat.
Itu bermaksud dia ada akhlak yang baik kat manusia, tapi kurang ajar dengan Allah.
Itu jauh lebih teruk.

Perlu faham yang solat merupakan rukun Islam.
Wajib dijalankan oleh setiap orang Islam.
Kerana solat membezakan orang Islam dengan bukan Islam.
Ini adalah perintah, bukannya akibat.
Maksudnya, bersolat belum pasti membuatkan kita jadi baik.
Tapi bersolat adalah perkara yang dah pasti kena buat.

Kalau someone bersolat, tapi akhlaknya masih buruk, bukanlah bermaksud "Baik kau tak payah solatlah!".

Bukan macam tu, ya.

Kerana tak bersolat merupakan perbuatan munkar yang tersendiri, sebab terang-terang dah menentang perintah Allah.
Kalau nak cerita pasal 'tak-solat-tapi-baik', ramai orang bukan Islam yang akhlak baik, hati pun baik, perihatin kat orang miskin dan banyak lagi kebaikan lain.
Tapi akhlak yang baik tu pun masih tak cukup untuk ubah statusnya dari kafir kepada muslim.
Jadi kalau kita rasa lebih-baik-takyah-solatlah-kalau-perangai-masih-teruk, itu adalah keyakinan yang tak betul.

Orang kafir kalau buat baik, perbuatan baiknya akan terus dibalas oleh Allah di dunia.
Makin dia sedekah, makin dia jadi kaya.
Allah bayar cash terus kat dunia supaya nanti di akhirat terus masuk neraka.
Jadi, kalau kita orang Islam nak ikut formula tu, silakan.
Biarlah tak solat, asal hati baik, suka sedekah, ramai orang sayang, rezeki pun lancar, baguslah.
Biar Allah balas semua di dunia nanti kat akhirat terus masuk neraka je, nak?

Kalau kita rajin solat tapi mudah marah mudah sentap, mudah sakit hati kat orang lain, boleh jadi kita ni someone selalu merasa diri betul.
Maknanya ada perasaan bangga diri dan takjub pada peribadi sendiri sampai membuatkan kita tak boleh terima teguran orang.

One more yang kita always terlepas pandang adalah menggunakan sesuatu yang haram.
Ini pun ada effect pada akhlak jugak.

Kita semua memang sensitif bab halal-haram tapi jarang kita nak peka kat perkara-perkara haram yang lain.
Contoh, guna barang pejabat untuk keperluan sendiri.
Nampak macam takde apa, kan?
Curi data telco pastu layan internet sesedap rasa.
Nampak macam takde effect, kan?
Tapi sebenarnya ada kesan pada akhlak dan hati.
Macamana lah kita nak expect hati kita tenang kalau kita guna benda haram?

Tak, aku tak kata reader ni buat benda haram.
Tapi itu adalah antara faktor-faktor yang boleh mempengaruhi akhlak dan hati.

Kadang-kadang, kita memang tak tinggal solat.
Tapi kita sengaja melambat-lambatkan solat.
Dan bersolat pun buat asal buat je.
Benda-benda macam ni selalunya kita tak perasan.
Kita rasa kita lebih baik dari dia hanya kerana kita solat, sedangkan kita buat dosa melambatkan solat.
Dosa ni samada kecik atau besar, tetap namanya dosa.

Lagi satu, suka bercakap perkara yang sia-sia.
Semakin banyak kita cakap benda yang sia-sia, hati akan jadi keras.
Bila hati dah keras, kita susah nak terima pandangan orang lain, mudah membentak-bentak kalau kemahuan tak diikut dan sentiasa rasa tak puas hati dengan orang lain.

Kalau everyday bersolat tapi akhlak masih belum baik, masih membawang 24 jam, masih kuat marah, masih busuk hati, itu maksudnya ada yang salah pada solatnya.
Maka solat tu yang perlu diperbaiki bukannya ditinggalkan.
Boleh jadi juga akhlak buruk tu bukan berpunca dari solat, tapi pengaruh dari luar.

Those yang hati baik, sabar, tak kuat marah tetapi tak solat, insyallah akhlaknya akan jadi lebih baik lagi kalau dia bersolat.
Sebaliknya, kita yang kuat mengamuk walaupun bersolat, entah-entah akan jadi lagi teruk lagi sekiranya tak bersolat.

Jalan langkah paling awal kena buat, bukanlah bercerai.
Tapi taubat.

Jangan suruh orang lain (suami) yang buat solat taubat.
Tapi kita yang kena buat banyak solat taubat.
Kerana belum tentu apa yang jadi ni adalah punca kerana suami tak solat.
Boleh jadi ada salah pada diri kita yang kita terlepas pandang.

Ustaz aku always pesan, "Kalau anak nakal, mak bapak buatlah banyak-banyak solat taubat. Banyak-banyak istighfar. Kerana airmata taubat seorang ibu boleh mengubah akhlak anak".

Jadi, kalau kita gunakan formula tu, apa kata kita sebagai isteri buat banyak-banyak solat taubat.
Insyallah, Allah tunjukkan jalan keluar dengan baik.





Semalam aku buka ruang untuk live chat dengan aku, ramai yang tanya Gloei.
Hari ni tak bukak, tapi korang boleh whatsapp.
Walaupun bukan aku yang reply tapi kalau admin tak sure dia akan tanya aku direct, aku akan respond cepat.




posted by aveo757 @ 2:12 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER