walk on wings, tread in air: LGBT <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


LGBT
2018-08-16


Post FB atas ni aku tulis Ahad lepas, without knowing at the same time ada menteri katanya dah recognized transgender people untuk guna public toilet according to their new sex.
Actually status FB tu aku respond untuk kes bapuk yang nak kawen dengan sama jantina tu.
Dah lama sangat reader mintak aku tulis pasal ni tapi aku asyik terlupa.
Tak tau pulak ada kes lain pada masa yang sama.

Anyways, dengar kata that menteri dah tarik balik kenyataannya berhubung kebenaran kongsi toilet.
Alhamdulillah, kalau macam tu.
Tak sure la kot-kot ada isu lain lepas ni, aku pun dah 2 hari tak dengar berita.
Kalau nak suruh berfikir secara LOGIK, ok, aku rasa aku faham kenapa penggunaan public toilet hampir-hampir nak dibenarkan hari tu.



Cuba tengok gambar ni.

Gambar atas ni adalah perubahan seorang wanita menjadi lelaki.
Kalau transgender lelaki dah rupa gini, aku pun seriau nak allow dia masuk toilet perempuan.
Just imagine tetiba lelaki macam tu masuk toilet kita (perempuan), mau tak terpekik semua orang?
Dah macam jantan betul rupanya pun, padahal dia memang perempuan.
Jadi aku faham kenapa menteri tersebut 'ter-bersetuju' untuk allow transgender guna tandas ikut jantina baru.
Jangankan kata dorang tak selesa masuk tandas kita, dengan kita-kita sekali tak selesa tengok badan dah macam abang body.



The thing is, kalau kau tu transgender macam gambar belah kiri ni lain cerita.
Sumpah tak perasan lansung kau tu lelaki.
Kau masuk toilet perempuan pun takde yang kisah sebab memang nampak macam perempuan betul.
Tapi kalau kau sejenis transgender belah kanan yang sohih nampak muka jantan, takyahlah susah payah nak perjuangkan hak.
Baik kau reverse jadi lelaki lagi senang cerita, kau pun tak letih nak meyakinkan orang.

Tapi, honestly aku cakap, seperempuan mana pun muka kau, tapi bila kau masuk toilet perempuan, orang tetap tau kau lelaki.
Tahu kenapa?

Sebab perempuan tulen tak pakai mekap tebal setakat nak berjalan gi mall.
Perempuan pakai mekap tebal kalau nak pi function je.
Tapi transgender selalu bergaya macam nak rak and pakai mekap tebal gila 24 jam.
Kerana, kalau dorang tak pakai mekap, muka tetap nampak hawa-hawa jantan.
Jadi bila kau masuk toilet dengan muka yang extra jelita, orang tetap tau kau jantan.
That's why tak payah la gigih sangat nak tepek mekap 34 lapis.

Selalunya hujah the transgender people "Semua toilet berpintu dan ada selak/lock. Semua selamat. Lagipun mak tak kuasa nak skodeng kau punya nokkk, mak pun hade katanya".

Secara lojik akal manusia, betullah tu.
Toilet semua dah berpintu, apa nak risau.
Tapi kita hidup atas dunia ni bukan semua benda boleh pakai lojik akal.
Hukum agama kadang tak boleh pakai lojik dan tak perlu question "why".

The thing is aurat kau dengan aku tetap tak sama.
Perempuan masuk toilet bukan sekadar nak buang air.
We use toilet as a gendered safe space, contoh untuk betulkan tudung.
Aku tengok rambut kau takde masalah, tapi kau tengok rambut aku banyak masalahnya nanti.

Orang perempuan tak selesa transgender guna bilik air yang sama bukan sebab takut kena harass.
There has never been a documented case transgender woman harass another woman dalam toilet pun.
Yang kita takut cuma ada pihak lain yang ambil kesempatan atas kelonggaran syarat tu.
Bila kita dah start allow transgender guna toilet perempuan, apa jaminannya yang masuk tu benar-benar transgender?
Dibuatnya yang masuk tu perogol menyamar jadi perempuan, camne?

So apa nak buat sekarang?

Nak buat genetic test sebelum masuk toilet?
Ke nak letak guard kat depan pintu untuk 'meraba' pengguna toilet bagi mengesahkan jantina?
Atau perlu ke buat toilet khas untuk transgender?

Our (my) concern is, kalau kita start buat toilet khas untuk golongan ini, bermakna kita kena standby dengan bermacam-macam permintaan lagi selepas ni.
Esok entah apa lagi yang dimintak, entah-entah ruangan jantina dalam borang tu pun mintak tambah.
Dah bukan lagi dua.
Pasni ada tambahan option - IT'S COMPLICATED.

Mereka kena faham, we don't organize the toilets by who likes who.
We organize them by gender.
Lelaki, masuk toilet lelaki.
Perempuan masuk toilet perempuan.
Golongan LGBT perlu faham mereka ada kecelaruan identiti.
Dan kecelaruan itu perlu diperbetulkan, bukan diiktiraf.

LGBT bukan pemberian Allah.
Kalau LGBT ni pemberian Allah, maknanya golongan LGBT di Malaysia sama banyak dengan LGBT Thailand dan sama banyak dengan LGBT Mesir.
Tapi yang kita nampak sekarang, LGBT Thailand lebih ramai dari Malaysia dan LGBT Malaysia lebih ramai dari Mesir.
Maksudnya kat sini, LGBT ni bukan pemberian Allah.
Ia adalah masalah yang bercambah akibat dari pengaruh persekitaran.
Kalaulah di Thailand tu persekitarannya tak support pertandingan Ms Bapuk, konfem bilangan bapok kat sana takkan semakin besar.
Tapi disebabkan masyarakat di sana support program-program macam tu, that's why makin lama makin teruk.

Itulah yang kita cuba prevent di Malaysia.
Kita taknak nanti lepas satu, satu permintaan dorang kita approve, lama-lama dorang takde rasa nak berubah.
Nak buat apa berubah, takde keperluan untuk berubah pun sebab masyarakat dah boleh terima katanya.

Awal-awal ni memang la just mintak hak-hak sebagai rakyat saja.
Hak untuk diterima bekerja.
Hak untuk share toilet.
Hak untuk menggunakan perkhidmatan awam.
Hak untuk dapatkan rawatan kat hospital.....bla bla bla bla.
Apa jaminannya satu hari ni dorang tak mintak kita iktraf perkahwinan sesama jantina pulak?

Bukan aku tak mahu cuba faham dilema golongan ni, tapi dorang pun mesti faham yang Allah ciptakan manusia ni dua jenis je - lelaki dan perempuan.

"Dan Dia (Allah) menciptakan dua pasang dari dua jenis laki-laki dan perempuan." (An Najm, 45).

Jelas dah tulis dalam Quran.
It's lelaki dan perempuan.
Takde golongan "it's complicated".
Yang ada pun khunsa, ada dua alat kelamin.
Itupun khunsa akan pilih satu jantina saja, ikut yang mana satu kecenderungannya.

Jenis yang sibuk menuntut hak ni bukannya khunsa, tapi 'shemale'.
Hat ni la yang sibuk nak memperjuangkan hak sama rata kejadah segala.

"Pandangan masyarakat terhadap trangender masih negatif sebab tu kami suka bergaul sesama kami saja. Padahal kami juga ada hak dan kewajipan yang sama dengan yang lain."

Bila kau sendiri yang pilih untuk jadi berbeza, maka bersedialah untuk dapat 'exclusive' treatment juga.
Kalau nak dapat hak yang sama macam orang lain, then please jangan jadi 'berbeza'.
Yang sebenarnya mereka suka bergaul sesama-sendiri bukan sebab masyarakat sisihkan tapi sebab meraka yang tak boleh terima pandangan agama.

Kalau kita usaha mendekati golongan ini untuk memahami dilema, that's fine.
Tapi kalau mendekati mereka untuk cuba consider hak-hak yang diminta, rasanya tak perlu.
Kerana dorang yang perlu faham jalan yang dorang pilih adalah salah.




Ini new agent.
Dengar kata Pos Laju Batu Caves selalu buat hal peram pakej.
Kalau rasa-rasa dah givap dengan PPL Batu Caves, boleh beli dari agent ni.


posted by aveo757 @ 8:58 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER