walk on wings, tread in air: Bila joke disalahertikan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Bila joke disalahertikan
2018-08-25


Ini InstaStory aku Isnin lepas.

Ok, aku nak tanya.
Berapa orang baca ni and cakap "Berlagak gila!"?
Dan berapa orang anggap ini joke?

Actually after a few minits aku post ni, aku terfikir what if orang anggap aku show off, sedangkan that was a joke.
Yang terlibat dengan conversation tu fahamlah.
Tapi yang tak terlibat, mesti akan pikir yang bukan-bukan.
To them, they need to be clarified, otherwise dia anggap we are showing off.

Kadang-kadang nak bergurau pun kena explain macam-macam.
Tapi, semakin kita cuba untuk explain, belum tentu menjadikan keadaan lebih baik.
Kerana tak semua orang setuju dengan kita atau faham our perspective.

Contoh, beberapa tahun dulu, ada kawan aku buat joke.
Joke-nya camni.
Ada 2 orang lelaki.
Lelaki A dan B.
B selalu tiru apa yang A buat.
A naik rimas.
So one day they went to a bar.
Lelaki A mintak kat bar, "Give me one glass of H2O".
Lelaki B mintak "Give me one glass of H2O too".
Lelaki A happy gila kali ni bila B tiru dia.

Get it?

Aku gelak dengan joke tu
Sorang lagi kawan kat tepi aku tercangak-bangak tanya "Apesal?Apesal?"
Bila aku explain yang lelaki B tu maybe akan dapat H2O2 (hydrogen peroxide) instead of water, dan mungkin menyebabkan dia mati, that's why Lelaki A tu happy.

Kawan aku yang tak paham tu kata "Eleh, berlagak. Mentang-mentang budak sains, buat teka teki pun pasal sains. Nerd betul budak sains".

Aku gelak-gelak anggap itu joke sebab memang budak sains sinonim dengan nerd pun.
So aku balas balik "Budak sains tak blaja H2O2 dah. Tu Form 1 lagi dah blaja. Tahap kitorang ni dah start blaja buat bom".

Eh dia tembak aku balik "Ha, elok la tu, orang lain habis skolah jadi orang, korang menjahamkan negara buat bom".

Terus aku surrender.
Last-last aku dengan member aku bantai gelak sama sendiri.
Macam pelik pulak, asal-asalnya joke pasal H2O2 je.
Hanya kerana kau tak faham the joke, pastu kau nak hangin pulak.
Terasa diri bodoh sangat ke camne ceritanya ni?

Look, kalau tak faham tak apa.
Tapi bila kau nak counter balik ke-tidakfahaman kau tu dengan mengecop orang lain berlagak, that's weird.
En Wan kalau buat lawak engineering pun aku tercangak-bangak tapi that's normal sebab bukan bidang kita, lojiklah kalau tak faham.
Orang kata that's how smart-smart people buat joke.
Memang boring sikit la joke dia tapi untuk yang faham, memang seronok dengar.

Come to think of it, kawan aku tu tak salah sepenuhnya.
Dia cuma berada di tempat yang salah pada waktu yang salah.
Itu adalah bukti bahawa tak semua orang faham apa yang nak kita sampaikan.
Some akan anggap kita berlagak, padahal di kalangan kelompok yang faham, mereka tau bukan itu maksud sebenar.

Same goes tu InstaStory aku tu.
Lepas aku naikkan that post terus aku terpikir alamak ni mesti ada yang kata aku nak menunjuk-nunjuk ni.
Tapi aku biarkan je, saja nak buat kajian kes.

Tak lama lepas tu masuk satu komen "Berlagaknya C tu. Patutnya tak payah brag bila kawan-kawan lain tengah struggle".

*tepuk dahi*

Aku nak respond, tapi malaslah pulak rasanya sebab dia sorang je yang respond macam tu.
Bukan apa, kadang-kadang bila kita explain in detail boleh bawak lebih banyak kesan negatif daripada positif.
Kesian pulak karang dia mesti malu sebab tak paham itu cuma joke.
Bila ada yang respond macam tu kat InstaStory, menguatkan lagi keyakinan aku bahawa apa juga statement (dan caption) yang kita buat di media sosial, hanya boleh diterima sekiranya ia ditulis in the right situation among the right sort of people.
Kalau kau buat at the wrong time, among the wrong sort of people......maka tahniah!
Anda baru saja menaiktarafkan diri anda sebagai juara baru carta untuk diperbawangkan secara berjemaah.

Aku ada kawan yang payah nak recognize metaphor sampaikan aku rasa apehal extreme gila kau punya left brain ni sampai joke pun tak paham.
Everytime kitorang buat joke, semua gelak terbahak-bahak, tapi dia tak.
Padahal joke tu bukan intelectual joke pun.
Dah satu keje lak kena explain kat dia.
Dah explain pun tak gelak-gelak jugak. Hamlau betul.
End up kitorang yang explain ni pulak yang gelak berkali-kali.

Oh tapi, bukan semua benda kau boleh jadikan bahan lawak ya.
Aku memang benci joke yang mengaibkan orang, mempermainkan nama mak bapak, atau menghina.
Yang tu bukan lawak, tu namanya bodoh.
Tapi kalau simple-simple joke pun kau kejung, maybe you take yourself too seriously kot.

Orang yang boleh faham lawak dan boleh buat lawak ussually bijak, dengan syarat joke tu bukan joke murahan dan menghina lah.
Generally great artists and scientists are people who really like to joke.
Walaupun kadang-kadang dorang ni nampak macam tak stress bila berdepan dengan masalah, the way they perceive a joke is quite unique.
Spesis macam ni boleh menyampaikan sesuatu yang serius tanpa buat muka ketat kerana dalam penyampaian dorang ada joke.
That's why orang-orang yang macam ni selalunya lebih tenang bila berdepan dengan masalah, maybe because the 'skill' yang dorang ada ni.

Lagi satu, kemampuan kita memahami joke dan buat joke akan bantu kita untuk bertindak positif pada kehidupan.
Biasanya those yang sense of humor yang tinggi akan jadi orang yang hebat dan dapat atasi various difficulties kerana dia melihat kesulitan tu dari sisi humor yang dia miliki.
Semakin kita get used to jokes, semakin tinggi rasa humor yang kita miliki, dan semakin tinggi kecerdasan kita to overcome difficult situation.

That's why aku suka blogging.
Ber-blog beri aku medium untuk menceceh dengan panjang lebar, biar tulis sampai orang faham.
Kalau FB status and IG caption ni tak boleh nak explain panjang-panjang sangat, tak puas.
Kalau blog, puas.
Sometimes aku terasa macam "gigihnya aku ni nak explain semua benda".
Tapi rasanya memang perlu, kerana EQ manusia berbeza-beza.
Ayat yang terlampau ringkas pun kadang-kadang boleh buat orang tak faham dan salah anggap.
Bila salah faham, mulalah effect kat relation, samada hubungan antara keluarga, kawan, atau marriage.




Semalam dah start yang purchase offer ni.
Ada yang tanya boleh ke redeem guna point?
Boleh!
Kalau guna point lagi untung.
Kalau tolak 600 point, maknanya boleh beli ni dengan harga RM129 saja, on top of that Cleansing Gel tetap dapat juga.

Sila whatsapp untuk tanya balance point.


posted by aveo757 @ 8:59 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER