walk on wings, tread in air: Privacy <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Privacy
2018-08-24

Lepas aku buat birthday post aku last week, ada sorang follower FB ni tanya kenapa aku always mention "takut company aku kena rampas" as if aku tak percaya kat En Wan 100%.

Takde maknanya aku tak percaya kat En Wan.

17 tahun hidup bersama, apa benda yang aku tak share?

ATM card aku dia pegang.
PIN number aku dia tau.
Dia nak keluarkan duit aku bila-bila masa boleh.

Card credit aku dia pegang.
Dia nak swipe bila-bila masa pun boleh.
Tapi setakat ni takde lagi la dia buat onar dengan card aku.

FB aku pun dia boleh view sebab aku tak pernah log out FB aku dari laptop dia.
That's why aku selalu tak baca PM, sebab tak dapat notification pun, rupanya dia dah baca siap-siap.
Tau-tau je karang bila aku browse-browse, bersepah PM aku tak baca lagi.

Password email aku pun dia tau, dia boleh baca email yang masuk.

Basically most benda aku share.
Cuma company share memang aku tak bagi 50-50 sebab dia bukan letak duit pun.
Aku je yang baik hati letak nama dia. Hahaha.

Nowadays, password media sosial and emails tu rasanya common kalau kita share.
PIN number bank pun common dah laki bini share.
Bukan apa, untuk kemudahan.
Sejenis makhluk macam aku ni, malas nak beratur kat ATM keluarkan duit, jadi bagi je la PIN number kat En Wan, senang dia keluarkan duit aku.

Ada perbezaan yang besar di antara membiarkan pasangan gunakan sesuatu milik kita untuk manfaat bersama, dengan, membagi pasangan akses kepada sesuatu yang lebih peribadi.
Aku tak tau apa maksudnya dengan "memberi 100% kepercayaan".
Aku tak rasa aku boleh letakkan rasa percaya 100% kat sesape saja.
Dengan diri sendiri pun kadang aku tak percaya.
Pagk-pagi Subuh aku janji dengan diri sendiri taknak makan roti canai.
Karang siang En Wan ajak aku makan, sampai 2 keping roti canai aku bedal.
Janji dengan diri sendiri pun aku terbabas, lagikan nak letakkan 100% kepercayaan kat orang lain, yang sah-sah bukan bawah kawalan aku.
Nope, aku tak rasa aku boleh bagi sesape pun 100% trust.
Mesti ada sikit aku simpan untuk diri sendiri.
Contoh, password online banking.
Setakat ni aku tak share lagi dengan En Wan walaupun ATM card aku dia pegang.

Tapi tak bermakna aku hidup dalam insecurity, walau dengan suami sendiri.
Kalau aku sejenis insecure dan tak percaya pada En Wan, konfem kejap-kejap nak check henfon dia, check FB dia, check wallet dia.
Tak tenang rasa hidup kalau kejap-kejap nak kelebet segala benda.

Orang kata bila kita dah berkahwin, tak perlu lagi simpan rahsia dari pasangan kita.
Tapi, be realistik lah.
Kita hidup di dunia nyata, di mana pasangan yang paling harmoni dan romantik sekalipun, tetap sembunyikan sesuatu.

Jangan salah faham di antara RAHSIA dan MENJAGA PRIVASI.
Menjaga privasi ada hubungkait dengan keperluan seseorang untuk ruang peribadi.
Bila ada sesuatu yang bersifat peribadi, kita tak nak share dengan orang lain.
It is only a personal choice regarding a person's lifestyle or personality, tu je.
Tak semua benda kita boleh share atau mahu share.

If you want a relationship based on trust, ada a few benda yang kita perlu buat secara terbuka.
Especially kalau benda tu ada potensi untuk mempengaruhi masa depan atau kehidupan kita dengan pasangan, so dia ada hak untuk tahu, contohnya hutang-hutang yang kau dah buat dengan Ahlong, atau penyakit yang kau tanggung selama ni.
Tapi kalau berapa banyak duit simpanan kau ada, berapa banyak kau bagi mak bapak kau tetiap bulan - kalau tak sampai mengabaikan hak pasangan dan anak-anak (nafkah), tak payahlah nak bagitau.

Seingat aku, aku tak pernah tanya lagi berapa En Wan bagi mak bapak dia duit, berapa banyak dia spend belanja adik-beradik dia makan, berapa banyak dia bagi kat anak-anak sedara time raya - never.
Selagi hak aku and anak-anak tak terabai, aku takkan question yang lain-lain.
Ini bukan rahsia, tapi aku anggap itu adalah privacy.

Honesty isn't always the best policy.
Kita mesti tau simpan sesuatu hanya untuk diri sendiri, dengan syarat perkara yang disimpan tu tak bahaya dan tak melibatkan sebarang penipuan.
Contoh, dapat bonus beli kasut yang agak mahal sikit tanpa bagitau isteri kita.
Bukan kau menipu pun, kau cuma tak bagitau dia je kau dah beli barang untuk diri sendiri.

Benda-benda besar like ahli keluarga meninggal, bodoh sangat lah kalau itu pun kau taknak share dengan partner, kan.
Atau member baik kawen, mestilah share.
Ataupun, kena marah dengan boss, you certainly need a shoulder to cry on, of course share dengan pasangan.

Tapi kalau less-significant things macam exbf liked gambar kau kat FB, atau terserempak dengan old crush kat Giant, do you really want to share these things with your partner?
Eh hello, pernah dengar perkataan 'smart-sharing'?

Kalau kita sorok kecurangan dengan gf baru, ok that's wrong.
Tapi kalau kita pilih untuk tak berkongsi sesuatu yang boleh menjejaskan hubungan dengan pasangan or cause some friction, itu lebih baik tak payah share.

Macam aku, aku pilih untuk taknak share online banking password, kekalkan single signatory untuk duit company dan share pun aku taknak bagi 50-50.
Bukan tak percaya, tapi itu something yang aku nak jaga, aku anggap hadiah untuk diri sendiri.
At least ada benda yang aku 'ada'.

Nak bahagia (atau nak jadi pasangan yang bahagia), tak perlu "tiada rahsia antara kita".
Bagi aku, showing interest in our partner's interests jauh lebih bermakna dari berkongsi segala-galanya.

Contoh, kalau laki kita suka bola, perlu ke kita as isteri pun minat bola?
Kalau kita suka artis Hong Kong, perlu ke laki kita pun suka artis Hong Kong?
Kalau kita laki bini sama-sama suka bola, layan bola, adakah itu baru dinamakan serasi?

Those things are nice, but not essential.
Apa yang penting ialah kita tunjukkan minat terhadap apa pasangan kita suka, walaupun minat kita sebenarnya berbeza.

Macam tu lah jugak dengan privacy.
Kalau kita sama-sama kongsi rahsia, adakah itu baru dinamakan saling mempercayai?

Kita tak perlu kongsi segalanya dengan pasangan.
Tinggalkan sikit untuk diri sendiri, as long as tak menyebabkan perang besar.
Walaupun berkongsi segalanya akan menjadikan relationship a little easier, tapi percayalah, what's more important is that we respect privacy masing-masing.




Disebabkan Gloei banyak dapat request untuk harga birthday promo (malangnya tak dapat nak extend), maka sebagai tanda terima kasih sebab support Gloei, aku nak bagi FREE Cleansing Gel 25ml. Gloei untuk makan, Cleansing Gel pulak untuk apply pada skin.

Untuk setiap botol Gloei, korang akan dapat :

1 x Cleansing Gel 25ml 
1 x kod diskaun untuk beli sebarang produk pada next purchase.



posted by aveo757 @ 8:54 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER