walk on wings, tread in air: Kalau akhlak buruk baik takyah pakai tudung! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Kalau akhlak buruk baik takyah pakai tudung!
2018-08-27


Ini gambar aku letak kat IG 2 hari lepas.
Tapi after a while, aku delete sebab aku nak transfer gambar ni ke blog.
Aku rasa aku perlu explain panjang lebar tentang ni.

Oh tak.
Takde yang bagi komen-komen tak murni cuma aku terdetik nak menulis sesuatu tentang gambar tu.

Sebelum tu, aku nak bagitau, itu adalah gambar pertama aku dan En Wan bergambar bersama.
It was taken on the 26th Disember 1998.
Itulah kali pertama aku dengan En Wan keluar dating setelah 9 bulan berkenalan dan bercinta melalui surat, tak pernah bertemu muka [ya, aku tinggal di zaman Pak Malau].
Aku ramas seluar dia bukan sebab geram ya [awwww!] tapi sebab dia yang letakkan tangan aku atas peha dia, terus aku nervous lantas meramas seluar beliau.
Mau tak gabra bila first bergambar sama.
Nak pulak dia pegang bahu aku for the first time, lagi la ahkak nebesss.

Bila aku tenung balik gambar tu, banyak yang salah.
Pakai tudung tapi selak sampai nampak dada.
Pakai tudung tapi baju ketat dan pendek.
Pakai tudung tapi bersentuhan dengan lelaki.

Mungkin inilah yang dikatakan "nama je pakai tudung tapi takde akhlak".

Yes, aku pernah berada di level tu.
Level di mana aku tutup kepala kerana mahu tutup, tanpa ada pengisian.
Bila tutup kepala sekadar tutup, gitulah hasilnya.
Pakaian tak patuh syariah.
Pergaulan pun takde batas.

Tapi, kita tak boleh terus-terus berharap once dah bertudung, akhlak mesti tip top.
Boleh jadi itulah punca ramai yang taknak bertudung sebab merasakan akhlak belum cukup tip top.

Dalam pandangan masyarakat kita, perempuan yang bertudung sangat identical dengan sikap sopan santun, sabar, tenang, rajin solat, baik, rajin blaja agama dan macam-macam amalan soleh lagi.
Sebahagian besar perempuan yang bertudung memang macam tu sifatnya, that's why bila ada perempuan bertudung buat something yang bertentangan dengan penampilan, maka penilaian masyarakat jadi sangat negatif.
Hasilnya, tudung dah jadi benchmark for actions that are not in accordance dengan akhlak pemakai.

Akhirnya, some perempuan yang belum bertudung memilih untuk kekal tak bertudung sebab berpegang pada kata-kata "Kalau aku tak boleh tunjukkan attitude yang baik bila dah pakai tudung, baik aku takyah pakai tudung dulu. Biar aku hijabkan hati aku dulu".

Sebenarnya, mengaitkan hubungan antara tudung dengan attitude adalah satu misconseption.
Memang kalau seseorang tu baik, dia akan berusaha menjalankan perintah agama dengan baik juga.
Dah tentu dia akan aplikasikan semua perintah agama sebaik mungkin dan salah satunya memakai tudung, tapi tetap tak ada kaitan antara tudung dengan akhlak.

Memakai tudung [menutup aurat] adalah perintah agama yang ada hubungan dengan keperibadian seorang perempuan Islam.
Maksudnya, memakai tudung itu adalah KEWAJIBAN tanpa mengira samada akhlak dah baik atau belum.
Kalau ada yang pilih untuk tak mahu bertudung, itu pilihan dia.
Tapi kena ingat, setiap pilihan ada risikonya.
Dan risiko untuk tak menutup aurat adalah dosa.

Menunjukkan akhlak yang baik adalah tuntutan sosial (selain tuntutan agama).
However, apa saja yang dituntut dan dilarang oleh agama, tak ada kaitan dengan akhlak.
Jadi, kesimpulannya, pakai tudung memang wajib untuk setiap perempuan Islam yang telah memasuki usia baligh, tanpa melihat sama ada akhlaknya baik atau buruk.
Tudung dia lebar ke, kecik ke, singkat ke, labuh ke, bajunya ketat ke, longgar ke, itu perlu dikaitkan dengan level keimanan dan ketakwaan seseorang, jangan dicampur-adukkan dengan akhlak.
Masalah akhlak adalah satu perkara yang lain yang ada hukuman berasingan.
Kalau perempuan bertudung buat salah/dosa, yang disalahkan sepatutnya bukan tudung, tapi akhlaknya.

Bukan sikit-sikit kita dengar orang kata "Orang yang bertudung litup tu bukan semuanya baik. Ramai yang pakai tudung nak cover benda jahat yang dorang buat je".

Ya, betul.
Memang ada yang macam tu tapi bukan semuanya.

Kalau kita memang niat nak berhijrah, memang niat nak mentaati perintah Allah untuk menutup aurat, sepatutnya jangan salah pilih reference.
Ramai lagi yang menutup aurat dan akhlaknya pun baik-baik, ramai sangat!
Kenapa yang tak baik juga yang nak dijadikan reference?
Kalau mindset kita macam tu, memang makin lambat la jawabnya kita nak berhijrah.
Kerana kita hanya melihat yang tak baik dari beberapa orang saja, padahal ramai yang baik tapi kita tak jadikan mereka inspirasi.

Inspirasi ni banyak.
Orang yang merompak pun ada inspirasinya.
Orang yang membunuh pun ada inspirasinya.
Firaun tu sendiri pasang inspirasi.
Inspirasi nak jadi Tuhan.

Kalau nak cerita pasal inspirasi, baik orang soleh atau jahat, masing-masing ada inspirasi yang menyebabkan mereka buat apa yang mereka mahu buat.
Tapi as a good Muslim, kita tak boleh sekadar mengambil kira inspirasi.
Kena ambil kira samada sesuatu yang diinspirasikan itu baik atau buruk.

Contohnya pencuri.
Seseorang itu mencuri boleh jadi kerana terinspirasi untuk hidup kaya dan terkenal.
Tapi Allah redha atau tak, that is the question yang kita perlu tanya pada diri sendiri.

The point is, kalau kita nampak those yang bertudung tetapi akhlaknya tak baik, jangan jadikan itu alasan untuk tidak bertudung.
Dan jangan pulak anggap those yang belum bertudung tu lebih baik hanya kerana akhlak mereka lebih baik dari yang bertudung.
Itu salah, sebab kedua-duanya tak betul.
Mindset macam tu kena buang supaya hijrah kita tak susah dan lebih mudah kita menjemput hidayah.

Jangan sombong kata "Ahhh, pakai tudung tapi pegang-pegang (dengan bukan muhrim). Aku yang tak bertudung ni pun tau batas-batas".

Ingat ya, setan tu tipu dayanya lemah tapi sangat experience sejak zaman Nabi Adam lagi.
Jadi, hati-hati dengan apa yang kita cakapkan.




Yang beli Gloei tanya boleh ke campur dengan air?
Boleh, kau nak gaul dalam sup ayam pun boleh, tak ada masalah.
Cuma lebih senang tuang je terus dalam mulut.
Lupa ke yang aku ni sejenis pemalas?
Of cos aku create product yang menyenangkan hidup aku seperti tak perlu membasuh cawan selepas ambil Gloei.

Promosi 'Buy Gloei and get free Cleansing Gel' masih ongoing sehingga 31 Ogos.


posted by aveo757 @ 8:59 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER