walk on wings, tread in air: Bila gen 'nosy' terlebih. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Bila gen 'nosy' terlebih.
2018-05-18

Tak berapa terasa sangat bahang puasa kali ni.
Masih berbahang dengan isu politik.
Kat newsfeed aku masih ramai yang update and share artikel-artikel politik.
Maklumlah, benda tengah panas. Kalau boleh kunyah popcorn siang-siang ni lagi best agaknya.

Yang tak bestnya bila some people menjadikan media sosial ruang berdebat dan berprasangka lebih dari connecting people and sharing information.
Nowadays, surfing kat sosial media often brings bad thought.
Especially those yang suka kepoh and stalking, sifat ingin tahu yang berlebihan selalunya mengundang prasangka.
Kita mudah menganggap orang lain riak, sedangkan kita sebenarnya yang 'stuck' dengan penyakit hati.

Sometimes status tu cuma bersifat pandangan peribadi je tapi ada orang salah tafsir, "Tu up status sebab nak perli aku la tu!".

Oh, you are that important, really?

The reality is, kita ni tak besar mana, kerdil je.
Ada banyak benda yang terjadi kat media sosial lansung takde kaitan dengan kita.
Jangan ingat semua status orang lain ada sangkut-paut dengan kita.

Contoh, kawan up satu status.
Kita rasa kawan tu perli kita.
Padahal entah ya ntah tak orang tu perli.
Ujung-ujung kita sentap sorang-sorang.

Memang susah nak kawal diri dari merespond status-status berunsur provokasi.
Nak-nak lagi jenis yang up status provoke 10 minit sekali.
Lama-lama berbulu je kita tengok, kan?

Aku pun bukannya jenis yang sabar sangat.
Disebabkan tak penyabar lah maka aku banyak hide status fren dalam FB.
Balik-balik aku nampak status orang yang sama je, dah macam takde orang lain update status FB.
Then baru aku teringat aku yang hide status orang, macamana nak nampak yang lain.

Actually, dalam Islam, sabar level paling rendah adalah sabar menghadapi ujian hidup.
Itulah sabar level paling bawah.
Tapi inipun ramai yang terbabas.
Kalau dapat bersabar dengan ujian hidup ni pun dah hebat.

Sabar level atas dari tu adalah sabar meninggalkan dosa.
Dosa tak tutup aurat, dosa mengumpat, dosa bercakap, dosa melihat, dosa mendengar, etc.
Kalau ikut pemahaman aku, inilah sabar level-level orang yang sedang berhijrah/bertaubat.
Selepas kita berhijrah, akan masuk phase istiqomah.
Inilah levelnya yang kita kena tempuh.
Patut la istiqomah itu sangat berat.
Kerana meninggalkan dosa itu tak mudah.

Di zaman media sosial, bukan senang kita nak elakkan diri dari dosa lisan (menulis).
Nak bersabar dari menyampai-nyampaikan cerita, menulis yang bukan-bukan, provakasi, debat - payah.
Apetah lagi kalau kita nampak orang lain dipuji-puji sedangkan kita tau dia bukan orang yang selayaknya dipuji.
Membuak-buak rasanya nak bagitau semua orang.
Senang tak bersabar dalam keadaan macam ni?

Selalunya, nak tutup aib sendiri senang, tapi nak tutup aib orang lain susah gila.
Pelik juga eh bila pikir-pikir balik.
Kita boleh tutup aib sendiri tapi bila part tutup aib orang tak tau lah kenapa, payah nau rasanya.

Kebanyakkan kita suka buat dosa fahsyar.
Fahsyar tu dosa membuka aib orang yang bersifat peribadi.
Contoh, tengok cerita blue.

"Dia tu hari-hari tengok cerita blue".

"Dia bercerai sebab bini dia ada skandal dengan lelaki lain"

"Laki dia tak pernah solat pun"

Fahsyar ini memang dosa tapi dosa yang bersifat peribadi, yang tak menyusahkan ramai orang.
Dosa sendiri-sendiri namanya.
Yang ni tak payah buka aib dia.
Kalau kita tau, simpan je lah sorang-sorang.
Kalau perlu tegur, tegur secara private.
Bukan semua benda kita kena komen kat sosial media ni.
Sia-sia je Mark buat button mesej tapi tak reti guna.

Tapi dosa yang dibolehkan bercerita adalah dosa mungkar, iaitu dosa yang menyebabkan mudarat pada orang lain.
That's why ada ayat "nahi mungkar", takde ayat "nahi fahsyar".
Peliknya kita ni, dosa fahsyar kemain suka hebahkan tapi dosa mungkar pulak yang dikatakan membuka aib.

Nak cerita aib orang tengok dulu, itu fahsyar atau mungkar.
Tapi mungkar pun ada etikanya.
Mentang-mentang itu mungkar maka kita tabur sesedap hati. Tak boleh.

Ada kisah Rasulullah diminta pendapat oleh seorang wanita yang dilamar oleh 2 lelaki.
Rasulullah saw cakap "Lelaki A tu malas bekerja. Lelaki B suka memukul".
Maknanya Rasulullah pun mengumpat dan mengaibkan, kan?
Tapi mengumpat yang dibolehkan kerana ia adalah perkara mungkar.
Maksudnya kat sini, menceritakan hal orang itu boleh tapi pastikan ianya kategori mungkar.
Macam kes perempuan ni, itu adalah kategori mungkar sebab ia boleh memudaratkan perempuan tu kalau berkahwin dengan salah seorang darinya.
Dan yang paling penting, Rasulullah tak hebahkan pada semua orang, hanya pada perempuan itu saja.
Maknanya, ada etika dalam membuka aib mungkar.

Tak ada manusia yang sempurna. Selalu ada kekurangan.
Muka cantik, tapi mulut macam bawang.
Boleh kuasai ilmu dengan baik, tapi tak boleh kuasai emosi.
Kuat di satu sudut, tapi lemah di sudut lain.

Dengan pertimbangan yang adil, insyallah, our judgments can be proportional.
Boleh jadi ada punca kenapa orang itu jadi begitu.
Even if we are in the same position and situation, we are no better than the person we value.

Ego manusia cenderung untuk kata "aku lebih baik dari dia".
Inilah yang membuatkan judgement so unfair.
Kesalahan dan kekurangan orang lain sangat jelas, tapi kekurangan diri tak pernah dilihat. Sebenarnya, kalau bukan kerana rahmat Allah tutup buruk kita, dah tentu orang akan nampak aib kita kat mana.

Sesetengah dari kita, ada yang boleh tahan diri dari membuka aib dan bercakap hal-hal memalukan orang lain.
Tapi ada jugak yang susah nak jauhkan diri dari korek dan ambik tau cerita-cerita sensasi.
Lepas tu, susah pulak nak kawal diri dari menyampaikan pada orang lain.
Maybe gen-gen 'nosy' terlebih dalam badan.

Di sinilah ujiannya.
To choose what needs to be rumored and what is not.
Memang betul lah, ujian meninggalkan dosa lebih susah dari ujian tak dapat beli henbeg baru.




10 warna ni shawl Bawal Chiffon yang akan release next Monday.
Tapi pengguna GreenAard boleh dapat free kalau beli sehingga 22 May ni.
Tertakluk pada syarat.
Masa whatsapp bagitau "nak free bawal".



posted by aveo757 @ 2:33 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER