walk on wings, tread in air: Wali bukan juri. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Wali bukan juri.
2018-02-21


"Sesungguhnya hati semua manusia itu berada di antara dua jari Allah. Allah memalingkan hati manusia mengikut kehendakNya" - (Muslim, 4798)

Jangan bayangkan jari Allah tu macam jari kita.
Maksudnya kat sini nak ubah hati manusia tu bagi Allah senang amat.
Contohnya, malam tadi elok je kita solat, mengaji, zikir.
Kalau Allah palingkan hati kita, terus malam karang terasa malas dah.
Tak mustahil, lusa nak solat fardu pun rasa berat.

Maka, jangan merasa apa kita buat hari ni adalah petanda kita dah semakin baik, atau Allah sayang, atau "I am blessed", atau apa saja.
Sebab apa yang kita berjaya dan terdaya buat hari ni semuanya kerana Allah yang mudahkan.
Kalau Allah palingkan hati kita untuk tinggalkan benda baik, there you go.
Sebab hati kita ni 100% dikuasai oleh Allah.
Jadi tak perlulah berusaha macam nak rak supaya orang lain suka atau impress kat kita.
Apetah lagi nak "fake-it-till-you-make-it" attitude.
Kalau kita berjaya tarik perhatian orang, good for you lah.
Tapi kalau tak, dapat letih je.

Sebab tu ada pepatah kata jangan terlampau suka sayang, nanti datang benci.
Memang ada betulnya, sebab kalau Allah nak pusingkan hati kita dari sayang kepada benci, senang je. Itu yang kadang-kadang benda kecik pun boleh jadi kecoh.
Sometimes punca bergaduh tu macam tak lojik lalau kita kata "Alah, benda kecik pun nak bergaduh, alasan je tu".
Nampak macam alasan tapi yang sebetulnya Allah dah bolak-balikkan hati, entah untuk tujuan lebih baik kita pun tak tau.

Ada juga yang sampai meludah punyalah bencinya. Last-last kawen.
Makcik-makcik bawang pun kata "Tu kena ubat pengasih la tu".
Yang betulnya, Allah yang palingkan hatinya.
Kalau kau jirus dia dengan minyak pengasih tapi kalau hatinya Allah tak ubah, tetap tak berubah.
Kau jirus je la minyak tu balik kat tok bomoh kau.

Usaha cari jodoh tu tak salah, tapi tak perlu sampai mengada-adakan sesuatu yang tak ada.
Nak tarik perhatian dengan gaya yang manja muncung-muncung bibir, silakan.
Nak tarik perhatian dengan penampilan yang mengagumkan, silakan.
Mungkin ada yang tertarik, tapi tiada keberkahan.

"So tak payah usaha lansung ke camne ceritanya ni?"

Usaha tu wajib! Tapi usaha yang disertai dengan pergantungan pada Allah.

Untuk perempuan, boleh usaha kenal-kenal, kawan-kawan dulu.
Tapi kalau masih tak nampak tanda-tanda nak berjaya, gunakan wali.
Kebanyakkan wali kita ni kerjanya jadi juri je.

"Kau dah ada calon ke?"
"Calon kau tu solat ke tak?"
"Calon kau tu keje ke tak?"

Pastu nanti bila kita dah kenalkan, dia jawab "Ayah tak setuju!".

Cakap kat ayah "Ayah, ayah bukan juri. Ayah tu wali. Tugas wali antaranya mencarikan jodoh yang soleh untuk anak perempuannya. Bukan jadi juri samada calon suami anak perempuannya soleh ke tak".

Berani cakap macam tu agak-agak? Hahaha.
Itu sekadar idea je. Kalau kena hempuk ngan bapak kau pandai-pandai lah elak.
Tapi cakaplah baik-baik, kadang-kadang bapak/abang/pakcik kita tak tahu itu adalah sebahagian dari tugas mereka.

Umar Al-Khattab dulu, masa anaknya Hafsah habis idah, dia terus jumpa Abu Bakar "Ya Abu Bakar, Hafsah sudah habis idahnya. Kau nak tak jadi menantu aku?"

Abu Bakar diam je tak jawab.

Pastu Umar tanya Uthman "Kau kan duda baru kematian isteri, Hafsah anak aku dah habis idah. Nak tak jadi menantu aku?"

Uthman mintak fikir dulu.
Lepas berfikir beberapa hari, Uthman kata dia belum ready.

Umar sedih. Sebab dia nak carikan suami untuk anak dia.
Pastu Rasulullah saw tanya kenapa sedih.
Umar cakap, "Aku tawarkan Hafsah kepada Uthman, tapi dia tak ready."
Pastu Rasulullah saw berkata "Semoga Allah memberikan Uthman wanita yang lebih baik dari Hafsah dan memberikan Hafsah lelaki yang lebih baik dari Uthman".

Rupanya tak lama pastu, Rasulullah nikahkan anaknya Umi dengan Uthman.
Betul pun Uthman dapat wanita yang lebih baik dari Hafsah.

After a while, Rasulullah saw jumpa Umar "Umar, bagaimana kalau aku sahaja yang menikah dengan Hafsah?"

Terus Umar panggil beberapa orang dan nikahkan time tu jugak "Aku nikahkan kau dengan anakku Hafsah dengan mahar terserah engkau".

Ternyata, Hafsah dapat yang lebih baik dari Uthman.
Done.

Ceritanya kat sini nak tunjuk betapa ayah (wali) mainkan peranan besar untuk menjaga maruah anak perempuan dan mencarikan jodoh anaknya.
Jadi, kalau kita dah usaha cari sendiri tapi nampaknya macam tak berapa terang je jalan tu, pegilah jumpa ayah, cakap "Ayah, kalau ayah pi masjid solat Jumaat minggu ni, ayah gi awal sikit, duduk saf depan. Pastu tengok kot-kot ada yang muda-muda kat saf depan tu gi lah tanya-tanya. Ajak le datang rumah makan".

Bunyiknya macam gatal sangat nak menikah, kan.
Eh takpelah, bukan kita gatal depan orang lain. Kita transparent dengan wali kita je.
Biar wali kita tau, dia mesti bertanggungjawab mencarikan jodoh bukan sekadar meluluskan jodoh.

Ok, nak jadi isteri kedua. *ambik napas dalam-dalam kejap*

Aku tak berani nak cakap samada boleh ke tak kawen suami orang atau silakanlah jadi isteri kedua.
Sebab cinta bukan perkara yang dilarang dalam Islam. Ini fitrah.
Everyone has a feeling of love in the heart. And it's normal.
Tapi, cinta tak perlu dilayan sebarang-sebarang.

Umpamanya, kalau kita belok ke kiri, itu pilihan. Kalau belok ke kanan, itu pun pilihan.
Tapi kalau urusan cinta, yang melibatkan hati dan perasaan, ini bukan pilihan.
Tapi jangan jadikannya alasan untuk bercinta dengan laki orang. Aku tak cerita habis lagi ni.

Yang jadi masalah sekarang ialah tindakan.
Dah nampak status lelaki tu "married", tapi masih lagi kau tekan "add friend", kau mintak dia approve request, selagi tak approve kau "poke-poke" dia - ok yang ini namanya pilihan.
Memilih untuk cari pasal namanya.
Benda yang sepatutnya kau boleh elak, tapi kau sengaja cari peluang.
Keyword kat sini - SENGAJA.

Tapi kalau ia terjadi juga (berkahwin dengan suami orang), maka kena belajar redha.
Sebab kawen dengan laki orang tak sama dengan seseronok bercinta dengan laki orang.
Belum tentu lagi kau dapat layanan yang sama masa kau bercinta dengan dia dulu.
Kalau rasa kawen dengan laki orang sebab nak cari bahagia, rentikanlah.
Rasulullah saw tu pun berdepan dengan masalah cemburu antara isteri-isteri dia.
Lagikan kita yang entah sape-sape.

Kalau boleh, elakkan lah.
Bukan sikit-sikit yang kawen dengan suami orang ni hidup benar-benar bahagia.
Ramainya hanya memendam rasa je.
Gunakan dulu khidmat wali. Try mintak dorang carikkan dulu.
Tapi kalau akhirnya jodoh tetap dengan suami orang, tak boleh buat apa. Terima dan redha.






p/s : Tarikh tutup special invitation untuk promo Cleansing Gel sehingga 23 Feb saja ya. Yang dah terima email tapi belum buat payment, jangan lupa buat payment. Yang tak terima email, please check spam folder. Yang benar-benar tak dapat email, please check akaun point cukup tak 300. Kalau cukup, please email aku : diana[at]xzizbiotech[dot]com. Yang tak cukup takyah email.


posted by aveo757 @ 3:34 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER