walk on wings, tread in air: Balas dendam dalam dunia realiti <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Balas dendam dalam dunia realiti
2018-02-01


Siapa dah tengok Nocturnal Animals?
Ini cerita tahun 2016, tapi aku baru layan December lepas.
Aku layan pun sebab IMDB 7.5. Kalau movie rating tak cecah 7.0 aku malas layan.
It's a bonus sebab ada Jake Gyllenhaal :)

Aku memang suka layan cerita-cerita berat dan true story.
Nocturnal Animals is on of them. En Wan giveup tengok cerita ni, halfway dah padam.
Ada benda yang best aku nak discuss pasal cerita ni.
Tapi aku kena ceritakan sikit lah baru boleh explain.

Movie ni mengisahkan tentang buku yang Edward (Jake) tulis.
Dia hantar a copy of manuskrip kat bekas isteri dia Susan (Amy Adams).
Dalam movie ni ada cerita dalam cerita sebab jalan cerita manuskrip tu ditunjukkan dalam bentuk lakonan.

Dalam manuskrip tu Edward cerita tentang kisah this one family - suami (also lakonan Jake), isteri (also lakonan Amy) dan anak perempuan yang dalam perjalanan ke satu tempat, waktu malam, di jalan yang sunyi. On the way tu, ada road bully. So this road bully ni dah langgar kereta dorang pastu mintak ganti. Katanya nak ke workshop sama-sama tapi akhirnya dia culik isteri dan anak Edward.

So this Edward mencari isteri dan anak dia the next day dengan bantuan polis. Akhirnya jumpa both mati kat satu cabin. Isteri kena raped dan anak perempuan died in a much brutal state. Dia dengan sorang polis ni cari bukti and penjenayah tu sampai dapat. Dalam cerita tu (manuskrip), Edward menggambarkan yang si suami akhirnya berjaya bunuh penjenayah dan later dia pun mati. Macam kecewa la taknak hidup lagi gitu.

Apa yang aku suka kat movie ni is the art of expressing feelings.
Cara Edward express how sakitnya hati dia lepas Susan tinggalkan dia untuk lelaki lain adalah sangat-sangat halus dan berseni. Dia luahkan rasa kecewa dia dalam bentuk tulisan.
Dalam manuskrip tadi kan dia gambarkan isteri and anak-anak diculik. Itu adalah gambaran suami Susan sekarang yang dah rampas Susan dari dia. Sebab si Susan ni sebenarnya pergi ke lelaki yang lebih kaya lepas kawen dengan Edward. Dan lelaki tu tahu Susan isteri orang tapi dia still nak jugak. At the same time, Susan mengandung waktu tu tapi Edward tak tau. Later Edward dapat tahu bila dia nampak Susan pi klinik dengan that guy untuk gugurkan kandungan. That's why dalam manuskirip tu dia gambarkan anak perempuan dia mati dalam keadaan yang brutal.

At the end of the manuskrip si suami berjaya bunuh penculik.
Itu sebenarnya apa yang Edward imagine untuk buat.
Dua nak balas dendam kat suami Susan.
Sampai kat sini, manuskrip punya cerita habis.
Tapi the real movie tak abis lagi ni.
Lepas Susan baca manuskrip tu, dia email Edward ajak pi dinner.

Oh kejap.
Waktu ni sebenarnya hidup Susan dah miserable sebab suami dia always on bisnes trip (padahal ada pompuan simpanan). Anak dia pulak (dengan suami baru) buat hal sendiri. Kiranya hidup Susan ni kaya tapi lonely. So bila Edward setuju nak berjumpa, dia excited.

Dia bersiap beria-ia nak jumpa Edward sebab dia rasa macam Edward masih berharap pada dia (melalui manuskrip tu kan nampak macam Edward masih sayangkan dia).
Susan sampai kat fancy restaurant tu, tapi Edward belum sampai lagi.
Dia tunggu, minum air, tunggu lagi, minum air lagi, sampailah restoran dah nak tutup, Edward tak muncul-muncul.
Pastu cerita habis.

Selalunya aku sakit hati cerita habis macam tu je.
Tapi this time aku suka cerita habis macam ni. PUAS HATI! Hahahahahahhahahah *gelak syaiton*

Selalunya kalau dalam movie atau buku cerita, kita mengharapkan akan ada happy ending atau paling tak pun ending yang bagi orang puas hati sikitlah.
Contohnya macam manuskrip si Edward tadi - si suami berjaya bunuh penjenayah. Penjenayah mati. Puas hati, kan?

But in reality, some of us won't and do not seek physical payback pun.
Aku terasa movie ni sangat dekat di hati sebab aku boleh relate-kan cerita ni dengan cara aku berdepan dengan apa je orang buat kat aku.
Aku sejenis makhluk yang kalau aku dah mark NO kat someone, aku just blah macam tu je.
No turning back coz nobody get second chance from me.
Aku maafkan yes, but to give another chance - NO.
I may hate you tapi nama aku nak calarkan kereta kau ke, atau menyantau kau ke, atau ambik tau pasal kau ke, memang tak lah. Aku habis kat situ je.

Nocturnal Animals tunjuk kat kita apa bezanya revenge guna fizikal attack dengan revenge secara halus.
Peritnya jauh lebih sakit revenge cara halus tau.
Just imagine si Susan tu mula-mula ingat Edward ni yang masih berharap pada dia, last-last Edward ni tunjuk yang sebenarnya Susan ni yang masih hadap kat dia.
Dah la life Susan tu tengah miserable dengan suami ada pompuan lain, pastu anak buat hal lain, so dia ingat dia masih ada sisa-sisa happiness left bila Edward setuju nak jumpa. Last-last nan hadooooooo!!!
Kalau tengok muka Susan last scene tu macam dia terasa "I am the champion of the losers".

Serupalah kalau orang kutuk-kutuk ngumpat-ngumpat kita.
Pilihlah untuk jangan balas. Dia nak cakap apa pun, lantaklah.
Ko rasa dia puas ke tengok kau tak membalas? NO.
Dia jauh lebih sakit hati sebenarnya.

Bila Edward tak muncul kat restoran, itu sebenarnya tindakan yang sangat brutal.
Makan dalam orang kata. Jiwa terus mati. Macam tu la rasanya bila kau beria-ia mengutuk tapi orang yang dikutuk tak heran pun. Pehhh, dia punya tersiat tu memang rabak weh.
Si Edward buat macam tu lah.
Cara Edward tu seolah-olah macam "aku akan ambik sikit demi sikit keyakinan kau sampailah ke last bit of hope pastu aku rentap terus and leave you with nothing biar kau rasa hidup kau takde makna!"
Haaaaa gitu.
Meranalah kauuuu. Dah la Jake tu hensem ngokkk. Tak boleh move on aku 5 minit.

Oh aku lupa nak cerita, masa Susan ni kawen dengan Edward, dia selalu kata tulisan Edward ni biasa-biasa je. Takde yang menarik. Susah nak jadi penulis yang berjaya. Bila manuskrip yang Edward hantar tu Susan dah habis baca, baru dia realized tulisan Edward sangat bagus and dia puji Edward (dalam email).

Nampak tak apa kaitannya dengan real life kita?

Someone will be a somebody when there is pressure placed on them.
Perhatikan orang yang dulunya dipandang rendah, dihina, dikutuk, dihentam, selalunya akan berjaya.
Jadi, kalau kita rasa tak 'kuat' nak terima kejayaan orang, janganlah kutuk dia kaw-kaw sangat.
Sebab kutukan kau tu umpama "minyak kasi penuh, bang" so that dia boleh pecut laju tinggalkan kau sedut asap.

Beringatlah.
To forgive and forget can be great.
Tapi, forgiveness doesn't always mean perkara tu boleh dilupakan.
So moralnya, janganlah cari pasal.





Bulan Oktober lepas, ada reader hantar komen ni.
Alhamdulillah, Januari dah released :)




Terima kasih yang share gambar-gambar ni :)

Yang nak join the club, boleh KLIK SINI


posted by aveo757 @ 3:32 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER