walk on wings, tread in air: Mendoakan ayah jadi kedana katanya! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Mendoakan ayah jadi kedana katanya!
2018-01-28

"Issuenya mula bila anak saya ke pejabat suami dan memanggil suami "Papa". Ada ustaz di sana nasihatkan  jangan ajar anak panggil kita papa, sebab anak tu dah macam mendoakan bapak dia jadi papa kedana"

Ini petikan email reader.

Aku dok ulang ulang ulang ulang baca perenggan tu.
Bukan memikirkan perkataan "papa", tapi dok mikir celah mana ustaz ni kata kalau panggil bapak kita PAPA maknanya kita mendoakan bapak kita jadi papa kedana?
Abis anak aku panggil aku mama tu apadia? Nak doakan aku jadi mama kotai?
Oklah fine. Kalau macam tu, marilah kita semua ajar anak-anak kita panggil kita Millionaire. Untung-untung kita semua jadi jutawan. Kahkahkah.

Karang kalau aku cakap orang kata aku bajet lagi pandai dari ustaz pulak.
Memanglah kata-kata tu suatu doa, tapi ada ke anak-anak yang nak doakan mak bapak dia jadi papa kedana?

Takde maknanya panggil papa nanti bapak tu jadi papa kedana. Ini semua efek dari interaksi sosial dalam masyarakat. Zaman berubah, jadi masyarakat pun berubah. Dulu panggilan mak-bapak, ibu-ayah. Now dah macam-macam - mama-papa, daddy-mummy, ummi-abi. Padahal panggilan ni dah wujud lama dah cuma baru sampai ke kat negara kita 40-50 tahun lepas. Siapa tahu lagi 5-6 tahun akan datang ada anak panggil mak dia Omma. Kelassss.

Sikit masa dulu, ada viral pasal nama panggilan suami-isteri.
Katanya suami tak boleh panggil isteri dengan panggilan "Mama". Itu dikira zhihar sebab macam menyamakan isteri seperti ibu sendiri. Boleh jatuh talak. Tapi lepas dah viral, barulah ulamak kata tak apa nak panggil suami-isteri dengan panggilan - papa, mama, ibu, ayah, etc. Tapi sebaik-baiknya ikutlah seperti Rasulullah saw yang panggil isterinya nama-nama khas like Humaira.
Laki aku takde maknanya nak panggil aku 'sayang'. Aku pun geli. Bukan apa, kalau dia sebut mesti jadi sayam. Mbhahahaha.

Suami kita panggil kita 'mama' hanyalah tabiat saja. Obvious kot panggilan tu bukan zhihar tapi panggilan biasa, bahkan panggilan yang menunjukkan kasih sayang. Terasa lebih dekat gitu kalau panggil 'mama'. Kalau suami sendiri pun dibolehkan panggil isteri dengan panggilan 'mama', apetah lagi anak. Takde maknanya kalau suami panggil kita 'mama' maka jatuh talak sebab kita dah disamakan macam maknya. Abis tu kalau kau pi Indonesia panggil driver taxi tu "Bapak", otomatik jadi bapak kau lah?

Dulu pernah ada sorang blogger tanya aku, panggilan mummy-daddy ni memang untuk orang yang pandai cakap omputih je ke? Sebab bila dah ada anak, sedara-mara sok-sek-sok-sek bila dia ajar anak panggil mummy. Maklumlah dia cuma ada sijil je, diploma pun takde. Alih-alih nak bahasakan diri mummy.

Meh aku ajar kau jadi jahat kejap.
Len kali kalau jumpa orang macam ni, kau cakap kat dia "Memang la aku tak pandai tapi aku pandai sikit dari kau that's why panggilan anak-anak kita tak boleh sama".

Macam kes this reader pulak, dia stress dengan orang sekeliling yang perli-perli ajar anak panggil mama-papa.
Ye lah kan, mama-papa tu bunyiknya macam kebaratan. Asal kebaratan je semua nampak jahat.
Alah, yang sebenarnya bukan apa. Memang ada orang yang mudah terjebak dengan bahasa dakwah.
Ni namanya fenomena terjebak dengan kata-kata islamik.
Dorang beranggapan yang gunakan bunyi-bunyi Arab macam ni barulah Islam.
Sedangkan orang Arab sendiri yang lahir dalam bahasa Arab, tak panggil mak bapak dorang 'abi-ummi'. Dorang panggil baba. Abi panggilan dalam buku je.
Ce tanya orang islam Jepun, Korea, China, even orang putih sendiri, dorang panggil mak bapak dorang apa? Ummi-Abi ke?

Yang sebetulnya, panggilan mama-papa tu ramai prefer sebab lagi mudah baby nak menyebut. Tu je pun.




Hari ni banyak email masuk tanya tracking number.
Ok aku dah konfemkan dengan staff aku.
Memang kali ni yang order buku sahaja dia tak dapat hantar tracking number sebab nak utamakan yang order GreenAard. Kalau korang nak tracking number, please email Shima kat health[at]xzizbiotech[dot]com. Tapi kalau korang order GreenAard DAN buku but still tak dapat tracking number, please inform her as well ya sebab takut terlepas pandang.

Yang nak beli buku aku, offer RM18 masih on sehingga 9 Feb.


posted by aveo757 @ 3:07 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER