walk on wings, tread in air: Judgemental <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Judgemental
2018-01-29


Bulan lepas, aku ada dapat satu email jugak dari reader. Dia kata suami dia macam pompuan suka bergossip dan suka bercakap pasal hal orang lain. Tapi sejak dua menjak ni makin menjadi-jadi. The wife beli magazine kulit depan ada muka ****** (artis yang suami tak suka) pun boleh jadi bergaduh laki bini. Punca dia hantar email kat aku sebab tak tahan bila suami koyakkan buku tulisan sorang ustaz yang dia beli. The wife follow sorang ustaz ni punya ceramah kat FB, dan suami tak suka juga. Dia tak faham apa 'penyakit' suami dia.

Aku pun tak pasti apa masalah suami dia.
Boleh jadi suami tak suka isteri 'menyanjungi' orang lain selain dia.
Atau si suami tak suka ada orang lebih bagus dari dia.
Ataupun si suami ada masalah hati, dengan sesiapa pun dia jadi judgemental.
Entah, I don't know.

Memberi pandangan dan menjadi judgemental are two actions with very thin difference of concept.
Memberi pendapat selalunya datang dalam bentuk nasihat, motivasi dan tak menjatuhkan hukum.
Kalau judgemental person, dia takde balance kat situ. Sentiasa no je jawapan dia.
Dan selalunya, kalau ada satu-satu issue atau person yang dia tak suka, dia akan mark NO walau apa pun explanation kau bagi, walaupun berfakta, tetap dia kata NO.
Tapi, kalau being judgemental sampai ke tahap nak koyakkan buku, marah bila isteri follow public figure yang dia tak suka - yang ni bukan judgemental. Ini namanya mental.

Setiap orang memang ada pandangan dan visi yang berbeza.
Tapi being judgemental adalah sangat tak rasional.
Kita boleh kritik dan bagi pandangan tapi jangan sampai jadi judgemental hingga mengganggu sikap dan emosi.
Selalunya orang yang judgemental tak fight dengan fakta dan lojik tapi always kaitkan dengan benda yang takde sangkut-paut dengan isu yang dibincangkan.
Kadang-kadang dia takde strong point pun untuk fight the case tapi dia bash jugak.
Paling mudah nak paham gini lah - orang yang tidak judgmental segala sudut pandangnya terarah kepada positif walaupun isunya negatif. Tetapi orang yang judgemental, pandangannya sentiasa terarah ke negatif walaupun isunya positif.

Jadi, kalau apa yang kita buat, kita kata dan kita fikir lebih banyak positif dari negatif, mungkin kita ni orang yang baik.
Tapi kalau kata-kata, fikiran dan perbuatan setiap hari lebih banyak negatif dari positif, maka kita berhak cerminkan diri, adakah kita orang yang baik?

Orang yang judgemental selalunya akan menilai orang lain dari perspektif negatif.
Selalunya dia akan bercakap buruk/negatif tentang orang lain, atau fikir yang buruk-buruk tentang orang lain tanpa memberikan orang lain peluang untuk mempertahankan diri atau menjelaskan sesuatu.
Judgemental ni akan bertukar menjadi mental bila mana dia menolak untuk dengar penjelasan pihak yang dia dok kata-kata tadi.

Sebab apa dia menolak untuk dengar penjelasan?

Yang pertama sebab dia nak terus kekalkan kepercayaan negatif yang dia dah develop terhadap that person.

Keduanya, dia taknak sebarang penjelasan yang boleh mengubah keyakinan dia bahawa that person rupanya tak seperti yang dia sangka.

Ketiga, dia nak terus percaya bahawa that person buruk/jahat/bodoh.

This is why judgemental people are dangerous because they will spread poison on you.
Of cos mustahil untuk kita elakkan terus dari menilai orang lain.
Tapi jangan sampai kita jadi emosional.
Kerana orang judgemental akan memberi pendapat bercampur emosi sedangkan orang yang memberi pandangan dengan ikhlas akan komen berdasarkan observation.

Aku tak pelik kalau orang judgemental akan bertukar jadi saiko.
Cntohnya macam kes that reader yang suaminya sampai ke tahap koyakkan buku.
Aku tak kata si suami seorang saiko, tapi aku ada pengalaman dengan orang macam ni. Hawa-hawa perangai saiko tu macam ada.

Menilai orang lain biasanya bermula dari minda.
Fikiran hasilkan pandangan dan persepsi.
Persepsi pulak akan ditransfer melalui kata-kata dan perbuatan.
So kalau seseorang tu sangat judgemental, dah tentu tindakannya always negatif.
Tak terkejut kalau one day dia akan jadi ganas.
Koyak buku tu hawa-hawa awal keganasan ya. Sebab kes aku dulu macam tu lah jugak. Antaranya mengoyakkan and menconteng diari aku. Nampak macam "hek elehh, koyak diari pun nak gelabah".
Ya, aku pun macam tu la jugak. Tak gelabah sangat mula-mula. Rasa macam "alahai childish-nya kau dah berbulu atas bawah still nak main koyak-koyak diari", until one day aku kena hempuk baru aku tau koyak-koyak diari bukan childish ya. Scary.

So camana nak buat kalau ada orang terdekat sangat judgemental?

Buat tak reti saja.
Orang macam ni they just want to be heard je.
Tak payah menjauh pun tak apa. Yang sebetulnya kita sendiri kena tau mana yang betul mana yang tak. Kalau kita tau apa kita buat betul, datang 10 orang judgemental pung pang pung pang tepi kita pun tak apa-apa. Tapi tu kalau kau tahanlah dengan dia punya negative vibes. Kalau rasa-rasa tak tahan, kau jauhkan diri je. Walaupun dalam ramai-ramai tu kau sorang je yang berani walk away, tak apalah kalau dorang nampak kau jahat dan tak sebulu. Lagipun dorang kan memang judgemental, they will somehow judge you. So kenapa nak kisah apa dorang kata? Hahahaha.





Ramai yang beli Nutrijuice with Buku Blog kali ni.
Sebab kebanyakkannya guna kod diskaun Nutrijuice YES yang lepas.
Berbaloi kan? Orang lain beli dengan harga normal. Korang masih beli dengan harga YES.
Terima kasih sebab guna kod.

Yang nak beli BUKU KLIK SINI.


posted by aveo757 @ 4:49 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER