walk on wings, tread in air: Makan berlonggok <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Makan berlonggok
2018-01-03

Minggu-minggu terakhir December, kitorang main bowling sefamili kat Bangi Gateway.
Actually sehari sebelum tu, the ladies (Mak Aji, Ima, Siti and Jannah) pegi karaoke.
Karaoke u ollss! Mak Aji kena heret masuk karaoke.
Aku takleh join sebab masa tu ada YES Mood Republik. Aku mampu menonton je video demi video si Ima dengan Siti whatsapp kat grup betapa dorang telah menggoreng lagu-lagu rock kangkang selama 3 jam. Aku mendidih je tengok video.
Balik dari karaoke, Pak Aji tak puas hati kena tinggal gamaknya, dia up kat whatsapp grup "Esok bowling". Memang cari gaduh bapak aku ni ajak bowling bagai. Kitorang pun menyahut, oraittttt!

Aku dah lama gila tak main bowling tau tak.
Last aku main bowling tahun 2001. Balik dari kenduri kawen kawan aku, kitorang pakat-pakat dengan member-member gi main bowling. Masa tu aku pun baru je kawen dengan En Wan.

Actually masa kat U, aku ambik bowling as aktiviti senggang. Sebenarnya tak terer mana pun main bowling ni. Dari dulu sampai sekarang, bola 7 je aku hayun. Tu pun tak berapa nak hayun jugak la. Kadang-kadang tolak je bola tu. Kahkahkah. Objektif utama ambik bowling sebab itu je la pun peluang nak keluar ke town every week ramai-ramai dengan kawan.......dan boifren. Mainnya tak laju mana pun, mentekedarah je paling laju. Kadang-kadang bukan main pun, sign je kat attendance form tu buat syarat. Tapi lepak bersembang dengan member sambil makan Japanese pancake. Kat bowling center tu (aku lupa kawasan mana, Stutong kot), ada aunty cina jual Japanese pancake. Sedap ya ampunnnnnnnnnnnnnnnnn. Memang tak pernah missed! Lagi satu eskrim. Aiskrim dia biasa je, tapi sebab dalam kolej payah jumpa aiskrim jadi otomatik aiskrim kat bowling center tu jadi sedap.

Walaupun aku tak terer mana main bowling, at the same time takde la hazab sangat. Strike and spare tu setiap kali game, wajib ada 1-2 ketul. Jadiklah kan. Takde la nampak bengap sangat.



Bergambar sebelum match.
Riuh je lebih ni, padahal separuh daripada ni cleaner longkang. Mbahahaha.
Aku punya mission petang tu satu je - Biar pin jatuh seketul je asalkan jangan masuk longkang. 
Itu misinya!

9 orang pemain.
Aku satu grup dengan Siti and Ima.
Yang lain pandai-pandailah cari grup sendiri.
Budak-budak kecik tak main bowling. Dorang main polis sentri kat dalam tu. 



Pak Aji satu grup dengan menantu lekaki - En Wan and Azrul.
Boleh bapak aku yang menang dalam grup tu. Ceh buek malu je menantu. Sorak je lebih. Seb baik ada bapak aku je tu, kalau tak dah lama grup aku menang. Mujur ada grup Mak Aji, takde la grup aku nampak haruk sangat. Kahkahkahkahkahkah. Eh panjang pulak gelak.
Pak Aji memang selalu join bowling zaman dia kerja dulu. So tak heran la kalau strike tu celah jari dia je. 



Redza baru nak berjinak-jinak dengan bowling, jadi dia dengan nenek dia berlumba-lumba masukkan bola dalam longkang. Kahkahkah. Seb baik Acu ada dalam grup sebagai penyelamat markah. Dasyat Ibal main bowling. Dia sorang punya marks je dah nak sama dengan marks seluruh grup aku. 



Main 2 game. First game, En Wan lansung tak dapat strike. Stress member. Bengkek je dia tengok bini dia pun boleh tapau 3 strike first game. Rupanya dia ni sejenis hero Tamil juga. First game dia bagi chan semua lead. Sekali second game dia lead. Terus kerek dengan aku.



Bajet pandang skrin macamkan paham je dua orang ni.
Bola tak pegi jauh mana, pandang skrin je lebih.



Habis 2 game.
Grup yang menang of kos grup Pak Aji lah. Dua-dua game grup dorang menang.
Tapi first game Pak Aji top scorer. Second game, Ibal top scorer.
Aku asik cari bola 7 je kejenya. Pun tak score-score. Tapi aku datang bukan nak score, aku nak meriahkan suasana. Tak ceria kalau takde suara aku nanti.

Bowling ni dari zaman anak dara sampai la jadi mak orang, kalau main bukan nak main sangat sebenarnya. Nak jadi stok gelak boleh. Dari dulu pun memang macam ni la. Lebih kepada nak terpekik-pekik, terbahak-bahak gelakkan orang, gelakkan diri sendiri. Bukan nak tengok saper strike, tapi nak tengok sape masuk longkang. Memang boleh release tension, at the same time sakit tekak sebab banyak sangat gelak and bersorak. 



Sabtu, sehari sebelum Redza balik, kitorang pekena nasik ambeng moden.
Aku sebenarnya tak berkenan shell out ni. Macam tak selesa je makan tak berpinggan pastu main cepuh-cepuh gitu. Alahaiiii. Tapi sebab Redza request nak makan shell out, ok kita pegi la try. Aku pegi kat Main Place USJ je.



Ada 4 pakej combo.
Pakej serendah RM180 dan paling tinggi sekali RM600+ kalau tak salah.
Kitorang ambik yang Combo B. Ada udang, kerang, sotong, jagung, brokoli, lala, sosej pastu aku tambah side order chicken wings and soft shell crab.
Dia punya sos sedap, cuma aku tak berapa lalu nak makan style macam ni.



Kalau bayar pakai credit card Maybank dapat 2 free jus. 
Jadi swipe kad la apa lagi kan, demi nak rasa jus.
Aku lagi darat, bawak bekal air putih dari rumah.



Dia punya soft shell crab ni besar tapak tangan aku je tapi harga RM30.
Softshell takde la mahal macam ni patutnya. Dia punya portion sama je dengan portion kat Sushi King. Lagi murah kat Sushi King. Tapi kat sini kat ambience dia berbeza. Hipster gitewwww. Jadi harga pun hipster la jugak.



Rayyan pun macam yakin tak yakin je nak makan tak berpinggan.
Mula-mula tu dia cuak bila aku letakkan ayam atas meja macam tu je. Dia masukkan balik dalam kotak. Dia kata makan dalam ni je Ma. Nanti tulang letak luar. Haaa gitu okeh. Anak aku pun tau makan kena pakai pinggan. Hahaha.



Sos dia namanya Shell Bang. Sedap memang sedap tapi tak selesa. Itu je la masalah aku dengan shell out ni.



Malam tu nampaknya En Wan and Redza je yang enjoy the food. Buat pertama kalinya aku tak enjoy makan seafood. Semua puncanya sebab takde pinggan.



Mak pun macam tak berapa selesa makan style gini. Terpisat-pisat orang tua tu nak makan. 
Malam tu cucu dia call tanya makan apa. Mak jawab "Pok bawak gi makan berlonggok-longgok".
Gitu mak. Makan berlonggok katanya. 

Dulu mak cakap henfon touch skrin tu "Henfon kais-kais".
Now shell out "Makan berlonggok".

Ok DBP, sila daftarkan phrase ni dalam kamus.



Kat restoran ni, lepas makan dipersilakan conteng sepatah dua kata atas meja, atas dinding atau kat cermin depan sinki. Redza and Rayyan conteng atas meja je. 

Rayyan tulis "RYAN EATS HERE"

Aku tanya "Ryan? Kenapa Ryan bukan Rayyan?"

Dia jawab "Sebab kedai ni cakap omputih la Ma. Kalau omputih kena spell RYAN".

Oh gituuu.



Mujurlah dah habis Krismas. Selagi ada pokok Krismas, selagi tu dia nak bergambar.
Tahun depan aku nak belikan seketul pokok terus biar tak jakun sangat.


Untuk aku, aku tak berapa suka style makan shell out.
Aku takkan bawak mak mertua aku lagi ke sini. And aku tak rasa nak bawak mak bapak aku makan shell out. Aku tau sangat Pak Aji and Mak Aji sure tak selesa makan macam ni. Walaupun Pak Aji tu Jawa, tapi seingat aku yang dari kecik sampai ke besar everytime balik kampung kat Muar, belum pernah nenek aku hidang nasi ambeng. Dan aku tak pernah lagi makan nasi ambeng kat mana-mana rumah keluarga Pak Aji yang sah-sah Jawa. Semua makan nasik berhidang with pinggan sorang satu. The first time aku jumpa nasik ambeng depan mata masa kawen sepupu En Wan. Sepupu En Wan kawen dengan orang Jawa Johor. Lepas nikah, dorang hidang nasik ambeng. The rombongan from Tganu terpinga-pinga tunggu orang datang hantar pinggan. Pastu aku cakap, makan ni takyah tunggu pinggan, memang makan dalam dulang. Namanya nasik ambeng. Masa tu lah pecah rahsia aku Jawa. Kahkahkah. 

Sebenarnya benda-benda yang orang dok kata hipster ni bukan lah benda baru sangat. Dulu pun dah ada, cuma bunyiknya tak berapa nak commercial je. Contoh macam shell out ni la. Konsepnya sama macam nasik ambeng, tapi sebab dia guna semuanya seafood, nama pun jadi shell out. Bezanya, lauk je berlonggok, nasik asing-asing. Kalau nasik pun sama berlonggok tak ke sama sangat dah tu dengan nasik ambeng? Same goes to spek bingkai plastik. Sekarang panggil spek hipster. Yang tak rabun pun sama naik nak pakai spek bingkai plastik. Zaman aku dulu aku sorang je tau pakai spek bingkai plastik, tapi kena kutuk kaw-kaw. Ye lah, sebab yang pakai tu aku. Cuba kalau yang pakai tu model atau artis, dan-dan jadi ikutan. Hipster tengkorak korang. 



Sebelum lebih ramai yang konfius, ni aku nak highlite. Aku buat ikut point je lah senang nak faham :

1. Tarikh tamat YES GreenAard adala pada 10 Jan (Rabu depan).

2. Setiap pembelian yang di-order melalui blog aku dapat diskaun kod.

3. Diskaun kod ni yang valid sehingga 15 Feb. Bukan YES.

4. Diskaun kod valid hanya di website. 

5. Yang dah dapat diskaun kod kalau nak guna sekarang pun boleh.

6. Yang belum order, nak order KLIK SINI


posted by aveo757 @ 1:45 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER