walk on wings, tread in air: Lelaki vs Bapuk <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Lelaki vs Bapuk
2018-01-16


Jawapannya : Yes, aku tau pasal dorang tapi tak minat nak tau lebih lanjut.
Setakat ada orang share artikel pasal dorang ni, kalau kebetulan lalu kat newsfeed, aku baca. Tapi kalau nak gugel sengaja nak cari and baca, memang tak.

Yang sorang tu aku tak tau apa condition dia. Pernah nampak in real life kat beberapa siri Mood Republik tour. Memang cantik. Cantik yang over gitu. Kenapa aku cakap cantik yang over? Sebab gaya dia dress up tu over sikit dari wanita tulen. Che Ta yang gojes tu pun tak over bersiap macam dia. Jadi kat situ pun dah nampak ketidaktulenan beliau.

Yang lagi sorang tu aku 'kenal' lebih sikit dari yang tadi sebab dulu pernah viral kejap kes dia kembali ke pangkal jalan. Jadi, aku banyak dapat info pasal dia dari artikel-artikel yang orang share. Cuma now aku pun tak tau apa kisahnya beliau, yang aku nampak iklan dia berjujuk kat highway.

Pertama sekali, aku tak tau dorang ni lelaki atau khunsa.
Kalau khunsa isunya lain, tapi kalau lelaki yang menyerupai wanita hukumnya sah nyata dosa besar. Takde dakwa-dakwi lagi kat situ. Cerita habis.

Khunsa lain cerita. Kalau ciri-cirinya lebih banyak ke arah perempuan, maka tak menjadi salah kalau  dorang nak buat pembaikan alat kelamin (bukan tukar alat sulit tau tapi memperbaiki). Maksudnya kat sini, kalau ciri-ciri tu lebih kepada perempuan, maka dokter boleh hilangkan ciri-ciri yang mengaburi sifat kewanitaannya. Caranya, samada operate ataupun buat hormon terapi. Yang ni tak dikira sebagai mengubah ciptaan Allah, tapi lebih kepada mengubati.

Lelaki lembut dan bapuk adalah dua benda berbeza.

Lelaki lembut tapi masih mengekalkan gaya kelelakian, ini masih kita namakan lelaki. Maybe macam Dato' Alif Syukri tu kot. Dia lelaki tapi lembut. Lembut tak bermakna pondan.

Kalau lelaki yang suka sangat bergaya macam pompuan ni apa tujuannya?
Mustahil sangat nak completely change gender by nature. Memang takkan berubah pun. Boleh pasang tetek je. Habis kuat pun tukar luaran, tapi dalaman masih kekal dengan fitrah asal. Kromosom kau tetap XY. So why change? Teknologi kita will never be so good sampai boleh transform lelaki jadi perempuan. NEVER.

Sometimes aku tertanya-tanya juga lelaki-lelaki yang macam ni, kenapa perlu tukar jantina, atau kenapa perlu pakai pakaian wanita? Kalau kau seorang lelaki lembut, just act whatever you want in your gender lah. Kau suka memasak? Menjahit? Design baju? Mengait? Menyolek? Buat je lah. Silakan. Tapi kenapa mesti berpakaian macam perempuan? Kenapa mesti nak pasang tetek? Kenapa mesti nak mekap?
Same goes to tomboy. Nak sangat jadi macam jantan, pegilah bina otot. Tapi tak payah la sampai nak berlagak macam lelaki. Ada je pompuan yang badan maskulin, otot ketak-ketak, tapi tak pun pakai macam jantan all the time. Yang badan tak berapa nak macam jantan ni pulak sibuk bergasak rebut awek. Eh, kau ni.

Aku respek people for who they are, tapi tukar jantina atau bergaya seperti perempuan/lelaki tak sesuai dengan jantina asal is unnecessary. Dulu masa zaman blaja ada a few junior kategori lelaki lembut. Jenis yang kejap-kejap selit hujung rambut belakang telinga. Kalau ajak bersembang pasal perfume memang masuk aje. Semua jenis perfume dia tau. Kadang-kadang datang bilik jual tudung and kain pasang. Aku boleh je layan bersembang dengan lelaki lembut, tapi kalau bapuk, entahlah. Takde lagi kawan aku di kalangan bapuk.

Tapi tu lah, sekarang ni aku tengok makin menjadi-jadi lelaki yang berlagak macam perempuan. Yang best tu, kita-kita ni juga yang enjoy tengok aksi dorang. Ni semuanya bakal jadi punca. Dorang ni aku percaya orang baik-baik. Tak jahat. Hanya jahil. Tapi kita-kita ni jauh lebih jahil. Bilamana kita tau itu salah tapi kita menyokong tanpa sedar. Bila kita melayan, mereka jadi seronok untuk kekal begitu. Contoh, kita komen "Cantik la...", "Lawalah dress yang u pakai tu..", "Cantiknya mekap..." - benda-benda macam ni jadi encouragement. Ini bukan soal dengki atau sakit hati. Berperawakn seperti wanita dan mengubah jantina tu dosa besar and haram. Kalau tak boleh membawa dia ke pangkal jalan, janganlah kita jadi pendorong untuk dia terus macam tu. Kalau rasa tak boleh nak nasihat, tinggalkan. Jangan kecam jangan keji dan jangan pulak support.

Perubahan memang ambil masa. Kita pun tak expect dorang ni berubah ke pangkal jalan serta-merta. Macam bertudung juga. Tak boleh terus drastik. Tapi setidak-tidaknya bertahaplah. Same goes to lelaki yang suka nau jadi perempuan ni. Nak berubah, slowly tapi ada mesti improvement.

Everyone has their own choice tapi jantina memang kau tak boleh pilih. Aku tau ada some transgender cakap "Saya berperasaan seperti wanita".
Itu memang ciri manusia. Manusia memang suka dengar kata hati dari akal.
Sedangkan perasaan boleh jadi juga hasutan syaitan. Hanya bersangka-sangka saja. Tapi sebenarnya batil.

Dia punya cerita nak bagi paham macam ni.
Kalau kau ada penyakit, kita diagnose and ubati penyakit tu. Tapi kalau kau RASA kau perempuan sedangkan ciri-ciri saintifik sah menunjukkan kau adalah lelaki, no tak boleh. We don't try to treat people who THINK they are the other gender. Kalau setakat perasaan je macam wanita tapi yang lain-lainnya masih jelas kelelakian, then kau adalah lelaki. Kalau kau masih buang air melalui zakar, keluar air mani, hormon kelelakian lebih dominan, ada kelenjar testis and kromosom XY - rentikanlah perangai nak jadi pompuan. Jangan dilayan sangat perasaan nak bermekap and pakai baju pompuan segala.

Jantina ni macam umur. Kita tak boleh ubah umur kita secara biologi. Macam tu jugak dengan jantina. Walaupun zaman teknologi ni boleh pasang tetek, boleh buang zakar, boleh cucuk hormon - hanya kerana kau boleh ubah tak bermakna tindakan tu betul. It's pointless.
Kita ni makhluk yang paling bijak atas muka bumi, tapi kita jugaklah yang trying to argue with biology. Dah kenapa?

Jangan harapkan masyarakat je faham situasi kita, tapi kita pun kena cari punca kenapa masyarakat tak boleh terima kita macam tu. Kita yang kena berubah. Kalau kita berubah, persekitaran akan berubah sama. Kita yang kena melangkah keluar. Nak berubah kepada kebaikan bukan hanya berubah cara berpakaian saja. Kawan-kawan pun kena ubah. Cari kawan-kawan yang akan mendekatkan kita dengan kebaikan. Dah tau nak berubah jadi lelaki tulen, rentikanlah berkawan dengan perempuan. Dah tau diri kita tu mudah terpesona dengan kecantikan, jadi jauhkan dulu dari accessories supaya kita tak tergoda dengan mekap, dengan henbeg, dengan dress, dengan high heels. Takkan ke mana kalau mulut je kata nak berubah tapi kita masih dok kat situ lagi. Masih lagi bergaul dengan orang-orang yang tak membantu kita menjadi lebih baik. Masih lagi cuba-cuba nak sentuh barang-barang perempuan. Sama macam merokok. Kalau mulut je kata nak benti tapi kau masih lagi melepak dengan grup perokok, tak lama la kau punya azam tu. Kalau kita tak bantu diri kita, jangan harap orang lain boleh bantu.

.
.
.
.
.
.


Thank you! Pastikan dah create akaun ya semua, sebab bila-bila masa je kalau tergerak, kita akan buat Redeem Point Offer.

posted by aveo757 @ 9:00 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER