walk on wings, tread in air: Jangan lah bezakan budak-budak <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Jangan lah bezakan budak-budak
2017-10-03

Masa tengah kecoh-kecoh kes tahfiz terbakar tu, aku ada buat entry aku malas nak ambik port benda yang melibatkan kanak-kanak sebab troma. Ada sorang follower ni PM aku tanya apesal aku troma. Rumah aku pernah terbakar ke?

Takde. Tak pernah terbakar.
Tapi memang tak berapa suka nak bincang pasal any kekejaman atau tragedi yang menimpa budak-budak especially kes dera, kes buang anak, kes anak kena seksa tak bagi makan sampai kurus kering. Selalunya kes-kes macam ni aku dapat tau kalau terbaca news highlite je. Jarang aku nak baca isi cerita.

Budak-budak jangan dibiarkan hidup dalam troma sebab kesannya akan membawak sampai ke besar.
Aku ni living proof. Dek kerana benda sikit je jadi masa kecik, sampai sekarang kesannya.

Aku alergik kalau orang tua membeza-bezakan budak disebabkan taraf hidup mak bapak.
Sakit hati wei!
Sebab aku dah lalui dah dulu.
Tak faham apesal kau nak bezakan anak-anak jagaan kau hanya kerana anak orang tu kaya, anak orang ni miskin. Budak-budak kot, apa la yang dorang tau. Kau tak puas hati dengan mak bapak, setel dengan mak bapak je la. Jangan la babitkan anak-anak.

Aku pernah duduk rumah jagaan. Orang tu buat bisnes jagakan anak orang.
Mak aku hantar aku dengan Ima duduk situ.
Even masa tu aku umur 5-6 tahun, aku boleh rasa aku dibeza-bezakan dengan anak orang kaya.
Tapi aku ni sejenis cool dari kecik sebenarnya. Walaupun aku tau ada double standard kat situ, tapi disebabkan aku ada adik yang perlu dijaga, aku buat-buat cool je.

Sampai sekarang aku masih lagi berbayang-bayang kitorang dua beradik makan nasik atas lantai alas suratkhabar, pakai pinggan plastik.
Anak orang kaya makan atas meja.
Ko just imagine, meja makan tu depan kitorang je tapi kitorang kat belakang meja, duduk bawah lantai makan nasi.
Tapi masa tu aku cool je, janji dapat makan. Tak lapar.
Tapi hati tu terasa jugak la, apesal dorang makan atas meja.
Aku tak rasa aku makan bersepah sebab mak aku sejenis naga juga. Kalau kitorang makan bersepah memang dia melaharkan apinya kat kitorang so semua dah tau adab makan jangan bersepah.

Time tido (nap) pun macam tu jugak.
Anak orang kaya tido atas katil dalam bilik.
Aku ngan adik aku tido kat hall alas kain batik.
Seronok lari-lari lepas makan cop kain batik. Seronok sangat rasanya kalau dapat tido alas kain batik yang cantik. Esok tukar pilih kain batik lain pulak.
Macam tu budak-budak punya seronok, tak sedar sebenarnya kena double standard sebab mak bapak tak kaya.
Budak-budak memang tak tau apa.
Kalau kau beza-bezakan dia pun dia tak berapa paham sangat pun.
Yang bodohnya kau lah sebab kau dah tua pun masih lagi perangai budak-budak.

Aku boleh dikatakan letih dah hadap benda-benda macam ni.
Cukup aku menyampah orang yang suka bea-bezakan orang lain (especially budak) based on material.
Dari kecik aku hadap benda ni, sampai umur dah 40 tahun, benda yang sama jugak tak abis-abis.

Kau pernah tak tumpang kereta orang, sepanjang jalan orang tu bawak kereta macam pelesit langgar bumper sana, langgar lubang sini sebab nak tunjukkan betapa dia bengang sebab kau ada dalam kereta tu?
And masa tu kau masih kecik lagi.
Tapi kau tau dia buat macam tu sebab dia tak suka kau tumpang kereta dia sebab makbapak kau tak boleh offer apa-apa in return. Takat ucap tima kasih sebab tumpangkan anak dia.
Lain la kalau mak bapak kau hulurkan duit kan.

Pernah rasa?
Aku pernah.

Pernah tak rasa macamana kau terpaksa tumpang kereta orang lain tapi sebab kau tau orang tu sebenarnya tak redha kau ditumpangkan kat kereta dia, jadi sepanjang perjalanan kau tahan diri dari minum dan makan supaya dia tak rasa kau menghabiskan duit dia pulak?

Aku pernah rasa.

Pernah rasa kau takde baju yang cantik untuk attend satu majlis yang tak boleh dielakkan, dan takde duit pulak nak beli new baju, kena pinjam baju orang. Majlis belum sempat habis orang tu dah call berkali-kali untuk ingatkan kau baju tu kain mahal, kain mahal, kain mahal. Kau kata baju aku tak cantik, so kau offer baju kau. Pastu kau ungkit-ungkit baju kau mahal, buat apa?

That was the last aku pinjam baju orang dan pakai baju pemberian orang.
Aku dah taknak pakai dah baju bekas orang dah.
Bukan sombong. Tapi aku dah letih.
Bukan letih bersabar, tapi letih tolak ansur dengan orang yang rasa diri dia best.

Aku punya kesan troma ni kadang-kadang membuatkan orang salah faham kat aku.
Contoh, sekarang kalau aku pi mana-mana sekarang aku nak tido hotel, aku taknak tumpang rumah orang.
Bukan berlagak, tapi aku nak elakkan apa yang boleh aku elakkan.
Puas dah rasanya pegang title 'menumpang' ni. 'Pedihnya' boleh tahan.

Tolonglah jangan jadikan budak-budak mangsa tak puas hati kau.
Tolong jadi dewasa. Kalau tak puas hati dengan mak, settelkan dengan mak.
Tak puas hati ngan bapak, setelkan dengan bapak.
Kau lepaskan tak puas hati kau kat budak-budak, apa kau dapat.
Budak-budak teraniaya tau.
Jangan ingat budak-budak tak tau apa-apa.
Dorang cuma act as if dotrang tak tau apa-apa, tapi sebenarnya sangat terkesan kat hati.
Ada yang jadi pendendam, ada yang jadi rendah diri, ada yang jadi too sensitif.
Kesannya berpanjangan.
Aku ni tak tau la kategori apa.



ADA 5 HARI LAGI
Lepas ni no more free postage ok.





posted by aveo757 @ 12:48 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER