walk on wings, tread in air: Servis PM <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Servis PM
2017-10-02



Heboh kes produk timbang kilo kan.
Sekali rupanya ada jugak dapat email dari reader yang kerja dengan kompeni jual produk timbang kilo. Bila reader sendiri yang bercerita, rupanya betul lah kompeni macam ni wujud.

Aku takde komen tentang kes di atas, korang baca je lah sendiri.
Sebab email kat atas ni bukan tentang produk, tapi tentang masalah dengan bekas bos yang menjalankan bisnes timbang kilo.

Aku tak pasti apa tujuan bekas majikan nak buruk-burukkan bekas staff.
Staff tu dah tak kerja di situ dah pun, by right dah takde apa yang nak dikisahkan.
Tapi boleh jadi bekas majikan takut ex-staff ceritakan tentang aktiviti bisnes dia pada orang lain.
Ataupun bekas majikan takut ex-staff steal their customers that's why dia cuba untuk burukkan ex-staff pada orang lain.

Tapi jangan risau. Buat je la kerja (dropship) tu baik-baik. Teruskan je.
Lama mana sangat pun bekas majikan nak buruk-burukkan kita.
Free sangat time dia nak stalk apa kita buat and ada pulak masa untuk track siapa customer kita and burukkan kita pada customer.
Hoh, banyaknya masa. Aku sampai tak terkejar masa nak tanya khabar kawan-kawan sendiri.
Dia ada pulak masa nak stalk aktiviti bekas pekerja.
Dah, takyah risau. Buat je la kerja tu baik-baik. Ignore je apa bentuk gangguan. Banyakkan doa.
Orang macam tu sebenarnya takde orang yang mendoakan dia. Jadi kita sedekah doa satu kat dia.
Doakan dia dapat hidayah and berjaya dengan bisnes dia supaya dia busy dan takde masa nak ganggu kita. Insyallah, doa kita yang baik-baik pada dia akan kembali pada kita juga.

Biasalah, kalau dah terjebak dalam bisnes, isu-isu dengki, iri hati, khianat, sakit hati - semua ni memang datang dalam pakej. Jadi kita buat je lah apa yang baik untuk kita.




Tapi yang ini lagi best.
Actually aku dapat mesej ni lama dah, before bulan puasa lagi kalau tak salah.
Masa aku dapat mesej ni, aku pun baru tau rupanya ada jugak orang buat bisnes macam ni.
Bisnesnya adalah tolong komen "PM" kat ruangan komen supaya post tu kerap naik, at the same time nampak macam produk tu laku keras.

Mungkin ada yang kata ini strageti dan tak salah sebab ini adalah satu tektik nak tarik pelanggan saja.
Produk yang ditawarkan bagus, cuma tujuan buat macam ni sebab nak tarik perhatian orang ramai saja.

Jangan lupa, adab atau akhlak merupakan intipati dalam kehidupan. Dan agama Islam dah gariskan panduan serta etika dalam berniaga.

Niat kena betul. Ini paling basic.
Apa tujuan kita berniaga?
Kalau tujuan kita berniaga sebab nak kaya, tak mustahil kita terdorong untuk buat macam-macam 'strategi' asalkan cepat kaya.
Termasuklah upah servis PM macam ni.

Contohnya kita nak makan.
Niat nak makan untuk kenyang.
Insyallah makan kurma 2 bijik pun kenyang. Sebab niatnya nak kenyang.
Tapi kalau niat nak makan sedap, insyallah dapat makan sedap. Tapi belum tentu kenyang.

Dulu kata mentor, jumlah komen yang tinggi pada post FB menunjukkan social proof bahawa produk kita bagus, banyak permintaaan, laku keras.
Tapi anak-anak didik mentor jauh lagi hebat.
Bila mentor kata 'jadikan masalah sebagai satu peluang bisnes', maka jadilah bisnes servis PM macam ni.
Ramai yang ada masalah nak tarik pelanggan, jadi dia gunakan peluang ni untuk cipta bisnes provide tukang komen PM PM PM kat ruangan komen.
Kan dah manipulasi namanya tu?
Kesian kat mentor, dia ajar lain, anak didik paham kot lain. Terlebih bijak kekdahnya.

Dulu aku pun ingat kalau kerja lebih, rezeki pun masuk lebih. Kerja dari pagi ke pagi.
Until masa aku tersadai sebulan kat hospital Serdang mengandungkan Rayyan dulu, walau aku tak buat sales sekerap masa sihat, sales aku berpusu-pusu masuk. Jauh lebih banyak dari masa aku sihat.
Masa tu mulut aku lancar je cakap "Rezeki baby ni agaknya".
Tapi cakap kat mulut je, fahamnya tak.

Kalau betul itu memang rezeki baby, dah macamana pulak rezeki kita kat dunia ni ada sangkut-paut dengan anak yang belum lahir? Pelik kan?

Itu je pun dah menunjukkan yang urusan rezeki memang urusan Allah.
Anak yang belum lahir pun dah ada rezekinya.
Sakit tersadai kat hospital pun sales tetap masuk menderu-deru.
Masih lagi nak cakap kita kaya sebab usaha kita?

Rezeki kita memang dah siap-siap ada.
Cuma kita kena usaha untuk cari di mana rezeki tu tersembunyi.
Masalahnya manusia ni, dia ingat bila dia usaha usaha usaha sehabis daya maka dia akan jumpa harta karun.
Kat situ silapnya kita.
Kita dok bayangkan harta karun.
Padahal Tuhan tak janji pun Dia nak bagi banyak mana.
Dia cuma janji siapa usaha, dapat.
Tapi banyak mana dapat tu sukati Dia la nak bagi.
Kadang-kadang usaha sikit je, tapi hasilnya tak tercapai dek akal.

Sometimes bila aku baca buku-buku marketing and strategi, aku kena sentiasa istighfar dalam hati.
Bukan apa, kadang-kadang teruja juga nak ikut segala strategi orang berjaya.
Seronok baca strategi itu strategi ini, dalam tak sedar keyakinan pada strategi tu melebihi tawakkal pada Allah.

Selain dari niat, jangan lupa tawakkal.
Tawakkal ni akan buatkan kita sentiasa ingat kalau Allah menghendaki, konfem urusan tu akan jadi mudah. Kalau Dia tidak menghendaki, kau buatlah strategi Zig Ziglar pun tetap takkan jadi.

Jangan khianat kat diri sendiri.
Semua orang ada rezeki masing-masing ikut kadar apa yang mereka usahakan.
Dan apa yang kita usahakan bergantung pada niat. Kalau niat kita kerana Allah, insyallah Dia akan hindarkan kita dari terjebak dengan strategi-strategi yang mengarut.

Rezeki yang sikit itu takpe, janji berkat.
Rezeki yang mewah belum tentu berkat. Tapi rezeki yang berkat pasti mewah.
.
.
.
.
.
.
.
Ok ni aku aku nak bagitau yang aku dah tak carry Ephyra lagi tau.
Last aku carry sebelum raya itu hari kalau tak salah.
Aku tak boleh fokus dengan Ephyra dah menjak ada GreenAard.
Jadi yang email-email aku nak beli Ephyra, semua aku tau aku memang stop dah.
Cuma ni aku nak announce officially kat blog kot-kot la ada yang tak tau lagi.
Kalau nak beli, boleh beli direct dengan Ephyra sendiri : oceanlife2u@gmail.com, ok?

Aku ada stok Inteemor saja di opis now.
So aku nak jual habis RM50 untuk 2 botol (without pos). Beli banyak, lagi kurang la duit pos tu.
Tak pun datang opis GreenAard ambik. Whatsapp 012-7728976.


ADA 6 HARI LAGI SEBELUM PROMOSI ULANGTAHUN GREENAARD NI TAMAT.








posted by aveo757 @ 12:55 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER