walk on wings, tread in air: Jom test berapa banyak Yes and No. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Jom test berapa banyak Yes and No.
2017-10-04




Menangis aku baca email ni.
Seb baik aku tak pakai mekap pi opis hari ni, kalau tak haru muka aku.

Memang istiqomah tu benda paling payah.
Ujian istiqomah tu kuat.
Tapi kalau kita anggap ujian tu tanda Allah sayang, maka buatlah.
Itu tanda Allah masih peduli kat kita, sebab tu Dia hantar ujian.
Jangan sampai Allah dah tak peduli.
Kalau Allah dah tak peduli, kita takde saper-saper lagi.

Email ni email bulan puasa yang lepas, tapi baru now dapat baca. Minta maaf banyak-banyak, aku akan cuba respond email-email ni semua. Tapi kalau ada email yang kisahnya lebih kurang sama maybe aku skip.

Kebanyakkan email yang aku terima, kalau cerita tentang masalah, mesti ada kaitan dengan solat.
Nampak tak kaitan solat dengan hidup?

Kalau nak cerita tentang masalah, semua manusia ada masalah.
Aku pun ada. Kau pun ada. Dorang pun ada.
Settle satu masalah, dah standby next masalah pulak. Takde stopnya.

Ustaz aku always cakap, setiap kali kita berdepan dengan apa-apa masalah, check solat kita.

Dia punya formula camni :

Pernah tak terasa solat tu beban?
Adakah solat tu just nak penuhi kewajipan?
Kita solat dengan gaya malas-malas?
Selalu ke tinggal solat fardhu?
Masa tengah solat, fikiran melayang ke mana?
Solat dalam keadaan nak cepat?

Kalau jawapan kat atas tu lagi banyak "ya" dari "tak", itulah salah satu penyebab utama masalah.
Sebenarnya panjang lagi soalan dia, aku lupa. Nanti aku check balik nota aku.

Pastu ada sambungan dia.

Selalu buat solat sunat ke tak?
Selalu tahajud atau dhuha tak?
Setiap kali ada masalah, kita ada buat solat khusus tak (hajat/istiharah/taubat)?
Faham tak bacaan dalam solat?
Fokus ke tak pada bacaan dalam solat?
Time solat tu terasa tak kita sedang berdialog dengan Allah?
Rasa seronok tak solat sunat lama-lama?

Kalau banyak "ya", maknanya makin mudah la kita selesaikan masalah dan makin jauh masalah dari hidup.

Jangan malu-malu jawab soalan kat atas.
Aku dapat soalan ni 4-5 tahun lepas. Semua jawapan aku NO. Hehehe.
Aku sorang pulak tu yang NO semua. Jahiliah sungguh.

Kalau nak upgrade taraf hidup, upgrade-lah solat.
Hidup kita adalah reflection dari solat kita.
Kalau solat ok, insyallah hidup kita ok.
Itu janji Dia, bukan janji Diana.
Dia tak janji kalau kita solat akan bebas dari masalah.
Tapi Dia janji kalau jaga solat, masalah akan mudah selesai.
Kalaupun ada bencana atau musibah, kita akan jumpa jalan keluar dari arah yang tak disangka-sangka.

Lagi satu hidayah.
Hidayah tu kena cari, bukan ditunggu.
Konsepnya sama macam orang yang berusaha.
Kalau kita duduk diam tak usaha apa-apa, kebarangkalian nak capai impian tu rendah berbanding kalau kita bergerak (berusaha).

Contoh, mak kat kampung hari-hari duduk depan pintu tunggu anak dia balik.
Boleh ke anak dia sampai kalau dia tak seru-seru anak dia supaya balik?
Boleh juga.
Tapi kalau dia call anak dia hari-hari "Kau taknak balik kampung?", potensi anak dia balik adalah lebih tinggi daripada dia duduk sesaje kat depan nun.

Contoh kedua.
Nak beli bunga, tapi cari kat kedai beskal, agak-agak jumpa bunga tak?
Kalau bunga tayar memang ada situ. Ke ko memang nak cari bunga tayar?
Kenalah cari kedai bunga, barulah jumpa bunga.
Kalau tak jumpa bunga yang dicari, setidak-tidaknya kau kenal bunga-bunga lain.
Mana tau ada bunga yang lagi cantik dari bunga yang kau nak beli tadi.

Macam tu jugak hidayah.
Hidayah ni kena cari, kena kejar.
Nak cari hidayah kena cari di tempat yang betul.
Pergi kelas agama, pergi kelas mengaji, bergaul dengan orang-orang berilmu.

Hidayah ni tak sampai gedebuk.
The moment kau start cari, kau akan jumpa macam-macam along the way.
Hidayah tu letaknya di antara 'macam-macam' tadi. Sebab tu kena cari. Tak cari, tak jumpa.

Masa mula aku bertudung aku start dengan tudung pendek. Tak berstokin, takde pakai inner.
Aku start dengan tudung semata-mata. Itu pun singkat.
Biarlah singkat pun, at least dah gerak ke step permulaan.
Tapi jangan berhenti takat situ je. Kena usaha perbaiki.
Ini step 1.

Setahun lepas aku bertudung, aku pi umrah.
Masa ni dah mula start labuhkan sikit tudung. Tapi shawl masih see thru lagi time ni.
Konsepnya tudung labuhkan tapi tetap see thru. Hahaha.
Kalau aku tak bertudung, mesti aku tak teringat pun nak ke umrah.
Ye la kan, dah kau pakai skirt pagi petang siang malam, celah mana nak terpikir nak pi umrah.
So nampak tak hala tuju hidayah tu akan bawa kita ke mana?
Bila kita dah start sesuatu kerana Allah, insyallah Allah akan bawak kita ke next step.
Pegi umrah, step 2.

Umrah kali pertama, jemaah di sana panggil aku Ustazah.
Aku rasa panggilan Ustazah ni pentunjuk dari Allah, Dia nak aku perbaiki lagi hijrah aku.
Balik dari umrah, slowly aku cari guru, cari kelas, banyakkan baca buku and top up ibadah yang kurang.
Ini step 3.

Kelas and penasihat agama buatkan aku banyak baca buku agama and dengar ceramah agama.
Dengar ceramah ustaz sekarang dah tak susah. VCD ada, You Tube ada. Tinggal nak dengar or taknak je.
Ini step 4.

Bila dah join kelas, dah ada guru yang boleh bimbing, kita akan terdorong untuk banyakkan amalan.
Semua ni aku tak pernah tau pun sebelum ni. Tapi bila dah tau tu, kita cuba buat lah kan.
Ini step 5.

Pergi yang pertama tu niatnya nak buat umrah. Itu je.
Tapi kali kedua ni niat nak khatam Quran di sana.
Rupanya betul, niat sangat penting.
Ini bukan soal sempat atau ingat. Selagi kita ada niat, insyallah kita sempat dan kita teringat.
Macam solat.
Kalau kita niat nak solat cukup 5 waktu sehari, insyallah, macamana sibuk pun kita akan teringat dan sempat solat. Tapi kalau kita bangun pagi takde niat nak solat, itu yang kadang terbabas, terlajak, dan terlupa. Tak pun, malas.
Jadi, bila niat nak khatam di sana, walaupun hanya 10 hari, tetap sempat khatam.
Ini step 6.
Masa kat Step 6 ni, di sana, Allah banyak tunjukkan aku hikmah yang selama ni aku tak nampak. Malas cerita, boleh refer balik entry umrah 2015.

Tak tau la berapa lagi balance step aku sebelum ajal aku sampai.
Yang penting, hidayah tu kena cari.
Dah cari, kita cuba istiqomah.
Sama-sama.




Ni ada pengumuman.
Some order petang semalam membawak ke order pagi ni terpaksa kita hold dulu.
Sebab free gift kena re-stock untuk kali ke tiga.
Tak sempat sampai. Insyallah esok pagi kita pos semua.
Sorry sangat-sangat. Aku pun baru tau pagi tadi free gift habis lagi.
Rasanya ni last kot re-stock gift. Harap cukup sampai 7 Oktober.

PROMOSI BERBAKI 4 HARI JE LAGI.





posted by aveo757 @ 3:36 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER