walk on wings, tread in air: Berkemas lah sikit. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Berkemas lah sikit.
2017-10-26


Dari hari tu lagi aku tergerak nak blog pasal ni tapi lupa. Tadi nampak orang share isu ni lagi terus teringat nak tulis.

Ni lagi kisah rumah kotor gila.
Yang hari tu makcik tu duduk sorang. Ok lah, boleh diterima la dia duduk sorang, rumah takde sape nak tolong kemas. Fine.
Tapi yang ni bila aku baca satu rumah ada 11 orang yang muda-muda, but still rumah macam kapal karam, aku terpikir macamana dorang boleh hadap duduk dalam rumah macam ni punya semak?

Ini bukan miskin tau, ini namanya malas.
Sebab dia masih mampu tapau makanan (sebab takde ruang nak masak, dapur kotor sangat katanya).
Dan dia juga masih mampu pakaikan anak dia pampers (nampak tak longgokkan pampers kat dalam gambar?).
So, ini bukan cerita miskin. Ini cerita malas.

The lady umur 30 tahun, ada anak 5 orang, takde suami. Bekerja.
Dia kata dalam rumah tu adik-beradik takde kesepakatan, jadi rumah takde sape nak kemas.

No no no.
Ini bukan takde kesepakatan.
Ini namanya kau tunggu aku kemas, aku tunggu kau kemas, kau punya kau kemas, aku punya aku kemas.
Ujung-ujung semua pun sepakat untuk tak kemas apa-apa.
Rela duduk dalam rumah penuh sampah dengan bau busuk bagai.
Aku pulak yang malu dengan group khidmat masyarakat yang datang tolong kemas.
Sampai 70 orang kemaskan rumah dia.
Ini rumah ke memang tempat pembuangan sampah? Sampai 70 orang datang mengemas. Gila.

Kalau taknak menyapu tu aku tak kisah, tapi sampah tu buang la.
Yang kau pun anak guna pampers, takkan anak sendiri punya pampers kau nak suruh anak kau pi angkut buang kot. Kau sebagai mak la yang kena buang. Dah anak kau sorang guna pampers dalam rumah tu takkan nak harap orang lain buangkan.
Cuba ajar pantat masing-masing begerak sikit, bangun, buang sampah. At least sampah tu kasik clear dulu.
Aku tulis ni pun macam boleh terbau-bau pampers masam.

Sebab aku pernah pergi satu rumah yang dalam bilik airnya digantung plastik sampah besar.
Actually dari luar dah terbau-bau masam. Kembang-kempis hidung aku mencari kat mana punca bau. Ingatkan karpet dia masam bekas tertumpah air.
Masuk bilik air, Ya Rabbi, masam gila! Tapi aku masuk la jugak sebab tak tahan.
Lepas keluar, aku saja tanya plastik besar dalam tu isi apa?
Tuan rumah jawab dengan selamba "Isi pampers anak. Malas kejap-kejap nak gi buang. Dah penuh plastik tu nanti baru buang".

Dalam hati aku cakap apa jenis pemalasnya kau ni?
Buang sampah tu cuma kat luar gate je pun dah malas?
Kan memang hari-hari pun kau masak, ada sampah yang nak dibuang jugak. Apa lah salahnya kau buang sekali pampers tu. Yang mesti nak tunggu sampai plastik tu penuh dah kenapa.

Itu je la sekali aku pegi rumah dia. Taknak aku datang lagi.
Anak aku tu mulut dia bukan boleh ditahan-tahan, karang dia tanya "Ma, bau busuk apa ni?"
Tak pasal-pasal anak aku kena piat dengan aku karang. Padahal memang rumah kau busuk pun.

Ni bukan apa ni. Masing-masing tak diajar dari kecik mengemas rumah.
Semua harap kat mak-nya sorang je agaknya. Bila dah besar semua pun tak tau buat.
Benda ni memang berlaku ya. Kalau tak berlaku aku takkan cakap.
Jenis yang kalau dari kecik dah diajar hidup macam tuan besar, memang sampai ke tua la perangai ni dia bawak.

Ada family yang aku kenal, satu rumah tu baik bapak, baik anak laki, baik anak pompuan, semua tak reti buat keje. Yang buat keje memang maknya sorang. Mujurlah jugak mak suri rumah. Nak dia melayan kehendak sorang-sorang. Kalau dapat kat Mak Aji jenis ni, memang sorang-sorang dia libas dengan kuali.

Yang bapak bangun je dari tido terus pi dapur tanya "Makan apa ada hari ni?"
Lepas mencekik, pinggan makan sendiri pun tak reti nak angkut letak dalam sink. Dibiar je atas meja nanti ada hamba abdi dia kemaskan.

Yang anak lelaki baik sikit, angkat pinggan ke sinki tapi basuh tangan, blah. Amboi, dah tu pinggan makan kau ni hantu mana nak basuhkan?

Yang anak pompuan, bangun pagi sibuk ke sana ke sini ke sana ke sini siapkan diri sendiri berjam-jam. Lepas tu mencekik. Lepas mencekik blah. Pinggan tak basuh sebab nanti air terpercik kat baju.
Alahai comel sangat perangai. Aku simbah air teh ni karang baru kau tau nasib.

Jenis yang tak reti berkemas ni, kalau kau kaya takpe tau.
Masalahnya kau tak kaya. Kalau dari sekarang kau tak blaja mengemas, esok kat rumah kau sape nak kemas?
Jenis yang tak reti berkemas ni selalunya dia tak tau beza mana satu kemas, mana satu sepah.
Sebab bagi dia semua pun sama. Tu pasal spesis-spesis macam ni boleh hadap duduk dalam rumah macam loji.

Yang tak pandai berkemas ni, aku syorkan korang training ngan Mak Aji.
Haaaaa...baru kau tau nasib kena mop lantai guna kain buruk! Feeling Cinderella lah kau situ.
Mak Aji punya style, walau hari tu batang mop tiba-tiba patah, dia takkan tunda jadual mengemop dia ke hari lain ya. Tetappppp mengemop.....guna kain.
Maka, terbongkok-bongkok la kau lap lantai dari satu hujung ke satu hujung.
Sampai sekarang aku menyesal sorokkan batang mop tu. Ingatkan boleh skip mengemop. Rupanya tak. Merasa aku jadi Cinderella kejap.
Agaknya kalau Mak Aji nampak rumah this lady, dia simbah minyak. Bakor. Habis cerita.

Cara-cara penyewa rumah arwah nenek aku tu dulu pun aku dah lemas tengok, lagikan rumah akak ni.
Terpikir aku, macamana dorang bersolat eh dalam rumah ni?

Oh, maybe dorang solat kat surau.



Abaikan muka acik yang macam tak cukup tido tu.
Dalam video ni warna turquoise nampak macam biru. 
Tapi sebenarnya turquoise yang cantik macam warna shawl aku pakai semalam. 
Pembelian boleh start petang ni sebab kita akan pos esok. 
Setiap RM100 dapat 1 helai face towel. Bukan cikai punya towel ya, ini tebal. 




posted by aveo757 @ 2:07 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER