walk on wings, tread in air: Konfiden <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Konfiden
2017-10-27


Selain dari reader ni, sebenarnya ada a few more yang tanya macamana aku boleh bercakap dengan orang yang aku tak kenal as if aku dah kenal lama dengan orang tu (soalan ni selalunya datang dari budak-budak sales).
Dia cakap segan nak jumpa customer.

Sebenarnya, korang bukan segan tau.
Tapi korang tak tau apa nak cakap.

1. Ramah
Aku bukan kategori peramah sebenarnya. Aku jadi banyak cakap bila aku tau apa nak cakap. Kalau kebetulan sembang dengan orang yang bercerita pasal fashion, pasal artis - masa tu lah nak nampak aku diam sikit. Kalau bukak cerita artis Hong Kong takpe. Try sembang dengan benda yang aku tau, and see macamana aku takleh stop bercakap.

2. PR
Nak PR bagus, syaratnya kita kena tau apa yang kita nak cakap. Itu syarat utama. Nak cakap pasal bisnes, kita sendiri kena ada dalam bisnes, ada pengalaman and ada ilmu. Nak cakap pasal agama, pastikan kita ada guru yang bimbing kita tentang agama. Join kelas, cari guru. Kalau kita tau apa yang kita nak cakap, otomatik, kita jadi 'peramah' dan PR bagus.

3. Konfiden
Kalau kita ada point 1 & 2, secara otomatik akan jadi konfiden. Bayangkan kita kena buat presentation dengan tak tau apa benda nak cakap, kita jadi konfiden ke gelabah? Gelabah teruk.


Tahun 2006/2007 macam tu, aku kena pi Bangkok untuk training.
Aku pergi berdua ngan kawan aku, chinese guy. Hensem. *tetiba*
Kitorang berbeza department. Before ni, aku just angkat-angkat kening je dengan dia. Takde masa nak bersembang. The moment kitorang sampai airport je, terus aku boleh bersembang dengan dia macamkan dah kenal 10 tahun.

Dalam meeting room, seat dah disusun.
Walaupun kitorang sama-sama from Malaysia, tapi tempat duduk terpisah sebab aku sales, dia engineer.
Jadi masing-masing kena duduk sebelah orang lain.
Sebelah kiri budak muda, lelaki from Singapore.
Yang sebelah kanan aku a guy from Manila yang umur dia masa tu aku rasa dah 40 (masa ni aku baru 20an).
Eventho dia lebih tua, tapi dengan dia aku paling banyak bercakap. Kitorang bersembang tentang produk macamkan kitorang team dari negara yang sama.

Sebenarnya, bagaimana kita berfikir dan macamana emosi kita terhadap seseorang adalah rahsia kenapa kita boleh mesra dengan cepat.

Macam old guy from Manila tu.
Tanpa aku sedar, aku sebenarnya anggap dia macam bapak aku sebab dia lagi tua.
Pemikiran dan emosi aku waktu tu seolah-olah aku bercakap dengan bapak aku.
Bila aku anggap macam bapak, aku jaga adab and sopan bersembang dengan dia. Kalau dia bercakap tu aku bagi tumpuan sepenuhnya. Macam kita dengar bapak kita bercakap lah. Tekun kan?

Dengan laki Singapore tu aku bukan segan.
Tapi aku memikirkan dia muda, aku pun muda masa tu.
Dalam pikiran aku, kalau aku yang tegur nampak aku gedik pulak.

Nampak tak macamana cara kita berfikir akan mempengaruhi tindakan kita?
Aku takut dia kata aku gedik tegur dia dulu, that's why aku 'menyombong' dengan dia.
Tapi dengan old guy tu aku ramah sebab aku rasa dia lagi tua, aku yang muda kena belajar tegur dia dulu.

The same thing dengan kawan aku tadi.
Kat opis angkat-angkat kening je. Aku segan nak tegur dia sebab dia level engineer. Aku sales je.
Yang dia pulak segan nak tegur aku sebab aku senior kat situ.
Padahal bila dah kenal, takde la senyap mana pun budak tu. Elok je menganjing aku sepanjang kat Bangkok.

Maksudnya kat sini, tindakan kita berpunca dari sikap kita. Dan akibatnya...?
Pikir sendiri.

Kita kena ada friendly mindset. Bebaskan that energy so that others can see it.

Pernah dulu ada reader bagitau dia always rasa orang lain lagi best dari dia, sampaikan dia jadi terlalu rendah diri and tak reti nak buat banyak benda. Sebab dia tak rasa dia akan jadi better dari orang lain.
Tapi bila dia tengok orang lain buat, hasilnya hampeh je. Dia terasa nak buat sebab dia tau dia boleh buat lagi baik. But then dia tak buat jugak. Kali ni dia tak buat sebab dia takut orang kata dia peniru - orang dah buat baru kau sibuk nak buat kekdahnya.
Last-last apa pun dia tak buat.

Kat situ lah silapnya kita.
Sebab kita nak bertanding dengan orang, Kita nak lawan sape lagi best.
Siapa suruh compete dengan orang lain?
Nak jadikan diri kita lebih baik tak perlu menang dengan orang.
Mentaliti nak menang, nak nampak lagi power, lagi best dengan orang lain ni dah bersepah-sepah aku tengok.
Sampaikan anak siapa pandai jalan dulu pun nak dibawak bertanding.

Just stop comparing youself dengan orang lain.
Instead, try be better than yesterday.
Of cos mula-mula kita start, jarang kita terus jadi best.
Wajib kena lalu sessi kutukan secara berjemaah. Tapi itulah yang jadikan kita a better person.
Masalahnya kita yang takut kena komen. Kita takut orang kata "Hek eleh, takat macam ni aku pun boleh buat".
Kau cakap balik kat dia "Tapi kau buat ke? Kau tak buat pun kan?"
Pastu kau jalan je terus.

Selagi kita tak buat, macamana kita nak develop rasa konfiden?

Macam reader ni kata dia admire aku punya self confident.
Itu yang dia nampak sekarang.
Bila kita lihat kejayaan orang lain, kita cuma tengok hasilnya. Kita tak tengok apa yang orang tu dah lalui sebelum kau nampak hasil tu.
Yang kau nampak sekarang adalah hasil setelah 10-15 tahun punya training (termasuk training dimaki).

Macam pagi tadi aku up teaser shawl terbaru.
Pastu ada kawan blogger whatsapp "Proud sangat dengan kau Di. Tak sangka kau dah boleh keluarkan shawl printed sendiri. Teringin nak jadi macam kau".

Selalunya macam tu lah.
Kita hanya nak jadi macam orang tu bila kita dah nampak hasilnya.
Masa orang tu jual shawl dari China, kita taknak pun follow dia. Entah-entah kita kutuk dia.
Ok yang ni no offense pada that blogger. Yang ni aku umpamakan aje.
Aku nak bagitau yang kalau kita nak jadi apa yang kita nak jadi, kita kena start.
Yang buatkan kita tak boleh start bukanlah sebab orang lain dah start, tapi kita yang refuse to start.
For what reason pun aku tak tau.
Selalunya reasonnya segan.

Psstt....contohnya macam pakwe aku ni lah.
Time aku buat bisnes dulu dia mencebik-cebik je ngan aku.
Bila dia rasa konfiden bisnes aku ni boleh jalan, barulah nak join.
Terus jadi bos lak tu.
Takpe, aku jadi seketeri sekarang. Lepas ni kalau aku berjaya jadi seketeri yang disegani, entah-entah dia pun nak jadi seketeri.
Kita tengok je lah.



NEW GIFT GREENAARD.
Setiap pembelian RM100, dapat free face towel.
Face towel ni besar dan tebal. Bukan spesis tuala good morning ya.
Ada ompek kaler. Tapi takleh pilih kaler. Aku kasik tengok je kaler dia.
Boleh beli terus guna Buy Button kat bawah tu.
Atau boleh beli kat whatsapp http://www.wasap.my/60127728976






posted by aveo757 @ 2:46 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER