walk on wings, tread in air: Attention vs Respect <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Attention vs Respect
2017-10-16

Sorang blogger yang dah lebih 5 tahun stop blogging tanya apesal aku taknak open ruangan komen kat blog. Reader aku ramai katanya, mesti reader nak respond or share thoughts kat setiap entry aku.
Aku cakap aku taknak melayan ruangan komen kat blog dah. Dulu itu je la pun yang aku ada.
Now, FB pun ada komen.
Kat IG pun ada komen.
Email pun ada reader hantar.
Whatsapp pun ada reader mesej.
Jadi, biarlah blog tu sekarang takde ruangan komen. Kasik dia rest.
Bukan apa, nanti ada yang kecik hati pulak kalau aku tak reply komen.
Karang dikatanya aku bajet diva pulak taknak respond.
Jadi, biar aku tutup terus ruangan komen tu.

Pastu aku tanya, apesal dia tak blogging lagi.
Dia cakap “Blog aku takde orang baca, lainlah blog kau”.

"Blog takde orang baca".

Bila kita buat something kerana orang lain, buat dengan niat untuk dapat perhatian/respond orang, selalunya ia takkan kekal.
Kita akan cepat bosan. Sebab motivation kita adalah manusia.
Bila takde orang baca, takde orang bagi komen, motivasi pun hilang. 

Ada kenalan aku yang awal tahun dulu up status FB gambar bekal anak pagi-pagi.
Semangat, nak buat rutin katanya. Biar anak makan makanan dari rumah.
Maka hari-hari pun up gamba bekal anak.
Masuk bulan kedua, sepi. Aku tanya apesal tak up gamba bekal anak lagi?
Dia cakap takde respond yang memberansangkan dari frenlist, jadi takde mood nak up gambar.
Aku tanya apesal nak kena tunggu orang komen pulak, bekal anak je kot, nak expect komen apanya?
Dia kata dia nak encourage orang untuk bawak bekal untuk anak-anak di samping nak share ideas bekal. Tapi takde respon so dia malas nak continue.

Inilah silapnya, bila niat tak betul.
Kita kata (mulut kita kata) nak encourage mothers bawak bekal untuk anak.
Tapi hati kita sebenarnya nakkan attention.
Sebab tu bila takde attention, kita hilang mood.
That’s why ada istilah “hot hot chicken shit”.
Bila niat dah tak betul, kerja always jadi halfway lah ceritanya.

Setiap orang ada cara pandang yang berbeza.
Dulu, manusia pandang orang yang blaja tinggi. Mesti gaji besar ni.
Now, yang tak blaja tinggi pun boleh gaji besar.
Dulu, kalau cantik, kawen awal.
Now, yang cantik boleh tahan ramai yang kawen lambat sebab cun sangat sampai takut orang nak tekel.
Dulu, kalau orang berpurdah dikaitakan dengan miskin, selekeh, pengotor sebab balik-balik pakai warna baju sama.
Now, ramai dah yang berpurdah berniqab jadi orang kaya-raya.

Penilaian manusia tu berubah-ubah ikut zaman.
Jangan hidup bergantung pada attention orang.
Sebab kalau sampai satu masa orang dah tak bagi attention, kau akan mati sebelum mati!

Respect sebenarnya jauh lebih penting dari dapat perhatian.
In the age of social media popularity, nilai diri kita dah menurun.
Nilai diri kita banyak bergantung pada berapa banyak likes kita dapat, berapa banyak orang tweet status kita, berapa banyak followers kita ada kat FB, berapa banyak komen kita dapat kat blog entry.

Kita selalu dengar sana-sini orang komplen generasi kita dah hilang rasa hormat.
Rasanya it's because we are so busy seeking attention, we don't care about seeking respect anymore.

Jangan cari perhatian manusia sebab perhatian manusia takkan kekal.
Hati manusia ni berbolak-balik.
Buatlah sesuatu supaya kita dihormati.
Bila orang hormat kita, itu maknanya dorang lihat kita sebagai orang yang benar-benar bagus.
Tak kiralah apa pun agama kita, kepercayaan kita, bangsa atau jantina, when someone respects you, none of this matters.
Bad attention ada, contoh orang yang femes sebab benda-benda merepek. Itu bad attention.
Tapi there's no such thing as bad respect.

Kalau kita mati esok, orang tak bercakap pasal gambar selfie kita.
Orang tak cakap pasal gambar henbeg kita yang kita upload sebulan 14 kali.
Tapi orang akan bercakap pasal reputasi kita.
Orang bercakap pasal nilai diri kita.
Orang bercakap pasal kerja-kerja baik yang kita tinggalkan sebagai legacy.
Cuba fikir balik, kalau kita mati esok, kita nak orang bercakap pasal berapa banyak gambar selfie kita ada, atau kita nak orang kenang kita sebagai orang yang tak pernah putus mengejar kejayaan?
Pilih.

Buatlah sesuatu sebab kita memang nak buat. Bukan sebab kita nak dapat attention orang.
Lantaklah status kita takde likes pun, yang penting kita buat apa kita nak buat.
Biaq pi la dakwah kita kat FB takde orang share pun, janji kita dah sampaikan dakwah.

Respect bermaksud kita dah buat sesuatu yang betul.
Kalau orang respek kita, itu maknanya kita dah dapat attention dia sekaligus.
Killing 2 birds with one stone omputih kata.
Yang bagusnya bila kita earn respect, kita juga earn trust.
Bila orang hormat kita, orang akan percaya kita.
Belum tentu lagi bila kita dapat perhatian, kita dapat kepercayaan sekali. Belum tentu.
Sebab tu lah once kita dah dapat respect, rasa hormat tu selalunya berpanjangan.

Attention lain. Attention bersifat sementara. Kes-kes "hot-hot chicken shit", adalah satu contoh dahagakan attention. The person akan sentiasa berusaha untuk create something yang boleh dapat attention. Penat okeh hari-hari nak pikir apa cara nak dapat perhatian.
Tapi kalau kau earn respect, kau wat lek wat pis pun orang akan hormat kau.
Contoh yang boleh aku pikirkan buat masa ni - Malique Too Phat.
Rilek je dia. Kuar paper pun tak, kuar majalah pun tak, pelancaran album pun takde tapi setiap kali naskhah dia keluar, BOOM! Semua cari. Termasuk aku.

To those yang rasa de-motivated sebab gambar tak banyak likes, followers tak ramai, blog takde orang baca - fikir balik. Apa tujuan korang create that account at the first place?
Kalau untuk dapat attention, deactivate account sekarang.
Because attention means nothing if people don't respect you.




posted by aveo757 @ 10:28 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER