walk on wings, tread in air: Belasah <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Belasah
2017-10-14


Takde. Takde lansung rasa dendam kat Mak Aji.
Sebab, bukan aku sorang yang kena belasah.
Aku rasa dendam tu hanya akan wujud kalau balik-balik kita seorang je kena bantai, balik-balik kita je kena buat itu ini.

Mak Aji punya style, sorang buat silap, semua pun kena.
Kalau aku nak bengang pun bengang ngan adik-beradik je la. Sebab kau punya pasal aku pun kena bantai sekali. Mak Aji takde pilih kasih bab membantai anak, jadi bila sama-sama kena bantai tak rasa apa. Dah kira macam acara wajib la tu.

Orang kata kalau ajar anak dengan memukul, esok besar anak tu cenderung untuk memukul jugak.
Alhamdulillah tak terjadi kat kitorang adik-beradik setakat ni. Ima pun tak memukul anak. Suara je high pitch.
Aku pun tak memukul sangat, tapi memekik memang selalu.
Kalau bab pukul anak aku serahkan pada En Wan. Dia kalau pukul anak, memang aku rasa macam nak bawak anak tu lari dari rumah. Tapi jarang la dia pukul. Cuma jangan sape-sape start naikkan darah dia sebab kalau susuk dia tertanggal maka saka-saka dia akan bergabung tenaga. Disaster jawabnya.

Walaupun  Mak Aji rajin belasah kitorang, tapi kat skolah setiap kali kena buli, aku tetap redha.
Bukan tak nak belasah balik, kalau ikut hati memang aku bantai balik.
Tapi aku membayangkan kalau mak aku tau aku balun anak orang, mati aku dia balun pastu.
Mak aku kalau mengamuk, tak payah tunggu rotan. Apa ada depan mata semua dia sauk and tibai.
Sebab tu aku cukup berhati-hati supaya tak naikkan darah dia kat dapur. Sebab kat dapur banyak barang. Ada penyapu, ada mop, ada hanger baju, ada pemukul lalat. Pemukul lalat tu nampak je melempai-lempai tau tapi kalau kena kat belakang badan kau, menggelitik okeh?

Bab kena kerahan tenaga tu, sebenarnya takde apa sangat pun.
Yang mula datang rasa sedih tu bila start compare life kita dengan kawan-kawan lain.
Some kawan-kawan aku memang anak orang-orang kaya.
Memang kejenya study je, takyah pikir benda lain.
Dorang punya jadual harian tu macam teratur sangat.
Balik skolah, mandi, pastu makan, then nap kejap.
Bangun siapkan homework pastu keluar pi jogging ke cycling ke.
Then malam lepas makan study.

Aku punya jadual, balik skolah, sidai baju dulu.
Selalunya Mak Aji mesin baju siap-siap sebelum pegi keje, balik skolah nanti aku tolong sidaikan.
Itu kalau dia tak sempat lah.
Kalau dia sempat sidai, aku kena angkat baju.
Selalunya aku kena basuh baju satu pusingan lagi.
Sementara tunggu basuhan siap, aku makan, pastu kemas and menyapu rumah.
Rumah bermakna ruang bawah, dapur, porch, dan ruang atas sekali okeh.
Masak memang tak payah sebab Mak Aji masak siap-siap waktu pagi.
Kadang 1 lauk je, nanti dia suruh la aku goreng sayur ke, goreng ikan ke. Tapi jarang la dia suruh aku masak tanpa pengawasan dia. Mau bersepai ikan tu aku kejekan nanti.

Kalau lepas kemas rumah ada masa lebih, aku buat keje sekolah.
Tapi jarang la ada masa ni, selalunya memang takde masa sebab aku sampai rumah dah around 2pm.
Kemas rumah gitu gini sidai baju, lipat baju, kadang tu nak dekat pukul 4pm baru siap.
Kerajaan dulu balik 4.30pm. By 5pm Mak Aji dah terpacul depan rumah.

Kalau mak aku dah balik keje jangan harap la aku nak tido. Kena standby kot-kot mak aku mintak buat apa-apa. Selalunya sampai je rumah mak aku akan masak untuk tambah-tambah lauk for malam. Jadi, aku kena tolong. Gila kau nak suruh aku tido? Nanti keluar ayat feveret dia "Kita macam nak mati tunggang-langgang masak kat dapur, dia boleh membuta kat atas?". Haaaaa..gitu. Jadi sebelum ayat keramat ni keluar, baiklah aku jangan tido.

Lepas masak, aku lepak jap tengok TV. Selalunya tengok cerita cina pukul 6pm.
Kalau takde cerita best, aku keluar jap gi padang depan kawan-kawan aku lepak situ.
Sebelum pukul 7pm kena nampak kelibat aku kat rumah, kalau tak siap, nanti saka dia keluar. Kiranya, 1 jam sehari wajib aku berehat kat padang, atau tengok cerita cina.

Maghrib wajib solat jemaah.
Lepas Maghrib wajib makan semeja.
Lepas kemas-kemas dapur semua, baru naik atas kot nak buat homework ke, nak study ke.
Selalunya lepas buat homework aku tido.
Kadang tu sambil meniarap buat homework pun boleh tetido. Penat la weh. Hari-hari jadual aku kerahan tenaga, mau tak letih?
Tu belum jadual hujung minggu.
Kalau hujung minggu lagi padat.
Kena siang ikan, sotong, ayam.
Mop, vacuum rumah, gosokkan baju kerja makbapak untuk seminggu, gosokkan baju skolah si Itam tu, baju skolah aku lagi. Kasut dia pun aku basuhkan.

Nak buat camana kan, dah bukan anak orang kaya takkan nak goyang kaki petik jari semua benda siap.
Kalau anak-anak aku ni ye lah, cakap lapar je, bibik berlari ke depan hantar roti butter ngan air.
Berani la aku dulu nak mengeluh lapar lapar lapar. Berlari Mak Aji ke depan bawak bulu ayam. Kena 2 kali das, terus kenyang sampai malam.

Aku tak berpeluang macam En Wan dapat study all the time.
Dia tu, minggu exam pun tak keluar dari bilik. Makanan semua mak hantarkan sampai ke bilik.
Keje dia hanya busy study supaya jadi orang berjaya.
Aku pulak busy mempersiapkan diri menjadi isteri solehah. Kahkahkah.

Dulu memang always aku bandingkan life aku dengan kawan-kawan yang lain (yang lebih bertuah).
Tapi sebenarnya kalau pikir-pikir balik, kalau aku sebertuah dorang, belum tentu lagi aku blaja. Entah-entah dek kerana terlampau banyak free time, aku isi masa lapang dengan menyalin lirik lagu Cina.

Tapi, macamana tegasnya Mak Aji dengan kitorang, cara didikan macam tu jugak lah aku yang turunkan ke anak-anak aku, bezanya aku tak kuat membantai. Mungkin aku less stress.
Orang yang kuat membebel ni sebenarnya dia stress. Penat oii, kena gi keje, balik keje kena mengemas, memasak, membasuh. Esok start balik dengan rutin yang sama. 
Jadi disebabkan penat maka mak aku pantang slack sikit, memang dia belasah kitorang. Sebab dia penat. Dia taknak menambahkan beban dia nak kena mengemas 2-3 kali sehari. So semua mesti behave.
Apa pilihan yang dia ada kalau penat masak? Nak makan luar hari-hari takde duit. Takkan nak berlapar? Jadi nak tak nak kena masak jugak walaupun penat.
Macam aku memang lagi banyak makan luar dari memasak. Sebab aku penat. Mungkin itu faktor kenapa aku tak kuat membebel and membelasah macam mak aku. Sebab aku ada pilihan untuk kurangkan rasa penat.
Penat masak, makan luar.
Penat mengemas, hire bibik.
Penat menggosok, hantar dobi.

Sorry, aku memang tak kuasa berlumba-lumba rebut title isteri mithali. Ambiklah title tu.
Janji boleh ringankan beban aku dan keep me sane, aku tak hadap nak win title wanita solehah dan isteri mithali. Aku cuma taknak penat je so that aku boleh layan laki aku. Eh. 

So, kalau korang rasa korang kuat membebel dan kuat stress marah-marah, itu mungkin tandanya penat.

posted by aveo757 @ 1:08 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER