walk on wings, tread in air: Wedding Rafael & Hayat <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Wedding Rafael & Hayat
2017-08-22

Akhirnya the long-awaited day has arrived.
Hari kawen cousin aku. Nikah kat Singapore tapi resepsi belah lelaki buat kat JB.
Yang kat Singapore cuma makcik and pakcik je datang. Cousins memang tak ikut ke majlis nikah sebab buat kat rumah pompuan kan, so aunty aku cakap takyah datang. Datang masa resepsi je.

Jumaat lepas, 18hb the Singaporeans semua dah turun JB.
Kitorang yang sah-sah kat Malaysia ni je yang gerak hari Sabtu.
Tapi semua gerak pagi. Wakil Malaysia yang sampai dulu kat Hotel Thistle dah tentu-tentu lah Ima sebab dia memang duduk JB. Walaupun patutnya tak payah duduk hotel, tapi mana boleh kan. Bab mengecohkan hotel ni haruslah ada kerjasama dari semua pihak. Jadi, walaupun duduk kat JB, tetapppppp check in jugak.

Aku gerak dari rumah terus ke Bangi ambik Mak Aji, Pak Aji and Siti. Sekali pool satu ketera aku. Ibal je naik flight sebab pagi tu tetiba dia kena keje. Kitorang bawak barang dia siap-siap. Pukul 5pm flight dia dari KLIA terus ke JB. Sempatlah sebab majlis start 8 malam. Aunty-aunty and cousins aku yang lain semua gerak pagi juga tapi tak berkonvoi but masing-masing berwhatsapp-whatsapp semua dah ada kat hiway yang sama. Seronok nau rasa. Excited sebab inilah masanya nak jumpa semua sedara-mara. Kalau hari raya, belum tentu dapat kumpul semua. Tapi kalau wedding, selalunya masa ni la semua muka nampak.




Ini gambar time nikah a week earlier, kat Singapore. Mak Aji semua ada kat sini time ni.
Kitorang the cousins je yang dapat tengok nikah melalui Live FB sebab tak datang.
Tima kasih lah FB sebab bukak option Live. Boleh la tengok nikah live.

Barang-barang hantaran digubah oleh one of aunty aku (kakak Mak Aji) di Singapore.
And gambar serba merah ni immediate famili members pengantin lelaki (cousin aku).
Aunty aku (mak pengantin) yang nombor 2 dari kiri. Ini adik Mak Aji.
Uncle aku belah kanan sekali.
Untuk perhatian Coco, this is mix Serani. Tapi takde sleng teruk pun. Elok je omputihnya.

Uncle aku, nama dia Zul. Tapi he still carries his surname Theseira. Clifford Thesera.
Jadi anak-anak ada surname yang sama termasuk lah cousin aku yang kawen ni Mohamad Rafael Theseira.

Uncle Zul dah ada anak previous marriage sebelum kawen dengan aunty aku. Anak-anak masih dengan kepercayaan masing-masing but the beauty is, semua duduk dalam rumah yang sama masa belum kawen dulu. Aunty aku yang jaga anak-anak ni.
Masa aku kecik-kecik dulu, kalau datang rumah Aunty aku ni, aku suka lepak bilik Kak Luanne (yang pakai baju cream). Masa tu Kak Luanne tengah couple dengan Abang Sean (pakai kurta putih). Kat book shelf bilik dia ada banyak artwork kulit telur yang Abang Sean buatkan. Comel je. Masa tu aku rasa Ya Allah indahnya ada boifren. Kahkahkah.

Sebelah Kak Luanne is Ima punya 'musuh ketat' time kecik - Morinho. Dia musician, pernah kerja 4 tahun dengan Luncai Emas (M Nasir) before balik ke Singapore semula.

Sebelah Morinho is Abang Kevin.

Yang belah kiri sekali tu Farhan, anak aunty aku with Uncle Zul (adik Rafael).




Kitorang sampai hotel around 12 noon.
Ada dalam 30 bilik yang kesemuanya dari suku-sakat kitorang.
Aku je terasing sikit dari bilik orang lain sebab En Wan book Suite, sebab bawak mak sekali. Biar mak selesa. Tapi gambar aku ni tak cantik la, gambar cantik yang bawah. Cilok dari website Thistle.




Bilik-bilik suite ni selalunya ada keistimewaan boleh lepak exec lounge, boleh lah minum-minum berlagak cam orang kaya. Aku ni dah berangan la nak ajak mak mertua aku melepak kat lounge atas tu tengah-tengah malam menikmati view JB street, rupanya budak takleh masuk. Pastu baru aku teringat, patut la dulu aku lepak exec lounge kat Hilton Bandung and Vietnam takde budak kecik, rupanya memang budak kecik takleh masuk. Tak best la pulak nak tinggalkan si jendul tu dalam bilik di kala aku santai-santai melepak kat lounge kan. Jadi, tak payah la lepak sini, kita lepak je la coffee house kat bawah.

Lepas settle letak barang semua, kitorang turun balik ke lobby untuk keluar mencekik kat restoran feveret - Sedap Corner. Dah beberapa kali gak aku pi restoran ni. Kat lobby nampak beberapa group laki family yang dah sampai. Lepas salam-salam semua, terus kitorang ke Sedap Corner.



Kecoh gila depan kedai pun nak bergambar.

Tapi sebenarnya perlu bergambar. Sebab kedai ni dah renovate rupanya. 
Lagi cantik dari dulu. Tu yang aku jakun sikit tu.



Punca aku nak pi sini sebenarnya memang ni je - nak makan kuih melayu.
Sebab kat sini je aku enjoy makan kuih melayu dengan tenang.
Banyakkkkkkkkkkkkk pilihan!
Sampai-sampai je kedai, aku terus capai onde-onde sebekas dulu dan terus berlalu cari tempat duduk.
Yang lain apa nak jadik, jadiklah. Aku dah dapat onde-onde aku.






Tak sempat aku nak snap gambar makanan orang lain menjak si Rayyan conquer henfon aku.
Lagipun makanan aku sampai dulu, so bismillah...

Dah sampai Johor haruslah makan lontong kan.
Makan lontong di Johor baru betul masuk Johor.
Tapi aku pelik apesal lontong dia takde tempe?



Dah nak balik pun bergambar lagi depan kedai.
Obses betul nampaknya dengan restoran ni.



Lepas makan aku ngan En Wan pi Anggerik Mall untuk cari baju melayu Rayyan.
Dia ni cepat nau membesar. Banyak berak macam ni la jadiknya. Cepat membesar mak mertua aku cakap.

Nak cari baju warna silver biar sama ngan bapak dia. Kebetulan pulak jumpa. Kejap je kitorang kat sana. Setengah jam, terus balik. Just nice lah jumpa mall yang betul, kedai yang betul, warna and size baju pulak ada. 

Balik semula ke hotel, lepak jap lebih kurang pastu siap-siap untuk masuk ballroom.
Aku tak ambik sangat gambar majlis. Memang selalunya gini la, bila dah jumpa ngan sedara-mara, pengantin selalunya pandai-pandai lah bawak diri sebab yang lain-lain ni semua sibuk nak cari sedara-mara. Jemputan hari tu memang 80% family saja, so just imagine la dia punya 'busy' camana. Alih-alih kitorang nampak pengantin tengah bergambar berdua atas pelamin, yang lain-lain semua bersembang macam nak rak ngan sedara-mara.



Sempat ambik 2 video je sebab lepas tu aku dah sibuk mencekik. 


Cousins.
Sauk je la mana yang sempat. Susah nau nak kumpulkan semua.



Oh, ada rupanya gamba dengan pengantin kat bawah stage.
Jadiklah walau gambar selfie.



Mak Aji with kakak and adik-adik beliau.



Gamba ni jugak legend.
Ima and Morinho (anak Uncle Zul) after 30 years bergambar bersama.
Bergaduh je keje dorang masa kecik dulu.
Terjerit-jerit kitorang masa dorang ambik gamba sama-sama.
Jenuh masing-masing godek henfon carik balik gambar masa kecik yang pernah aku share kat whatsapp grup dulu.



First time terpaksa asingkan cousins dari makcik pakcik bergambar sebab kali ni memang betul-betul punya tak muat.
Ini namanya multiracial cousins. Semua bangsa ada dalam ni.




Lepas giliran cousins bergamba dengan fotographer, aku pun pekik la kat atas tu "Tunggu!!! Kita selfie!".
Budak-budak ni pantang je kamera tersuluh, menggelupur semuaorang kecikkan diri.
Sampai tersepit-sepit anak masing-masing punyalah mak bapak nak masukkan muka dalam kamera. Eh of cos la muka aku paling lebar, dah sah-sah henfon aku. Ini pun ramai yang dah turun stage sebab sah-sah tak kan dapat selit punya dalam gambar. Takpe, kita repeat November ni kat another cousin's wedding, kali ni kat Singapore. Kali ni standby monopod sorang satu.



Aunty aku letakkan brooch kat setiap kerusi. Sape yang nak balik boleh ambik brooch ni terus. Tapi agak ramai yang tak tau brooch ni boleh di ambik. Jadi, aku sebat 45 bijik. Tu pun aunty aku suruh ambik lagi. Cukuplah 45. Buat agih-agih kan ke orang kampung.




Dua gambar di atas ni adalah set-set generasi seterusnya.
Mesti dipastikan setiap kali acara sedara-mara, dorang ni semua berkumpul sama-sama macamana kitorang dulu dikumpulkan oleh mak masing-masing. Biar sampai ke tua rapat.
Walaupun tinggal kat berbeza negara, tapi bila berkumpul, dia punya ikatan macam masing-masing duduk kat belakang rumah je.

Aku aim je nak bawak balik rose biru ni, sekali bila majlis habis aku tengok semua rose biru ni dah takde, rupanya si kenit-kenit ni semua dah tapau awal-awal.



Yang tudung biru ngan free hair tu available.




Laki aku siap beli sampin baru kat Anggerik Mall.
Entah sape la yang nak kawen sebenarnya ni.



Jadiklah, ada gak gambar ngan laki sendiri, walaupun ambik dari atas.



Masa ni majlis dah habis tapi the sedara-mara tengah tunggu kopi hotel hidangkan.
Maka, bertenggek la masing-masing kat meja ni gossipping.
Masa ni Rayyan ngan mak mertua aku dah naik bilik.
Mesti mak mertua aku pening dengan hiruk-pikuk family mak aku.



Pukul 12 malam, semua naik bilik untuk salin baju and turun ballroom semula untuk kerja-kerja pembersihan.
Sebab semua bunga dan ranting-ranting berlampu tu semua aunty aku beli sendiri, jadi takkan nak hotel buang kan.
Jadi, marilah kerahan tenaga sikit malam-malam buta.
Pakkal kereta aku penuh tau, kalau tak, dengan karpet-karpet sekali aku angkut bawak balik.
Yang kat tangan En Wan tu telah selamatnya berada kat rumah aku sekarang. Itupun aunty aku paksa ambik lagi, tapi tak muat.
Karang, pokok semua dalam kereta, orang duduk atas bumbung.
Takleh imagine mak bapak aku duduk atas bumbung kereta dari JB sampai Bangi. Kahkahkah.

Lepas habis kemas, tak setel lagi rupanya program hari tu.
Sambung pulak sembang kat mamak seberang hotel.
Cousins semeja, mak bapak meja lain.
Sampai pukul 2 pagi baru balik. Berbaloi la duit minyak duit tol pegi Sabtu balik Ahad camni.
Sampai tak cukup tido bersembang.



Ni aktiviti esoknya.
Menemankan anak-anak main kolam.
Masa ni sedara-mara Singapore ramai yang dah balik sebab takut jem kat checkpoint sana.
Kitorang yang dari Malaysia ni, lepak-lepak dulu. Pukul 12 baru balik rumah masing-masing.

Can't wait another wedding November ni di Singapore.
Kali ni 3 hari stay kat sana, yehuuuuuuuuuuuu!!
Aku tengah berkira-kira nak buat surat pelepasan untuk Redza boleh tak agak-agak. Hmmm.
Dalam kepala masing-masing aku tau dah semua dah terpikir metabak Zam Zam, pastu nak repeat USS, pastu nak pi Zoo Night, Helix Bridge, bla bla bla bla.

Yang penting SGD1=RM3.
Yang ni yang penting sekali. *nangis*


posted by aveo757 @ 4:04 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER