walk on wings, tread in air: Pasal jajan pun nak gaduh <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Pasal jajan pun nak gaduh
2017-08-10

Hari tu kat IG aku ada upload gambar reader lelaki datang rumah bawak red velvet kek tapi aku letak gambar reader saja. Tak letak gambar kek. Kelmarin ada yang ingatkan aku nak tengok kek jugak.
Ok ni kek yang aku dapat hari tu. Dah selesai dah pun :



Red velvet 



Macam biasa la, sape punya kek pun dia yang potong. 
Feeling birthday sendiri.



Sangatlah tinggi kek budak ni.
Harga dia kalau macam ni around RM100 dia kata.
Tapi aku PREE! Hahaha.
Alhamdulillah rezeki.



Nak tengok kek-kek lain silakan ke IG dia tu.
Dia kata every weekend dia akan turun KL untuk deliver kek, mostly wedding cakes.
So kalau ada yang tengah mencari kek kawen or baby shower cake or apa-apa je la, boleh tanya dia.
Mudah-mudahan lepas ni kalau turun KL dia bawakkan aku pulak spageti bolognese sebekas dua 😁.

Cerita pasal kek ni baru aku teringat ada sorang reader bagi aku baca artikel pasal someone yang tak kasik anak dia makan jajan dapat dari party lalu dia buang dalam tong sampah. Artikel minggu lepas kot.

Aku kan kalau artikel pasal cara didik anak, cara menyusukan anak, cara blaja anak - aku tak berapa nak ambik port sangat. Baca sekali lalu dah. Kadang tu tak baca pun. Sebab faham dah lain orang lain caranya. 
Ada orang bagi anak menyusu susu formula, kena kutuk dengan orang yang menyusu anak dengan susu badan yang dipam dalam botol. Dia kata tak bagus bagi susu formula.
Orang yang bagi anak susu badan dari pam pulak kena kutuk dengan orang yang bagi anak susu direct dari badan. Dia kata bagi anak susu badan yang di pam namanya mengelat.

Dah la.
Tak kuasa aku nak ambik port benda-benda macam ni.
Baca boleh, tapi kalau sampai nak merentan, nak bercakau dengan member, bermasam-muka segala - berbaloi ke?
Kalau kau setuju, kau ikut. Kalau tak setuju jangan ikut. Habis cerita. 
Kita tak perlukan approval orang untuk buat apa yang kita rasa sesuai dengan kita.

Zaman sekarang orang buat keputusan berdasarkan berapa banyak LIKES.
Kalau artikel orang tu banyak LIKES, dia terasa tergugat dan insecure dengan cara yang dia dah prektikkan selama ni.
Cara orang tu mungkin betul sebab itulah ramai yang setuju (likes) tapi belum tentu lagi cara kita salah, apa nak takut?

Tak tau la, maybe esok bila korang dah umur 40 tahun macam aku, dah lalui macam-macam benda, nanti baru ko akan realize, cara kau tak salah mana pun. 
Aku pernah muda. Orang muda masih lagi tercari-cari apa yang betul sebab pengalaman tak banyak mana. Jadi always tercari-cari sesuatu yang paling bagus. 
Nak cari pam untuk perah susu pun boleh bergaduh laki bini.
Pernah dulu sorang reader aku nak pinjam duit untuk beli pam susu.
Dia cakap kawan-kawan kata pam jenama tu paling bagus. Tak nak tukar brand lain. Sanggup meminjam semata-mata nak brand tu jugak. Kan ke menyusahkan hidup namanya tu?
Kalau ada PALING BAGUS, maknanya ada yang SEDERHANA BAGUS, KURANG BAGUS dan TAK BAGUS SAMA SEKALI. So pilihla yang sesuai dengan bajet. Yang sampai nak bertekak laki bini semata-mata nak beli pam tetek dah kenapa?

Belum tentu kita sesuai dengan yang PALING BAGUS. 
Mungkin kita sesuai dengan yang SEDERHANA BAGUS.
Aku pun pernah menyusukan anak.
Si Redza dulu sempat 2 minggu aku perah tetek pakai tangan je, masukkan dalam measuring cylinder. Pun boleh. Cuma rezeki aku susu tak banyak. Dah mengurut pun tak keluar susu gak. Bagi je la susu formula. 
Bila bagi susu formula orang kata tak bagus. Anak mudah dapat sakit. 
Alhamdulillah, elok Redza membesar bagai johan.

Sebab tu aku tak berapa layan sangat artikel parenting.
Setakat baca untuk panduan boleh. 
Some orang sekarang baca artikel parenting sebab nak jadikan modal bertekak sape yang lagi betul.
Ko dah takde keje lain?

Sama la jugak dengan isu bekalkan anak makanan ke skolah.
Makanan kat kantin tak sihat, tak berkhasiat, tak membina minda la apa la.
Macam la kau zaman U dulu tak pernah mentekadarah meggi.
Nak bagi anak bekal silakan, tapi tak payah nak kondem makanan kat kantin macamkan minda kau tu bergeliga sangat. 
Tau tak kawan-kawan aku kat asrama dulu mentekedarah maggi everyday?
Bijak je aku tengok semua. Takyah nak main isu minda sangat la dengan makanan ni.

Nak bagi anak makan jajan ke, taknak ke, silakan. 
Masing-masing punya pilihan. Tak perlu nak bertekak pasal ni. 
Kalau sampai nak unfren mengunfren disebabkan isu macam ni, tak berbaloi lah. 
Sendiri punya keluarga, sendiri jaga. Jangan sampai segala apa yang kita nak buat perlu ikut apa orang kata.

Rayyan pernah sakit seminggu kat wad.
Taknak makan, biasala tak sedap badan. Sampai layu.
Aunty aku dokter dia cakap bagi je apa je asalkan ada benda masuk ikut mulut.  
Actually Rayyan nak coke tapi aku yang tak bagi sebab taknak dia kenyang minum air. Aku nak dia makan sikit. Aunty aku cakap, bagi saja. Janji perut dia terisi.
Well, coke memang tak bagus. Tapi kalau coke boleh membantu dia segar sikit, why not?

Same goes to jajan. Memang jajan tak bagus, ada pewarna, ada bahan perasa segala.
Tapi sometimes manusia ni datang selera tak nak makan nasik. Nak cikedis. 
Kalau aku, aku bagi je janji kau makan something. 
Macam kita mak-mak ni jugak la, ada certain days tekak terasa nak makan nasik lauk telur masin, ada certain days mengada nak western, esok lusa nak makan eskrim Baskin taknak eskrim Conetto. Apa ko ingat eskrim Baskin tu mahal maka dia bukan sejenis jajan? 

Aku memang boleh dikatakan dah letih dengan isu parenting. Serious letih.
Isu belajar, exam, susu, henfon, iPad, makanan - memang topik hot parenting.
Balik-balik bincang pasal ni.

Redza tu dulu hantu iPad. Everyday iPad. Esok nak UPSR, malam ni baru benti main iPad.
Kalau ikut teori parenting, Redza tu dah jadi ketagih iPad dan minda dia rosak teruk akibat sinaran eletromagnet bla bla bla apa benda ntah aku tak tau.
Alhamdullillah, now dah blaja kat sana takde pulak dia ketagih iPad. 

Bukan teori parenting tak bagus. Teori tu semua bagus untuk jadikan panduan.
Cuba dulu, kalau bagus, teruskan.
Kalau tak bagus, guna cara lain pulak.
Itu namanya panduan.
Jangan lah lurus bendul sangat. Semua benda nak ikut teori.
Teori and praktikal tak sama.
Sesuaikan dengan situasi kita.

Dah jangan gaduh.


Sekian,

-mak kepada saudagar maggi-

posted by aveo757 @ 4:04 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER