walk on wings, tread in air: Memekak <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Memekak
2017-08-30

2-3 hari n kat newsfeed aku bersepah orang share gambar terkini Dr Amalina (yang best student 17As).
Cantik budaknya sekarang, dah macam penyanyi kulit hitam sekali pandang.
Tapi macam biasa la, some orang melayu yang katanya Islam, mana suka tengok wanita Islam melayu berjaya yang daring macam tu.
Viral news macam ni aku malas nak baca komen sebab dah boleh bajet komen jenis apa yang banyak sekali.
Tapi bila tengok ada di kalangan frenlist aku yang share the artikel dengan status yang bajet mulia padahal kaki merempan tetiap hari kat FB, terus dengan senang hatinya aku klik UNFOLLOW.
Unfriend tu macam childish sikit la kan, so kita unfollow je.

Semalam, ada sorang follower PM aku tanya pendapat aku tentang pompuan-pompuan daring macam Dr Amalina.
Dia kata aku pernah lalui zaman daring macam tu so dia tanya apa pendapat aku tentang tu.
At the same time, dia ada bagi a few gambar pompuan melayu yang lain, yang agak daring. Aku tak kenal siapa, cuma sorang aku kenal. Yang aku kenal tu kerabat raja, and satu masa dulu pernah gambar dia diviralkan sebab suka tayang tetek katanya.

Kalau dari sudut wanita Muslim, of cos semua orang tau macamana seharusnya kita berpakaian.
Dah terang-terang apa yang dorang pakai tu salah.
Tapi yang jadi kepelikkan tu, yang komen-komen bajet bagus ni pun aku tengok dia sendiri pakai sendat-mendat ketat nak tunjuk body kurus.
Bezanya dia bertudung dan baju dia pakai tu tak dedahkan kulit badan, tapi dah macam nangka bungkus aku tengok dengan bontot tonggek berbalut jeans ketat. Gigih nak tunjuk badan kurus kekdahnya.

Apa bezanya??

Bezanya cuma tak nampak kulit badan je, tapi tetap kau belanja bontot and peha kau kat orang.
Hanya sebab kau rasa kau lebih baik "at least I pakai tudung and hand socks" tak menjadikan kau lebih baik pun.
Nak ukur sejauh mana betul cara kita berpakaian bukan ukur dengan orang yang seksi daring, tapi ukur dengan orang yang bertutup litup tu, faham?

Ada satu kepelikkan aku tengok kat some orang melayu Islam kat Malaysia ni bila berdepan dengan isu pakaian.
Kalau orang tu pakai lebih teruk dari dia, katanya orang tu jahat.
Kalau orang tu pakai lebih baik dari dia, belum tentu orang tu baik katanya.
So yang baik memang kau sorang je lah, kan?

Masa gambar kerabat tu diviralkan, ramai gak la yang komen – istidraj.
Sebab pompuan tu cantik, kaya, anak-anak semua bijak, suami kaya, tapi dia dedahkan aurat and minum arak katanya.
Yang aku nampak masa gambar tu viral satu je – badan dia cantik.
Tak terpikir pulak aku nak question apesal orang macam ni hidup senang walaupun dia dedah aurat selamba.
Yang aku dok question, cemana dia jaga body dia macam anak dara walaupun anak berderet. Hat tu aku berbulu sangat.

Bukan nak cakap yang kita kena ambik mudah benda-benda melibatkan hukum.
Hukum yang dah ditetapkan Allah tak menjadikan kita sewenang-wenangnya jatuhkan hukum.
Masalahnya, kita ni suka menghukum.
Nampak orang tu kaler rambut, orang tu bukak tudung, orang tu pakai seksi – terus nak label macam-macam.

Aku pernah cerita dulu zaman aku daring.
Kenapa aku daring macam tu.
Sebab laki aku suka.
Aku try tu ikut apa yang laki aku suka.
Tapi dalam masa yang sama dalam setiap solat aku doa tolong bagi aku and laki aku hidayah sebab aku tak kuat nak ubah diri aku.

Aku yakin dorang yang daring-daring ni pun bukan jahil macam yang kita sangka.
Dorang masih bersolat. Dorang masih berdoa.
Cuma kekuatan untuk berubah tu belum datang lagi.
Sama macam kita-kita yang suka menghukum ni juga.
Kita cuma ada kekuatan untuk jaga aurat je tapi belum ada kekuatan nak jaga mulut and hati.
Takde beza kita and dorang.
Jahat dorang nampak kat penampilan.
Jahat kita kat hati.
Cuma ye la, hati kan, mana orang nampak.
So boleh la bajet-bajet sikit, ye tak?

Perkara yang paling susah nak buat bukanlah cari duit, tapi nak handle own attitude.
Apa yang kita fikir dan rasa akan dizahirkan melalui attitude.
So kalau nak ubah attitude, please take responsibility of your own thoughts.
Persekitaran hanya akan jadi lebih baik kalau kita yang ubah cara kita berfikir.
Kalau kita nak ubah semua orang baru kita nak berfikir positif, it would require ramai manusia untuk behave perfectly all the time.
Kalau camtu gayanya, memang sampai kiamat la jawabnya kita hidup dalam negativity.
Your attitude must dictated from within!
Attitude kita yang akan ubah persekitaran kita.
Semakin banyak benda yang kau kondem tentang orang lain, kau akan attract lebih banyak benda-benda macam ni dalam hidup kau.
Sebab kau yang attract perkara macam tu.
Perasan tak orang yang always ada benda nak kondem orang lain ni, balik-balik dia akan kondem orang je keje.
Sebab apa?
Sebab, bila dia start kondem one person, dia akan attract orang yang sekelompok dengan fikiran low class dia.
Orang low class kan always discuss about other people.
Jadi, dia akan dapat cerita-cerita lain yang lebih kurang yang sama macam tu lagi dan lagi dan lagi.
Secara tak sedar, dia attract benda-benda macam ni datang pada dia.
Dan hidup dia diselubungi oleh negativity sampai bila-bila, sehinggalah dia ubah attitude diri sendiri.

Orang-orang seksi-meksi macam ni, dia perlukan doa dari kita. Bukan kutukan.
Kalau betul nak ubah dia jadi baik, doakan dia.
Sebab bila kita doakan dia, malaikat akan doakan benda yang sama pada kita.

Bila kau kutuk dia, dalam ertikata lain, kau mendoakan dia.
Dan doa yang sama patah balik kat kau.
Sebab tu Allah kata, manusia itu tak akan mati selagi dia tak diuji dengan perkara yang sama yang pernah dia kutuk tentang orang lain.

Jaga-jaga.
Kau kutuk dia seksi, dia tayang tetek, dia kaler rambut, dia bla bla bla bla.
Perati-peratikan diri sendiri.
Kita ada anak, kita ada adik, kita ada saudara-mara.
Kalau tak kena kat kita, akan kena kat anak cucu, sedara mara, adik beradik.
Masa tu nanti jilat ludah sendiri okeh?

Doa.
Doa.
Doa.

Esok puasa Arafah, elok berdoa banyak-banyak.
Kalau betul rasa dorang ni semua tersasar, tolong doakan sekali.
Tu baru betul.

Banyak benda baik yang boleh nampak kalau kita nak cari.
Masalahnya hati tu keji sangat asik nak cari buruk orang.
Sebab kalau tak cari buruk orang nanti tak nampak pulak baik kita kat mana kan?
Mujurlah orang tu ada benda buruk, kalau tak, sampai ke sudah orang tak perasan kita ada kualiti baik, kan?
Alahaiiii syukurrrrrrr. Kahkahkah.

Tengok Dr Amalina tu success, jadikan kejayaan dia tu sebagai contoh.
Bukan rambut dia yang kau kondem.

Tengok kerabat seksi tu cantik and sexy walau umur dah nak cecah 50 tahun, jadikan cara dia jaga badan tu sebagai contoh.
Bukan tetek orang tu yang kau kutuk.

Tengok Hanis Zalikha bercuti mewah, jadikan kebijaksanaan dia cari duit tu sebagai contoh.
Bukan tolong kira berapa banyak dia bazirkan untuk duduk hotel mewah.

Apa ke gila tolong kira berapa banyak duit orang tu dah bazirkan.
Kira duit sendiri la vangangggg.

Klaka gila pertikaikan apesal orang tu nak bazir duit.
Duit dia banyak gila kot, lantak dia la nak bercuti mewah ke, nak beli pulau ke. 
Bukan macam kau nak kumpul 10K sebulan pun semput. 
Kisah pulak kau kan.

Asal orang tayang percutian mewah je kena cop berlagak.
Hoi, ini tahun 2017 la.
Zaman skarang orang tak simpan gamba dalam album, orang simpan gamba kat IG.
Orang dah bagi kau tengok ‘album’ tu tengok je la. Sibuk nak kondem pekejadah. Kesian.

Nah ambik ni pi beli jajan. *campak 50 sen*

Memekak.
posted by aveo757 @ 10:58 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER