walk on wings, tread in air: Trust yourself <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Trust yourself
2017-04-20

Ada reader PM aku semalam bagitau dia cuba untuk be positif tapi always gagal.
Puncanya, dia menyesal ikut cakap kawan.

Cerita dia macam ni.
Dia kata a few years back, dia nak buat bisnes jual jubah and tudung.
Tapi everytime dia nak buat mesti kawan dia cakap "Orang lain dah buat dah pesen ni".
Everytime dia nak buat nanti kawan lain pulak cakap "Mana ada orang pakai dah pesen ni".
Eh tup-tup pastu ada orang buat design yang lebih kurang je dengan design yang dia plan, dan jubah orang tu ramai pulak yang beli.
Dia frust sangat-sangat sampai sekarang rasa terkilan and terus hilang semangat sebab orang sekeliling takde yang positif dia kata.

Look.
People's words affect you as much as you let them.
Kita tak boleh salahkan orang yang tak menyokong.
Kita tak boleh salahkan orang yang mempengaruhi kita untuk jangan buat.
Salahnya pada kita sebab kita let our tindakan dipengaruhi oleh orang lain.

Kan aku pernah cakap, hanya kita saja boleh ubah diri kita sendiri.
Kita tak boleh ubah orang.
Jangan expect orang untuk jadi sepositif kita.
Kalau dia tak membantu kita untuk jadi positif, then you move!

Aku ni lagi la tidur sebantal dengan orang yang always kondem apa aku buat.
Masa aku nak jual tudung mula-mula dulu tahun 2011, dia la yang kondem "Orang tak pakai la tudung pesen ni".
Kalau ko dapat soalan macam ni ko tanya balik "Orang yang tak pakai tu orang yang macam mana?".
Aku jual shawl dulu sebab aku yang nak pakai.
So bila En Wan cakap "Orang dah tak pakai pesen macam ni", aku macam terfikir abis aku yang nak pakai ni aku bukan orang ke? Aku beruk? Eh sakit pulak ati.

Tapi, aku buat jugak.

INI SHAWL AKU YANG PERTAMA, tahun 2011 aku bawak masuk.
Masa ni aku dah buat tailoring bisnes tapi belum buat shawl sendiri lagi, ni aku bawak masuk dari China melalui kit-kit biotek aku. Distributor biotek aku kat sana tolong carikan.
Baru nak test market, aku beli sikit-sikit je. Lagipun sebab aku tumpang shipment kit biotek so takleh angkut banyak-banyak.
Masa tu sardin je aku tulis kuantiti available, setakat 2, 3 helai je.
Apa sangat la setakat 2, 3 helai punya bisnes orang kata kan. Orang lain jual 500-1000 helai.
Eh lantaklah, bisnes aku. Sukatila aku nak jual setengah helai pun.
Masa ni shawl mahal, sebab kain dia silk.
Tapi alhamdulillah, ada yang beli. Sold out semua shawl "pesen ni takde orang pakai" yang aku bawak masuk ni walaupun harga mahal sikit.
Masa En Wan tengok aku membungkus shawl-shawl untuk delivery, dia tanya "Ada orang beli ke?"
Aku senyum je lah. Well, actions always prove why words mean nothing. *flip boobs*

Yang paling best sekali shawl paling last tu - Moschino inspired.
Masa tu En Wan kata "Shawl katun? Sape la nak pakai".
Tapi cuba tengok sekarang berlambak-lambak orang jual shawl katun-katun.
Yang shawl, yang bawal, yang instant, berlumba-lumba nak buat design katun.
Dari dulu lagi aku dah terasa-rasa shawl macam ni mesti 'in'.
Tapi ye lah, sebab aku bukan sape-sape jadi Hamba Allah tu kejenya nak mengondem aku je 😂😂.

Apa yang kita nak buat, kalau kita rasa betul - BUAT!
To be a champion, you have to believe in yourself when nobody else will.
Orang lain berhak bagi pandangan, tapi kita juga berhak buat pilihan.
Jangan salahkan orang lain bila plan kita tak jadi sebab kita yang allow diri kita dipengaruhi oleh pandangan orang lain.
Kita semua ada hak untuk buat pilihan, jadi buatlah.
Bila kita salahkan kawan sebab dia kita tak jadi buat sesuatu benda, itu tak best lah macam tu.
Sedangkan kita yang setuju untuk ikut pendapat dia. Bila pendapat dia silap, kita salahkan.

Ada sorang lagi reader hari tu chat ngan aku, dia kata nak buat lipstik. Tapi takut sebab saingan banyak. Lagipun takut orang kata dia meniru.
Ya ampunnnnn, lipstik tu dari zaman Cleopatra lagi dah wujud tau.
Apa kebenda yang menirunya?

Masa peplum aku dicopy, aku tak marah.
Aku cuma marah bila dia guna gambar aku je.
Nak copy design aku takde hal.
Sebab dalam bisnes, sangat susah untuk jumpa produk yang tak overlap.
Sikit sebanyak mesti ada, especially dalam fashion industry. Improvise lah sikit. Itu biasa.
Tapi janganlah sampai the whole konsep bisnes orang tu kau tiru. Tu biadap namanya.

Masa aku nak buat weight loss, aku tau dah banyak produk weight loss kat pasaran.
Tapi aku yakin takkan sama dengan aku punya brand.
Bahan-bahan mungkin lebih kurang sama dengan produk lain.
Itu lojik lah sebab kalau dari 100 tumbuhan kat dunia ni, maybe 50 yang dikenalpasti bagus untuk weight loss. Dah tentu balik-balik yang 50 ni je orang dok rotate guna. Of cos ada overlap. Tapi, yang membezakan dah tentu formula. Yang tu konfem takkan sama. Formula berbeza, hasil pasti berbeza.

Kalau kita buat silap paling teruk pun kena kutuk "Kan aku dah cakap, pesen ni takde orang nak pakai! Kau tak caya cakap aku".
Ok fine, kita buat silap, kita belajar sesuatu.

Tapi kalau kita tak buat and tetiba tengok orang lain buat berjaya kebabom, apa kita rasa?

Lagi sakit yang kedua tau.






2 HARI LAGI.
JOIN THE CONTEST. DAPAT DISKAUN RM10.
DOUBLE POINTS.
KLIK GAMBAR.

posted by aveo757 @ 11:50 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER