walk on wings, tread in air: Ombak Villa <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Ombak Villa
2017-04-18

Khamis lepas, kitorang ke Langkawi.
Tapi pagi tu masuk opis dulu. Tunggu Rayyan balik skolah baru gerak ke airport.
Minggu lepas Redza ada minggu bermalam, 2 malam.
Dah alang-alang boleh bermalam tu, kitorang naik Langkawi terus, boleh bawak dia keluar jumpakan dengan Rayyan. Kalau nak suruh dia balik rasanya nanti macam penat la pulak. Lagipun setakat 2 malam, aku takut takde masa nak bawak dia ke mana-mana. So better kitorang je naik sana. Boleh la lepak kat hotel je. Budak-budak ni nampak kolam je pun jadik, takyah bawak pi tempat lain dah.



Bendalah ni memang aku bawak kemana-mana, bukan untuk sapu kat tangan.
Tapi aku buat untuk sapu meja.
Kadang-kadang meja kat restoran kan hamis bau dia walaupun dah lap. Ni kat KFC KLIA2, hanyir je aku bau meja ni. Apa lagi, macam biasa la kan, tuang sikit atas meja and lap. Terus transform jadi bau buah delima meja aku. Baru la selera nak makan. Dulu aku bawak wet wipes Dettol tapi macam berat la pulam nak mengakung sebekas ke hulu-hilir. So kali ni aku angkut BBW hand gel, lagi wangi. Korang semua sila angkut seketul jugak. Sekali harung buat hand gel boleh, buat lap meja pun boleh.

Tahun ni dah 3 kali aku ke Langkawi. Insyallah bulan 7 and 9 kalau tak salah Redza ada minggu bermalam lagi. Dah tentu-tentu naik Langkawi lagi pasni. Memang Tuhan nak suruh aku melancong kat Langkawi je agaknya tahun ni. Boleh la pasni aku jadi pen-review hotel-hotel kat Langkawi 😂.

Dan semoga dengan kerapnya turun naik Langkawi, besarlah harapan saya penyakit sawan flight saya hilang. Tapi flight yang baru-baru ni aku tak sempat nak berzikir. Naik je, terus padam. Rasa letih gila badan. Bagus jugak macam ni, tapi En Wan kata flight smooth je memang tak bergegar pun.


video

Sampai skolah Redza around 6.30pm macam tu.
Excited nak jumpa Redza.
Sekali Redza sambut kitorang dengan "Pa, henfon Redza hilang la.."
Aik?? Baru je pukul 6pm tadi mak kau call bagitau dah on the way nak gi ambik kau, boleh la pulak sekejapan hilang?
Dia kata dia letak barang dia kejap kat foyer sebab nak pi kiosk.
Bila patah balik, henfon yilekkk.
Hmmm, ada jugak toyol kat skolah ni. Betul la orang kata skolah berasrama ada banyak hantu 😆😆.

Malas panjang-panjang cerita, aku tengah ada mood nak bercuti ni. Aku call Celcom, block sim.
Dah la, lagi 10 hari nanti ko balik KL, kita pi carik henfon baru. Kali ni aku belikan ko yang RM79.90 punya henfon je sudeyy.



Kitorang stay kat Ombak Villa. Dah malas nak duduk pekan Kuah. Memang plannya kali ni nak melepak saja. Sebab tu sengaja pilih resort biar cerah sikit mata tengok pemandangan. 

Ombak Villa ni kat Padang Matsirat, dekat nau ngan airport. Tapi tempat dia tersorok sikit. Dari tepi jalan takkan nampak. But bila masuk kawasan ni wahhhhhhh macam satu tempat yang lain! Kat sini ramai mat saleh and pak arab. Dorang kan suka tempat-tempat macam ni. Seronok jugak pegi bukan musim cuti, barulah namanya bercuti - tenang je pikiran. Yang penting, kat coffee house tak sesak. Kolam pun tak padat. Kalau tak, mesti geli nak terjun kolam. 



Welkam drink.
Air klorofil.
Sebab kaler hijau.
Redza cuak nak minum "Hah? Air klorofil?" 😂.
Sebenarnya ni air pineapple. Best!




Aku punya bilik Family Suite - 1 twin and 1 single bed.
Rate boleh check kat Agoda.
Twin dia Queen je, tapi boleh la muat aku 3 beranak atas tu. Redza katil single.
Room memang spacious.
Aku suka dengan bilik air dia sebab kemas, lapang and lantai tak licin.
Almari dia 4 pintu, memang muat sangat la untuk sekeluarga punya baju nak gantung dalam tu.
Memang puas hati dengan room dia.
Aku lupa nak ambik gambar pantry dia. Selesa untuk yang bawak anak kecik. Sebab ada sink sekali, and ruang yang besar untuk kau buat susu anak. Takyah berebut-rebut nak guna sink bilik air.



Dah senja dah waktu ni, nak berlari tengok sunset pun tak larat.
Ambik gambar dari katil je la. 



Ni pun satu benda yang aku surprise sangat.
Dah macam cyber cafe gayanya dari jauh.
Berbaloi la bapak dia angkut laptop Redza and buku Rayyan dari rumah, memang selesa sangat budak-budak ni nak buat keje. Dengan apaknya sekali malam tu stay up mengadap laptop buat keje. Maklumlah kan dah monteng setengah hari. 



Tak tau la fokus ke tak ngan buku tu bila iPad kat depan, and headfon kat telinga.



Tapi disebabkan esok tu ponteng sehari, jadi bapak dia angkut buku latihan.
Seruipa kau kena pi skolah jugak la nampaknya, dik.
Seb baik bapak aku dulu tak macam ni, kalau tak, baik takyah cuti lah.



Dah sampai hotel malam, tapi masing-masing menggeletis nak mandi kolam jugak, jadi jawabnya berkubang dalam bathtub sampai kecut. Ni la satu sebab kenapa bilik air aku takide bathtub. Sebab budak-budak ni walaupun telur dah besar penumbuk, kalau jumpa kolam walaupun besen sekalipun, tetap nak berendam. Si Redza tu kalau mandi kat rumah, ada baldi je pun jadi. Sardin je dia masuk dalam baldi tu, mandi sambil berdiri dalam baldi. Walaupun tak muat nak masuk dalam kan, berdiri pun jadi la janji ada hawa-hawa tenggelam sikit kaki tu dalam air. En Wan sibuk suruk renovate bilik air nak bubuh bathtub, aku cakap jangan nak mengada. Satu hal nanti si jendul tu tido baring kat dalam tu taknak keluar-keluar.



Next morning.
Feeling-feeling mat saleh bangun pagi ngadap laut kauuu.
Memang cantik la view ni. Bila duduk resort barulah terasa yang kalau tak pi overseas pun takpelah, Langkawi pun cantik gak.

Eh tapi kan, bila aku pikir balik, bajet melancong dalam negara kadang dah sama banyak dengan bajet gi overseas je. Serius. Sebab kalau pi overseas selalunya duit kita habis kat flight tiket. Hotel selalunya kita tak duduk yang gempak-gempak sangat sebab kita banyak habiskan masa kat luar nak tengok tempat orang. Tapi bila melancong dalam negara, duit banyak spend kat hotel sebab selalunya bila melancong dalam negara kita lebih kepada nak berehat bukan berjalan, jadi selalunya akan pilih hotel yang best-best. So bila kira-kira balik eh macam tak jauh beza je bajet pi overseas ngan duduk dalam negara.




Sejenis kegigihan.
Bangun pagi celik mata terus ambik buku buat keje kat luar feeling-feeling ambik ilham mengadap laut. Rayyan ni memang rajin sikit banding ngan abang dia. 
Nak pulak bila papa dia bagi syarat "Nak mandi kolam, kena siapkan keje sampai muka surat sekian sekian". Memang sanggup dia bangun awal nak siapkan keje semata-mata nak mandi kolam.



Dah siap keje, baru boleh ikut papa and abang gi jalan kat beach.
Emaknya tak kuasa. Sementara korang berjalan, baik aku mandi.



Yang ni another hotel sebelah Ombak Villa. Kalau tak salah aku Langkawi Langoon.
Yang ni katanya ada yang dibuat sewa. Aku pun tak pasti macamana. 



Ni trio belum mandi pagi namanya.




Pemandangan sekitar bilik kitorang. Tengok gamba pun dah rasa tenang je. 




Dah siap mandi, barulah pi breakfast.
Ni actually pintu belakang. Pintu depan lain. Tapi pintu belakang la yang best sebab dekat ngan beach, kolam and coffee house.



Semua makan mee mamak first round pagi tu.
Sekali sedap la pulak mee mamak diaaaaaaa.
Sedap gila!
Nak tambah takut kenyang sangat nanti, sayang tak dapat makan makanan lain.
Aku makan mee mamak, roti canai, roti and cheese and omelette.



Ni baru pintu depan.
Time ni kitorang nak ke pekan Kuah sebab nak hantar baju Redza untuk didobi.
Sebab dia dah keluar minggu tu, nanti takut tak sempat dia nak basuh baju on weekdays.
Jadi kitorang dah suruh dia bungkus siap-siap semua baju kotor.
Baju bersih tak payah bawak sebab kitorang bawakkan dari rumah.



Lega sikit aku tengok Redza dah tak baca buku katun lagi.
Now ke mana-mana dengan buku apa ntah aku pun tak tau, tapi macam buku agama je aku tengok. Insaf kejap mak kau ni.



Porche Carrera kitorang selama 2 hari kat Langkawi.
Paling murah dapat, RM60/sehari.
Nak contact? Tanya En Wan, aku tak tau.



Redza bawak kitorang pi beli ice blended tempat dia always beli time outing.
Boleh tahan sedap. Aku pilih pineapple and lemonade.
Lepas tu baru kitorang pi lunch, pi dobi, pi topup makanan Redza.
Oh kali ni takde gambar tempat makan.
Nak tau sebab apa?
Sebab aku tak join makan sekali. Aku duduk dalam kereta je.
Dorang 3 beranak je yang keluar makan.
Sebab aku takut kucing. Warung kat sana banyak kucing la. Terjerit-pekik aku.
Givap aku nak makan. Last-last aku duduk dalam kereta je tunggu dorang habis makan.
Aku makan kat restoran tertutup je. Walaupun KFC pun takpe, janji takde kucing.



Contohnya, Marrybrown.
Marrybrown boleh sebab tertutup.
En Wan fedap nak cari kedai makan tertutup siang-siang hari tak tau nak pi mana, last-last dia bawak kitorang pi makan kat Marrybrown Airport je. Dia kata, "Konfem kucing tak masuk sini". Kuang asam. Tak penah-penah aku pi bercuti pi makan kat airport. First time. Dah la makan nasik kandar Marrybrown 😂😂.


video

Ni pemandangan waktu tengahari sekitar pintu belakang bilik aku.



Ni kreativiti namanya.
Baca pakai goggle.
Dah get ready dengan goggle and seluar mandi sekali bapak suruh baca buku dulu pulakkk.
Tu yang membaca sambil pakai goggle tu. 



Ni kat taman depan pintu masuk bilik.
Area ni penuh dengan mini gym.
Tapi aku tengok takde orang pun naik. Balik-balik anak aku je yang penuh kat depan ni.
Orang lain semua berhibernasi dalam bilik agaknya.


video

Beria Rayyan hayun bendalah ni. Aku risau je tercampak besi ni dia kejekan 😆.



Pool time.
Nasib baik bapak dia nak melayan anak. Aku sorry la nak berendam dalam ni.
Dengan matahari merelit, aku rasa aku boleh berpeluh sambil mandi nanti. Jadi lebih baik aku jadi paparazzi je.


video

Suara anak aku je kan yang memekak kat pool ni?
Macamkan bapak dia chartered satu resort.





Ni kolam kids. Tapi dia sorang je dalam ni.



Lepas gambar ni, aku tak tau dah mana peginya goggle yang dia pegang tu.
Sampai sekarang tak jumpa.
Memang setiap kali nak pi bercuti, mesti beli new goggle. Asal balik cuti je, goggle hilang.



Laluan belakang bilik.



The next morning, lepas breakfast.
Baru 3 bulan duduk Langkawi, dah kurus dah Redza. Berkat main tennis tetiap petang katanya.
Semua orang duduk asrama kurus. Yang duduk asrama makin gemuk aku rasa Ima sorang je 😆😆.

Sekian saje lah, cuti ke Ombak Villa 3 hari 2 malam.
Duduk 2 malam je, poket tetap rabak.
Khamis depan Redza balik dah cuti 4 malam.
Yang tu memang kitorang suruh dia balik sebab kitorang ada Mood Republik Penang, tak dapat nak ke Langkawi. Jadi dia yang kena balik.
Pasni pikir lagi nak duduk hotel mana pulak untuk next trip ke Langkawi.
Memang agaknya rezeki aku la sepanjang Redza duduk sana, aku cuti kat Langkawi je lah tempat lain toksah pegi.







4 HARI LAGI.
DISKAUN RM10 MASIH LAGI ON SAMPAI 21 APR.
DOUBLE POINTS. KLIK GAMBAR.


posted by aveo757 @ 2:17 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER