walk on wings, tread in air: Objektif <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Objektif
2017-04-30


Macam biasa, kalau status FB aku lain macam je, itu samada buang tebiat atau ada new post aku nak tulis kat blog. Supaya tak terlupa, aku akan naikkan status yang berkaitan. Kalau tak, nanti aku lupa nak update apa kat blog.

Sabtu lepas salah sorang reader singgah beli barang kat booth Shah Alam. Dia memang datang nak jumpa aku sekali katanya. Maka sesi luahan perasaan pun bermulalah...

Dia cakap dia dah buat macam-macam bisnes. At the same time dia masih kerja makan gaji. Kiranya buat partime bisnes la ni. Jual kerepek penah, jual kuih raya, jual barang kosmetik, jual tupperware - macam-macam jugak dia berniaga. Tapi dia kata masih tak kaya-kaya.

Aku tanya "Nak kaya yang macamana?"

"Nak kaya macam Kak Di" dia jawab.
Hek elehh. Gelak aku dengar.
Ada ke aku yang dijadikan contoh. Cubalah gunakan Dato Vida barulah sedap sikit angan-angan tu 😂.

Meh sini aku nak share sikit pandangan.

Memang kebanyakkan orang berbisnes sebab tujuan utamanya nak kaya.
Sebab kita dok perati orang yang kaya. Yang dah sedia kaya. Yang bisnesnya dah berjaya.
Tak ramai yang nak selidik laluan Hamba Allah tu sebelum dia jadi senang.
Tak mustahil orang tu pun pernah gulung tikar 2-3 kali, pernah dalam akaun ada RM1000 je, pernah jual kereta, pernah refinance rumah - semata-mata nak ada kesinambungan dalam bisnes.
Yang ni selalunya orang tak tau sebab tak nampak.
Kita hanya nampak bila dia dah berjaya je, sebab tu rasa teruja nak berbisnes jugak.
Bila laluan kita payah, kita tertanya-tanya apesal aku tak kaya-kaya macam orang tu padahal aku buat lagi macam-macam bisnes dari orang tu.

Aku tak tau lah objektif orang lain.
Tapi objektif aku bisnes adalah kerana aku dah puas keje makan gaji.
Lagipun masa aku keje dengan orang pun aku membantu bos aku punya bisnes jugak.
Jadi bila aku berenti dan buat bisnes sendiri, rasa macam takde beza sangat antara keje dulu dengan keje sekarang sebab masih buat sales & marketing jugak. Bezanya, dulu tetiap bulan konfem ada gaji, sekarang belum tentu ada gaji tiap-tiap bulan.

Aku punya reason nak bisnes tu lebih kepada nak bebas.
Bebas buat apa yang aku nak, bebas masa, bebas kewangan. Flexible.
Masa aku start bisnes dulu aku punya impian takde tinggi mana - cukuplah kalau aku boleh dapat gaji sama banyak dengan apa yang aku dapat masa aku makan gaji.
Kalau makan gaji aku dapat 5K, dan aku boleh dapat jumlah yang sama bila buat bisnes, itu dah kira bagus. Sebab sekurang-kurangnya aku tak perlu hadap bos lagi, hadap tekanan orang atasan, tak perlu masuk keluar keje ikut masa, tak perlu nak stress pikir pasal tinggalkan anak time outstation, tak perlu pikir nak EL kalau anak sakit. Kira ok la tu kan kalau still dapat gaji sama macam makan gaji pun.

Maksudnya kat sini, asalkan keadaan tu tak lebih teruk dari makan gaji - alhamdulillah.

Kalau dulu masa makan gaji aku bercuti ke luar negara setahun sekali bawak anak, aku harap bila buat bisnes, paling tak setahun sekali tetap boleh gi jalan-jalan overseas. Kalau dapat pegi lebih, alhamdulillah. Kalau tak boleh, maknanya lebih baik aku makan gaji.

Kalau masa makan gaji aku boleh enjoy makan luar 3 kali sebulan, paling tak bila dah bisnes 3 kali jugak boleh makan luar sebulan. Kalau dapat seminggu 3 kali, syukur takyah masak 😂. Tapi kalau sebulan sekali pun tak mampu nak bawak anak-anak makan luar, maknanya bisnes aku teruk. Lebih baik aku makan gaji.

Kalau masa makan gaji boleh menyimpan RM300, aku harap bila dah bisnes paling tak RM300 jugak aku simpan. Kalau dapat simpan lebih, syukur. Kalau sampai RM30 pun payah nak simpan, baik aku benti bisnes cari keje lain je lah.

Aku punya objektif memang always simple. Sebab aku bukan bisnes-minded person sangat. Aku just nak mudahkan hidup je. Kalau ada rezeki lebih, alhamdulillah. Kalau rezeki aku masih sama macam aku makan gaji dulu pun alhamdulillah. Walaupun gaji masih sama, at least aku tak perlu bangun pagi-pagi hadap jem pi keje semata-mata nak kejar punchcard, pastu kena stayback ikut arahan bos, belum lagi stress cuti tak approve.

Memang kebanyakkan orang berbisnes sebab nak lebih banyak duit.
Bila duit banyak, impian and wishlist cepat sikit tercapai.
Bila banyak wishlist tercapai, orang yang memandang pun rasa kagum dengan kita. 'Kasta' pun naik sikit di mata orang, ye tak?

Dalam bab ni aku kadang-kadang segan dengan Sang Nila Utama.
Sebab dia ni sangat mampu kalau setakat nak beli BMW newest model tapi dia masih lagi melenjan Golf dia. Alasannya mudah - kereta kecik, senang parking, laju, compact, nak bawak pi site pun senang mencilok tak perlu kereta fancy.
Nak beli lot banglo pun boleh sangat tapi dia duduk teres 2 tingkat - alasan dia selalu outstation jadi dia perlukan jiran yang dekat supaya senang sikit tinggalkan bini and anak-anak.
Baju anak-anak beli kat kiosk kat Billion je - alasan budak-budak cepat membesar, bukan dorang tau pun baju tu mahal ke murah, janji tak selekeh sangat. Tapi dia kata ada la jugak 1-2 helai baju yang branded buat pakai majlis-majlis tertentu. Dia tak reti masuk Parkson Metrojaya ni semua dia kata. Let alone lah shopping kat KLCC Pavi ni segala memang tak la kot.

Tapi aku proud bila dia spent duit dia beratus ribu untuk wakafkan lot kedai jadi surau.
Bukan calang-calang orang ada "kekayaan" macam tu.
Takyah la banding ngan Dato Vida, itu memang multi millionaire.
Ini aku cerita tentang someone yang bukanlah kaya tahap jutawan lagi tapi dia 'memberi' dah sama level macam jutawan punya memberi.

Aku pernah saje pancing soklan kat dia, aku tanya apesal dia tak hidup semampunya? Maksudnya dia tak hidup seperti apa yang dia ada - dengan title yang dia pegang, dengan jawatan dia, dengan gaji dia. Why?
Dia pandang kereta dia pastu jawab "Yang ini pun tak tau la berapa lama kena soal jawab esok (dihisab)".
Aduhhh, pedih gila okeh. Malu aku.

Kita takkan pernah jadi kaya sebab kaya tu takde limit.
Kalau aim kita untuk jadi kaya (duit & harta), besar harapan takkan jumpa penamat.
Dan takkan pernah puas.
Sebab kita asik dok nampak oh orang tu kaya, aku kena sama kaya macam orang tu.
Pastu esok lusa jumpa lagi mentor kekayaan yang lain, oh aku nak kena jadi kaya macam dia pulak.
Neverending story. Itu semua punca-punca stress.

Tapi depends lah pada pendapat masing-masing.
Ini cuma pandangan aku, dan aku share objektif aku berbisnes.
Nak kata taknak jadi kaya pun bukan, nak jadi kaya sangat pun bukan.
Asalkan jangan jadi lebih teruk dari zaman makan gaji, cukuplah.
Kalau ada lebih tu alhamdulillah, rezeki suami, rezeki anak-anak, rezeki makbapak.




LAST DAY TODAY.

MOOD REPUBLIK katanya mungkin tutup 1 pagi.
KOMPLEKS PKNS SHAH ALAM tutup 9 malam.

posted by aveo757 @ 5:14 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER