walk on wings, tread in air: Orked Lavender <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Orked Lavender
2016-12-22

Isnin lepas aku makan kat Orked Lavender, Bandar Baru Bangi.
Aku macam dah terperasan dah dulu apesal kedai Benang Hijau ni jadi cafe?
Agaknya pindah kot. Tapi macam tak lojik la pulak pindah sebab aku tau owner dia duduk Bangi.
Tup tup Ahad lepas owner Benang Hijau whatsapp, ajak aku datang makan cafe dia.
So betul lah rupanya Orked Lavender ni dia punya. Benang Hijau dia pindahkan ke Bangi Sentral.
Kebetulan Isnin tu aku ada appointment kat Kajang, jadi aku bagitau aku akan datang lunch kat sana.
Lama betul tak jumpa dia.
Ingatkan hari tu nak ajak dia datang open house raya tapi dia pi UK hantar adik dia blaja.



Dalam whatsapp, dia memang ada bagitau menu utama dia Laksa Johor and Nasi Dagang.
Dua-dua tajuk menu tu memang kena je dengan tekak aku.
Bawak pulak En Wan, konfem nasi dagang lah dia pilih.
Fadz (owner Benang Hijau and this cafe) memang orang Tganu, jadi of cos menu Tganu jadi main.

Laksa Johor dia pakai angel hair, jadi nampak banyak sikit. Nak sedut pun senang.
Kuah ok, memang rasa ikan.
Tapi aku lupa nak letak limau and sambal belacan. Kalau aku letak mesti best.

Aku memang tak pernah tolak kalau laksa Johor. Memang suka.
Tapi kalau letak sebelah ngan Laksa Kak Su of cos aku pilih laksa Kak Su lah. Sebab aku memang suka gilaaa laksa kak su.



Nasi dagang. Nasi dia banyak, kan?
Tapi En Wan habis kauuuuu. Aku tak tau mana dia sumbat nasi ni. Perut kecik je padahal.
Sikit tak pelawa aku. Aku ni dari mula dok tenung je nasik dia. Sardin je dia suap satu sudu satu sudu satu sudu dalam mulut. Nama nak hulur sesudu kat aku harammmm.

Tapi kalau habis, maknanya sedap lah tu.
Specialnya nasik dagang sini dia bagi 1 biji telur.
Mana penah makan nasi dagang ada telur, kan? Ok kat sini dia bagi.
Pesen macam aku masak nasik ayam la ceritanya ni.
Aku kalau masak nasik ayam mesti ada telur rebus. Jangan tanya apesal. Sukati haku lah. 😆😆

Pastu, dia ada bagi satey ikan. Orang Kelantan panggil lokcing En Wan kata.
Ini memang menu lengkap En Wan kalau balik Tganu.
Mesti dia akan singgah Dataran Syahbandar beli satey ikan.
Punyalah tak malunya dia hari tu gi tanya "Ada sos dia tak?".
Ya ampunnnnn tolong lah.
Seb baik laki si Fadz ni pun memang tau lokcing tu makan ngan sos, dia keluarkan sos.




Itadakimasu!




Agaknya tokey tengok laki aku bedal lokcing beria-ia, dia keluarkan sebekas lagi.
Presentation kedai ni not bad lah. Memang menyelerakan bila makanan sampai.
Kalau kat Tganu, satey ikan ni dipanggang.
Tapi kat cafe ni dia pakai air fry. Tak berminyak. Lebih kurang macam kepok lekor la jadinya.
Satey ikan cafe ni bulat-bulat. Kalau kat Dataran Syahbandar sekeping-sekeping.



Kan aku pernah cakap aku suka karipap ikan made in Tganu kan?
Sape nak rasa, boleh la pi cafe ni.
Dia pun ada karipap ikan. Tapi sebab dia buat untuk jual, jadi karipap ikan dia besar-besar.
Macam mak mertua aku buat untuk makan-makan sendiri jadi comel-comel lah sikit saiznya, senang nak telan.
Tapi yang kat cafe ni sambal ikan dia lembab, dia buat macam ala-ala inti karipap biasa kan macam lembab-lembab sikit.
Aku biasa makan sambal ikan yang kering. Tapi rasa dia sama je.

Karipap ikan kat cafe ni memang orang Tganu sendiri yang buat. Bukan frozen punya tau.
Kalau nak cari karipap ikan frozen pi cari kat Mydin Kuala Terengganu. Melambak.



Yang kiri sekali tu suami Fadz. Tokey cafe lah kiranya.
Very humble couple.
Sempoi je, tapi butik 16 cawangan. 
Yang tengah tu laki aku. Kahkahkah.



Ini menu book asal sempat je dia kata.
Banyak yang takde lagi dalam menu ni sebab dia nak bukak cafe ni cepat, jadi dia buat menu book mana yang sempat dulu. Padahal menu lain. Sedang dalam proses nak ambik gambar food untuk buat new menu book.

Dan cafe ni sebenarnya menu utama adalah coffee.
Tapi masa aku datang coffee machine belum sampai lagi.
Tak salah aku dia kata baru 3 hari open.
Insyallah lepas ni orang Bangi boleh la pekena coffee ala-ala Stabak kat cafe Orked Lavender.

Aku tanya apesal nama Orked Lavender?

Dia bagitau ideanya nak buat cafe dalam taman. So oneday cafe ni akan penuh dengan bunga orked and lavender.



Secret Recipe kan selalu buat hal sekarang, kek manjang je takde.
Lepas ni boleh beli kek kat sini.
Kek cheese dia sedap, aku dah rasa.




Orang Malaysia kalau sebut je bisnesman, mesti terbayang pakai kot 24 jam.
Ni hah, ko tengok bisnesman pakai jeans ngan shirt je. 😆😆
Laki si Fadz ni senonoh la sikit pakai kasut. Laki aku lagi sardin, pakai selipar je.
Laki si Fadz ni pun background engineering jugak. Boleh ngam la tu.



Nak minuman hipster?
Aku lupa apa tajuk minuman ni, tapi cokelat. Jadi aku tak minum, En Wan yang minum.
Tapi cheese cake atas tu semua aku bedal. Sedap.

Kalau korang nak pi sini, cafe ni satu deret ngan Fareeda Exclusive.
Kalau dari tepi jalan tu boleh nampak sign Orked Lavender.
Alamat dia : 7G Jalan Medan Pusat 2D, Bandar Baru Bangi.
Bukak hari-hari tapi start tengahari 12pm - 12am.
Nah no telifon 0389122200.
IG : @orkedlavenderkafe



Makan free.
Ada sesape lagi bukak cafe?  😆



Esok kalau rajin datang Booth 3216 GREENAARD. 
HALL 3, PWTC. Insyallah, aku akan ada sana.
Kitorang bagi 80 kupon untuk ditukarkan ke free gift. Ambik kupon ni kat pintu masuk. Aku tak tau camana cara Mood Republik agihkan free gift, tapi kalau korang dapat kupon tu boleh redeem free gift kat booth. Yang tanya pasal point, kat PWTC kita bagi DOUBLE POINT.






posted by aveo757 @ 8:11 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER