walk on wings, tread in air: Event <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Event
2016-12-25

Hari ni aku melepak kat Booth GreenAard untuk hari ketiga. Walaupun aku hanya lepak 2 jam je setiap hari, tapi kali ni adalah pencapaian luar biasa aku sepanjang tahun menjak GreenAard in the market. Sebab aku tak pernah lepak kat booth hari-hari. Memang selama ni aku pi sekali je. The rest budak-budak ni handle.

Semalam ada reader sembang ngan aku. Dia pun vendor jugak. Dia tanya camana sale. Dia cakap dia lepak kat premium booth (Hall 4) tapi hari pertama masih zero sale despite kedudukan booth dia di kawasan premium berjiran dengan big brands and artis.

Untuk pengetahuan, Hall 4 ni semua premium booth. Kebanyakkannya artis and big brands.
Booth yang aku ambik pulak bukan premium. Aku ambik standard booth kat Hall 3, harga RM6k. Kalau premium booth lagi mahal of course. Booth tahun ni dah dibooked awal-awal sejak Dec 2015 lagi. Masa kitorang pilih booth tahun lepas, aku and En Wan memang dah set not to take any premium booth, yet. Ada reasonnya, nanti aku cerita kat bawah.

So this reader tanya aku "Apesal Kak Di tak ambik Premium Booth. Kak Di banyak duit".

Aha!

Aku suka ayat tu.
Sebab itulah punca kenapa aku tak ambik premium booth.

Ok, ni my 2 cents.
Nak ikut, ikut. Taknak, takpe.

Kalau nak cerita pasal mampu ambik premium booth or not, insyallah mampu. Ramai entrepreneur lain pun mungkin mampu.
Tapi kena ingat.
We are doing bisnes here.
Kita buat bisnes bukan untuk tunjuk siapa lebih banyak duit.
Tapi kita buat bisnes untuk mencari lebih banyak duit.
Adalah satu benda yang 'haram' kalau kita buat bisnes semata-mata nak berlawan sape lebih banyak duit.

Kita bayar mahal untuk beli booth adalah kerana kita nak tumpang crowd orang, bukan untuk tunjuk booth aku lagi mahal maknanya aku lagi kaya.

Nak tunjuk kata kat sape?
Nak tunjuk kat crowd?
Crowd yang datang ke event nak beli barang, bukan nak kelebet brand mana lagi kaya.

Nak tunjuk kat vendor-vendor lain?
Vendor lain semua kat situ sibuk fokus nak promote produk masing-masing sebab nak hit monthly target bukan nak telek berapa juta kita buat setahun.

Of cos ada kelebihan bila kita ambil premium booth.
Situasinya sama macam kita ambik first class seat dalam flight. Kita ada lounge sendiri, entrance sendiri, diberi layanan extra istimewa, menu yang lebih sedap, etc.
Bila ambil premium booth pun macam tu lah. Semua pengunjung akan 'dipaksa' untuk lalu ke Hall 4 dulu (premium) supaya booth premium dapat crowd yang lebih ramai. MC pun banyak promote booth premium. Jadi kalau kita berada di kalangan yang best-best, ada kelebihan dari segi layanan. Crowd pun dah tentu lebih besar sebab ramai pengunjung sah-sah nak jumpa artis kat booth dorang, jadi kita boleh 'tumpang' crowd artis. Ini situasi biasa. Sebab tu namanya premium. Dia bayar mahal, dia berhak dapat keistimewaan. No such thing as pilih kasih.

Tapi, ada kekurangannya. Kekurangannya pulak adalah kalau brand kita belum cukup kuat, kita struggle nak compete di kalangan brand-brand yang gempak kat atas tu.
Analoginya macam ni, katakanlah dalam satu event ada deretan artis. Tiba-tiba rerselit 2 orang instafamous kat tengah-tengah. Sah-sah crowd akan serbu artis. Berapa kerat sangat kenal instafamous? Tu pun kalau layan IG lah.
Maknanya kat sini, berada di kalangan yang best itu bagus untuk marketkan brand sebab selalunya kat mana-mana event, big brands akan jadi tumpuan sebab waktu ni lah orang nak beli produk big brands sebab harga lebih murah.
Dan tentu, dalam ramai-ramai tu, akan ada orang perasan booth kita.
Yes, belum tentu dorang akan beli lagi. Tapi takpe, at least dia dah tau brand kita wujud.

Semua orang nak berada di kalangan yang hebat. Good.
Tapi pastikan kita benar-benar hebat, bukan bajet hebat.
Kita kena sedar diri. Akan tiba masanya kita berada di tahap itu. Sabaq.
Bukan mengalah, tapi kenal diri dulu.
Bukan semua teknik marketing yang orang lain buat applies to us.
Kita lebih kenal produk kita, kita perlu tau apa teknik yang berbaloi untuk kita follow and carry for our bisnes. Jangan kerana orang lain buat maka kita pun nak buat. Lain produk lain pendekatannya. Rancang marketing yang sesuai dengan budget dan make sure marketing yang kita buat tu boleh bagi kelansungan bisnes bukan kelingkupan.
Bajet besar, buat marketing besar. Tapi kalau bajet sikit but nak potray seolah-olah bisnes kita big sampaikan kita terjerut, kan ke sia-sia namanya.

Ramai orang salah faham konsep exhibition.
Exhibition adalah medium yang bagus untuk create brand awareness. Itu objektif sebenar. Bukan untuk dapat lebih banyak sale.
Di mana-ana exhibition, vendor akan mark down price. Jadi, ia bukan medium terbaik untuk gain more sales. Ia lebih kepada nak tunjuk kewujudan kita.
So, kalau participate dalam mana-mana event, kena set kat kepala this is a medium untuk tunjukkan kat kat orang we are real human doing real bisnes. Kalau dapat good sales, itu bonus.
Selalunya orang tak berapa yakin beli online. Kalau kita participate kat event, orang boleh datang jumpa. Kita boleh gunakan peluang ni untuk buat live promotion. Orang lebih percaya.

Sama konsepnya bila kita guna blogger atau instafamous untuk highlite produk kita.
Ada orang ingat bila dia invest ribu-ribu untuk blogger buat artikel, sales dia akan mencanak-canak dengan segera.
Anggapan tu SANGAT SALAH.
Menggunakan blogger/instafamous/artis sebenarnya hanya untuk create awareness.
Kita beli masa dia, kita beli medium dia sebab nak tumpang crowd dia.
Samalah kesnya dengan join event.
Kita join event sebab nak tumpang crowd orang lain sama.
Kita nak lebih ramai nampak brand kita.

Another objective join event adalah untuk kumpul marketing material.
Kalau aku, inilah tujuan kenapa aku spent thousands untuk ni.
Marketing material mesti kena ada.
Gambar-gambar aktiviti dalam booth, gambar customer beli barang, gambar our team bagi consultation - ini semua jauh lebih bernilai. Sebab main channel aku adalah online. Marketing material ni semua penting untuk generate sale kat online nanti. Bila orang nampak gambar-gambar kita participate dalam event, orang akan lebih yakin. Takde la kejap-kejap tunjuk gambar testimoni whatsapp and timbunan bungkusan pos laju je. Boring laaaaa 😆😆.

Yang masih takut-takut nak keluarkan duit untuk marketkan produk - jangan takut!
Tujuan kita buat bisnes memang nak cari duit.
Untuk cari lebih duit, kita kena spend duit.
Ramai orang takut nak bayar blogger, takut nak join event sebab tanak rugi.
Kebanyakkannya takut nak keluarkan modal sebab untung mereka kecik.

Nak tau kenapa untung kita kecik?

Sebab kita suka jual barang dengan harga murah.
Orang kita masih suka fight dengan harga, bukan dengan kualiti.

Bila orang tu jual RM50, kita jual RM35.
Nanti ada orang jual RM30 pulak.
Lepas tu ada orang jual RM20.
Lama-lama harga semakin turun.

Dulu ada satu produk apa ntah kalau tak salah aku kopi kolagen kot.
Masa mula-mula boom dulu kemain harga RM40-RM50.
Lepas tu ramai dah mula main harga.
Last-last kopi tu dijual dengan harga RM10.
Adekah orang semakin beli?
Tak pun.
Sebab orang dah tak nampak nilainya lagi. Barang dah jadi murah nau sampai orang tak konfiden nak beli.
Elok-elok harga RM50, pi main harga sape suruh.
Now brand tu melingkup. Dah tak nampak dah kat online.

Sebab apa lingkup?
Sebab takde untung yang cukup untuk buat marketing.
Takde untung untuk membesarkan syarikat.
Asik dok pikir janji boleh jual je.
Padahal kebanyakkan yang membeli bukan pikir pasal harga tapi kualiti. Kalau bagus, orang tetap beli. Jadi, jangan bunuh diri dengan mensabotaj bisnes sendiri.

-my 2 sen setengah-

posted by aveo757 @ 1:40 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER