walk on wings, tread in air: Langkawi 2016 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Langkawi 2016
2016-12-16

Lama dah aku bertangguh pasal percutian tergempar ke Langkawi 2 minggu lepas.
Tahun ni memang tak ada plan bercuti.
Sebab cuti sekolah kali ni GreenAard ada 2 event, 1 house sale, Redza attend Kem Tahfiz dan Rayyan bersunat. Jadi, no holiday.

Tapi rezeki budak-budak ni agaknya, 2 minggu lepas Redza kena pi interview MRSM Langkawi. Jadi, terpaksa holiday jugaklah nampaknya. 😝

Dapat information kena pi Langkawi tu hari Khamis. Masa tu Redza masih ada di Kem Tahfiz. Tanpa tanya persetujuan dia nak pi interview tu ke tak, kitorang terus je booking flight and hotel. Takpelah, kalau dia taknak pi pun, boleh jugak lepak sana kejap bercuti. Kebetulan Ahad yang sama jugak dapat interview ke Alor Gajah, tapi Redza taknak pi sini. Jadi, kitorang ke Langkawi je lah.

Tapi pagi Ahad tu, balik Bangi kejap.
Atuk and nenek dia nak jumpa Redza. Cucu tersayanglah katakan.




Sekali atuk bentangkan kolam lah pulakkk.
Ni atuk baru beli sempena menyambut cucu-cucu nak balik bercuti. Kebetulan cucu Johor pun ada sekali, jadi jimatlah duit aku beli tiket Sunway Lagoon. Campakkan aje budak-budak ni kat Haji Sahak Lagoon ni. Si Rayyan padahal baru semalamnya bukak sarung kote. Dia bersunat 5 hari sebelum gambar ni diambik. Dengan punai yang masih merah-merah tu lagi dia nak jugak terjun dalam kolam. Gasak kau lah. Nasib baik tak apa-apa. Dalam kolam elok je kau berpencak. Keluar je dari kolam terus terkengkang-kengkang. Tapi sebab beliau gigih orangnya, jadi tetap keluar masuk kolam 2 kali.



Sambil anak-anak bergumpal dalam kolam, maknya bertungkus-lumus mentekadah mee rebus kat dapur.



Balik dari Bangi terus ke airport Subang. Senang sikit gerak dari sana, dekat dengan rumah. 



Masa tengah tunggu En Wan settlekan hal check-in, ada sorang kakak tu nampak Rayyan pastu tanya aku "Bapak dia omputih ke?"

Nak je aku jawab "Haah kak, bapak dia Mat Dan yang cakap Tganu tu". Kah Kah Kah.

Asal rambut perang sikit je mesti ingat anak omputih.
Maknya ni Jawa okeh.
Apa ingat Jawa ni berkerak sangat ke acuannya? Hahaha.



Benti makan jap kat atas airport.



Ko tengoklah si Redza pakai tracksuit ngan selipar je.
Patutlah susah nak dapat layanan istimewa kat mana-mana, dah kau pun cam ulu nau kan. 



Percutian yang terkejut, jadi hotel pun dapat yang terkejut-kejut je lah.
Nak duduk kat Pantai Cenang pun resort banyak dah full.
En Wan pulak takde mood bercuti, sebab pi sana pun nak menghantar Redza je jadi kitorang duduk kat pekan Kuah je.
Nama tempat ni Dayang Bay Service Apartment.
Tak jauh mana pun dengan MRSM Langkawi. Just nice la lepak sini.

Aku sebenarnya tak suka duduk service apartment sebab macam duduk dalam rumah je. Baik aku lepak kat rumah aku je lagi best.
Tapi Dayang Service Apartment ni sangat ok!





Ini ruang pantry. Ada disediakan small oven untuk bakar roti, masak maggi, cerek pun ada. Pinggan mangkuk lengkap. Siap dengan sabun basuh pinggan mangkuk sekali. Untuk yang ada anak kecik memang sesuai lah duduk sini. Takde la rasa payah sangat kejap-kejap nak basuh botol susu kan. Yang best tu bila ruang makan selesa untuk empat orang kat balkoni sambil mentekedarah sambil meniup udara segar sambil jadi Baywatch. Boleh tahan ramai yang berendam pakai bikini kat bawah tu.


 
Bilik tido aku.



Kitorang kan book hotel dah lambat, jadi apartment yang 2 rooms pun dah sold out. Tapi ada sofa bed. Jadi ada extra katila la jugak kat depan. Mak aku nak duduk depan sebab luas nak bergerak dia kata. Senang nak ke 'dapur'. Mak ngan Rayyan tido depan, Aku, En Wan and Redza dalam bilik.



Pool yang super duper besar!!
Tapi sepatutnya dia besarkan pool bahagian budak-budak sebab orang-orang tua mana ada nak berenang sangat. Tapi pool budak-budak ni pun dah cukup besar berbanding pool kat hotel-hotel yang biasa aku pergi. Puas hati la.

Aku tak turun lansung ke kolam.
Aku just lepak dalam bilik baca buku and tengok TV je. Malas aku nak bersun-bathing kat bawah tu.
Kebetulan pulak cuaca tak panas sangat sepanjang aku ke Langkawi. Petang hujan sikit, tapi renyai, tak lebat. Jadi, takde la kata aku tersadai dalam bilik takleh kemana-mana. Shopping tetap shopping.



Disebabkan dia ni jalan terkengkang-kengkang dek sebab kote belum baik betul lagi, jadi naikkan dia terus atas kerusi roda. Cepat sikit bergerak kan. Orang lain tengok pun berteka-teki "Apa la sakit budak ni agaknya". Oh ya, anak kera dia tu pun ikut sekali pi Langkawi. Taknak tinggal "Nanti kesian dia tak boleh tido sorang, Ma". Ye lah, nak. Angkutlah. Ni pun dah cukup baik dia angkut seketul je. Kalau tak dulu Upin Ipin pun bawak, teddy bear bawak, anak kera bawak, sampai penuh seat kat belakang ngan anak-anak dia je.



Macam biasa, kalau dah namanya duduk kat service apartment atau theme park, aku memang tak berkenan dengan buffet breakfast dia. Sebab manusia memang penuh, pastu makanan asik lah tak cukup dan berselipat di sana sini. Kat Dayang Bay nampaknya kejadian "beruk terlepas dari kandang" tak berlaku. Manusianya semua behave. Makanan pun tak berselipat sangat, cuma kena datang awal lah. Awal means before 8am. Kalau datang selepas waktu tu kau dapat mee ngan telur rebus aje. Aku tengah makan telur rebus la tu.



"Walaupun saya baru lepas bersunat tapi saja bajet macam takde apa berlaku"



Ni Monday, tengahari.
Redza tengah siap-siap nak attend interview.



Ni masa tengah queue untuk mendaftar.
Boleh tahan ramai.
Kebetulan Redza orang pertama yang di-interview, jadi dapatlah balik awal.
Awal lah petang tu aku check in Haji Ismail. 😝😝



Dalam pada tak sempat tak sempat tu, walaupun hanya 1 jam je dapat kat Haji Ismail tetap terpaksa beli beg baru semata-mata nak angkut cekelat. Mujurlah takat 1 jam. Tapi ni bukan aku punya semua. Separuh kat dalam beg ni hantaq ke Bangi. Maklumlah, adik-adik aku berkumpul kat sana, jadi aku memang nak suruh dorang muntah cokelat. Aku beli untuk diri sendiri boleh tahan gak la, tapi sampai sekarang 1 paket pun belum luak lagi. Nak kena cari masa yang sesuai untuk hadap betul-betul. Kalau makan sambil menyambil-nyambil memang payah nak luak.

Kat Haji Ismail orang bershopping macam tak ingat dunia okeh.
Sauk sauk sauk.
Dasyat betul penangan Haji Ismail.
Ni mujur tak duduk kat hotel Haji Ismail sendiri. Kalau duduk hotel dia mau kejap-kejap aku masuk kedai Haji Ismail ni.

Itulah dia percutian terkejut aku ke Langkawi.
Kalau ada rezeki Redza masuk MRSM sana, tetiap bulan la aku singgah Haji Ismail tu.

Si Redza tanya aku "Ma, kalau Redza dapat masuk sini, boleh tak mama visit Redza 2 minggu sekali?"

Boleh nakkkk.
Bapak kau memang ada share ngan Tony tu. Boleh naik kapal terbang free.



Ok aku nak highlitekan kejap YES GREENAARD 2016.
Harga ni bermula 19 Disember sampai 7 Januari depan.
Untuk YES ni disebabkan dah bagi diskaun, jadi point kita hanya bagi RM1=1 point.
But ok lah tu kan, at least masih bertambah point-point tu.

Harga COMBO DEAL kekal harga asal, takde diskaun sempena YES 2016. Sebab COMBO DEAL ni akan dirombak harganya tahun depan. Jadi, siapa yang nak beli COMBO DEAL sekarang, baik beli now. At least boleh jimat sikit.

YES ni valid untuk pembelian :

✔ online (website/FB)
✔ whatsapp 012-7728976
✔ walk in ke ofis GreenAard
✔ melalui agen

Pilihlah nak beli ikut channel mana. Akan dapat harga yang sama.


posted by aveo757 @ 5:11 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER